2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD Athlon II 250 - Az új belépő

Az AMD a nyár elején felfrissítette alsókategóriás kínálatát. Nézzük mennyit fejlődött...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Az AMD kínálatában 2006-ban jelent meg az első DDRII memóriát támogató processzor Athlon64 X2 néven, mely már Socket AM2 foglalatba illeszkedett. A CPU-k mind Windsor magra épültek, azaz 90nm-es gyártástechnológiával készültek, s típustól függően magonként 512KB vagy 1MB L2 cache-el rendelkeztek. A legmagasabb órajelű típus az idők során a 3.2GHz-es órajelű 6400+ lett, mely 2007 folyamán mutatkozott be.

Érdekes mód a 65nm-es gyártástechnológiára történő átállás nem hozta meg az áhított órajelbeli növekedést az Athlon64 X2 CPU-k tekintetében, sőt a Brisbane mag átdolgozásának "köszönhetően" azonos órajelen némileg lassabb is volt elődjénél, amit a gyártó azzal kompenzált, hogy a 65nm-es modellek, amelyek a régiekkel azonos modellszámot kaptak 100MHz-cel magasabb órajelen üzemeltek gyárilag. Az órajelemelésre azért lett volna szükség, mert a konkurens gyártó Core2 architektúrás termékei teljesítményben - azonos órajelen - és túlhajthatóságban is jobb eredményeket mutattak fel.
Annak ellenére, hogy teljesítményt tekintve nem tudtak előrelépést produkálni a fogyasztás, melegedés és gyártási költség szempontjából mindenképpen előrelépés volt az átállás.

Az AMD szempontjából áldatlan állapot - miszerint teljesítményben nem tud ellenfelet felmutatni az Intel CPU-inak a kétmagos verziók között - egészen 2008 végéig fent állt, amikor megjelent a 7750-es típusjelzésű modell, amely már az AMD K10-es architektúrájára épült. Ez a CPU a Kuma kódnevet kapta, szintén 65nm-es gyártástechnológiával készült a hibás Phenom CPU-k két magjának letiltását követően, amelynek folyománya képpen magonként 512KB L2 cache-sel és egy 2MB méretű L3 cache-el rendelkezett. Teljesítményben, alapórajelen (2.7GHz) kb. egy 6000+ szintjét hozta - konkurenciát tekintve pedig ekkor már az E5200-zal volt kénytelen versenyezni, amellyel szemben alapórajelen megállta a helyét, viszont lényegesen többet fogyasztott annál. Túlhajthatóságát tekintve sajnos túl sok jó nem mondható el erről a CPU-ról, hiszen az, aki 3.3GHz-et stabilan elérte vele, már nagyon örülhetett, mert jó verziót fogott ki (ráadásul a fogyasztása sem volt a legalacsonyabb).

És végre el is érkeztünk az időben - további fél év elteltével - 2009 nyarához, amikor bemutatkozott az AMD új, kétmagos generációja, mely Athlon II X2 és Phenom II X2 nevet kapta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.