2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Celeron aranykor

Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

[ ÚJ TESZT ]

2001-2002

2001-ben az eredeti gép kezdett kevés lenni. Az újabb játékokkal már nem bírt el, ráadásul ekkoriban kezdett elegem lenni a Windows 98-ból. Napi szinten használtam mellette NT-t és linuxot, amik sokkal stabilabbak voltak. Az év közepe táján eldöntöttem, hogy upgradelni kell a gépet. Pár hónapon belül CPU-t és videókártyát is cseréltem. Mai fejjel mondhatom, hogy kicsit elkapkodtam, de mindenki kifizeti valamikor a tanulópénzt.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer Windows 2000 lett, ami XP SP3-ig maradt a gépen, talán a Windows 7-hez hasonlíthatóan megbízható volt. Ha jól emlékszem SP2-vel indítottam és egy dolgot leszámítva nagyon meg voltam elégedve a váltással. A gond csak annyi volt vele, hogy a 128MB memória kevés volt mellé, rendszeresen tekerte a merevlemezt, ezért a 128-as modult 133MHz-es 256-os darabra cseréltem jutányos áron, csökkentve a videokártyára jutó keretet.

FC-PGA power

CPU-ból három lehetséges választásom volt:

1. Kompletten cserélek alaplapot, processzort és átnyergelek Athlonra. Ez nagyobb teljesítménnyel kecsegtetett, de drágább lett volna. Ráadásul - ezért egyesek meg fognak kövezni - kiforratlanabb volt akkor még a K7.
2. Belecsapok a lecsóba és Coppermine P3-mat veszek
3. Coppermine Celeron és tuning, ameddig csak lehet

Természetesen az utolsó volt a legolcsóbb, maradt pénz egy erősebb videókártyára is. Az ötlet az volt, hogy legalább 1 GHz-en menjen a processzor. Ehhez egy 800-as Celeron kellett és egy Socket 370/Slot 1 átalakító. Nagyjából 15k + ÁFA volt az új proci az átalakítóval és hűtővel, azaz kb. bruttó 10-11 ezer forintot kellett ráfizetni a 300A-ra.


Coppermine Celeron Slot1 átalakítóban

A csere egyszerűen ment és a tuning beállítása sem tartott 5 percnél tovább. Az FSB-t 100-ról 133MHz-re toltam fel. Ezzel már az alaplapot is tuningoltam, mert a BX csak 100MHz-et támogat hivatalosan. Az AGP 88,6 MHz-en futott, de érdekes módon ezzel egyik kártyának sem volt gondja. Az OS reinstall és a hétvége után gyors memória csere következett.

GPU

A videókártyának is mennie kellett. A játékokhoz már nem volt elég az M64 ereje még az új processzorral együtt sem. Ráadásul ekkor még el lehetett passzolni a régi kártyát. Az új játékokkal már egy rendes TNT2-nek is kezdett meggyűlni a baja, ezzel megideologizáltam a váltás szükségességét... Őszre össze is jött rá a pénz. Mivel a keret egy része elment memóriára egy másik része meg verdára, ezért ismét az alsóbb régióra tellett csak. Három lehetőségből választhattam.

Geforce 256 SD memóriás kivitelben, Voodoo 3000 vagy egy Geforce2 MX. A Voodoo kiesett, mert kevesebbet tudott, mint a másik kettő. A két Geforce elvileg hasonló teljesítményű volt a tesztek alapján, de mire a vásárlásig jutottam a 256-ok kikoptak a piacról. Ezért aztán elballagtam a Vadász utcába és vettem egy MX400-at 21-22 ezer forintért. Persze nem volt egy márkás darab, mert azokat (Abit Siluro) 25.5k-tól mérték. Azért 400-as, mert a 200-as verziónál megcsonkították a memória interface-t. Sikerült szereznem egy igazi noname kártyát most is, és nem kellett benne csalódnom.


Noname Geforce2 MX400

Most nem csalódtam, de nem volt őszinte a mosolyom 2001-ben, amikor egy hasonló kártya került a kezembe. Az Nvidia szerint a GPU mellé 128 bit/166 MHz-es SDRAM, vagy 64 bit/333MHz-es DDR tartozott. A valóságban csak 64bit/143 MHz (DDR, tehát 286 MHz) futott a memória. Ezzel kb. 15%-ot lassítottak a kártyán. Szerencsére akkor és most is jól bírta az overclockot a kártya. Most 224/379 (GPU/RAM) sikerült jutni, de emlékeim szerint régen is hasonló eredményt sikerült elérnem.

Sajnos az örömöm csak az első 3DMark 2001 tesztig tartott csak. Az akkori tesztek alapján 2000-2200 pont feletti eredményt vártam, ami helyett tuninggal együtt csak 1605 teljesült. 1-200 pont eltérés még elmenne, de ez több, mint amit a processzorra és a Windows 2000-re lehet fogni. Mivel csak 10%-ra van attól, amivel már elégedett lennék, ezért nem kutakodtam jobban, hogy mi lehet az oka.

Office, Internet, multimédia

A gép szinte megtáltosodott, ezt a mostani mérések is alátámasztják, akkoriban ez ismét a középkategóriába, annak is inkább a tetejére katapultálta gépet. Emlékszem, hogy bekapcsolás után szinte az első teendőm pont egy CD mp3-ba mentése volt, ami hihetetlenül gyors volt. Nagyon élveztem a valódi multitaskingot, már nem akadt meg az mp3 ha több ablak volt nyitva egyszerre, például böngésző, mail kliens melletti kódolgatás közben. Ez nagyrészt az új Windowsnak volt köszönhető.

A netezést nem véletlenül említettem meg. Az időszak nagy dobása az ADSL volt. 384 Kbps nem hangzik nagy dolognak, ma már ennél gyorsabb a mobil internet, de a telefondíj mentes korlátlan internet hatalmas előrelépés volt. A tízszeresére nőtt sebesség is új lehetőségeket nyitott meg sok téren, amit fel sem tudnék sorolni. A legfontosabb nekem az volt, hogy sokkal több információhoz jutottam hozzá rövidebb idő alatt. Hasonló ugrás volt, mint pár éve az okostelefonok és gyors mobilinternet megfizethetővé válása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • '97-es belépőszint

    Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya.

  • Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást

    Olcsón építhetünk viszonylag magas több szálú teljesítménnyel rendelkező munkaállomást sok RAM-mal, SAS/SATA Raid vezérlővel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.