2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

VGA-im eddig - képekkel bővítve

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem egy rettenet lista, mert későn szálltam be saját PC-vel a biznicbe. De itt egy kis összefoglaló, hogy mit látott az asztalom eddig.

1. S3 Trio 3D 4 MB - 2000.12.


Kb. így nézett ki az enyém is

Ő volt az első, ezért meg kell emlékezni róla is. Igazából ennél több már pazarlás rá... Volt valami kis D3D valahányas támogatása, de annyira rettenetesen lassú volt, hogy nem nagyon lehetett vele semmit így játszani. Azonban tudok kivételt: a Kyodai Mahjongg futott vele képhibák és problémák nélkül 800x600 felbontásban, persze nem maximális beállítások mellett, de jó sebességgel.

2. S3 Savage 4 16 MB


Ez is olyan ismerős kép :D

Ezt még a Drótpostagalamb egyik adok-veszek hírlevelén találtam. A srác, aki árulta azért akarta eladni, mert "az alaplapja nem támogatja", ezért fagy minden. Akkoriban még bedőltem ilyesminek, zöldfülűként. Kaptam is egy valószínűleg memóriahibás kártyát, ami valóban fagyott minden alatt, még Windowsban is (kivéve, ha kikapcsoltam a hardveres gyorsítást, ami nélkül ugyebár minden használhatatlan volt, a Windows felülete is). Egyetlen játék volt, ami akár órákon át képes volt futni rajta fagyás nélkül, mégpedig a CS 1.1. Hát, igen, nem ma volt. Amúgy nem lett volna egy rossz kártya, sebességét tekintve, ha rendesen működött volna. Egy K6-2 550 hajtotta.
3500 Ft-ért jutottam hozzá, amit nyilván nem ért meg a hibája miatt.

3. nVidia TNT2 32 MB


Ó, igen, ez a V3800 volt nekem is

Haverom haverjának a haverjától szerzett darab, vadállat teljesítménnyel, legalábbis akkoriban elég jó volt. Nagy kár, hogy a K6-2 nem tudta kihozni belőle, amire képes lett volna. Meg nagy kár, hogy itt még mindig elég messze voltam mostani énemtől és egyszer kísérletezés közben letöröltem Windows alatt róla a BIOS-t. Csodálkoztam, hogy hova lett a kép... :D Ez is ment a kukába.
4000 Ft-om bánta.

4. Inno 3D GeForce 2 MX400 64 MB 64 bit


Úgy-úgy, ez low profile volt

Még mindig szegény K6-2 erőlködött alatta. "Hozzáértésem" eredménye lett a 64 bites memóriabusz. Jóval szarabb is volt, mint előtte a TNT2, 32 bit színmélységben elhasalt rendesen. Később egy Athlon XP2000+ megmutatta, hogy ez a kártya már vásárláskor se ért 8000 Ft-ot újonnan, még ha elsőre jónak tűnt is.

5. Inno 3D GeForce FX5500 128 MB


Ez meg passzív, bizony ám!

Ő lett volna a következő nagy megváltó, de szintén csalódás volt. Alapvetően jóval gyorsabb volt nyilván az MX400-nál, de akkor már szerettem volna nem low grafikán nyomni a játékokat. Viszont felhúzva ugyanolyan lassú volt, mint az MX... Eldönthettem, hogy továbbra is lassúcska megjelenítést szeretnék, de legalább jó minőségben vagy jobb folytonosságot, de semmivel se jobb képpel. Maradt az utóbbi, de a szájam íze nem volt az igazi. 15000 Ft maradt ott a boltban anno.

6. Sapphire Radeon 9600XT 256 MB

Úgy vittem haza, hogy ez lesz a megváltás maga. Aztán néhány teszt, néhány játék után kiderült, hogy tök jó, hogy 256 megás kártya (akkoriban tök felesleges volt), ha 300 helyett 200 Mhz-es memóriákat tettek rá. Ez szépen meg is fogta a GPU-t, úgyhogy csalódás volt sajnos. Két hét után túl is adtam rajta, hogy megvegyem a következő kártyát. Nem emlékszem az árára.

