2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

20 éves Toshiba laptop, hiba nélkül!

Elővettem, leporoltam, megkínáltam egy kis táppal és láss csodát: a gép hibátlanul elindult.

[ ÚJ TESZT ]

Windows 3.1


Így indult a Windows 3.1.

Én még aktívan használtam a Win 3.1-et, bár csak ha nagyon muszáj volt; sokkal jobban elvoltam a DOS-sal, minden szükséges programom azon volt. Elsősorban zenei programokat használtam, persze, nem ezen a laptopon.

Sima asztali, szintén 386-os PC-n kezdtem a zenei "pályafutásomat", a híres-nevezetes Fast Tracker II programmal és egy fantasztikus Sound Blaster 8 bites mono hangkártyával, aminek akkoriban csodájára jártak az osztálytársak, mivel az akkori gépekben még inkább csak sima csipogó volt. Na de nem akarok ennyire elkanyarodni, térjünk vissza a Win 3.1-hez.

Amikor megjelent és kezdett elterjedni az Office, azon belül az Excel és Word, egyre többet kellett a Windowst használnom, de szinte csak emiatt. Számomra semmi pluszt nem jelentett, végül mindig a DOS-hoz tértem vissza, bármit is kellett végeznem. A nagy áttörést sokkal inkább a Win95 jelentette, ott kezdett teljesen eltűnni a DOS mindennapos használata.


Ez volt a Programkezelő.

Fel lehet úgy fogni, hogy ez volt a Start Menü, vagy manapság Win 8.X-nél a Kezdőképernyő. Észrevesszük ugye a hasonlóságot? És azt is látjuk, hogy kezdünk visszatérni a gyökerekhez? Itt a parancs- és programindító ikonok programcsoportokban, különálló kis ablakocskákban helyezkedtek el, ahogyan ma a "csempék" és "csempecsoportok" világa van a Windowsban. Microsofték tehát elővették a korábbi sablont, szabtak rajta egy keveset, és elkészült a modern Windows 3.1.

Indult tehát a Word és Excel térhódítása; szépen, gyorsan beépültek a titkárnők számítógépeibe és megindult a nagy függvénygyártás, és boldog-boldogtalan névjegykártyát gyártott magának otthon a szövegszerkesztővel.


6.0-ás verzió.


Úgy a 2007-es Wordig, de a 2003-asig egész biztosan
hasonlóan nézett ki, mint korabeli társuk.

Ugyanígy van ez az Excellel is, nagyon hasonló a pár évvel ezelőtti verziókhoz:


Cellák, cellák és cellák. Itt indult tehát a függvényvilág.

A sokak által ismert és méltán népszerű, munkaórát felgyorsító alkalmazások is ebben az időben kezdtek elterjedni:


Pasziánsz.


Aknakereső.

És a végére visszapattanunk a DOS-ba és egy szintén általam, vagyis főleg apám által sokat használt program, a Vándor:


Ez volt az akkori Google Maps, vagy iGO, csak épp térkép nélkül.

Ezzel lehetett útvonalat tervezni. Manapság már nem sokra jutnánk vele, valószínűleg az első saroknál kénytelenek lennénk egy "újratervezés"-re nyomni, ha lenne benne olyan. Jócskán átalakult azóta az úthálózat szerkezete, a program pedig nemigen rendelkezik online frissítéssel...

Ez volt tehát az én visszaemlékezésem, nosztalgiázásom az elmúlt ezredbe, a laptopok és egyáltalán, a számítástechnika gyerekkorába.

Ha te is rendelkezel régi masinával, régi rendszerekkel és programokkal, és bemutatnád, írd meg kommentben! Jöhetnek képek, saját esetek, emlékek leírása, bármi, ami a témához kapcsolódik.

A legvégére pedig az volna stílszerű és regénybeillő, hogy "hát, sajnos a tesztalany néhány órás nyúzás után megadta magát", de nem, jelentem, egy többalkalmas, többórás strapálás után is állja a sarat, indul, kikapcsol, majd újra bekapcsolható, egyszóval teszi a dolgát, még ma is, 21 évvel a gyártás után!

Ezt nevezem én minőségi, tartós kivitelnek!

Köszönöm, hogy elolvastad és együtt emlékeztünk vissza.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.