2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hangkártya-tuning házilag

Érdekes volt megtapasztalni a valóságot a jelenkori alaplapi hangkártyánál - majd "tuningolni" egy kicsit.

[ ÚJ TESZT ]

Az első lépések

Nemrégiben nagy-nagy dilemma után gépváltáson törtem a fejemet és sok vacillálás után megérett bennem a gondolat, hogy meg kell tennem. Nem vagyok egy nagy játékos már, mint tizenéves koromban, de egy valami mindig nagyon fontos volt számomra: a gépből kijövő hang. Itt most nem a ventilátorra gondolok, hanem arra, hogy ha megnézek egy filmet vagy csak belövök valami zenét, akkor élvezhető legyen a hangzás.

Ennek tükrében már régóta nem az alaplapi hangra támaszkodom, de a gépváltásnál be kellett áldoznom a hőn szeretett régóta bevált kártyámat, az ASUS Xonar DSX-emet. A gépváltás egyik napról a másikra ment és olyan ember vette meg, akinek tökéletesen megfelelt.

Mikor megrendeltem a gépemet, figyeltem arra, hogy lehetőség szerint ne a legócskább komponense legyen az audio rész az alaplapnak, így az MSI B350 Gaming Plust választottam, bár az azonos kategóriás Gigabyte alaplapnak jobb hangkártya részt ígértek, mint ennek, mégis erre esett a választásom, mert jobban meggyőzött a lap kinézete és a MIL standard minősítése. Legbelül tudtam, hogy a marketing erősebb lehet, mint a valóság, mert mindenféle csilli-villi jelzőkkel látják el a gyártók ezt a részt, hogy miért szuper és miért jó.

Gondoltam, egy picit kipróbálom, hátha már én vagyok régimódi és csak én látom szükségét annak, hogy külön vegyen az ember, hiszen mégis 1985-ös születésű emberke vagyok és gyerekkoromban még félisten volt az, akinek hang is jött ki a gépéből, nemcsak PC speaker, arról nem is beszélve, amikor a DUNE 2-ben rákattintottál az egységre és az megszólalt. Akkor azt gondoltad, hogy ilyen csak a NASA-nál lehet vagy a mesében...

A gépváltás egy igencsak időigényes dolog, mert ugye azon kívül, hogy eladtad és megvásároltad már a részeket (és összeraktad) célszerű egy új operációs rendszert is alárakni, mert a régi előbb-utóbb összehányja magát, szóval nem lehet ezt a részt megúszni, ha stabil dolgot szeretnél kreálni. Van már SSD meg Ryzen, meg minden, amitől szép és jó és gyors, de fel kell tenni a legalapvetőbb dolgokat. A számos telepítés után elérkeztem a realtekes alaplapi csodához, amit feltettem és belül azt mormoltam, hogy csak legyen jó, használható…..

Megkerestem az egyik zenémet és elindítottam. Szólt, ki is jöttek a hangok, csak a különbség drámai volt. Egyszerűen nem éltek a hangok. Kerestem a beállításokat, hogy biztos meg tudom oldani valahogyan, de nem, ez ilyen. Vettem egy nagy levegőt és gondoltam, hogy úgyis naponta kb. tíz órát dolgozom és jó lesz ez, csak túl finnyás vagyok már, de nem lett jó. Nem tetszett, egyszerűen nem élvezet így hangot hallani. Akinek van hangkártyája (új áron) legalább 10-15 ezer forintos, az tudja most, hogy miről beszélek. Gondoltam, hogy itt az idő, körbe kell nézzek a piacon, mert ez így nem járja, hogy szabadidőmben nem tudok szépen zenét hallgatni.

Egy picit bennem volt az is, hogy lehet, hogy meg kéne nézzek valami mást, pl. SB Z-t, de arról már előzőleg sem írt nekem jót egy felhasználó, szóval az ASUS palettáját fürkésztem és láttam, hogy van egy olyan megoldás, ami az arany középút lehet: a XONAR AE. Ez a kis kártya nincsen ellátva böhöm fejhallgatóerősítővel, ha épp arról hallgatnám este, de van benne egy 150 ohmos. Aztán van rajta pajzs is, meg elvileg minőségibb alapokból van, mint egy Xonar DSX, gondoltam, teszek egy próbát.

Az egyik boltban megvásároltam, pont le is akciózták akkor, 16 ezer helyett 14 ezer volt három év garanciával, szóval jó üzletnek tűnt. Nem sokkal később jeleztek, hogy mehetek, itt a cucc. Nagy örömmel mentem értem és szereltem be otthon a gépembe és vártam, hogy újra jó legyen minden. A telepítés gyors és egyszerű és a hozzáadott szoftver különbözött az eddigitől (amivel egyébként nem volt semmi baj), de már nem lehet olyan részletesen szabályozni, mint a DX-et, de nem is kerül annyiba. A kártyában tetszik, hogy a fejhallgatónak is külön van egy jack aljzat, így sokkal kényelmesebb lehet a kártya használata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.