7. piros Radeon 9800 Pro 128 MB


Jobban belegondolva, nekem is ilyen hűtésű volt, de az előző tulaj lecserélte jobbra

Nem emlékszem ki gyártotta. :) Ez használtan került hozzám és rohadtul megérte az árát (ha jól emlékszem 25). Végre volt egy - legalábbis valaha volt - csúcs kártyám. Akkoriban már épp' kint volt a GF7000 széria, meg az Ati X1800-asai, de azért ezzel is lehetett már közel maxon tolni a Far Cry-t. Szerettem, jól szolgált. Rávilágított arra, hogy a 2000+ már gyenge az akkori játékfelhozatalhoz, mert CPU tuninggal egyenesen arányosan nőtt a kártya teljesítménye...

8. ASUS Radeon x1950 Pro 256 MB


Hangos volt, de legalább jól hűtött.

Vadi új gépbe került, nem volt olcsó. Majdnem egy 40-est tett ki a gép árából. C2D E4400 hajtotta meg és amikor megvettem, még éppen csak megjelent a HD2000 és GF8000 sorozat, így elég jónak számított még mindig. Nem is volt gondom a játékokkal jó ideig. Ezt a kártyát szerettem nagyon, a második, amit úgy használtam, hogy közben nem éreztem azt, hogy mekkora egy fosba nyúltam már megint.

9. Sapphire Radeon HD3850 256 MB


A hűtése egy vicc.

Két évet szolgált az X1950, amikor úgy döntöttem, hogy új generációra váltok. Nem akartam nVidiát, mert akkoriban még mindig ment ez a DX10 mizéria, hogy fujfuj az nV abban szar meg minden. Ez a kártya viszont mégis orbitális csalódás volt számomra. Alig tudott többet reálisan mint az előző, ráadásul jócskán voltak driver gondok is vele. Egyik játék ezzel, másik játék azzal a verzióval volt gyors. Két hét után megváltam tőle. Egy 20-asért került hozzám, de nem ért annyit se. Még a hűtése is egy kalap szar volt, képes volt akár 100 fokig engedni a kártyát...

10. Gigabyte 9600GT 512 MB


Zalman hűtés ide vagy oda, ez se volt annyira halk, mert fix fordulatszámon ment

Ez viszont annál inkább jó választás volt! Igaz 25-be fájt, de rommá is gyalázta a 3850-et. Minden játék kiválóan futott rajta, soha semmi gond nem volt a kártyával. Szerettem nagyon. A hűtése nem volt valami halk, úgyhogy ez volt az első kártya, amire custom hűtés került egy AC S1 képében, megtámogatva egy 120 mm-es ventilátorral.

11. XFX GTS250 Core Edition 1 GB


Hangos, de gyors!

De jött a karácsony, így lett a 9600-ból 9800GTX, pontosabban ő már GTS250 néven futott. Volt benne annyi plusz, hogy megérje azt a 10-est, mivel a 9600-at beszámította, akitől vettem használtan. Igaz, itt már néhol lehetett érezni, hogy kevés a 2 Ghz-es proci a kártya alá, de nem volt komolyabb gond semmivel továbbra sem. A hűtése elég ótvar volt, de megkapta ő is az Arctic hűtést, amivel se túl meleg, se túl zajos nem lett hosszú távra.

12. Gigabyte GTX550ti OC 1 GB - 2011.


1 venti

Újabb egy év múlva rá esett a választásom, hogy váltsa a 250-et. Ez a kártya nem arról volt híres, hogy mennyire atomjó ár/érték aránya van, de nekem megfelelt. Kerek 3 évig használtam, amennyi ideig soha semmit sem előtte. A tartóstesztet kibírta. :D Idén cseréltem le, de még elvitt nagyjából mindent, persze távolról sem maximális beállításokon. 27 ezresért vettem anno, annyiért megérte, a hűtés is egészen csendes volt rajta, nem zajongott feleslegesen és nem is fűtött túl sokat. Került alá időközben egy E6500, ami valamivel jobban meg tudta hajtani, mint az E4400 a maga 2 Ghz-ével. Később "látta" még ő az előző procimat, az i3-at is, amivel még tovább tudott gyorsulni egy kicsit. Nem bántam meg, ez egy egész jó kis kártya volt.

