2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2711 teszt

Az U2410 nagytestvére, avagy a "fenevad"...

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Konklúzió

A Dell U2711-es monitor az ellentétek vonzásában született: kisebb testvérénél, az U2410-esnél nagyobb képméret és egyben kisebb pixelméret jellemzi. Amikor először találkoztam ezekkel az adatokkal, kicsit szkeptikus voltam: az járt a fejemben, hogy a méret miatt talán a szokásosnál távolabbról lenne kényelmes nézni, a kisebb pixelméret viszont éppen hogy közelebb "húz". Az első 1-2 napon kicsit mintha éreztem is volna, hogy a monitor szinte be akar kapni. Igazi fenevad! :) A 3. napra azért csak sikerült megszelidíteni: rájöttem, hogy megtalálható az a pont, ami nem érződik se túl közelinek, se túl távolinak és ahonnan belátható az egész képernyő. Ez nem feltétlenül lesz közelebb, mint amit 24"-nél megszoktunk, de ha akarjuk, nézhetjük közelebbről is, hogy nagyobb részt töltsön ki a látóterünkből és mi is jobban a részévé váljunk -- mindezt itt anélkül tehetjük meg, hogy pixelessé válna a kép. És a látvány, az bizony lebilincselő! Ez már azért felbontás... meg méret... és persze képminőség...

Hozzáteszem, ma már minden normálisabb böngésző rendelkezik zoom funkcióval, és többnyire máshol is beállíthatjuk a megfelelő betűméretet, tehát ez nem jelent különösebb gondot.

Eddig leginkább az U2410-esben gondolkodtam (CAD-es munka mellett filmezés és hétköznapi használatot illetően), de mindössze nagyjából egyharmadával drágábban akkor már inkább ez... Nagyon "tuti" ilyen felbontásban dolgozni. Csak ajánlani tudom a monitort, ha a minnél nagyobb felbontás a cél (és a kiemelkedő képminőség is fontos szempont -- bár ilyen nagy képfelbontású monitort hiába is keresnénk az olcsóbb kategóriákban).

Pro és kontra érvek:

+ Hatalmas felbontás, nagy munkaterület
+ Képminőség
+ Elektronika
+ Multifunkciós (munka, filmezés, játék; sok bemenet)
+ A fényerő nagy tartományban szabályozható
+ Elegáns, profi külső
+ Stabil, de könnyen állítható mechanika
+ Ár (főleg annak, aki egy jóval drágább monitor alternatívájaként tekint rá)

- Az igen kicsi pixelek miatt néha közelebbről kell nézni a megszokottnál
- A homogenitás lehetne jobb is
- Tévézésnél, stb. nem vált át automatikusan a 4:3 és 16:9 között
- Natív felbontásban nehéz "kihajtani" játék szempontból

dezz

(A monitort az Oázis Computer bocsátotta rendelkezésemre, ott általában -- egyéb típusokkal együtt -- személyesen is megtekinthető, kipróbálható.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.