2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Korlátozott magasak?

    Nagyon sokan szkeptikusan reagálnak, mikor valaki az Ő 200kHz feletti átvitelű erősítőjét emlegeti, mert még a 40kHz-et valahogy meg is lehet érteni -igaz, már azt sem halljuk- "nade 200kHz már minek?"

    Pedig komoly oka van ennek. Legalábbis az erősítők 99%-ára igazak az alábbiak:

    A lenti ábra azt mutatja, hogy mi a helyzet akkor, ha olyan áramköröket alkalmazunk, amik 20kHz-ben korlátozzák a felső határfrekvenciát és mi a helyzet akkor, ha mégis valami jobb, gyorsabb erősítőt építünk.

    Mindkét erősítőre 50-szeres, azaz 34dB-erősítést állítottam be. Ez egy végerősítőnél teljesen jó érték lehet.
    Az első erősítő "túlkompenzált". Vagyis a nyílthurkú erősítése elég hamar elkezd esni. A vízszintes (a visszacsatolt erősítést jelentő 34dB-s) vonal 20kHz-en metszi az erősítő átviteli görbéjét (piros), innentől az erősítő átvitele 6dB/oktáv-val esik. Vagyis megalkottuk a 20kHz határfrekvenciájú erősítőt. A másodikét ezzel szemben 200kHz felett metszi (zöld), vagyis az addig visz át, ezzel megalkottuk a "Minek az már?" erősítőt.

    Ami a lényeg:

    Folytatás...

    #27483136 8 éve 3

  • Korlátozott mélyek?

    Időnként felmerül a kérdés, hogy szükség van-e a 20Hz alatti mélyek átvitelére, hiszen úgyis csak 20Hz-ig hallunk. A szokásos érvek (érveim) általában ezek: "...ebben az esetben 20Hz-en már 30%-ot esik a hangerő, 45 fokos a fázistolás, csoportfutási anomáliák lépnek fel, térhatás, stb..."

    Most viszont más irányból közelítem meg a kérdést: mi is történik a jel amplitúdójával?
    Ha a zene tisztán szinusz jelekből állna, nem is történne semmi különleges. De mi van, ha egy szintis, gitáros limiterrel torzított basszussal akarja sokkolni a hallgatóságot?
    Ebben az esetben négyszög jeleket kell reprodukálni.

    Az alábbi ábrán az látható, hogy hogyan torzul el egy 62,5Hz-es és egy 20Hz-es négyszögjel, amennyiben az erősítő alsó határfrekvenciája 20Hz (-3dB).

    A 3 amplitúdó természetesen egyforma, hisz ugyanaz a jel, az eredeti négyszög jel pedig az erősítőt 50W-tal terhelte.
    Mivel az erősítő a gyenge mély-átvitele miatt nem tudja tartani a kimenetén a DC szintet, a hangszóró membránja visszaesik középre, így a teljes amplitúdó nem oszlik meg az előre-hátra mozgás között. Vagyis akár kétszer nagyobbat leng a membrán.
    Az eredetileg 50W-os jel akár 200W-tal is terhelheti az erősítőt, a hangsugárzót.

    Folytatás...

    #27483136 10 éve 4

  • Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót? (1.rész)

    A HiFi Magazin cikke.

    Milyen könnyű is azoknak, akik jó hangsugárzót szeretnének! A polcokon ott találják a szakkönyveket, a könyvtárban a folyóiratokat, és ha ez mind mégsem volna elég, szóban is bőségesen kapnak tanácsot azoktól, akik már maguk is kipróbálták (fényes sikerrel!) a legkülönfélébb hangszórókat, doboztípusokat, keresztváltókat. Nem csoda, hogy mindenfelé csak úgy hemzsegnek a jobbnál-jobb hangsugárzók. Dunát lehet rekeszteni velük. No de ha valaki rossz hangsugárzót szeretne? Ő hová forduljon irodalomért, technológiáért, szaktanácsért? Bizony, őrá senki se gondolt. Kétrészes cikkünkkel enyhíteni kívánunk ezen a súlyos méltánytalanságon, amennyiben "gyorstalpaló tanfolyam" keretében szellemi elsősegélyt nyújtunk mindazoknak, akik döngő, huppogó, ködös, mosott, esetleg érdes, csörömpölő hangú, dinamikátlan, zeneietlen, egyszóval: rossz hangsugárzót szeretnének. Beismerjük, a tudomány mai állása szerint nem lehet bármelyik konstrukciót azonos eredményességgel elrontani. Minden egyes hangsugárzó egy külön világ - alaposan ki kell ismernünk, hogy garantáltan elbaltázhassuk a hangminőségét. De ne csüggedjünk! Mindegyiknek megvannak a maga nyavalyái!