13. Gigabyte GTX560ti OC 1 GB - 2014.04.


2 venti

De azért kellett már előre lépni, így lett idén 23-ért használtan egy 560ti, ami jó 50% pluszt hozott az 550ti-hez képest. Azért ideje volt már azt lecserélni, ebből látszik. Sajnos a hűtése nem volt valami tiptop. Hangos is volt terhelés alatt, meg néha alapjáraton is zörgött az egyik venti. Ráadásul a 80 fok alap volt terhelésen. Kellett neki egy BIOS frissítés is, mert itt már instabillá vált a kártya, de a frissítés ezt megoldotta. Igaz, hűvösebb nem lett. Jó volt kicsit jobban felhúzni a grafikát végre.

14. Gigabyte GTX670 OC 2 GB - 2014.11.


3 venti :D

De néhány hete találtam egy garis 670-et 45-ért és úgy gondoltam, hogy márpedig haladjunk akkor gyorsabban. Azzal a lendülettel le is cseréltem az 560ti-t és ahhoz képest további 50-60%-ot sikerült előrelépni teljesítményben. Így idén elég jó a mérleg. Ezt már az i3 se tudta egyértelműen kiszolgálni, így megjött a gépbe az i5 is, ami ilyen téren jobban szerepel. Egyelőre nagyon szeretem a kártyát, a legtöbb játék elég magas vagy maximum beállításokkal is jól megy full hd felbontásban. 3 ventis dögnagy hűtés, jóval alacsonyabb fordulatszámon mennek, mint az a kettő az 560ti-n és hűvösebben is tartják a kártyát. Tekintve, hogy mindkettő 170 W-os, ez nem is meglepő. Remélem nem kell sokáig lecserélnem, a kitűzött minimum élettartam két év. :)
Eladás után: 3 évig volt nálam a kártya, nagyon jól szolgált, ezt is szerettem, jó vétel volt. Egy ismerősöm vette meg, akinél viszont néhány hónap után elfüstölt... :(

15. EVGA GTX780ti SC ACX 3 GB - 2017.11.


250W-os radiátor

2017. november. Nos, 3 évig ment a GTX 670, ami tisztességes időtartam. Az 550ti mellé rakhatom a képzeletbeli polcon, mint leghosszabb ideig használt kártyát. Nagyon kellett volna már valami a 670 helyére, de 60 vagy több ezrest nem akartam adni se ezért, se a 970-ért vagy egy 3 gigás 1060-ért. Utóbbiak ára újonnan is eléggé elszállt. 970-et néha ki-kilehet fogni 60 alatt, de azok jellemzően "as is" kártyák, se doboz, se papír, se semmi. Úgy meg nem adok érte annyit se (az én bajom).
1060 3G-t használtan 60 alatt nem lehet. 780ti-k elvétve akadnak, de azok meg annyira régiek és annyival többet fogyasztanak, hogy azért na... ezek árának már nem itt kellene lenni, teljesítmény ide vagy oda. Bár mai játékokban nem tudom mennyire tartja a lépést a másik kettővel, de a 970 megjelenésekor még erősebb volt annál, azt meg tudjuk, hogy a 3 gigás 1060 ahhoz képest lőtávon belül van.
De már ezek is régiek, így nyilván garanciát nem érdemes keresni. Na, ezért vettem meg végül 45-ért ezt az EVGA-t, mert azt gondolom, hogy ennyiért már van értelme. Jellemzően a simák mennek ennyiért vagy többért, úgyhogy ez szerintem jó vétel volt. A teljesítményével elégedett vagyok, bár sajnos kellett vennem egy új tápot is, így a végén mégiscsak inkább 55 körül jövök ki bruttóban... na mindegy. Télen jól jön az extra fűtés, aztán majd meglátom, hogy nyáron lesz-e keret 1060 6G-re váltani. :D
Sikerült 50-60%-ot előrelépni teljesítményben a 670-hez képest, ami tisztességes. Ha Ultrán nem is viszi az én ízlésemnek megfelelően a ME:Andromeda-t (talán ez a legerősebb cím vga igény terén, amivel játszok jelenleg), azért High-on is szép és úgy már tuti a sebessége is.
Használat/eladás után: két évet szolgált, nagyon király volt ez a kártya is, a nagy fogyasztása ellenére, jó vásár volt, egy valamikori csúcsok csúcsa döngethetett a gépben két évig. Nem volt rettenetesen zajos, elég hatékony volt a hűtése, 82 fokos maximumot beállítva, ezt mindig, minden körülmények között tudta tartani anélkül, hogy felszállt volna a gépház a fordulatszámtól. Időközben AMD-re váltva, egy R5 2600-zal remek párost alkottak.

