2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GTX 780 Ti teszt - A felszabadító

Egy kártya mind fölött, egy kártya kegyetlen, egy a gép elé zár... Komoly erő, mely emberi áron beszerezhető!

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Az elsőnek megválaszolandó kérdés az, hogy méltó-e a 780Ti a nevéhez és a kissé elgörbített látásom elvárásait hozta-e.
Azt kell, hogy mondjam, ilyen elégedett évek óta nem voltam semelyik kártyámmal.
Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nagy várakozás után, szinte irreális elvárásokkal szemben is megmosolyogtatott nem egy helyen a kártya teljesítménye. Erre pedig nagyon - nagyon rég nem volt példa. Olyan simán és szépen fut minden, ahogy kell.

Ellenben hadd osszam meg egy kicsivel bővebben a Crossfire tapasztalataimat és véleményemet az elmúlt 1 hónapból:

A 7950/70/280X CF most nagyon jó áron kihozható és csábító is a mostani Tahiti-tulajoknak egy második kártya, papíron brutális is, de...

Egyszerűen annyi anomália és folyamatosság, de főleg támogatási probléma van az újabb címekben, hogy konkrétan kidobott pénznek éreztem a 2. kártyát.

2012 és még '13 első felében nagyon szerettem még a Tahiti CF-t, hiszen mindenhol szépen futott, semmi komolyabb probléma nem volt vele, de most egyszerűen nem tudom ajánlani, akármennyire is rossz ezt leírni.

Némelyik játékban például hiába van bekapcsolva a V-Sync és minden azt mutatja, hogy 60fps-sel, fixen fut a program, a kép felénél néha megtöri a képet, talán 2 játékban láttam, de említésre méltó. Aztán ott volt a lassított sebesség, ami szerencsére csak 1 játékban jött elő, de nem tudom figyelmen kívül hagyni, ahogy azt sem, hogy a CF-es folyamatosság sem az igazi 1-2 címben. Például a Tomb Raider addig nagyon szépen és simán fut, míg aktív a V-Sync, de mikor kikapcsolja az ember, 65 fps mellett olyan folyamatosságot kap, mintha 45-tel futna, ilyenkor meg ott vagyunk ismét, hogy minek van akkor a 2. kártya a gépben, ha a sebesség megvan, de a folyamatosság csapnivaló?

Jöhet a válasz, hogy V-Sync-kel kell játszani mindent, én a szimulátorokat és a Multi-t kivéve mindig így is teszek, és ha egy út van ám legyen, de ilyenkor meg könnyen jöhet a fent említett képtörés, vagy lassított futási sebesség, már ha szerencsénk van és megy a 2. GPU mikrolaggolás nélkül.

Az SLI ilyen szempontból jobb, mert ott még soha nem tapasztaltam képtöréses és lassulásos anomáliákat, de jelen esetben nincs 100 körül kihozható, ajánlható SLI rendszer.
A több GPU-t sajnos - nem sajnos azt kell, hogy mondjam: kerülni kell.

Tehát megint ott vagyunk, hogy a több kártyát, legalábbis AMD oldalon 2014-ben el kell felejteni, 7870 CF-fel (sanszosan a TDP limit miatt volt olyan akadozó a játékok többsége) is nagyjából így jártam most ezzel a rendszerrel.
Túl sok ponton bukhat el a CF ahhoz, hogy azt mondhassam, élmény a több GPU-s élet.

Értékeljük hát a 780Ti-t!

1200-as GPU-órajel mellett egymásnak adják a pofont a szintén maxon járatott (kb. 1500 MHz) 980-nal: van ahol az egyik, van ahol a másik a jobb. Minimum fps-ben a 980-at a sok utánaolvasás, videók és beszámolók alapján nem tartom túl jónak, de a driverek fejlődésével ez remélhetőleg változni fog.
A 780 széria abból a szempontból jó, hogy rengeteg potenciált hagytak benne a tuningolók számára.
Igaz "csak" 3GB memória van a kártyán, de ez még egy darabig ki fog tartani 1080p-ben és talán 1440p-ben is a pánikkal ellentétben, néha kis kompromisszummal.

Az élsimítás és a részletesség növelését nagyon jól bírja, látom benne a hűséges társat.

Hogy aggódom-e az elavult architektúra miatt?

Az évek tapasztalata megmutatta nekem, hogy hiába veszünk papíron sokkal modernebb cuccot, az esetek 90%-ban nem vagyunk előrébb vele. Ez a helyzet megváltozhat, de már egy ideje arra apellálok, ami van, nem pedig arra, ami talán lesz. Tehát nem zavar, hogy kissé hiányos a GPU lefedettsége a technológiákat illetően.

Ez biztos visszaüt majd valahol, valamikor, de amíg ilyen szépen futnak a programok, addig véleményem szerint nem érdemes foglalkozni ezzel, sem vitázni. 290 ---> 670 váltáskor idén nyáron azt vártam, hogy majd komolyabban visszaesik a sebesség az előző 7970-hez képest, mert a GK104 nem éppen egy modern, vagy izmos chip, de kellemeset csalódtam, mert szinte minden ment ugyanúgy, de egyes címek pedig sokkal jobban futottak a kis Kepleren, mint Tahiti-n.
A Mantle kétségtelenül jó dolog, de most nem érzem effektíve annak sem a hiányát.

Csak ajánlani tudom ezt a kártyát, ha valaki szemez vele és nem tetszik valamiért a 290-es AMD vagy zöld oldalon a 900-as széria. Komoly erő van benne és tekintve, hogy már emberi áron beszerezhető:

Tőlem kap egy hatalmas AJÁNLOTT plecsnit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.