    A kétütemű villanymotor

    Folytatás...

    #27483136 10 éve 2

  • Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót? (2.rész)

    A HiFi Magazin cikke.

    Cikkünk első részében arról értekeztünk, hogyan lehet elfuserálni a "kétütemű villanymotorokat", illetve, hogy milyen szempontok szerint válasszunk hangszórót, ha biztosítani akarjuk magunkat a jó hangminőség ellen.
    Ma a keresztváltókról és a hangszóródobozokról lesz szó. Ígérjük, ezúttal is mindent elkövetünk, hogy kielégítsük a rossz hangsugárzók kedvelőinek információéhségét.

    *

    Rendszerek és 'rosszóverek

    A tervezők hamar rájöttek, hogy "egyedül nem megy", vagyis hogy egyetlen (pontosabban egyféle) hangszóróval nem tudják átfogni a teljes hangfrekvenciás sávot. Tehát inkább két hangszóróval próbálkoztak, mondván: ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit. Illetve: a mélyhangszóróból egy nagyot.

    A szabás-varrás tanfolyam

    Folytatás...

    #27483136 10 éve 3

  • A két fülű közönség

    A HFM cikke a térhallás működéséről:

    Akusztikai cikksorozatunk utolsó részében a térhallás, azaz a "két fülű" hallás jelenségével foglalkozunk. Először röviden áttekintjük, mennyiben változtatja meg a hallásról eddig alkotott fogalmainkat, hogy a valóságban a hangokat mind a két fülünkkel észleljük. Megvizsgáljuk, hogyan érzékeljük a hangok irányát, és hogyan érzékeljük a hangszerek körül a teret.

    *

    Hallásunk alapvető sajátosságait, mint már tudjuk, olyan kísérletekkel mérték fel, amelyek tulajdonképpen egy fülűnek feltételezik az embert. Igaz, amikor csak az egyik fülünkkel hallunk, akkor is meg tudjuk állapítani a hang magasságát, hangosságát, hangszínét, időbeli sajátosságait. Sőt, a spektrum megváltozásából a forrás távolságára is következtetni tudunk. Nem vagyunk képesek azonban megállapítani, hogy hogyan, milyen irányból érkezett a hang a fülünkhöz. Akárcsak a látáshoz, a halláshoz is főleg azért van szükség két érzékelőszervre, hogy a térben is tájékozódhassunk. De még a hang egyetlen füllel is érzékelhető tulajdonságainak észlelését is elősegíti az, hogy két fülünk van. Például, ha az egyik fülünk küszöbérzékenységét vizsgáljuk, jobb eredményt kapunk, ha az éppen nem vizsgált fülbe is juttatunk hangot.

    Folytatás...

    #27483136 10 éve 2

  • RTC építés PIC-kel...

    Az I2C kommunikációt és egy-két hardveres, szoftveres megoldást szerettem volna kipróbálni, ehhez kerestem feladatot.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 10 éve 40

  • Időzítő NYÁK levilágítóhoz

    A panelek fotózásához egy ajándékba kapott régi Medicor kvarclámpát használok. Az alábbi időzítő ezt a kvarclámpát vezérli.