16. MSI GTX 1060 ARMOR 6G OCV1 - 2019.11.


120W-ból hozza azt, amit a 780ti 250-ből

Mint azt vártam is, nagy teljesítménytöbblet nincs benne az általam használt játékokban a 780ti-hez képest, viszont az azért nagyon nem mindegy, hogy totális csendben teszi a dolgát teljes terhelésen és ezt 60 foknál nem magasabb hőmérsékleten teszi. Desktopon, böngetés, filmnézés közben pedig le is állnak a ventik. 80% helyett csak 52%-on megy az UPS is, amikor akkuról megy és gyilkolom a gépet és ez vastag plusz perceket jelent akkor, amikor estleg elmegy az áram - márpedig el szokott rendszeresen, igaz többségében csak másodpercekre.
Néhány programban lényegében semmi előrelépés nincs (nem vártam mást, plusz ezekben már eleve nagyon magas az fps, mint pl dota, itt cpu limit van), az átlag azért 15-20%, ami nem rossz és kellemes meglepetés, hogy Forza Horizon 4-ben, amit nem rég óta tolok, tudja hozni ultra-extrém beállítások mellett a stabil 60 fps-t, amitől a 780ti nagyon-nagyon távol volt, bár lehet, hogy csak a vram mennyisége miatt. Anthem-ben is nagyobbacska az előrelépés, bár oda el tudnék képzelni még többet és úgy nézem, hogy a ME:Andromeda-t továbbra sem fogom tudni teljesen kimaxolt grafikával az ízlésemnek megfelelően tolni, de előrelépés ott is van (furcsállom, mert egy ismerős gtx970-nel állítólag maxon simán tolja és tudom, hogy ő is háklis a fps-re). 46 pénz volt + szállítás, ami az aktuális mezőnyben jó árnak számított, ráadásul egy év papíros jótállást kaptam rá, így meg pláne.
Ez a kártya kiszolgálja 90%-ban a szükségleteimet (a 780ti is lehetett még kb. 80%), bár az igaz, hogy egy 1070 (esetleg 1070ti) volna a tökéletes, de nem zuhanok meg attól, ha valamit nem tudok extrém-extrém beállításokra felhúzni és azok 70+ áron vannak még. Egyelőre csak full hd felbontáson vagyok (qhd-t valamennyire talán bírná a vga, de 4k-t semmiképp) és továbbra is az R5 2600 zakatol a kártya mellett, így viszonylag kiegyensúlyozott a rendszer.

