2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP EliteBook 840 G1 és ProBook 430 G1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretném bemutatni a HP EliteBook 840 G1 noteszgépet, illetve egy gyors összehasonlítást végzek a HP ProBook 430 G1-gyel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A HP 2013 őszén mutatta be az új, 4. generációs Intel processzorokkal szerelt noteszgépeit. Tudtommal manapság sincs sok olyan vékony noteszgép, ami az előbb említett vezérlőegységekkel rendelkezik, a HP új gépeiről részletesebb magyar bemutatóval pedig még nem találkoztam. Igazából évek óta nem volt saját notebookom, cégesként pedig egy HP 630 i3-as géppel rendelkeztem.
Mivel elég sok HP termékkel találkozom munkám során és elégedett is vagyok velük, kézenfekvő volt, hogy egyszer magamnak is HP-t vásárolok. A régebbi modellek nem tetszettek túlzottan, ezek a komolyabb szériás modellek elég kockák és vastagak voltak számomra. Amikor a HP bejelentette a 400-as és a 800-as szériát, egyből felcsillant a szemem, hogy egyszer majd benevezek valamelyikre. Mindenképpen 13 vagy 14"-os gépet akartam, 1,5 kg körüli súllyal. Mindenképpen olyan gépet akartam, aminek a touchpadja nem rejtett gombos, munkához ez ideális. A végső döntés akkor született meg, amikor a párom munkája miatt egyre többet foglalta el az asztali gépet.

HP ProBook 430 G1 - összefoglaló

A választás a 13.3"-os HP ProBook 430 G1 gépre esett, abból is az alapmodellre, persze rögtön 120 GB SSD-vel és 4 GB memóriával bővítettem. Kiskereskedelmi áron ez akkor körülbelül 210.000 Ft volt. Ezért az összegért kap az ember egy már-már ultrabook kategóriába sorolható gépet. Az 500 GB HDD kikerült belőle, mert a gép csak M.2 SSD-vel bővíthető, amit manapság még elég nehéz beszerezni. A választásnál szempont volt számomra a fémházas kialakítás, az USB 3.0 csatlakozók és a kis méret, no meg a 3 év PNR garancia.

A gépben egy i3-as 4010U névre hallgató processzor volt, fix 1.7 GHz-en futott. Nyilván nem egy szélvész, de hétköznapi munkához elég. Optikai meghajtó nincs. A kijelző TN létére viszonylag jónak mondható, szépek a színek, de a betekintési szögek nem az igaziak. SIM kártya előkészítést tartalmaz a gép, a 4G kártya külön vásárolandó. A touchpad gombjai és a billentyűzet finomnak mondhatóak, főleg a consumer gépek után. A touchpad a bal felső sarok kétszeri koppintásával kikapcsolható. Az aksija hátulra néz, üzemideje akár 5 óra is lehet. A webkamera 720p HD-s, ezenfelül sztereómikrofon került a webkamera egy-egy oldalára.

A gépben N-es Wi-Fi kártya és LAN kártya szolgáltathatja a netet. A LAN csatlakozó nekem fontos, munkám során használom. A Wi-Fi kártya sajnos csak 2.4 GHz-es, annak ellenére, hogy teljesen új generációs a gép. 5 GHz-es routerem van, ez azért fájó pont volt, mert a mobilom és az LCD TV-m már tudja ezt a frekvenciát, bár a 3D filmek streamelésével nem volt gond. A VGA és HDMI csatlakozó a bal oldalon kapott helyet. Annak ellenére, hogy a processzor TDP-je 15 W, meglepően, szinte állandóan ment a ventilátor. A fenti – számomra – hiányosságok ellenére teljesen jó választás a gép, el kell fogadni, hogy az alsó középkategóriába ez fér bele. Bár tegyük hozzá, hogy más márka iránt nem is mutattam érdeklődést, így talán lehet, hogy létezik olyan gép, ami ennél jobb árértékarányú.

A váltás

A fogam már a 430-as vásárlása előtt is a 840-esre fájt, főleg hogy előtte kicsit használtam is már azt. Be kellett látnom, hogy hiába próbáltam bizonygatni magamnak, hogy elég az i3 és hogy nem kell az a világítós billentyűzet, rájöttem, hogy mégiscsak éjjel használom a gépet legtöbbet, ezért megvilágított billentyűzetes gépet akarok és pont, és nem hátrány a pöcök egér (sőt igencsak használható, mint utólag rájöttem). A 430-as gépet gyakorlatilag új állapotban értékesítettem, ezután 1 napon belül kezemben volt az új gép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.