    Az időzítő lelke egy PIC12F683 MCU. Ez vezérli egy optocsatolón keresztül a BT139 triac-kot, mely egy szigetelt tokozású verzió. A BT139 és a MOC3063 együtt egy nullátmenet-kapcsolóval rendelkező szilárdtest relét alkot.
    Az elektronika tápellátását közvetlenül a hálózatról oldottam meg. Így elhagyható lett egy transzformátor beépítése. Ennek következtében viszont az áram alá helyezés után az elektronikát megérinteni életveszélyes. Ha valaki megépítené, erre nagyon vigyázzon!
    Kapott még két ledet, az állapot kijelzésére:
    Áram alá helyezés után a zöld világít. Mikor megnyomjuk a START gombot, az UV begyújt, a zöld kialszik és a kék 1Hz-cel villogni kezd. (A villogásnak az az értelme, hogy látszik az, hogy a program rendben fut.) Az idő leteltével (6 perc) a kék elalszik, a zöld 1Hz-cel villogni kezd. Az UV-cső a lekapcsolás után (meleg állapotban) nem tud újra gyújtani. Ez kb 3 perc. A zöld villogása ezt jelzi 4 percig (ráhagyással). Ez idő alatt hiába nyomjuk meg a START-ot. Mikor a 4 perc letelik, a zöld ismét folyamatosan világít. Ezt követően kezdődhet az újabb fotózás.

    A kapcsolási rajz:

    Folytatás...

    #27483136 10 éve 1

  • A-osztályú fejhallgató erősítő építése

    Sokat nem szeretnék írni, a lényeg, hogy egy haverom elszaladt az OPA552-re épülő erősítővel, mivel pont kapóra jött neki. Közben én már terveztem is egy másikat és gyorsan meg is építettem.

    Főbb tulajdonságai közé tartozik - a Class-A mellett - , hogy egyaránt lehet táplálni szimmetrikus, vagy aszimmetrikus tápról +/-6...12V-ról, vagy 12....24V-ról.
    Minden egyéb helyett legyenek itt a mérések, melyeket aszimmetrikus 12V-tal végeztem, ami egy egyszerű 1A-rel terhelhető kapcsolóüzemű adapter volt. Terhelés= 50ohm, mérőprogram: RMAA 6.2.5, hangkártya: Audigy SE 24bit/48kHz üzemmódban. Kétféle műveleti erősítővel is megmértem: NE5532 és OPA2209. Ez utóbbi SO8 tokozású, ezért egy DIP foglalatból készítettem egy adaptert hozzá.
    Hogy ne kelljen annyit számolgatni, pirossal az Audigy eredményeitől megtisztított értékeket írtam be.

    NE5532-nél 6/10mV, OPA2209-nél 0mV kimeneti DC szintet mérek.

    Folytatás...

    #27483136 11 éve 47

  • Műveleti erősítők II. rész

    Egy konkrét példán keresztül ismertetem a műveleti erősítős kapcsolások tervezésének alapjait, számításait.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 11 éve 72

  • Műveleti erősítők I. rész

    Egy konkrét példán keresztül ismertetem a műveleti erősítős kapcsolások tervezésének alapjait, számításait.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 11 éve 65

  • Alesis IO2 Express házistúdió

    Egy kis méretű USB rekorder spéci bemenetekkel és funkciókkal, zeneszerkesztéshez.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 21

  • Toccata Twins hangkártyaépítés

    Mivel látszott, hogy hamarosan nem lesz hangkártyám, építettem egyet. Megint, de kicsit másképp.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 37

  • Project: Hoedown

    Egy 2x37,5W-os Class-D végfok építése kapcsolási rajzzal, képekkel és videóval!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 23

  • A deciBel-ek rejtelmes világa

    "...akinek a szavát sem érti az egyszerű ember, az biz' nagyon okos lehet."

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 10

  • Órajelek előállítása a PC-ben

    Hz-ek, kristályok, feszültség: részleteiben minden nagyon egyszerű!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 35

  • Memóriatípusok és működésük

    Miért kell az egyiket frissíteni, a másik pedig miért megy tönkre egy idő után?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 34

  • Project: HAL9!

    Kedvcsináló PIC-ezéshez: egylapos, komplett számítógépet mindenkinek!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 101

  • Industry's First 200°C Evaluation Board

    A világ első 200Cº-os környezetben üzemszerűen működő áramköre.

