2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Toshiba T3100SX - Élet a halál után

Egy nem működő, gázplazma kijelzős notebook feltámasztása, avagy szakbarbárkodjunk!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, a hardver

Rengeteget járunk Miskolcon a zsarnai piacra Mokó barátommal, és rengeteg PC-s "lomot" elhoztunk már, komplett PC-ket, rengeteg procit, bővítőkártyákat, még olyat is, amiről azt se tudtuk, hogy micsoda.
Mindezt attól a gondolattól vezérelve, hogy jobb sorsa lesz a cuccoknak nálunk (emellett gyűjtők is vagyunk), illetve ami olyan, azt megpróbáljuk helyrehozni, javítani, hogy megmaradjon az utókornak. :)

Ilyen az a noti, amit most bemutatok. Hónapok óta csak figyelgettem, csorgattam a nyálam érte, de nem szántam rá magam, mert az utóbbi időben hanyatlott a piacon a PC-s felhozatal, így a kedvünk se volt a régi. Legutóbbi alkalommal igen bőséges választék volt, és egy táskányi lommal hátamon már ott ketyegett a gondolat a fejemben, hogy hátha ott van még az a noti... és igen, megvolt még, nem kapkodtak érte az emberek, valószínűleg a mérete, vagy súlya (!) miatt.
Kis alkuval boldogan adtam ki érte a pénzt és már szenvedtem is a táskába, be se tudtam zárni, akkora a cucc, majd irány haza bringával. Útközben meg már merengtem, miket fogok rajta csinálni, ha (!) elindul.

Nézzük, hogy miről is van szó.
A Toshiba T3100SX noti fénykorában. (1989-es gyártmány, szóval cirka 31 éves)

Az első ami szembetűnik, az a kijelző, de nem akármilyen. Egy kis fogyasztású gázplazma kijelző van benne, ami 640x480-as felbontással bír, és 16 árnyalat megjelenítésére képes. Messze jobb, mint amire az akkori LCD-k képesek voltak. Nincs szellemkép, betekintési szög is több, mint korrekt. Persze ezzel együtt nyilván a noti se két forintba került.

A lelke egy 16 MHz-en dübörgő Intel 80386SX™ processzor, őt integrálva találjuk az alaplapon 100 pines PQFP tokozással. 1.5 µm-rel készült, magát a processzort 1985-ben adták ki.

1 MB RAM, illetve 128 K ROM kapott helyet a gépben, a RAM-ot további 13 MB-tal lehetne bővíteni 3 sloton, de sajnos nem volt benne plusz memória.

Adattárolásra egy JVC JDE3896v10-1 80 MB-os IDE HDD jutott a gépbe, ami szerencsére működik. Kicsit csapágyas, de nem lényeg. Adatbevitelre pedig ott a jó öreg 3.5" 1.44 MB/720 KB floppy meghajtó.

És a többi, 88 gombos német billentyűzet, VGA kimenet, 2 soros, 1 párhuzamos port, valamint van modem is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.