Hirdetés

2018. december 11., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Intel Celeron N3350 vs. Intel Celeron Dual Core T3300 - Vitafórum

  Egy kis agyalásra invitálok mindenkit, aki olvassa a bejegyzést.

  Szerintetek melyik processzor az erősebb, jobb processzor?

  Intel Celeron N3350 vagy a Intel Celeron Dual Core T3300

  Ár/érték arány, Teljesítmény, Órajelek, Cache méret, alaplapra forrasztott vagy a cserélhető processzor... Bármibe bele lehet kötni.

  Egy kis közvéleménykutatást mérnék ezzel a következő blog bejegyzésemhez. Szabad a pálya, indulhat a komment háború! :DD

  tghwinner 3 hónapja 20

 • Új PC építés 0,5/?. rész

  Testvérbátyám megkért arra, hogy állítsak össze egy Asztali Számítógépet, ugyanis kinőtte a Laptopját. Videovágásra használja, így a HP EliteBook 2540p felszabadul a videóvágások gyötrelmei alól. Egyébként kifogástalan állapotban van, SSD-vel felszerelve, így netezésre, filmnézésre, utazásra kiválóan alkalmas.

  A cél az volt a konfig összeállításban, hogy új alkatrészek kerüljenek bele és kiemelkedően fontos az, hogy fejleszthető legyen. Így alaplapból a Gigabyte Z370M DS3H-ra esett a választás. A processzor támogatási listájából kiderül, hogy ez a deszka a 8. generációs Intel processzorok fogadására képes. Ehhez mérten kerül bele egy Intel Core i5 8400, amit a későbbiekben lehet majd cserélni i7-re (persze, ha lejjebb megy az ára). Memóriából 2x8GB DDR4 2400MHz kerül, marad két slot a bővítésre. M.2 SSD 120 GB bőven elég az Operációs Rendszernek, ajándékba kap tőlem egy WD Blue 1TB az adatainak (4TB-os vinyót tervezek venni, kell a hely a gépházból). Tápegységből az FSP Hyper 500W kerül beépítésre (Hyper 600W-osom van a gépemben, nincs probléma vele). Direkt nem írtam a videokártyát, ugyanis elsőként nem fog bele kerülni. Az Intel QuickSync gyönyörűen képes hardveresen kódolni a videóanyagokat.

  Folytatás...

  tghwinner 5 hónapja 34

 • PC-n a Single Player játékmód halott... (Rant írás)

  Nem rég került bejelentésre a Call of Duty Treyarch által fejlesztett következő része: Black Ops 4. Amikor a régi Call of Duty csapat kiszállt az Infinity Ward-ból, a másodlagos Treyarch csapat elsődlegesként lépett előre kiváló Black Ops 1 és 2 kampányaival. Az Advanced Warfare és Infinite Warfare-ről meg nem is akarok beszélni. Kezdett gyanús lenni a dolog, ugyanis a Black Ops 3-nál nem folytatták a történetszálat, karakterünket Player-nek nevezték. Csak azért, mert könnyebb volt így bele fejleszteni választható karaktert: Nővel akarunk játszani vagy Férfival? Na mindegy.
  Black Ops 4. Gondolhattuk volna, hogy a 3 éves fejlesztési ciklus visszahozza a Treyarch hamvaiból egy tökéletes Single Player kampányt. De nem. Dobták a Single Player kampányt. Kapunk egy szabványok Multi Player módot, karakterizált Zombi módot 3, ismétlem 3 pályával, és a hab a tortán: Mikrotranzakciós és Loot Boxal teli Battle Royale módot. A Fortnite ingyen ad egy lehetőséget a Battle Royale szerelmeseinek (Ígaz, lehet fizetni, viszont semmi olyan dolgot nem adnak az előfizetőknek, amiből előnyt kapnának. Nincs sebzés növelés, csak skin. A skinek még nem bővítik az előfizető Pay to Win gondolkodását.)

  Folytatás...

  tghwinner 6 hónapja 60

 • Asztali PC konfigom - 2018.05.

  Korábbi Blog bejegyzésekben virtuális géppel és régi számítógép hardverekkel foglalkoztam. Szerencsére nem csak 10 éves PC konfigokkal rendelkezem, így megosztom az asztali számítógépem teljes specifikációját. Ez a konfig 2013 óta folyamatosan bővül és fejlesztve van, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Jelenleg VHS, D8-miniDV digitalizáláshoz használom, így videovágásra van nagyobb részben használva (Sony Vegas, TMPGEnc, Ulead DVD Movie Factory DVD készítéshez). Néha előkerül egy kis Fortnite Battle Royale, de már nem nagyon szoktam játékokkal játszani.

