2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden!

[ ÚJ TESZT ]

Tippek, trükkök

Ezen az oldalon megpróbáltam összegyűjteni azokat a tippeket és trükköket, melyeket a rendes fotósok is használnak. Ezek közül sok felhasználható mobilos fotózáskor is, mindegy milyen telefonod van. Meg kell mondjam, hogy ez volt a kedvenc részem a cikk írásakor. Mikor olvastam először ezekről, jó párszor a fejemhez kaptam, hogy tényleg milyen kis apróságok, nem is gondoltam volna, hogy ennyit számíthatnak. Volt több, amit előzetes információ nélkül már alkalmaztam is, biztos, hogy nektek is lesznek ismerős dolgok.

Fotózás előtt töröld meg a lencsét!

Éles képek!

Mobilos körökben ugyan nincs akkora jelentősége, meg már írtam is róla az előző oldalon, de... A legélesebb képek állványról vagy letámasztott telefonnal készülnek, időzítő segítségével. Ha olyan a téma (nem egy hangya) akkor, ha teheted, fogadd meg az előző sorokat és az elkészült fotó minősége viszonozni fogja a bizalmad.

Ha lehet, mindig a legkisebb ISO értéken fotózz, általában automata módban is ezt használja a telefonod, sőt lehet, hogy a megengedett legkisebbnél még kisebbet használ automata módban, így ez lehet a legjobb választás a legtisztább és legélesebb képek készítéséhez.

Ha valami olyan témát fotózol, amit várhatóan mozogni fog, netán még a szél is fúj, érdemes sorozatkép funkciót alkalmazni, hogy biztos legyen legalább egy éles képünk. Ez nem minden gyári kameraprogramban van benne, de Google Play-ről letölthető külön appokkal elérhető mindenki számára.

Igyekezz más szemszögből fotózni!

Tegyük fel, hogy a témád egy virág. Az emberek minden nap látnak virágokat az egész év során. Ahhoz, hogy fotóiddal valami újat, figyelemfelkeltőt mutass nekik, más perspektívából kell megközelítened azokat. Fotózd őket alulról, oldalról, makrózz a szirmokra és termőre. Ezzel elkerülöd az átlagos képek egyhangúságát és valami sokkal érdekesebbet mutatsz meg a közönségednek.

Ugyanez érvényes minden témánál. Sok épület, táj, szobor vagy emlékmű van Magyarországon, melyet halálra fotóztak már. Ha teheted, mindig keress egy olyan helyet (feljebb, lejjebb, messzebb, közelebb), ahonnan vagy ahogyan még nem örökítették meg, így tudsz újat mutatni. Ha például egy épületet vagy hegyet akarsz fotózni, ne lentről tedd, úgy minden nap látja az ember, hanem szemből vagy felülről, mindjárt más lesz a "leányzó fekvése".

Mikor fotózz?

A fotósok két napszakra esküsznek, amikor fotózni (kell!) lehet. A reggeli (napkelte előtt és után kb. 30 percig) és az esti órák, még naplemente előtt ~30 és utána is ~30 percig. Ekkora ugyanis a fények még/már jóval szűrtebbek, tompábbak és puhák, a nap szögéből adódóan pedig sok árnyék is megjelenik, ami nagyon jó téma lehet. Ilyenkor érdemes tehát fotózni a legtöbb témát (növények, épületek, tájképek, utcák stb.). Ha azonban nappal szeretnénk fotózni, ahogy a legtöbben tesszük is és a legtöbb időnk is van rá, akkor keressünk árnyékos helyeket, ahol szórt vagy tompább fények vannak, és innen fotózzunk. Így kevesebb az esélye a kiégésnek és a napfény lencsén való megcsillanásának.