    (Hadd ne fordítsak le mindent.)
    A rajta lévő műveleti erősítők:
    Features:
    Fully differential architecture
    Bandwidth: 40.7 MHz (210°C)
    Slew rate: 353.5 V/µs (210°C)
    HD2: -96 dBc at 1 kHz (1 VRMS, RL=1 kΩ) (210°C)
    HD3: -91.5 dBc at 1 kHz (1 VRMS, RL=1 kΩ) (210°C)
    Input voltage noise: 19.95 nV/√Hz (f=100 kHz)
    Open-loop gain: 90 dB (typ) (210°C)
    NRI – negative rail input
    RRO – rail-to-rail output
    Output common-mode control (with low offset and drift)
    Power supply:
    Voltage: 2.5 V (±1.25 V) to 3.3 V (±1.65 V)
    Current: 1.4 mA/ch (3.3 V)
    Power-down capability: 10 µA (typ) (210°C)

    PDF

    Applications:
    Down-hole drilling
    High-temperature environments
    Supports extreme temperature applications
    Controlled baseline
    One assembly/test site

    Hát ez nem semmi.

    További szakmai (és kevésbé szakmai) írásaim.

    #27483136 13 éve 12

  • Project: Toccata

    Egy otthon is megépíthető, jó minőségű hangkártya születésének története. Te is megcsinálod?:)

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 13 éve 187

  • Van létjogosultsága (1080p vs. mobil?)

    Van létjogosultsága annak, hogy akár egy 2cm-es kijelzővel rendelkező készülék is le tudja játszani a HD tartalmakat. Az ilyen készülékeknek nem az a céljuk, hogy az ember elaléljon a kép- és hangminőségtől:

    Apuci veszi a HD kameráját és megörökíti a kislánya babazsúrját, szülinapi buliját, kirándulást, nyaralást és még sorolhatnám.
    Feltölti a telefonjára, a kislánya rózsaszínű netbookjára, anyuci tabletjére. És megnézhetik a pub-ban a haverokkal, a munkahelyen, a suliban vihoghatnak a tinik, a fodrásznál csicsereghetnek az anyukák.
    Még a plazmát sem kellett otthonról magukkal vinniük!

    Ha nem tudnák ezek a készülékek lejátszani a HD-t, akkor menne haza mindenki csalódottan, hogy jól át lettek cseszve, még egy nyavalyás 2 perces homevideót sem képesek megmutatni a barátoknak/barátnőknek. Apuci jól fejbe lenne verdesve a seprővel, hogy minek vette meg a méregdrága új HD kamerát, a régi jobb volt.
    Másik lehetőség: apuka órákig gépészkedik, mire átkonvertálgatja a filmeket lehetőleg 3 különböző formátumba és méretbe, ha egyáltalán rendelkezik erre alkalmas tudással, számítógéppel és szoftverekkel otthon.

    Az átlag amerikai, aki még arra sem hajlandó, hogy az autójában gépészkedjen a sebességváltóval, csak automata váltósat hajlandó venni, majd pont az fog leülni konvertálni?

    Folytatás...

    #27483136 13 éve 16

  • Mese a hangsugárzókról

    Előszóként:

    Bár nem egy mai írás, de azóta sem a fizika nem változott, sem az akusztika törvényei. És továbbra is a dinamikus hangszórók adják a hangdoboz-gyártás gerincét.

    A három kívánság

    - Mese felnőtteknek a mélyhangsugárzó dobozokról -

    Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás - és egyéb - tengereken innen ugyan, de a háziasszonyok türelmének határán messze túl, volt egyszer egy legény, aki nagyon szeretett volna egy pár jó hangdobozt.
    Annyit törte és annyian telebeszélték már a fejét, hogy végül úgy érezte magát, mint egy erősítő, amit elfelejtettek kikapcsolni. Hogy kikapcsolódjék, elment sétálni a közeli erdőbe. De ott is a hifin járt az esze, és folyton ilyesmiket kérdezett magától:

    - Kis hangdobozt szerezzek-e vagy nagyot?
    - Minek a nagy, ha a kicsinek a hangja is elég mélyre lemegy?
    - Elegendő-e a 40 wattos is, avagy legyen inkább 100 wattos?
    - És mekkora erősítő kellene hozzá? Hiszen nem a király tánctermében fogom használni, hanem egy lakótelepi lakásban.
    - És vajon jól teszem-e, ha a zárt doboznál maradok? Nem járnék-e jobban mégis egy bassz-reflex-dobozzal, vagy éppenséggel egy labirintussal, amit transzmissn lájn-nak is nevezhetnék, ha elegánsabb vendégeim érkeznek?