  Alaplap: Asrock N68C-S UCC (2x2db DDR2 és DDR3 memóriák támogatása, együtt nem lehet őket használni)
  CPU: AMD Phenom II x6 1055T 2.8 GHz 95W TDP
  VGA: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB
  RAM: RAMMAX 2x4GB 1600MHz
  HDD: WD Blue 1TB (WD10EZEX) SATA3 - OS, fontosabb adatok és HD filmek
  WD Blue 1TB (WD10EZEX) SATA3 - Digitalizált nyersanyagok
  Samsung 500GB SATA2 - Játékok
  Samsung 400GB IDE - Ideiglenes fájloknak (Telepítők, konvertált és tömörített felvételek)
  Samsung 1TB USB3.0-SATA3 - Külső merevlemez
  Samsung 250GB SATA2- Linux Disztribúciók tesztelésére, viszont nincs beszerelve a gépházba
  ODD: LG HL-DT-ST GSA-H12L DVD-RAM (Kamera felvételeket legtöbbször DVD-n kérik, ezért visszakötöttem a DVD írót)
  Monitor: ASUS VW202SR 16:10 LCD (1680x1050) - Csak VGA bemenettel
  Tápegység: FPS Hyper 600W (Nem moduláris)
  Gépház: Régi 12 éves Mercury

  Folytatás...

  tghwinner 6 hónapja 16

 • Csak én nem látom az értelmét a UWP-nek? (Egy kis elmélkedés...)

  Nem vagyok régi motoros PC-s, de Windows 95, 98, XP, Win7 után nem értem a Microsoft gondolkodását az applikációk iránt. A Windows Phone halott, akkor miért erőlteti a felhasználóknak számítógépre az alkalmazásokat? Minecraft Windows 10 Edition? Ja, hogy ebből akarnak pénzt keresni? Tableteken és hordozható érintőképernyős laptopoknál megértem ezt. Miért nem adnak ki egy olyan Windows 10-et, amiben teljesen mellőzik az UWP-t? Az XBOX és DirectX12 miatt ez sajnos sose fog teljesülni. Nem gond. A Windows 7 2020-ig kap frissítéseket. Utána megyek át Linuxra, ott még a régi PC-s gondolkodásmód működik.

  Ti mit gondoltok a Microsoft UWP-jéről? Jó-e az, hogy minden félévi frissítésnél érdemes újratelepíteni a Windows 10-et? Várom a válaszokat!

  tghwinner 7 hónapja 25

 • Az elrejtett Windows XP telepítő zene mégis létezik?

  Tavaly májusban tesztelgettem Windows 98 és Windows XP rendszerekkel egy Compaq Deskpro EN Pentium 3 számítógépet. A cél az volt, hogy egy DOS gaming PC-t rakjak össze. Nagy előny lett volna, ha a számítógépnek lenne Sound Blaster támogatása a beépített hangszóróban, de ez a projekt besült. Megpróbálkoztam egy Windows XP telepítéssel és ekkor ért a meglepetés:

  Hiányzó hangkártya driver

  Az interneten terjedt egy "legenda", miszerint a Windows XP telepítésének végénél (felhasználó létrehozásának szekciójában) egy zene szólt. Ez a "title.wma" benne is van egy könyvtárban telepítés után is. Miért nem hallottuk a 2000-es évek közepén ezt a zenét? A válasz egyszerű: Az újabb hangkártyáknak a drivere nem volt beleintegrálva az alap telepítő lemezre. Csak régi illesztőprogramos hangkártyák alatt szólalt meg a hang a telepítés legvégső fázisában. Manapság Virtuális környezetben (VirtualBox, VMware...) szintén megszólal a zene, így a legenda igaznak bizonyult. Az alábbi videóban alá is támasztom az állításomat. Vigyázat, halk a felvétel!

  tghwinner 8 hónapja 10

 • Erősebb számítógépen drágább lesz a Windows 10 licensz?

