2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Arctic Cooling Freezer Xtreme: A hűtő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy egyszerű bemutató és processzorhűtő összehasonlításra szántam el magam, s mint a címből ki is derült...

[ ÚJ TESZT ]

Egy egyszerű bemutató és processzorhűtő összehasonlításra szántam el magam, s mint a címből ki is derült jelen tesztben az Arctic Cooling legnagyobb üdvöskéje az elemzés tárgya, mégpedig a Freezer Xtreme. Ezúton, még az elején szeretném megköszönni MadMax81-nek hogy rendelkezésemre bocsátotta erre az időre a hűtőjét.

A főszereplő:

A hűtő nyolc heatpipeot tartalmaz és két óriási bordát, melyek között helyezkedik el az Arctic Cooling 12cm-es egyedi CPU ventilátora, melynek sebessége 800-1600RPM között változtatható, s még maximális fordulatszám mellett is halk jelzőt érdemel.

A borda magassága szintén tekintélyes - 130mm - s emiatt vékony házakba nem is illeszthető bele, megvétel előtt célszerű megbizonyosodni róla, hogy alkalmas-e a fogadására. Az én GZ-X5 házam 185mm széles, s ebben még van kb. 5-10mm az oldallapig.

Az óriási méret ellenére a súlya mindössze 608 gramm, melynek köszönhetően a normál műanyag keretet nem kell lecserélni, mivel ezzel a tömeggel még megbirkózik oldalanként egy kapaszkodó esetén is.

A felszerelése viszont nem tartozik a legegyszerűbb műveletek közé, de azért nyilván kivitelezhető (bővebben az arctic cooling oldalán található róla leírás)

A további versenyzők

Részletesen nem mutatom be őket, mert ezt már megtettem korábbi CPU tesztemben, helyette csak a rendeltetési helyéről készült képet teszek be.

Arctic Cooling Freezer 64Pro

Coolermaster Geminii S

Ajigo MF091-096

Ha valaki nem ismerné a céget az nem meglepő - töredelmesen bevallom, hogy én sem ismertem, ám ez a cég szállítja az AMD gyári processzorhűtőit, s azok közül is ezt a fajtát mellékelik a 125/140W-os AMD CPU-khoz. Technikai paramétereiről bővebben a gyártó oldalán találhatók információk.

Ajigo MF064-074

Így viszont már nem okoz meglepetést a kisebb testvér, melyet a legfeljebb 95W-os CPU-k mellé adnak.

Teszt

A tesztet a CPU belső hőszenzorára hivatkozva végeztem, mivel nincsen itthon infravörös hőmérőm (bár a mag hőmérsékletéhez akkor sem férnék hozzá). A szobahőmérséklet a munka időtartama alatt 19-20°C között ingadozott.

A kiolvasáshoz a Speedfan 4.34-es verzióját használtam (everest is ugyanazt jelzi), melyből a Temp1 jelzi az én alaplapomon a CPU hőmérsékletét (van még egy Core nevezetű érték is, de ez kevesebb a Temp1-nél 6-7°C-kal).

A mérést több feszültség és órajel páros mellett végeztem el, hogy láthatóvá váljon, meddig elegendő egy-egy hűtőventilátor. További sajátosság, hogy a hűtők mindegyike le volt szabályozva a teszt időtartama alatt olymódon, hogy 45°C alatt 37.5%-os fordulatszámon pörögnek, majd 50°C-on érik el a maximális fordulatszámot. Ezzel is próbáltam "otthoni" körülményeket elérni, hiszen kevés az olyan felhasználó, aki folyamatosan 100%-on járatja a ventilátorát.

Házhűtést 2db 1000RPM-en pörgő 12cm-es Gigabyte hűtő látja el, s mellette az oldallap természetesen fent volt.

Gondolkoztam a házon kívüli teszten is, de nem sok értelmét láttam, mert irreálisan jó eredményeket produkált volna.

Jól látható, hogy terheletlen állapotban nincs különösebb jelentősége annak, hogy milyen hűtő van a CPU-n, hiszen egyikkel sem érte el a 40°C-os hőmérsékletet sem a Phenom, semmilyen frekvencián. Ebben az esetben mind a CnQ, mind pedig a C1E be volt kapcsolva - szintén minden frekvencián.

A Prime95 mutatja a legrosszabb lehetőséget, amit el lehet érni. Ez mind a négy CPU magot 100%-os leterhelte, s jól látható, hogy a Freezer Xtreme kenterbeveri az egész mezőnyt. Alacsonyabb frekvenciákon még beleszól a fordulatszámszabályozás, de 3000MHz-nél már teljes fordulaton pörgött minden venti, s 8-10°C-ot vert a mezőny másik két erősebb versenyzőjére.

A gyári hűtők teljesítményét is érdemes megfigyelni, mivel a kisebbik - hőcső-mentes - példány is elegendő az alapfeszültséges tuninghoz egy 95W-os CPU-ra, valamint a nagyobbikkal még kicsit meg is emelhetjük ezt a feszültséget, s akkor is az ajánlott 70°C alatt sikerül maradni.

A Test Drive Unlimited alatt futottam pár kört - minden esetben kb. 8-10 percet, hogy lássuk mit is várhatunk átlagos használat mellett az egyes hűtőktől. Leginkább az eltérő fordulatszám miatt ilyen alacsonyak a különbségek, viszont jól látszik, hogy ilyen megterheléshez a gyári hűtő is elegendő tud lenni - főleg a heatpipeos válozat.

Még egy tesztet elvégeztem - amelyről azonban grafikont nem készítek - melyben megnéztem, hogy mi a helyzet, ha a hűtők végig maximális fordulatszámon pörögnek. Azok az értékek nem változtak, amelyek 50°C felettiek, a többi esetben az Xtreme esetében is kevesebb mint 5°C-os csökkenést lehet legfeljebb elérni, közben a zajszint pedig erősen megnövekedett.

Konklúzió:

A Freezer Xtreme-mel ismét sikerült nagyot alkotnia az Arctic Coolingnak, mint annak idején a 64Proval is, az árban konkurensnek mondható Gemini II-S-t jelentősen maga mögé utasította (akár 10°C is lehet az eltérés teljes terhelés mellett), ami valljuk meg elég jelentős.

Természetesen azért hátránya is van a terméknek, mégpedig az, ha egyszer a ventilátor meghibásodik, akkor nagyon nehéz pótolni a speciális foglalatnak köszönhetően, valamint a másik, hogy az alaplap síkjával párhuzamos fújásirány következtében a memória, valamint a CPU-PWM áramköre kevesebb hűtést kap, mint egy Gemini II-S vagy egy Gemini II esetében, melyek az alaplap síkjára merőleges légáramlatot keltenek.

Azonban összességében egy kiváló ár/teljesítményű termékkel állunk szemben, s akinek a CPU-ra jelentős hűtőteljesítmény kell, annak mindenképpen megfontolandó alternatíva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.