2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Celeron aranykor

Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

[ ÚJ TESZT ]

1999-2001

Tuning

A CPU tuning finoman fogalmazva is egyszerűen ment. Az alap 66 MHz-es FSB-t beállítottam 100-ra, és adtam 0.1V-ot a processzornak pluszban. A 100 MHz teljesen szabályos frekvencia, az AGP és PCI busz az előírt frekvencián megy.

Az esetek kb. 90%-ban ennyi elég volt a stabil működéshez. Természetesen lehetett volna próbálkozni alap feszültségen, is, de itt az egész gép tuninggal együtt 50W alatt fogyasztott, azért a pár W-ért nem küzdöttem meg. A socketes processzor 504 MHz-en is simán elkocogott, de most ez kimaradt a mérésekből. Az FSB emelése nem csak a CPU-ra volt jó hatással, hanem a memória elérésére is, nem véletlenül cseréltem 98-ban a régi 66-os moduljaimat 100 MHz-esre.

Nem maradhatott ki a videókártya sem a jóból, ahogy az eredeti gépen itt is megráncigáltam a bajszát. A TNT M64-et 150/190 MHz-re (GPU/RAM) tuningoltam a gyári 125/150-ről, ami egy egészséges 20%-ot jelent. A memóriatuning szerintem többet számít, mint a GPU.

Operációs rendszer

A gépet elég sok dologra használtam és elfogadhatóan stabil volt. '98-ban a Windows 95 után nem panaszkodtunk, mert végre elfogadhatóan működött a plug and play, gyorsan indult a gép és nem akartunk 5-6 programot futtatni, vagy ha igen, akkor megbékéltünk a korlátozott teljesítménnyel. Mai szemmel nézve elfogadhatatlanul nyűgös. A Windows 98 friss telepítés után is képes meglepetéseket produkálni. Pár érdekesség, amit produkált:

- A géphez nem nyúlva újraindítás után ismét felismeri a videókártyát, telepíti a drivereket. Ezt 2x produkálta 2 hét alatt minden előjel nélkül.
- Kikapcsolásnál nem kapcsolja le a tápot 10-ből egyszer.
- Játékból kilépve néha megtartja annak felbontását és színmélységét.

Azt viszont a javára kell írnom, hogy az USB-s egeret és billentyűzetet gond nélkül felismerte és kezelte. Kis méretű pendrive-val sem volt gondom miután feltelepítettem egy extra driver csomagot. A hálózat is tökéletesen működött egy 3COM kártyával, így scp-vel könnyen tudtam másolgatni állományokat. Két dologgal nem sikerült összeházasítanom, ami miatt a Samsung HDD-t kellett bevetnem:

- SATA kártyával felismerte ugyan a merevlemezt, de valamiért nagyon lassan kezelte és csak az első 16GB-ot látta. Ugyanezt produkálta USB-n keresztül külső házzal, pedig mind a két esetben próbáltam 2.5"-es merevlemezt és SSD-t is.
- Nem akart csatlakozni a samba kiszolgálómhoz. Igaz ezt nem is erőltettem. Visszafelé működött a dolog, a megosztott könyvtárat linuxon fel tudtam csatolni, de csak 1-1.5 MB/sec sebességgel lehetett írni-olvasni.

Office, Internet, multimédia

Az Office futtatása már egy Pentiumnak sem okozott kihívást, de a több memóriának köszönhetően már hosszabb 75-80 oldalas irományokat is lehetett rajta szerkeszteni Wordben. Természetesen a Word nem erre volt kitalálva, de már elkocogott az Excel és Winamp mellett.

Az internet még gyerekcipőben járt, nagyjából mindenki modemet használt. A 33.6k volt az átlag, léteztek 55.6-os darabok is, de én csak egy 28.8-as US Roboticsot mondhattam magaménak. Nagyon stabil darab volt, zajos vonal esetén sem bontotta a kapcsolatot. Ez nagyon fontos volt, mert csak így lehetett kihasználni a kedvezményes időszakot.

A fiataloknak nehéz lehet elképzelni, hogy mennyire vártuk az este 10 órát, amikor csak az első órát kellett kifizetni reggel 6-ig a hívásból. (Nem vagyok 100%-ig biztos az időszakban, javítsatok ki, ha tévednék) Fontos volt tehát a stabil kapcsolat, hogy az a pár MB lecsorogjon egy este alatt. A MB nem elírás, mert a modem sebességét Kbps-en adták meg, tehát az én modemem 3.6 kilobájtot tudott egy másodperc alatt maximum átvinni. Ez jó esetben a valóságban kb. 12-12.5MB/órát jelentett.


Külső 28.8-as modem

A Linux is ekkoriban lépett szintet emlékeim szerint a használhatóság irányába. Meglepő volt amikor a Mandrake beállította a kijelzőt és nem kellett kézzel X-et konfigurálni. A hardverkezelés is sokat fejlődött. Persze a frissítések letöltése is "száguldott" a modemen keresztül. Alternatívát a CD mellékletek jelentettek.

A gép már elég erős volt a multimédiához. Pár darab akkori kiadvány még megvan bedobozolva a szekrény tetején. Ami szerintem hatalmas előrelépés volt, a videók kezelése. Egy 450-re húzott Celeron végre elfogadhatóan le tudott játszani egy videót. A DivX-el egy DVD-t elfogadható minőségben lehetett CD méretűre tömöríteni.

A CD írók is ebben az időszakban kezdtek megfizethetőek lenni. Ha nem is volt otthon egy, de cimboránál, cégnél, suliban tuti hozzá lehetett férni. Az otthoni rip persze lassú volt, de már volt. Pár mérést végeztem a géppel, amit a CPU tesztek oldalon találtok meg. Előzetesben annyit, hogy Jarre Oxygen albumát (hossz: 39:20) tuning nélkül 39 perc 27 másodperc alatt sikerült átkódolni. A videók átkódolása ennél sokkal lassabb.

Játékok

A VGA kártyák 98 körül elindult robbanásszerű fejlődését a játékok is követték. Három játékot emeltem ki a korszakból a tesztekhez. Ezek a Quake 3, Unreal Tournament és a Diablo 2. Többet is tudnék, de akkor minimum 20 oldalas lenne a visszatekintés. Ti mivel játszottatok akkoriban?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • '97-es belépőszint

    Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya.

  • Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást

    Olcsón építhetünk viszonylag magas több szálú teljesítménnyel rendelkező munkaállomást sok RAM-mal, SAS/SATA Raid vezérlővel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.