Két időjárási jelenség van, amiben nehéz és nem is ajánlott fotózni. Ezek az eső és a szél, ha a kettő keveredik, az a vég. Ám borús időben sem muszáj otthon maradnunk, hisz egy eső után, annyi téma vár ránk, hogy nem is gondolná az ember. Amikor az eső elállt, a nap még csak kezd előbújni a felhők mögül, ekkor lehet igazán szép képeket készíteni, ebben a szűrt fényben. Nem beszélve a virágokon és más növényeken még el nem párolgott vízcseppekről, amik kiváló témák. Próbáljátok meg kihasználni ezeket a napszakokat, higgyétek el, lesz témátok bőséggel.

Hogyan komponáld a képeid?

Itt nagy szerepe van a már említett segédvonalaknak. Ezek segítenek majd a tájolásban. Tájkép esetén két dolgot kell eldöntened. Mi az érdekesebb? Az ég vagy az előtted elterülő téma. Ennek megfelelően kell igazítanod a vonalakhoz a képet. Ha az eget akarod kihangsúlyozni, akkor az alsó harmadolóvonalnál legyen az ég alja, mindegy, hogy fekvő vagy álló képről beszélünk. Persze ennél lehet lejjebb is, ez nem kőbe vésett szabály. Ha a földön elhelyezkedő dolgok izgalmasabbak, fordított elv érvényes.

Ha egy fát vagy erdőt fényképezel, felfele fotózz, így teheted érdekesebbé a képet. Különálló fánál a fatörzs mindig középen legyen.

Ha valami pici vagy hatalmas dolgot fotózol, jobban visszaadja azt a kép, ha helyezel a képre valami viszonyítási alapot. Például odaállítasz egy embert/autót/tárgyat, így a különbség sokkal meghökkentőbb lesz.

Mielőtt valami fotózásába belekezdenél (és nem hirtelen kell elkészíteni a képet), járd körbe a dolgot/terepet, hogy kiválaszthasd a legjobb helyet/szöget, ahonnan fotózni fogsz.

Gondolj a részletekre is!

Próbáld meg a dolgokat érdekes napszakokban, időjárási körülmények között fotózni (köd, pára, eső után, hajnalban, szürkületben), így garantált a siker.

Ha valamilyen állatot fotózol, mindig a szemükre mérd a fókuszt, ha szeme éles, akkor már nem lehet rossz a kép.

Ha teheted, utólag szerkeszd képeid!

Hiába egy jó fotóstelefon vagy egy nagyon jól sikerült kép, még a legjobb DSLR fényképezők képeinél is javítani kell, nemhogy egy telefon esetében. Ha már úgy érzitek, hogy minden, előbb felsorolt tippel és trükkel a tarsolyotokba kimerítettétek telefonotok képességeit, kezdjetek el beletanulni az utómunkába (post-processing). Erre a legjobb program az Adobe-tól származik, mely kifejezetten a digitális képek javítására szolgál. Ez nem más, mint az Adobe Photoshop Lightroom. Ha tehetitek, szerezzétek be, az elsajátítása igazán egyszerű, bár csak angol nyelvű változat létezik. Higgyétek el, sok mindent ki lehet hozni, még egy jól sikerült fotóból is.

Általában, telefonos képek esetében az élességet, a kontrasztot és a fehéregyensúlyt kell babrálni, ezekre figyelj leginkább oda.

Természetesen sok, telefonos webáruházból is letölthető applikáció is létezik, mellyel már közvetlenül a telefonon is tudjátok szerkeszteni képeiteket. Ez annak jó, aki nem akar a számítógépe előtt órákat eltölteni ezzel.

Használj kiegészítőket!

Számtalan eszköz van a neten és talán otthonodban is, amiről nem is gondolnád, hogy hasznosítható a fotózásban. Előbbire példák: olvasólencse (loupe), nagyító, távcsőlencse, DVD-olvasó lencse, makrolencse stb.

Ezek nagy része otthonodban is megtalálható, nézz körül!

Saját cuccaim:


8x zoom teleszkóp


Állvány


Nagyító


Távcsőlencsék

Légy kreatív!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.