  Az egyik internetes oldalon lehozták azt a hírt, hogy tervezik az erősebb számítógépekre a drágább Windows licensz bevezetését. Sokan így is elég drágának tartják a Windowst, nem hiába sokan illegálisan használják. Most tegyük fel. Van egy 200.000 Ft-os konfigom. Ehhez hozzá kellene vennem egy Win 10-et. Árszabások nincsenek. Ha dupláját kérnék el az erősebb gépre optimalizált Windows 10-ez, akkor 260.000 Ft-ban fog megállni a számítógépem? Gondolom limitálás lesz a butább Windowsban, nem fogja kihasználni a teljes konfigurációt.

  Már egy ideje hangoztatom, de nagyon Mac szintre akar lépni a Microsoft, ezzel szépen "elüldöz"... akarom mondani, átcsábít a Linuxra. Nem hiába mondják, hogy a szegények operációs rendszere. De azt mondom, hogy az informatika mindenkié!

  Egy kis saját agymenés, nem kell minden szavával egyet érteni...

  tghwinner 8 hónapja 31

 • Pentium 4 HT - Geekbench 4 CPU Benchmark

  Az elmúlt 2 napban próbálkoztam a HP Compaq DC7100 számítógépre különböző Operációs Rendszereket telepíteni, majd a Geekbench Cross-Platform Benchmark programmal tesztelni a számítógép processzor teljesítményét. Korábban írtam, hogy nem szoktam számadatokat közölni, viszont ennyivel tartozom, ha már sokan szám adatokban szeretik látni a processzor teljesítményeket.

  Operációs Rendszerek:
  Windows XP 32 bit (Csak a Geekbench 2 futott rajta, a későbbi verziókban már nem támogatták)
  Windows 7 SP1 32 bit
  Q4OS 2.4 32 bit
  Lubuntu 16.04.4 64 bit

  Konfig:
  CPU: Pentium 4 HT 2.8 GHz s775
  RAM: 3 GB DDR1 400MHz
  VGA: Intel GMA
  HDD 80 GB Western Digital SATA1

  Próbáltam Windows 7 64 bitet telepíteni a gépre, viszont a beépített integrált Intel VGA már nem támogatott Windows 7-től (Vista 64 bites driverrel se ment fel), így a 32 bites verzióban a régi XP-s illesztőprogrammal sikerült működésre bírni a vezérlőt. Az Aero felület el se indult. Q4OS 64 bit esetében az x.org nem indult el, így szintén csak a 32 bittel tudtam tesztelni. Lubuntu 16.04.4 64 bitnél gyönyörűen felment a videóvezérlő, Mesa driverrel együtt. Nem tudom, hogy köze van-e a teljesítmény javulásának, de ezen a gépen a legjobb eredményt a Lubuntu 16.04 hozta.

  Eredmények:

  Folytatás...

  tghwinner 8 hónapja 46

 • Pentium 4 HT - Még mindig használatra képes?

  Egyik ismerősömtől kaptam egy HP Compaq DC7100 fekvő gépházas gépet. Mindig is szerettem volna egy hasonló gépet egy esetleges média box kiépítése végett. Elég sokáig használta az ismerősöm. Konzol tulajdonos, így az ő céljainak tökéletes volt, de tavaly megvált tőle. Új gépet rakott össze. Mikor megkaptam, figyelmeztetett, hogy kék haláltól szenved. Egyből beugrott, hogy itt memória gondok lehetnek. A benne lévő Low Profile videókártyát eladta belőle, így csak az integrált videóvezérlővel tudtam tesztelni. A 2 GB DDR1 RAM helyett tettem bele 3 gigát. Így használtam Windows 7-el DV kamera digitalizálásra. Alap böngészésre így is jó volt, de kíváncsi voltam, mit tud egy Linux Operációs Rendszerrel. Mint tudjuk, a Linux képes a régebbi számítógépeknek egy kis doppingot adni a megfelelő disztribúció kiválasztásával. Ezért a Lubuntu 16.04 került kiválasztásra 64 bittel.

  Miért pont 64 bit?

  A gép OEM alaplapja socket 775-ös, viszont a foglalatba behelyezett fizikai két magos processzorokkal már nem indul el a gép. A processzor támogatja a 64 bites utasításkészletet, így ki akartam próbálni, mennyit javít az Operációs Rendszer működésén. A korábbi gépkonfigomat 3 GB DDR2 RAM esetében is 64 bites Windows 7-el használtam, ugyanis sokkal jobb teljesítményt kaptam a játékok terén.

  Folytatás...

  tghwinner 9 hónapja 20

 • Celeron Dual Core E1600 - A Spectre és a Meltdown "kinyírta" volna?

