2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

3D nyomtató építés a nulláról I. - kezdetek

A házi készítésű nyomtató építés rögös útjának első fejezete. Egy gép, amely sosem lesz kész teljesen.

[ ÚJ TESZT ]

Az első nyomtatás

Nagy pillanat, mikor filament nélkül felfűtve, a szinteket beállítva elindult végre a szekér. Vigyorogva néztem végig a 20 mm-es tesztkocka folyamatát, ahogy táncolt a hotend és a bed együtt, szinkronban. A filament befűzése következett, itt követtem el egy hibát, az adagolás iránya nem lett megfordítva, így mikor extrudálni kellett volna, inkább visszahúzta a szálat, E-motor forgásirány fordítás, ismét csak Marlinból. Amint ez megvolt, útjára indítottam, most már alapanyaggal a gépet, elkészítve az első tesztkockámat. Végre!

Balról az első próbálkozás, jobbról 25 perccel később már a harmadik. A második elesett, feljött nyomtatás közben, ezzel egy újabb szívásfaktort elindítva… Egy minimális kalibráció és rétegvastagság csökkentés 0,3-ról 0,2mm-re, majd következhetett a jobb oldali kocka. Tapasztalt szemek kiszúrhatják, hogy a szintezés nincs igazán rendben, sőt, egyenesen katasztrófa. Hogy miért alakult így? Papírlappal próbálkoztam, túlzottan lenyomva a bed rugós tartó lábait, így a szintezés pontatlanná vált, ha az alapok gyengék, összedől a ház, hát tessék, összedőlt. A pontos távolságért egy végállás kapcsoló és a fűtött asztal szintezése felel, persze nem elhanyagolható a tengelyek pontos beállítása sem, a szorulások megszüntetésével egyetemben. Nem űrtechnika lesz, így a pici MakerBot GPL v3 licenszes végállások tökéletesen megfelelnek a célnak, a sebességük jó, a kialakításuk szintúgy, a többi már csak az asztalon múlik.

Továbbra sincs előrelépés, ekkor még betudtam annak, hogy házi tákolmány, ez okozza. Idővel persze sikerült értékelhetőbb nyomatot készíteni, ezt jól szemlélteti a lenti kép, ahol már az első nyomat után járunk két órával, a jobb oldali kocka, jól szintezett asztallal készült, boldog voltam, így hagytam mindent „ehhez többet nem nyúlok, nagyon fasza lett”, gondoltam naivan…

A valóság az, hogy nagyon is hozzá kell nyúlni, a műanyag vázelemeknek nagy megpróbáltatás volt ez a pár óra működés, az extruder menet közben esett szét, a bal oldali csapágyház elkezdett repedni, rétegek váltak el egymástól vagy olvadtak meg. Amíg lehet, neki kell állnom újranyomtatni a komplett gépet, hisz ez volt a cél, saját magát finomítva készüljön el.

Tervek után keresve akadtam rá Toolson MK1 vázelemeire. Elkezdtem tervezgetni, minél előbb kinyomtatva újra építeni a gépet, a meglévő szürke DevilDesign PLA-ból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.