17. Palit GTX 1080 Jetstream - 2020.10.

Ahhoz képest, hogy mekkora méretű, nem egy különösebben súlyos darab

Éppen egy évet töltött nálam az 1060 6G a gépben a 780ti után és bár eddig nagyjából megfelelt a célnak, a minap fhd-ról qhd felbontásra váltottam és ez gyorsan hozta magával egy erősebb videokártya szükségességét. De sürgősen. Nem mondom, hogy az 1060 használhatatlan ebben a felbontásban, de a ~78%-kal több képponttal némely címekben eléggé küzdősbe ment át a dolog, bár van azért, amit elbír így is. Friss címekkel nem játszok, viszont az kicsit szíven ütött, hogy pl. a Skyrim SE nem rommámoddolva már csak 40-45 fps-sel fut ebben a felbontásban. Au.
Az pedig finoman szólva nem ideális. Már fhd mellett is gondolkodtam, hogy lassan ideje volna legalább egy 1070-nek, de most némi számolgatás, tesztek és pénztárca tartalmának nézegetése során arra jutottam, hogy inkább egy 1070ti kellene vagy 1080. Az előbbieket nézegettem, de rendre lecsúsztam a "nagy fogás"-okról. Az 1080 ár-érték arányban a használt piacon nem tűnt annyira jó vételnek, de végül csak itt kötöttem ki.
Nincs túl nagy választék és inkább a 100 feletti ár jellemző, az pedig mindenképp kizáró tényező volt, de ezt a kártyát sikerült alatta megvenni (90). Hosszú távon az a kis plusz nyilván nem fog ártani, amit a 1070ti-hez képest fel tud mutatni.
Egyelőre úgy néz ki, hogy jó döntés volt. Nem mondom, hogy nem férne el akár egy ti változat ebből is, de nem vagyok telhetetlen. Ez most gyorsabban viszi egyes játékaimat 1440p-ben, mint az 1060 vitte full hd-ban, úgyhogy a célt elértem.
Update: Nem tartott sokáig szegény. Péntek este vettem és aznap szereltem be a gépbe, végigbírta a teljes hétvégét nagyjából zokszó nélkül, erre hétfő reggeli bekapcsoláskor úgy döntött, hogy márpedig ő többet nem ad képet egyik DP vagy HDMI kimenetén sem (DVI-t meg nem tudtam kipróbálni, de az működött). Visszakerült az előző gazdájához és visszakaptam a teljes vételárat, így összességében semmi rossz szavam nincs.

18. Zotac 1080ti AMP Edition - 2020.10.


Ha elindul a hűtés, akkor hallatszik, de egyébként nem vészes

Korábbi bejegyzésben elültették a fórumtársak a gondolatot bennem, hogy hát lehet, jobb lett volna arányaiban egy ti-t venni a sima 1080 helyett. Mivel épp volt olyan áron eladó az aprón, amire ez valóban igaz volt (nem részletezem, de nem az elsőt vettem meg, az állítólag elromlott még mielőtt mehettem volna érte - ezernyolcvan-pestis volt a héten vagy mi??), ezért végül tényleg az 1080ti-nél kötöttem ki.
Némi próbagaranciát kaptam erre is, de nagyon remélem, hogy vele nem lesznek gondok. Teljesítményben nyilván jócskán van előrelépés még az előzőhöz képest is, bár ezt perpillanat nem nagyon tudom mivel kihasználni QHD-ban (ez a kártya már kiröhögi az ME:Andromédát is, pedig annak kell a vas), ultra-extrém-atom beállításokban egyik játékommal sem - talán majd a Kingdom Come, abban lehet bízni, mert az 1080-at az simán "megfektette", de még azt nem néztem meg (sajnos egyáltalán nem tetszik annyira a játék, mint vártam, amikor megvettem). De abból még sosem lett baj, ha volt tartalék.
Most legalább megint van egy 250W-os csúcs (valaha) radiátorom, de jó. :D
Update: pár hét után bizonyos ventilátorfordulaton elkezdett zörögni az egyik légkavaró. Egyetlen játék ad neki olyan terhelést, amikor ezt csinálja, egyelőre azzal nem is játszom, de lehet, hogy kell majd ventit cserélni. Rosszabb, hogy 2021. év elején elkezdett szarakodni (ctd-től a full fagyásig random módon) a rendszer komolyabb terhelést adó játékok alatt és mindenféle hókuszpók és Windows újratelepítés sem oldotta meg. A kártya órajeleiből elsőre jelentősen visszavettem, hogy kiderüljön, hogy ez segít-e rajta. Úgy tűnik, hogy igen. Ezek szerint a gyári órajeleket már nem bírja. Mindenesetre most problémamentesnek néz ki, meglátjuk, hogy mennyire tudom visszatekerni, hogy még stabil legyen. Szomorú viszont, hogy vga gyorsítást igénylő pár alkalmazáson ez sem segített (Photoshop, Lightroom), bár összességében annyira nem fáj, a proci is elég nekem arra, mert nem használom ezeket sokat.