    Folytatás...

    #27483136 13 éve 14

  • Zene a fülek között: Torzonborz hangjegyek

    - Fejezetek a pszichoakusztikából - II.

    Akusztikai cikksorozatunk eddig a következő tárgyköröket érintette: a hangszerek (HFM 11), majd a termek akusztikája (HFM 12), a pszichoakusztika alapfogalmai és a dinamika jelensége (HFM 13). Ezután a sorozatot félbeszakítva, 14. számunkban felhívtuk a figyelmet a klasszikus akusztikai módszerek korlátaira, és megpróbálkoztunk a dinamikának egy szokatlan interpretációjával. Most újra "háziszerzőnké" a szó: ezúttal a torzítások természetét vizsgálja.

    Legutóbb azzal végeztük, hogy a torzítások jelenségéről is írni fogunk. Ígéretünket ebben a rövid cikkben váltjuk be, ha sikerül. Előre bocsátjuk, hogy itt nem annyira a hifiberendezések torzításaival foglalkozunk, mint inkább a hangtérben jelentkező torzításokkal és a torzítások szubjektív hatásaival. (Nem tartozna szorosan a cikkhez, de megadjuk a különféle torzítások definícióját is.)


    (nagyítsd)

    Folytatás...

    #27483136 13 éve 1

  • Zene a fülek között: Analizátor, vagy oszcilloszkóp? -a dinamikáról

    Érdekes dolgok a dinamikáról.

    Darvas László gondolatai:

    Amióta újságírásra adtam a fejem, ezerszer is beletörődtem már, hogy mesterségem lényege: olyasmiről írni, amihez nem értek - tudniillik, ha értenék hozzá, akkor az asztalnak nem az innenső, hanem a túlsó oldalán ülnék, és hozzám jönnének észt kölcsönözni az újságírók. Mindazonáltal a hozzánemértésnek is megvannak a maga fokozatai. Kellő elszántsággal és főleg: szakemberek folytonos kontrollja alatt össze lehet hozni ha nem is szakcikkeket, de nagyon becsületes ismeretterjesztő esszéket, sőt, ilyen, fedezettel alkalmanként még vitatkozni is merhet az ember. Amit nem tehet meg: nem írhat szakcikket, és különösen: nem hadakozhat tudományos alapismeretek ellen. Ha ezt mégis megkockáztatná, nagyon jól kösse fel az érveit, különben tíz oldalról fogják lemezteleníteni!
    Vállalom.Akusztikusok és hangmérnökök - a High Fidelity legnagyobb kárára - oly végzetesen messzire szakadtak egymástól (és a zenehallgató közönségtől!), hogy hitem szerint már azzal is szolgálatot tennék nekik, ha sikerülne belerángatnom őket egy vitába.

    Folytatás...

    #27483136 13 éve 2

  • Ez az igazi agyament cenzúra

    Átvettem a NOL-tól

    "Több mint negyedszázadon át bírálták és vitatták, mígnem 2011-ben bukta el formálisan is a politikai korrektség tesztjét a Money for Nothing. A Dire Straits zenekar minden idők egyik legsikeresebb európai albumán, a Brothers in Armson szereplő számát játszó rádióállomásokat most kötelezte –konkrét hallgatói panasz alapján – egy homofób kifejezés mellőzésére a kanadai médiahatóság. – Negyedszázad elteltével változtak a társadalmi értékek, és a dal 2010-es lejátszásának (a panasz még tavalyi volt – a tud megj.) ezeket az értékeket kell tükröznie, nem pedig az 1985-ösöket.

    A testület úgy látja, hogy az angol nyelv fajgyűlölő indíttatású kifejezéseihez hasonlóan a „köcsög” (faggot), ha korábban teljesen vagy érintőlegesen elfogadott volt is, ma már nem az – mondta ki a normaszegést a CBSC. A dal eredeti verziójában a kicenzúrázott kifejezés háromszor, rögtön egymás után hangzik el: „Nézd a kis köcsögöt a fülbevalóval és a sminkkel / Ja, haver, ez a saját haja / A kis köcsögnek saját repülője van / Milliomos a kis köcsög”.

