2021. március 2., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Az MSI Pro266TD Master kalandjai

  A második kétprocesszoros alaplapom egy MSI Pro266TD Master volt.

  Ez a VIA Apollo Pro 266TD chipsetre épült, és támogatta a Tualatin-S processzorokat is. Ezt az alaplapot már az előző tulajdonosa felszerelte két tB1 steppinges 1400 Mhz-es processzorral, így azonnal kezdődhetett a móka.

  Ehhez az alaplaphoz eredetileg egy Geforce 6800-as videokártyát szerettem volna venni, de nem találtam sehol sem (értelmes áron), így egy Radoeon X1950 Pro-t vettem bele, abból is az 512 MB-os változatot. Ha már lúd, legyen kövér :)

  Szerettem volna kipróbálni, mennyit is bír a rendszer, így megpróbáltam overclock-olni, ami egészen 150 MHz-es FSB-ig ment is, afölött viszont egyszerűen leállt a déli híd egy része: először az USB, majd az IDE, a gép újraindításával ismét működött minden egység. Kiderült, hogy a VIA chipset maga generálja a PCI órajelét, és bizony 37,5 MHz fölötti PCI órajelnél megadta magát szegény déli híd. Bár a VIA implementálta az 5-ös osztót az FSB és a PCI között, az MSI ezt kihagyta, így a 4-es osztóval kellett együtt élnem.

  Folytatás...

  WhrlpoolMind 2 hónapja 9

 • Búcsú az Asus P2B-DS-től

  Az első kétprocesszoros alaplapomat 2008-ban vettem: egy Asus P2B-DS volt, abból is a legritkább (és egyben legértékesebb) verzió, a Rev. 1.06 D03. Ez a P2B-DS széria utolsó kiadása, ICS 9250CF-08 órajelgenerátorral. Ezzel felvértezve a BX440 chipsettel rendelkező alaplap képes volt 133 MHz-es FSB-re is, ráadásul stabilan.

  Egy kis történelem. Az Intel első chipkészletcsaládja a Pentium 2/3 processzorokhoz a 440-es volt, a méltán híres 430-as chipkészlet utódja. A 440-es család utolsó, egyben legjobban felszerelt tagja a BX440 volt, 2X AGP, 100 MHz-es FSB és 100 MHz-es SDRAM támogatással. Az alaplapgyártók hamar rájöttek, hogy a BX440 chipkészlet képes akár a 150 MHz-es órajel elérésére is (kalapot emelünk az Intel mérnökei előtt), így számos alaplap jelent meg ezzel a chipkészlettel a szívében a VIA Apollo Pro chipkészletekkel szemben. A BX440 chipkészlet egyik legnagyobb limitációja, hogy az AGP csak 1X és 2X módot támogat, továbbá az AGP órajelét maga az északi híd generálja, így 133 MHz-es FSB esetén az AGP 88 MHz-en ketyegett, emiatt ezek az alaplapok, bár verhetetlen gyorsak voltak, nem voltak túl népszerűek.

  Folytatás...

  WhrlpoolMind 2 hónapja 0

 • Búcsú a hardverektől

  Eljött ez az idő is. Nincs mese, sok éven át sokat gyűjtöttem, de mégsem lett gyűjteményem. Vannak, akiknek viszont van, ezért (na jó, többek közt ezért) csodálom bacsis-t, DarthSun-t, MegasArchon-t és még sokakat a közösségben.

  Rájöttem, hogy valójában nem gyűjtöttem. Mindenre ész nélkül rá akartam tenni a kezem, ami megtetszett, így mindig frusztrált voltam, hiszen nem szerezhetek meg mindent. És az egész vége egy sok sebből vérző óriási katyvasz lett, ami, mint egy szörny, ott terpeszkedett az íróasztalom szekrényében (hogy értsd, maga a szekrény körülbebül 1 köbméteres). Szóval lett egy köbméternyi hardverkatyvaszom, bármilyen rendszer nélkül.

  Gondolkoztam rajta, hogy gyűjthetném a hardvereket rendszerbe szedve, de az is sok pénzbe kerül, én meg igazából nem akarok rá költeni. Így megint csak frusztrál.

  Folytatás...

  WhrlpoolMind 2 hónapja 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.