19. Manli RTX3070 LHR 2022.10


Ez már megint "csak" 220W

Mivel az 1080ti már nem igazán szerette a gyári órajelein a működést, plusz várható volt, hogy lesznek olyan új játékok, amiket azon sem bírt volna már maxon futtatni (pl. a friss Witcher 3 next gen update), egy ideje már nézegettem neki utódot. Sokáig tényleg csak nézegettem, mert röhejes áron nem akartam középkategóriát venni, annyira nem volt rossz ez a kártya. Lement a bányászláz, kijöttek a feltehetőleg bányászkártyák a piacra, kellően olcsón, úgyhogy elértük azt a határt (150), ahol már láttam értelmét az újdonságnak. Bár októberben a bolti ár még mindig a 300 ezrest közelítette a 3070-ek esetében, én ennek alig több mint feléért vettem ezt a remek Manli csodát és egyelőre jól teszi a dolgát.
A hűtése nem rossz, a hangja is kibírható, rosszabbra számítottam. Nem halk, de azért nem is ordít, amikor rendesen meg van terhelve és a beállított hőmérsékletkorlátot legalább simán tudja tartani, a gépházam pedig a rezgések nagyját megfogja. A lekorlátozott 1080ti-nél vastagon gyorsabb tud lenni, ez persze nem túl meglepő. Eddig bírja a nyüstölést. Valamiért két játékban (Tomb Raider, Black Mesa) a betöltőképernyő közben (a menüben már nem) furcsaságok jelennek meg, de játékok alatt semmilyen képhibával nem találkoztam. Mióta az erősebb proci van a gépben, a Cyberpunk RT-vel is egészen jól megy - azaz menne, ha játszanék vele, mert nem bír lekötni. És a W3NG se fut rosszul, DLSS quality beállítással. Bár RT-vel egyelőre olyan instabil (jellemzően betöltésnél ctd), hogy inkább nem kapcsolom be, de az a játék anélkül is szuper és a frissítés RT nélkül is rendesen feljavult, pedig sosem volt csúnya. Remélem, ez a kártya nem fog trógerkedni már néhány hónap után...

N

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ismerős egy része... :D

S3 Trio 4MB

Voltak is gondok, 3D-t el lehetett felejteni. Szerencsére nekem egy ideig eszembe se jutott ilyen. :DDD

S3 Savage4 16MB

A 366MHz-os Mendochino magos celeronnal kész megváltás volt, ment a 3D, mint pl Re-Volt, Midtown Madness, örültem neki nagyon.

Nvidia Riva TNT2 Model 64 32MB

Emellett már 500MHz-es cerka volt a gépben, jóval gyorsabb is volt minden, bár mint utólag kiderült, csak 64 bites, szóval ez egy butított darab volt. Ehhez képest imádtam.

Geforce MX440SE 128MB

Aztaaa, 128 megabájt meg Athlon XP 1700+. :DD Ez mindent vitt, amit eddig játszottam. Újabb dolgokkal már gond volt sajnos.

Abit Ati Radeon 9550 128MB

Azúristenit shaderek. :Y Itt jöttem rá, hogy nem a megabájt számít, meg hogy a GPU-nak órajele van, ahogy a memóriának is. Rendesen szét lehetett tuningolni, 250/400 helyett 425/500-on ment. ;] Szanaszéjjel GTA Vice City-ztem vele magam, ekkor játszottam a legtöbbet.