  Korábbi posztomban említettem, hogy Dual Core konfigokat fogok tesztelgetni. Úgy adódott, hogy egy proci cserét kellett végre hajtanom a nappalinkban található netezős PC-ben, így egy kis ízelítőt tudok adni a fejleményekről.

  A gépen egy Linux Operációs Rendszer fut (Xubuntu 14.04.5 32bit). 2 évig 2 GB DDR2 800MHz memóriákkal futott zökkenőmentesen. Mivel csak Facebook, YouTube, Jófogás, Időkép és egyéb hasonló feladatokra van használva, így nem is nagyon kellett hozzá nyúlni. Az év elején kernel szintű frissítés jött Linux alá a Spectre és Meltdown sebezhetőségre. Miután települt a javítás, a család tagjai panaszkodtak a sebesség miatt, érezték a lassulást. Mivel én csak ritkán ülök oda, így nem volt viszonyítási alapom. A 2 GB memóriát bővítettem 3-ra. Azt hittem megoldja a problémát, de csalódnom kellett. Elméletileg a betöltési idő volt a sok. Gondoltam egyet, így a tavaly év végén beszerzett Core 2 Duo e8400 processzorral helyettesítettem a Celeron Dual Core-t. Az eredmény meglepett: Egész gyors lett a gép. YouTube 720p lagmentes, ha nem mozgatom az egerek, pici laggal 20-25 FPS kijön 1080p-ben is. Meg kell jegyeznem, hogy integrált videovezérlőjét használja (bővíthető PCIe x16 kártyával is) 80 GB IDE merevlemezzel.

  Folytatás...

  tghwinner 9 hónapja 12

 • A Dual Core halott? - Intel i3 8100 (Reggeli elmélkedés)

  Az AMD Ryzen széria eléggé elnyerte a tetszésemet. Ár/Érték arányban igen erős processzorok kerültek a piacra, így elérhető szintre került a 4 magos processzorok. Erre lépett az Intel, és a 8. generációs Intel Coffee Lake i3 processzor 2 mag/4 szál helyett fizikai 4 magot kapott.A teljesítménye megegyezik a 7. generációs i5 7400 processzorral, viszont az ára jóval kedvezőbb, mint az i5 variáns.
  Van egy olyan érzésem, hogy a 2 mag már csak a budget számítógépekbe orientálódnak, így csak a Pentium és Celeron processzorokban lesz megtalálható a 2 mag (Minek is több, ha az ember internetezésre és irodai alkalmazásokra használja manapság a számítógépét, nem? :D ).
  Mit akartam ebből kihozni? Nem kell használt, régi processzort venni ahhoz, hogy az ember egy középkategóriás számítógépet építsen össze.

  Terveim közt szerepel 2 magos számítógépek tesztelése alapszinten, az eredményeimet Blog formájában meg fogom osztani.

  tghwinner 9 hónapja 59

 • ADSL Internet az én szememmel

  A mai világban az optikai internetnek köszönhetően olcsón juthatunk széles sávú internethez. De mi van azokkal a településekkel, ahol ADSL, Mikrohullámú és USB-s mobilinternet érhető el?

  11 éve ADSL

  2007-ben köttettük be az internetet, ugyanis a nővérem a középiskolai tanulmányai miatt a házi feladatok nagy részét e-mail-ben kérték. Az akkori sebességünk 1/0,5 Mbit volt (letöltés/feltöltés). 2 éves hűségnyilatkozatnak köszönhetően többször is növelték a sebességünket:

  - 2/0,5 Mbit
  - 15/1Mbit
  - 20/1 Mbit

  Mi a legnagyobb gond ezzel? Igaz, a letöltés számít igazán, viszont egy böngészés is "adok-kapok" kapcsolati viszonyban van. Egy weboldal betöltéshez is szükség van feltöltésre, hiszen én utasítom a böngészőt arra, hogy az adott weboldalt betöltse a képernyőmre. Ha a feltöltési sebesség ilyenkor kicsi és több számítógép/laptop kéri ezt az utasítást, megölheti az egész hálózatot. 300 MB adatot is fél óra alatt töltöttem fel, ilyenkor egyik számítógépen se lehetett használni az internetes kapcsolatot. Azzal magyarázták a szolgáltatónál, hogy: "Telefon vezetéken nem lehet nagy feltöltést biztosítani, ugyanis a hálózat le van terhelve." vagy "Az illegális letöltések és feltöltések miatt nem engedhetjük meg a nagyobb feltöltési sebességet." Ez mind szép és jó. Viszont a mai világban mindent felhőben tárolunk.

