2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP Pavilion DV6-6001 teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy notebook-társ melyre bárhol, bármikor számíthatsz!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, külső

Jelen pillanatban úgy állok/ülök a gép előtt, hogy nincs monitorom, mivel a pénzt nem monitorra, hanem egy laptopra költöttem. Gondoltam, hogy ha már felvettek a BME-GTK Nemzetközi Gazd-ra ennyit megérdemlek, úgyhogy Spyduck kolléga segítségével, hamar hozzá is jutottam a drágasághoz. (amúgy másnak is tudom ajánlani, mert nagyon korrekt, és megbízható)

Akkor csapjunk a lovak közé!

Ami mindenkinek fel fog tűnni akár hozzáértő akár nem, az bizony a nagyon masszív külső. A HP mérnökei ugyanis úgy gondolták, hogy a tervezést nem Mari nénire a halpiacról fogják bízni, hanem saját maguk veszik kézbe az irányítást. Ennek meg is lett a kézzel fogható eredménye. Lehet, hogy nem a legjobb kifejezés, de a gépből árad a magabiztosság.

Ezt az érzést fokozza a szál csiszolt alumínium fémház, mely nagyon elegánsra sikeredett. Oldalt egy ezüst színű műanyag csík fut végig, melyet szerintem nyugodtan lehetett volna szintén fémre váltani, bár a minősége így sem igazán kifogásolható. A hangszórókat egy fémhatású műanyag rács zárja el a szem elől középen pedig ott virít a HP logó.

A kijelző háta úgyszintén nagyon pofásra sikeredett. Enyhe ívben az alja, a zsanéroknál meg van hajlítva, és jobb oldalt diszkréten ott világít a HP márkajelzés.

A hangszórók hátulján a gyengébbek kedvéért oda van biggyesztve a cég teljes neve azaz „Hewlett Packard” nehogy valaki arra a következtetésre jusson hogy, megfújtam Harry Potter laptopját...

A kijelző nyitószerkezete szintén megér pát mondatot. Nagyon szépen teszi a dolgát, nem nyikorog, nem csuklik össze, elegánsan, de határozott mozdulattal kell felnyitni, egyszóval itt is érzékelteti a masina, hogy nem egy alsó kategóriás, laptop-nak csúfolt gépről van szó, hanem egy profi multimédiás erőműről. Közel 180 fokig lehet kinyitni.

Merüljünk még mélyebbre!

Ha már a kijelző nyitási mechanizmusáról esett néhány szó akkor maga a képernyő sem maradhat ki. Hogy őszinte legyek eléggé lelombozódtam, amikor először ránéztem. Az egy dolog, hogy tükröződik, de ezt a fránya TN panelt egyszer, s mindenkorra el kéne felejteni. Egyszerűen borzalmas.
Itt tartok a kezemben egy közel 280.000 Ft-os gépet, és nem értem, hogy miért nem lehetett mondjuk egy IPS panellel szerelni. A színek és az olvashatóság mégy csak hagyján, de a betekintési szögek tényleg kiábrándítóak. Olyan szinten van a kijelző, hogy egyszerre két ember nem tudja nézni mert nem látja rendesen...

Számomra teljesen egyértelmű, hogy ez a gép leggyengébb pontja. Egyedül a homogenitással vagyok elégedett, köszönhetően a LED háttérvilágításnak. A kijelző 15,6”-os, és HD (1366x768) felbontású.

Pár kép a betekintési szögekről:
Oldalról:

Felülről:

Szemből: (színhűsége egész jó)

Jöjjön a hangrendszer. Itt azért már fényesebben muzsikál a gép, de elsőre elég rossz hallani a hangszórókat. Kell nekik minimum egy-két nap bejáratás, és utána egész tűrhetőek.

A mélyeket felejtsük el, ugyanis a dobok helyett csak valami püfölést fogunk hallani, azonban a magasakat egészen szépen kiadja. A középtartomány rendben van, de a torzítás elég nagy az összes tartományban. A hangkeltésért egyébként a BeatsAudio felel, és notebook viszonylatban szépen állja a sarat. A 4 db hangszórónak köszönhetően a nagyobb tereket is megtölti hanggal, filmezéshez nagyon jól használható.

Most vegyük sorra a ki- és be- meneteket.

A gép elején bal oldalt találjuk a 3 az 1-ben kártyaolvasót mely az SD és az MMC kártyákat tudja fogadni. Tovább haladva találunk két 3,5-es jack kimenetet, és egy mikrofon bemenetet. Utána jön két 3.0-ás usb port, egy gigabites csatlakozó, 1.4-es HDMI, majd a sort ezen az oldalon egy VGA dugasz zárja. A bal oldal sarkában van a tápkábelnek a szállása, majd további két usb 2.0-ás port.

Jöjjön a billentyűzet és a tapipad!

Billentyűzetből teljes magyar kiosztásút kapunk, normális gomb mérettel, illetve ahogy az elvárható megkaptuk a numerikus billentyűzetet is. A klaviatúra első osztályú. A gombok nem ragadnak, dinamikusak, a billentyűzet aljzata nem horpad. A gépelés egy élmény.

A tapipad is hozza a szintet. Navigálásra tökéletes azonban a böngészéshez nem ajánlott. Sajnos ez nem feltétlenül az ő hibája, hanem a win7 abnormális TouchPad kezelési algoritmusa, ami nagyon sokszor nagyon idegesítő tud lenni(a legújabb driver féltelepítésével azonban sokat javult a helyzet).
Az „egér gombok teljesen rendben vannak, kettőt kapunk belőlük. A tapipad ki is kapcsolható, ami játéknál nagyon hasznos lesz, hiszen valószínűleg úgy is zsinóros rágcsálót fogunk használni. Ezt egyébként két „tappintással” tudjuk megtenni, és ezután kialszik a touchpad-et körülvevő fény.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nvidia 3D VISION

    Bemutató az egyik legelterjedtebb 3 dimenziós technológiáról.

  • Philips 32PFL5605 Maximum tv

    Először is köszönteném Kedves Olvasóimat! Ma érkezett meg az új monitor/tv-m a Philips32PFL5605-ös.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.