2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden!

[ ÚJ TESZT ]

Rekesz és záridő

A rekesz a telefonoknál nem állítható vagy csak külön programmal. Ez a bejutó fények mennyiségét szabályozza, más néven blende. Értékei telefontól függően változhatnak.

Pár példa:

Samsung Galaxy Ace 2 - f/2.7
Nokia Lumia 1020 f/2.2
Nokia Lumia 920 - f/2.0
Nokia Lumia 720 - f/1.9
Nokia 808 PureView - f/2.4
Samsung Galaxy S4 - f/2.2
HTC One - f/2.0
LG Nexus 4 - f/2.4
iPhone 5 - f/2.4
Blackberry Z10 - f/2.2

Ezen értékek - mint látható - általában f/2.4 és f/2.0 között alakulnak. Kilóg a sorból a Lumia 720, mely jelenleg a piac legfényérzékenyebb optikájával rendelkezik, illetve az Ace 2-m, ami a legrosszabbal a felsoroltak közül. Minél nagyobb ez a szám, annál szűkebb a rés, annál kevesebb fény jut be. Ezért is olyan jók a Lumia család legújabb tagjai az éjszakai fotózásban. A tág blende előnye a jó mélységélesség (DoF: Depth of Field) elérése is, hisz minél tágabb a rekesz, annál kevesebb rész éles a képből, így könnyen kiemelhetünk részleteket a képünkön.

Záridő:

Az expozícióról már olvashattatok, ehhez szorosan kapcsolódik a záridő is, ami tulajdonképpen az expozíciós idő. Ha ezt növeljük, akkor segítségével, így is megkaphatjuk a szükséges fénymennyiséget, csak hosszabb idő alatt. A mai telefonok általában 1-3 MP-re tudják növeli (legtöbb csak külön programmal).

Az záridő növelése azonban sok kockázattal is járhat. Szükséges hozzá mindenképpen állvány vagy egy stabil kéz. Ugyanis, ha egy picit is megremeg a kezünk, akkor az egész kép bemozdul és értékelhetetlenné válik, kivéve, ha ez a cél. Hosszabb záridő mellett zaj is felléphet.


BobTail képe (808 PV), expozíciós idő 1/8s


BobTail képe (808 PV), expozíciós idő 2,7s

Éjszakai fotózás esetén nagyon ajánlott ez a módszer, a látványosabb eredmény érdekében. Persze, ha nincs a telefonunkban ilyen lehetőség, akkor is van némi automatika ISO 100-nál, ami növeli a záridőt. Lehet vele játszani és egész jó képek is születhetnek így.


milangfx fórumtársunk képe egy Alcatel OT-990-nel

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.