2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GTX 780 Ti teszt - A felszabadító

Egy kártya mind fölött, egy kártya kegyetlen, egy a gép elé zár... Komoly erő, mely emberi áron beszerezhető!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A tuningolt 780Ti-re mindig úgy tekintettem, mint egy külön kategóriára, mert ugyan volt R9 290-em meghúzva, ami egész szépen szaladt, de az az erő, amit a határon járó 7970 után elvártam tőle, szinte mindenhol elmaradt.
A Titanium árából adódóan nem is gondoltam, hogy kerülhet hozzám valaha is egy.
Aztán megjött a 900-as széria, mint egy mentőöv, segítség számomra, ami nem repítette a Best Buy kártyák közé a Ti-t, de elérhető közelségbe hozta azt.

A teszt előtti hetekben egy 280X Crossfire rendszert építettem össze több okból is:
A Tahiti Crossfire -t 2012-2013-ban nagy megelégedéssel használtam. A GCN időtállósága (3 éve a piacon van és még mindig van benne erő) és 3GB Vram miatt szereztem két kártyát az őszi játékdömpingre + 1-2 régebbi címhez, ahova már nem elég egy 280X. Bővebben az utolsó oldalon fejtem ki, hogy milyen élményeket adott nekem a rendszer.

Ezután 1 hónappal megjelent a GTX 970.
Akik az elmúlt hetekben aktív volt a számteches világban, azok tudják, hogy miért lett ilyen népszerű a 970, talán még az R9 290 sem volt ennyire.
Ár/teljesítmény/fogyasztás trióból mindre jelesre vizsgázott. Persze voltak, akik 780 leváltást/alázást vártak, de ez valójában nem volt elvárható. A többség pedig elégedetten bólogatott a tesztek láttán, hogy igen, ez egy remek kártya.

Jött egy kis gondolkodási idő, majd hirdetés és új kártya vadászása.
Több lehetőségem is volt:

R9 290 - olcsón beszerezhető, de az alaplapom elég komolyan ellenkezett az előző 290 ellen is és lefixált órajelek nélkül naponta 1-2 alkalommal kaptam a kék halált. Ez nem vállalható semmilyen formában és a szerencsémmel nem játszom. Ugyanez igaz az X-re is az olcsó részt kivéve. Teljesítményre sem győzött meg, így nem volt sok indokom mellette, kiesett.

GTX 780 - A raktársöprések miatt áruk egész szép és csábítgató szintre estek le a piacon, sajna még nem érték el a reális értéküket számomra, de a teljesítménye tuningolva jó, potens jelölt.

GTX 780 Ti - Nem gondoltam komolyan, de meghirdettem, hogy keresek egyet, hiszen ilyenkor kell jó üzleteket kötni, mikor van egy újabb kártya (GTX 980), és a tulajok vágyhatnak a frissebb modellre, gyorsan ár alatt megszabadulva az előző kártyájuktól.

GTX 970 - Népkártya (lesz) a felső kategóriában, röviden. A probléma az volt a vásárlás pillanatában, hogy nagyon nehezen volt beszerezhető, nem kicsit résen kellett lenni, hogy mikor rakják ki a virtuális polcokra. Ha 10 perccel később megy az ember, mint ahogyan kirakták, könnyen lehet, hogy lemarad a szórásról. Gép nélkül nem akartam lenni 1 hétig, így nem tartottam mindenáron igényt rá.

A keretem józan határok közé fogott, elsősorban a 780 és 970 között vacilláltam. Meglepetésemre jött egy 780 Ti ajánlat, ami ugyan még mindig nem volt a pénztárcámnak való, de egy kis alkudozás és a belefeccölt pénz minimális megtoldása után lehetőségem nyílt a kuriózum megszerzéséhez.

A befogott vad

Egy szimpla referencia Asus modellről van szó. Ez egyáltalán nem volt hátrány, sőt...
A referencia áldásainak hála a gépház nem akar végre leolvadni. Nagy meglepetésemre, mindenfajta állítás nélkül hangtalan volt a kártya. Az órajelekről és a hangról bővebben a második oldalon olvashattok.
Minőségre kifogástalan. Tipikusan az a hűtés, ahol nem volt kompromisszum a minőséget tekintve.

Jelentem: a minőség változatlan

A 280X modelljeimen a fentebb látható Windforce 3X hűtés dolgozott, ami nem kicsit túlvezérli a ventilátorokat alap beállításon. 65°C alatt szeretné tartani a GPU-t, ami sikerül is neki, de a szélzaj egy kicsit már zavaró, 75°C már megy hang nélkül a házamban. CF-ben megálltak 85/75°C-on, ez ebben a felállásban nem olyan rossz, de az a hang, ami ehhez társult, már nem volt kellemes kategória.
Összerakási minősége a szokásosan spórolós Gigabyte, ennél a 2.0 verziónál is. A 7950/70 megoldásánál is olcsóbb érzete van az embernek. Látványra persze ez sokkal jobb, de masszivitásban a - az amúgy sem erről híres - WF3 hűtés tovább romlott. A ventilátorok még mindig erőtlenek, papírvékonyak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.