2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

3D nyomtató építés a nulláról I. - kezdetek

A házi készítésű nyomtató építés rögös útjának első fejezete. Egy gép, amely sosem lesz kész teljesen.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Évek teltek el azóta, hogy a RepRap 2005-ben útjára indult Angliából, amivel egy komplett iparágat tettek elérhetővé a nagyközönség számára. A fogalmak tisztázása érdekében mindenképp érdemes felkeresni a fenti linket, vagy a 3D nyomtatós topic összefoglalóját. Itt minden fontos információt, megtalálhatsz, amivel érdemes tisztában lenned, mielőtt folytatod, ha nem vagy jártas a témában.

Mára a RepRap hatalmas támogatottsággal és táborral büszkélkedhet, rengeteg megosztott tapasztalattal. Tökéletes táptalaj, ha valaki érez magában elhivatottságot arra, hogy saját nyomtatót építsen a nulláról. Az első lépés mindenképp legyen az, hogy veszünk egy nagy levegőt, ki-ki vérmérséklete alapján Josef Prusának szánt csatakiáltással, vagy hatalmas kárhozott nyögéssel is kezdhet. Amint megvan a kellő önbizalom egy jól komponált pénzszórásra, vágjunk bele, nem lesz gyenge menet!

Első lépésként érdemes eldönteni milyen váztípust szeretnénk megépíteni. A három legelterjedtebb variáns CoreXY, Delta vagy i3 alapokon nyugszik. Fontos előre tisztázni, hogy mit várhatunk el egy "csináld magad" géptől és a három merőben eltérő típus közül, melyik az, amivel szívesen foglalkoznánk, vagy épp melyik elégíti ki az elvárásainkat. Mivel az alkatrészek, amiket választunk a folyamathoz, kizárólag a pénztárca mélységéhez vannak szabva, csak a saját tapasztalataim pro és kontra érveit tudom felhozni egyes elemek mellett vagy ellen.

Meglepő lehet sok ember számára, hogy egy D.I.Y. nyomtató mennyire közel tud kerülni, akár egy komolyabb, több százezer forintos gyári géphez nyomtatási minőségben, töredéke költségből. Ellenben az elkönyvelhető, hogy az épített szerkezet első nyomata, sőt a tizedik sem fog még megközelíteni sem egy előre konfigurált és beállított masinát. Rengeteg idő és türelem kell hozzá, hogy egyáltalán fel tudjuk készíteni ilyen minőségű használatra. Ne feledjük, ez még mindig a hobbisták paradicsoma, a támogatás, garancia, ipari felhasználás, vagy megbízhatóság az, amit a gyári gépek, bizonyos szint felett nyújtani tudnak, ezzel nem lehet versenyezni odahaza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.