MSI Ati Radeon X1050 128MB

Teljes konfigcsere volt, Conroe-s cerkával, így kellett ideiglenesen egy PCIE kártya. De, ahhoz képest, hogy ez csak 64 bites volt, DDR2 volt rajta, s szintén lehetett rajta kicsit húzni, szóval megvolt a 9550 szintje. Ideiglenessége végül permanens lett amúgy. :D

Ati Mobility Radeon 2300HD 128MB

Csalóka nevű, valójában átnevezett X1300 volt, kb azt tudta mint az előző, notiban, szóval még mindig stagnált a teljesítmény, ami egyre kevesebbnek tűnt.

Nvidia Quadro NVS 140M 128MB

Thinkpad T61-beli csoda, kb 8500GT szint. Visszaköszöntek a 9550-es idők. Jóval gyorsabb volt, mint az előzők, és naggyon lehetett húzni. Alap 400/800/1400 (GPU/Shader/VRAM) helyett 600/1600/2000-en ketyegett. Nem kicsit volt gyorsabb, főleg a GDDR3 tartalékának köszönhetően, mivel itt is 64 bites volt a busz. A 128MB sajnos itt-ott már nagyon kevésnek tűnt, GDDR3 ide vagy oda. :(

Intel HD3000

Meglepődtem. Hozta azt a szintet, mint a Quadro, bár ezt már nem lehetett húzni. :D

Intel HD4600

Nemrég upgradeltem. Egész komoly ugrás megint, bár már ritkán játszom...

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#2) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Utolsó VGA-m nekem is Giga 670, nagyon jó kis kártya :)

Ami nekem eddig volt:

Gigabyte Radeon 9200 64MB DDR 128bit
Zotac nVidia GT430 Synergy Edition 2GB DDR3
Gigabyte Radeon HD 5770 1GB DDR5
ASUS Radeon HD 6850 DirectCU 1GB DDR5
MSI Radeon HD 7850 1GB DDR5
2xASUS Radeon HD 7750 1GB DDR5
ASUS Radeon HD 7790 1GB DDR5
Gigabyte nVidia GTX 460 OC 1GB DDR5
MSI nVidia 8400GS 256MB DDR2
Gigabyte nVidia GTX 670 2GB DDR5 OC

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#3) katona84


katona84
tag

Jó olvasni a tapasztalatokat, szerintem sokan hasonlókat éltünk át kártyák kézhezvételét és rövid használatát követően.

Nekem talán az S3-as korszak volt a legszebb....persze egy Diamond Monster Voodoo 2-es társaságában. Turok, Unreal, HL és sok más csak úgy repült vele. Persze egy 300A-s Celeron társaságában.

(#4) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Szép kis lista. Nálam így nézett ki:

S3 Trio:
Erről alig tudok valamit, mivel faterom vette, én meg akkoriban lehettem 3-4 éves. De élmény volt Win 98-on kártyázni, Terep 2-vel nyomulni, illetve akkoriban volt egy játék, a Fatty Bear's Birthday Surprise. Imádtam. :D

ASUS V8440 Deluxe (alias Ti4400) 128 MB:
Ez a kártya is apám szerzeménye, de ezt már én örököltem meg tőle. Ez a kártya örök emlék marad, mivel sokáig (úgy 2007-2008-ig) ezt használtam. Naphosszakat toltam vele a GTA-kat, a Mafia-t, de még a Half-Life 2 sorozat első két tagját is. Volt benne erő rendesen, de sajnos csak DX8.1-ig támogatott, ami ekkorra már kevés volt. Viszont a mai napig megvan, hibátlan, a dobozával, és minden kiegészítőjével együtt. Egyéb iránt egyszer azért haragudott meg rám egy Facebook csoport egyik moderátora (ha olvasod, szevasz Marco), mert nem adtam el neki.