  Folytatás...

  tghwinner 10 hónapja 26

 • Hibernált NTFS meghajtóról adatmentés Linuxal (Lubuntu 14.04.5)

  Első videós segítségnyújtásom. A mostani Windows Operációs Rendszerek (Windows 8, 8.1 és a 10-es) Hibernációt alkalmaznak a gyorsabb boot idő eléréséért. A hibernált meghajtókat nem lehet másik számítógépben és Linux Operációs Rendszeren csatolni.
  A videóban Lubuntu 14.04.5-ös verzióban mutatom meg, hogy lehet egyszerűen, terminál nélkül megoldani ezt a problémát. Persze, működik minden Live CD-n, amin megtalálható a Disks (Lemezek) program.

  tghwinner 11 hónapja 7

 • Windows 10 lecsupaszítás Windows 7 stílusra

  Mostanában gyakran csak olyan újonnan vásárolt laptopok kerülnek hozzám, amire csak Windows 10-et lehet telepíteni UEFI módban. Véleményem szerint a Windows 10 a Modern alkalmazásaival igen rossz irányt vesz az Operációs Rendszerek piacán. Hiába ez a trend, de én még a .exe alkalmazások híve vagyok. A karácsonyi szabadidőmben volt egy kis időm egy friss Windows 10-es telepítést szétkapnom Virtual Box alatt. Azt még meg kell jegyeznem, hogy az első Technical Preview kiadás kimondottan tetszett! A cél az volt, hogy a felület hasonlítson a Windows 7-re, lepucoljam a Modern alkalmazások 90%-át, így csökkentve a Windows adatfigyelését és a lemezhasználatot.

  1. Konfiguráció (VBox alatt is)

  CPU: AMD Phenom II x6 1055T 2,8 GHz 95W TDP
  RAM: RAMMAX 2x4GB DDR3 1600 PC3 12800 CL11
  GPU: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB
  Alaplap: Asrock N68C-S UCC
  Táp: FSP Hyper 600W (Nem moduláris)
  Ház: egy régi 12 éves Mercury, de ez nem fontos :D

  A Virtual Box ezeket kapta:
  CPU: 3 mag, PAE/NX támogatás, VT-x/AMD-V
  RAM: 3 GB (3072MB), Memóriavirtualizáció
  GPU: 256MB, 2D és 3D gyorsítás
  HDD: Egy adattárolásra használt SAMSUNG 400GB IDE merevlemezre készült a virtuális lemezkép
  Integrációs szolgáltatások telepítve, egy megosztott mappa a Gazda gép között (1TB).

  2. Eredmény

  - Asztal

  Folytatás...

  tghwinner 11 hónapja 29

 • Régi számítógép javítása, karbantartása

  Bevezető
  Mostanában egyre többször fordul elő, hogy régi számítógépeket hoznak javítás céljából. Ezeken a gépeken legtöbbször Windows XP operációs rendszer található. Milyen lehetséges megoldások lehetnek erre a problémára? Szubjektív írás következik.

  1. Hardver átvizsgálás
  Amint meghozzák a számítógépet, az első feladatom megnézni, hogy milyen komponensekből van össze állítva a számítógép. Alaplap típus, memória foglalat, processzor tokozás, videokártya foglalat, merevlemez csatolófelület...
  Ezek után megnézem, hogy az alaplap támogat-e olyan processzort, amiben 2 mag található. Ha csak 1 magos processzort támogat, azzal a számítógéppel már nehézkesen tudunk videót nézni interneten. Szövegszerkesztésre, weboldal olvasásra, offline SD filmnézésre még tökéletes lehet.
  A memória tokozás is segít eldönteni azt, hogy érdemes-e rákölteni a számítógépre. Az újabb operációs rendszerek (Windows Vista, Windows 7...) minimum 2 GB memóriát igényelnek úgy, hogy ebbe bele tartozik az egyéb programok futtatása is. Jó, lehet hogy 1 GB memóriával is elfut a rendszer, de az egyéb feladatok elvégzéséhez kevés marad ebből. Szerencsére van olyan Linux operációs rendszer, aminek az a célja, hogy kevés erőforrásból is megelégedjen, ezek kitolhatják a számítógép élettartamát (Puppy Linux, Lubuntu, Q4OS...)

  Folytatás...

  tghwinner 3 éve 23

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.