2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2711 teszt

Az U2410 nagytestvére, avagy a "fenevad"...

[ ÚJ TESZT ]

Tulajdonságok

Bevezető

Magyarországra érkezett a képminőséget előtérbe helyezők által kedvelt Dell U2410-es nagytestvére, az U2711. A monitor nem csak nagy, de nagyszerű is... Ráadásul az ára is igen jónak mondható (kategórián belül)!

A monitor alapvető adatai

- 27" (~68.6cm) képátló, 2560x1440 pixeles felbontás, 16:9 képarány
- 0.233mm pixelméret (109 dpi)
- H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány (jellemző), 80000:1 dinamikus
- 6ms (g2g) válaszidő (jellemző)
- >1 milliárd árnyalat megjelenítése (egy 68 milliárdos palettából)
- 3x12 bites belső feldolgozás és LUT
- 3x10 bites kép fogadása és megjelenítése DisplayPortról és HDMI-ről
- Max. fényerő: 350 cd/m2 (jellemző)
- Min. feketeszint: 0.06 cd/m2
- Széles szín-gamut (110% NTSC CIE1976 szerint)
- AdobeRGB (97% lefedettség) és sRGB (100% lefedettség) színterek támogatása.
- Fogyasztás: max. 113W, készenlét <2W.

Specialitások

Hatalmas, 2560x1440 pixeles felbontása 3,68 megapixelt tár elénk, így munkafelületben nem lesz hiány. Megnyitott ablakainknak nem kell állandóan egymás takarásában lenniük. Mindez párosulva a szokatlanul nagy, 109 dpi (dot-per-inch) értékkel és persze a tűéles képpel hihetetlen részletgazdagságban jeleníti meg fotóinkat!

Balra: U2410 (24", 1920x1200), jobbra: U2711

A monitor 16:9-es, mely képarányt általánosságban inkább filmezésre szokás használni. Azonban, ilyen méretek és paraméterek mellett már azt is figyelembe kell venni, hogy függőlegesen kisebb a látómezőnk, mint vízszintesen és így a monitor alatt elhelyezett billentyűzet vagy tablet sem kerül ki látóterünkből.

H-IPS panel: A Dell U2711 H-IPS TFT-LCD panelt használ, mely az IPS technológia új generációja. Kitűnő képminőség és színreprodukció, továbbá a betekintési szögtől szinte teljesen független színstabilitás jellemzi. Aki eddig nem találkoztott az IPS valamely újabb generációjával, könnyen az az érzése támadhat, hogy nem is egy LCD monitort néz! (És ez valóban így van, nem csak marketingszöveg!)

Sokan ma sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy az LCD kifejezés valójában három különböző alaptechnológiát takar: TN, VA, IPS. Mindhárom folyadékkristály alapú, de annak anyaga és kezelése más és más, ami jócskán eltérő megjelenítési karakterisztikákat eredményez. Az átlagos, valójában olcsó kategóriás monitorokban a TN paneleket alkalmazzák, ezeknél lényegesen jobbak a VA típusú panelek, és végül a csúcskategóriát az IPS jelenti. (Lásd bővebben pl. itt. Itt pedig egy -- újabb -- videós TN vs. IPS összehasonlítás látható.)

Korábban az IPS panelokat -- már csak összetettebb felépítésükből és kisebb volumenű gyártásukból adódó magas gyártási költségük miatt is -- elsősorban abszolút csúcskategóriás, méregdrága grafikus monitorokban alkalmazták, melyek így jellemzően a profi DTP-sek kiváltságát képezték. Holott, az említett tulajdonságok mások számára is előnyösek lettek volna, a nagy többség számára azonban nem volt elérhető. Szerencsére a folyamatos fejlesztések során a tulajdonságok további javítása mellett a gyártási költséget is sikerült lejjebb szorítani, így nemrég elindulhatott egy új trend: egymás után jelennek meg különféle, egyre elérhetőbb áru IPS panelos monitorok, melyek árazását a gyártók az olcsó TN paneles és a továbbra is méregdrága (többszázezer forintos), abszolút csúcskategóriás monitorok közé lövik be -- miközben azokhoz képest inkább csak egyes, specialistáknak fontos funkciót nélkülöznek.

Széles szín-gamut (110% vs. NTSC) -- az Adobe RGB és sRGB támogatásával: A (kiegyensúlyozott) széles szín-gamut jellemzője az eddig megszokottnál tisztább és élénkebb színek. Valódi vörös a sztenderd sRGB téglavöröse helyett, valódi zöld annak sárgászöldje helyett. Ezáltal és persze a képminőség egyéb jellemzői által fotóink ugyanolyan élően jelenhetnek meg, mintha nem is egy monitort, hanem magát az előhívott, nagy fotót néznénk. Ha adott esetben a valamivel szűkebb Adobe RGB vagy a még szűkebb sztenderd sRGB színterekre lenne szükségünk, a monitor azokat is nagy pontossággal tudja utánozni.

(Összehasonlításul: az átlagos, TN paneles monitorok színtere még az sRGB-nél is szűkebb, és a mostanában sorra megjelenő, fehér LED-es háttérvilágításúak is alulról közelítik. Az sRGB egyébként az NTSC színtér 72%-át teszi ki.)

Nagyon precíz színfeldolgozás: Ugyancsak a profi monitorokra jellemző, színcsatornánkénti 12 bites feldolgozás és LUT biztosítja, hogy a különféle belső, digitális színszámítási műveletek kerekítési hibái ne juthassanak kifejezésre a megjelenő képen, így pl. a gradiensek mindig teljesen egyenletesek és elszíneződésmentesek lesznek -- már ami a monitoron múlik. (Kicsit bővebben lásd itt, a lap közepétől.)

Színcsatornánként 10 bit fogadása és megjelenítése HDMI-ről és DisplayPortról: Egyes professzionális videokártyák már frame-buffer szinten is képesek kezelni a 3x10 bites színmélységet (>1 milliárd szín-/világossági árnyalat, színösszetenőnként 1024 fokozat), majd DisplayPorton továbbítani azt. (Lásd erről bővebben ezt az AMD-s anyagot.) Azt pedig már az újabb hétköznapi videokártyák is tudják, hogy a bennük lévő, amúgy 3x16 bites LUT bitjei közül nem csak 3x8-at, hanem 3x10-et küldenek ki DisplayPorton. (Erről bővebben lásd az előző bekezdésben linkelt oldal alját.)

Továbbá: beépített kártyaolvasó, USB HUB és 5.1-es audio codec (HDMI-s hanghoz); kapacitív, LED-es érintőgombok aktuális funkciókijelzéssel; számos különféle képbemenet (a PC-n kívül ráköthetjük szórakoztatóelektronikai készülékeinket is).

Külső és mechanika

A monitor visszafogott, de művészi kidolgozottságú, a fényt enyhén visszaverő matt fekete, minőségi műanyag és ezüstmetálos fényezésű fém együttese, mely az első pillanattól kezdve eleganciát és igényességet sugároz. A káva sötétjét izlésesen töri meg a külső széleken körbefutó ezüstös "díszléc".

A monitor stabilan áll fém állványán, a csapágyas mechanika által viszonylag könnyen beállítható a kívánt helyzetbe. Magassága 9 cm-es távon szabályozható (alsó állásban szinte eléri a talpat), ezen kívül jobbra-balra fordítható és dönthető. (Pivot funkcióval nem rendelkezik, de az talán nem is lenne szerencsés ennél a monitornál.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.