2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden!

[ ÚJ TESZT ]

Fénymérés, expozíció, HDR

A mai okostelefonok rendelkeznek fénymérővel, mellyel automatikus a fénymérés. Ahova a fókuszt állítjuk, ott történik a fénymérés is. Némely telefonnál (melynek dedikált kameragombbal rendelkeznek), rögzíthető az expozíciós érték (félig lenyomott kameragomb állapotban), így a fókuszt máshová is irányíthatjuk.

A fénymérő képes megállapítani a tárgyakról visszaverődő fény mértékét, és ez alapján állítja be a helyes expozíciót.

Mi is az az expozíció és exponálás?

Egy fényérzékeny anyag megvilágítása. Ennek folyamata az exponálás, ami a fotózás egyik legfontosabb tényezője. Ekkor egy meghatározott ideig a fényt a fényérzékeny anyagra - telefon esetében - CMOS-ra engedjük.


Alulexponált kép


Helyesen exponált kép


Felülexponált kép

Telefonunk kamerájának menüjében találunk a fény mérésének milyenségére is beállítási lehetőségeket. Általában a középre súlyozottat használjuk, ami azt jelenti, hogy nagyobb súllyal kerülnek latba a kép közepén elhelyezkedő tárgyakról visszaverődő fényértékek a meghatározás során. Egységes fényviszonyok mellett ez a jó választás.

Makrofotózásnál - főleg, ha valamilyen segédeszközt is használunk - érdemes a pontszerű mérést alkalmazni, hisz kis területet szeretnék élessé tenni, amelyről (sok esetben) a fényt is mérjük.

A mátrix vagy szórt fénymérés pedig a változó/eltérő fényviszonyok esetén használandó, itt a mérés több ponton, az egész képről történik.

Manuálisan is alkalmazhatunk expozíciókorrekciót, melyet szinte minden mai okostelefon rendelkezésünkre bocsájt a kamera menüjében. Logikusan, ha sötétíteni akarjuk a képet, lefele húzzuk a csúszkát, ha világosítani, akkor felfele.

Kiégés, bebukás

Két fontos fotósfogalom, melyekkel leggyakrabban a telefonos képek esetén találkozhatunk. De mik is ezek?

Kiégésről akkor beszélünk, amikor egy adott képrészlet túl sok fényt kap, ezáltal kifehéredik vagy teljesen fehérré válik. Ez leggyakrabban az éggel és a fehér tárgyakkal szokott előfordulni.

Bebukás ennek az ellenkezője, amikor egy adott részre nem jut elég fény, így elsötétül vagy teljesen feketévé válik. Ez rendszerint szürkületkor vagy erős háttérfénynél jelentkezik. Ezek egy okostelefon, de sokszor még egy fényképező számára is megoldhatatlan helyzetek.


Bebukás - a szék és a szekrény is teljesen elfeketedett.


Kiégés - az ég teljesen kifehéredett.

Erre lehet megoldás az egyre népszerűbb HDR fotózás, ami 2012-től már a felsőkategóriás okostelefonok többségében elérhető funkció, de letölthető HDR programok is találhatóak szép számmal a Google Play-en. Én a Pro HDR Camera-t használom.

Mi is az a HDR?

High Dynamic Range, ahogy mondja a művelt angol, azaz nagy dinamikatartomány. Mit is jelent ez?

A dinamikatartomány egy fényerőtartomány. Egy adott, vizsgált képen fellelhető legnagyobb és legkisebb fényerőnek a fényértéknyi különbsége. A HDR funkció pedig úgy segíti a kiégés vagy bebukás elkerülését, hogy a fényképezés során 2, 3 vagy még több, eltérő expozíciójú (fényértékű) fényképet készít, amelyeket alacsony dinamikatartományú képnek (low-dynamic-range, LDR) vagy sztenderd dinamikatartományú (standard-dynamic-range, SDR) képnek neveznek. Magyarul csinál egy alulexponált egy sztenderd és egy felülexponált képet, majd ezeket saját szoftvere segítségével "egyesíti", így korrigálja a kiégett és bebukott képrészleteket.


Normál kép


HDR kép

Fontos, hogy HDR kép készítése közben elkerüljük a "szellemesedést", azaz ne mozgassuk egy picit sem a telefont még az nem végzett, mivel adott esetben három, ugyanolyan beállítású témát kell fotóznunk, hogy tökéletes lehessen a végeredmény.


Szellemesedés


Szellemesedés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.