ASUS EN8600GT MAGIC 512 MB:
Ez volt az első olyan kártya, amit a saját zsebpénzemből vettem. Itt cseréltem platformot is, a Prescott magos P4-et egy AMD Phenom X4 váltotta. Nagy élmény volt ez a kártya, akkoriban egyedül nekem futott normálisan a GTA San Andreas, és a 4 is az ismerősi köreimben. :D Az asztaliban a mai napig Ő szolgál, pedig volt húzva rendesen.

nVidia Quadro FX 140M 128 MB:
Akárcsak lezso, én is egy T61-ben ismerkedtem össze ezzel. Tavaly vettem a gépet, mert kellett a hordozhatóság, és korábban volt egy hibás T61-em, amit imádtam. Sajnos már nincs meg, mivel az AutoCAD már nem szerette annyira.

ATi Mobility Radeon HD3650 256 MB és Intel GMA X4500 HD grafikus lassító:
A T61 utódja egy ThinkPad T500 lett. Ezen már nem csak a CAD, hanem az Inventor is simán fut, bár némileg fel lett piszkálva a gép. Ezen már komolyabban is lehet játszani, a "nextgen" sz*rokon kívül szinte bármit kibír. Sajnos a 256 MB VRAM eléggé kevés, ellenben a GPU még simán bírná. (Itt jegyezném meg, minden tiszteletem a Lenovonak. 600/700 MHz helyett gyakran 769/819 MHz-es frekvencián járatom, és ennek ellenére halk a gép. Igaz, a 80°C-os hőmérséklet miatt kezdek erről leszokni.) Utód még tervben sincs, ez is elég drága volt. :))

Nyugodj békében Integra!

(#5) aero. válasza Szatyor95 (#4) üzenetére


aero.
veterán
LOGOUT blog

Basszus, kb 10 éve keresem a játékot amivel sok időt töltöttem gyerekkoromban, köszi. :)

Fatty Bear's Birthday Surprise....

[ Szerkesztve ]

(#6) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Ezeket mind felírtátok, hogy fejből tudjátok pontosan melyik típus?

(#7) Kolondrum

-

[ Szerkesztve ]

(#8) creation


creation
senior tag

S3 Trio
Riva TNT 2
MX4000
FX5200
9250SE (mai napig meg van, mert PCI-os)
HD3850
X1950Pro + 8600GE
HD3870 + HD3870
8800GS
8800GTX + 8800GT
9800GTX
GTX260
FirePro V5200 (HP NW8440)
Quadro FX3500(m) (DELL M90)
8470D ( AMD APU )

:DDD

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#9) Kolondrum

S3 Trio
TNT2 Vanta
Abit MX440 (brutál OC-t bírt, de valami hihetetlen nagyot. Ezt cseréltem az ATI-ra, nagy hiba volt)
9600XTG (az egyetlen ati, ami miatt soha többet nem lett)
noname 7600GT
8800GTX-ek és Ultrák (a fő vonal ez volt, nekem bejöttek)
660Ti
8400GS
GTX670

Biztos maradt ki, de ezek voltak sorban.

[ Szerkesztve ]

(#10) Crinos


Crinos
tag

Voodoo Rush 6 Mbyte ki maradt nektek? :) :C

Kemény kis 2mega 2D, 4 mega 3D, asszem ha jól rémlik az első olyan kari volt ami egybe volt 2D+3D.
Addig csak külön gyorsító kártyák voltak.....
:))
Asszem 1997 vagy 1998ban vettem még, 37.000Ft-ér.
És egyedül a Star wars Jedi knight-al tudtam 3D-s gyorsítással játszani, mert minden más fagyott.
Majd egy cimborám szerzett hozzá friss drivert, azzal aztán ment minden utána, mind a 6-7 játék ami támogatta :) Jó kis 28.8k-s modemes időben, még nem voltak driver lehúzkodások..... :R

BY!

Crinos az állat..... battletag: Crinos#2304

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.