    Folytatás...

    #27483136 13 éve 8

  • Tükörtojás virslivel

    Egy alkalommal ezt készítettem a gyerkőcöknek reggelire:

    Kizárólag édesszájúaknak!
    Ingredients: túrókrém (saját keverés), sárgabarack befőtt, Twix

    #27483136 14 éve 28

  • Hogyan tanítsuk meg gyermekünket biciklizni?

    Bevezetésként:
    első gyermekemnél a hagyományos módszerekkel szenvedtem: pótkerék szerelés, seprőnyél, bicikli mellett futkosás - minden eredmény nélkül = naponta többszöri "görnyedvefutás" testmozgásként a szülőknek.
    Aztán jött az ötlet:
    Leszereltem a pedálokat, a kiálló tengelyt pedig betekertem egy ronggyal: szegény lurkó ne verje szét a lábát. Az ülést beállítottam olyan magasra, hogy ráülve stabilan leérjen mindkét lába, de ne teljes talppal.

    Ez után kis győzködést követően kisfiam felült, és a lábaival felváltva lökdöste magát előre. (Az első biciklik is így működtek!) A kertkapuból figyeltem. Húsz méter után már volt úgy, hogy másodpercekre nem volt lent egyik lába sem. 1 óra múlva már a pedál is visszakerült a helyére.
    A másik két fiamnál már eleve így kezdtem.

    Ajánlom minden mostani és jövőbeli apukának, anyukának ezt a módszert.

    Írásaim:
    [Memória Típusok, Működésük (RAM, Flash Egyszerűen)]
    [Órajelek előállítása (a frekvencia szintézer egyszerűen)]
    [Amit a PFC-ről tudni érdemes]

    Folytatás...

    #27483136 15 éve 25

  • audió mérések

    Ezt csak a hozzászóláshoz tettem be, kommentárt nem fűznék hozzá. - egy korábbi, törölt írásom képei.
    Van ahol a wav nem szerepel, flac van, ennek oka, hogy méréssel nem volt különbség közöttük.
    Az alábbiak hangkártyán keresztül lettek megmérve.
    Tehát a frekiátvitelek:

    Spektrumok (több freki egyszerre: 250Hz, 500Hz, 1k, 2k, 4k, 6k, 8k, 10k, 12k, 14k)

    Folytatás...

    #27483136 15 éve 5

  • Kis tengerimalackáim...

    Borzika meghalt 2009.01.02.-án délután 3 -kor.
    4 és fél éves kicsit elmúlt.
    Ő már kicsit nagy volt a boltban, ezért hoztam el pont őt. Megsajnáltam, hogy a sok kicsi közül ő majd ott marad. Mikor odamentem, nyújtózkodott felém. Mikor hazahoztam, Piroska (a kislány malac) úgy örült neki, hogy ugrált.
    Szegénykém decemberben el kezdett fogyni. Volt már ilyen Piroskánál is, ezért nem vettük komolyan. Sajnos. 2.-án összeesett.
    Pátyolgattam, állatorvoshoz vittem, de már nem lehetett segíteni. Elaltattuk.

    Igazi dögös kis fiú malac volt:
    Huncut volt, vidám, kommunikált a maga módján. Volt benne vagányság. Punk-os frizura, és kis harcos egyéniség. Mindig a legfinomabb falatokat kapta: paradicsom, paprika, uborka voltak a kedvencei. Bökdösött az orrával, követelte a kaját. Aztán elnyúlt úgy aludni, ahogy malackától még nem láttam.

    2011 3.17.-én délután 3/4 6-kor Piroska Borzi után ment.
    Épp mostanában múlt 7 éves. Őt már "kis öregasszonynak" hívtuk. Igazán szép kor egy malackának.
    A karjaimban halt meg, már nagyon rosszul volt, simogattam-simogattam, és egyszer csendben elaludt.
    Mindkét malacka nagyon sok örömet és vidámságot okozott nekünk.

    Folytatás...

    #27483136 15 éve 16

  • Amit a PFC-ről tudni érdemes

    Megpróbáltam egy olyan leírást készíteni, ami mindenki számára érthető...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 16 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.