2024. február 25., vasárnap

Gyorskeresés

LED! RGB LED! Zenére!

Írta: | Kulcsszavak: rgb led . ledszalag . ws2812 . zene . elektronika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma már minden RGB LED-es. Kutya, egér, billentyűzet, fejhallgató, videokártya, cpu-hűtő, stb., nincs olyan kütyü, amiből ne lenne ilyen verzió is. És természetesen van ilyen hangszóró is, zenére pulzál, szép színesen, bazárian. De mi közöm nekem ehhez?

*** Akit nem érdekel a történet, görgessen le a videóhoz. ***

Anno, még 2013 nyarán egyik barátom felvetette, hogy milyen jó lenne egy LED-szalag majd a kolibszobába hangulatvilágításnak. Nekem pedig rögtön az jutott eszembe, hogy mekkora nagy vérpista dolog lenne, ha ez zenére villogna. Akkoriban még nem volt akkora divat ez a ledezés, legalábbis én nem tudtam róla, így elindult a projekt.

Az ötlet az volt, hogy az egyes frekvenciákat különböző színek képviseljék. A mély legyen piros, a közép zöld, a magas pedig kék. S az ezek között lévő átmenetek pedig a megfelelő színeket kapják, azaz a mélyközép az sárga, a középmagas pedig ciánkék legyen, stb. Értelemszerűen ha több freki van egyszerre, akkor keverednek a színek, pl mély + magas az lila, a fehérzaj meg... ...fehér.

Az elején még nem volt semmim, így a meglévő cuccaimból kellett alkotni valamit. Rá is jöttem, hogy ha már webfejlesztő vagy mi vagyok, akkor Javascriptben HTML5 Canvassal lehetne vizualizációt csinálni zenére. Sikerült is, ezzel meglett a kezdeti lelkesedés, így megrendeltem a jól ismert alap kínai led csomagot, mindössze 10 méternyi RGB LED-del, szóval a fényerőt nem bíztam a véletlenre.

Persze ez egyszerre csak egy színt tudott, nem úgy, mint a képen. Illetve még csak szobavilágításnak használtuk, hagyományos módban. Ki kellett találni, hogy mivel vezéreljem és hogyan...

Jött ihlet: Arduino.

Akkor pár hónapja ismertem meg, mert egyik ismerős vett egyet, így elég kézenfekvőnek tűnt. Hát legyen. Sok ötletelés után arra jutottam, hogy egy Arduino Due lenne a megfelelő eszköz, egy 84 MHz-es ARM Cortex M3-as maggal, 96 kB SRAM-mal, rakás I/O porttal.

Azért lett ez a választás, mivel nem kevés számítási kapacitás kell ahhoz, hogy digitálisan kielemezd, hogy a zene egyes frenciái hogy állnak épp egy adott időpontban (pontosabban egy apró idő-intervallumban). Ugye fogalmazva a Fourier Transzformáció az idő - ampltúdó (lásd szkóp vizualizáció) formát alakítja át frekvencia - amplitúdóra (lásd spektrum vizualizáció), azaz:

A webes verziónál is FFT-t használtam, így miért ne. Hardveraprón szerencsém volt, találtam is egy Arduino Due-t, jó áron. Lecsaptam rá, néhány napra rá nálm is volt. Nekiálltam kódolni, a Cortex M3-hoz találtam egy gyors, assembly-ben írt FFT függvénykészletet, amit persze C alól is használhattam.

Nem kellett sokat nyűglődni vele, kb egy hét alatt, októberre el is készült, én meg örültem neki, mint majom a farkának. Sajnos az öröm nem tartott sokáig, 2 hónap után sikerült megmurdálni szegény Arduinót. Véletlenül megkapta a jó kis 12 voltot, mivel a kábelek csak úgy lógtak belőle, lusta voltam rendesen összeforrasztani, stb.

Egy ideig szünet volt, aztán 2014 tavaszán újra beleástam magam az elektronikába. Ekkor már több eszem volt, normális forrasztott univnyákot kapott, illetve a sávszűrést digitális feldolgozás helyett filléres analóg RC szűrőrőkkel oldottam meg, így nem volt szükség komoly számítási kapacitásra. Hogy miért nem jutott azelőtt eszembe?! A mikrovezérlő egy filléres MSP430G2 Launchpad lett, ami kb Arduino Uno szint.

Végre újra ment RGB LED mánia. Sajnos felvétel erről sincs, de jópár bulit megélt a cucc, mindenki csak nézett a koliban, hogy mink van, szóval rendesen megvolt a Vér István életérzés, mi voltunk a híres-hangos RGB LED szoba.

Aztán 2015 nyarán úgy gondoltam, hogy ideje továbblépni. Olyan ledszalaggal, aminél minden egyes led külön vezérelhető. Azaz WS2812-kkel szerelt ledszalagra, ahol minden egyes LED nem csak világít, hanem tartalmaz egy apró chipet is, hogy függetlenül vezérelhesd az összes ledet. Elektronika terén itt már tényleg igényes voltam, az egész vezérlés egy egyedileg legyártott panelre került, mindenestül. Bár kellett is, mert viszonylag összetett lett az elektronika, pl külön SRAM chip, mert az MCU 512 bájt memóriája kevés volt.

Nade elég a dumából, itt egy videó, egy darálós dnb számmal, ami nem fog mindenkinek tetszeni, de legalább jól mutat, 720p60-ban nézzétek:

Igen, a függönykarnison van. A táp oda is van csavarozva. Biztos, ami ami biztos.

A projekt még folyamatban van, bár már több, mint egy éve nem nyúltam hozzá. De ha van igény, akkor lehet lesz motivációm befejezni, s publikálok itt egy how-to cikket.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

IGÉNYFELMÉRÉS!!!444!négy! ;]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#2) x_o_n válasza lezso6 (#1) üzenetére


x_o_n
veterán

Nem semmi:)
kör alakban megnézném...biztos ugy is fenomenális,talán látványosabb is,bár lehet elrontaná az élményt a sok keresztfény

(#3) lezso6 válasza x_o_n (#2) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez bevilágítja az egész szobát. :) Az egyes tárgyaknak három árnyékuk van, s azok zenére mozognak a futófény miatt. Csak ezt nem videóztam le, mert kupi van. :DDD

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#4) x_o_n válasza lezso6 (#3) üzenetére


x_o_n
veterán

biztos jó lehet :)
igazábol mennyezeten köralakban vagy egy nagyobb falon szintén kör alakban...kipróbálnám :)

(#5) x_o_n válasza x_o_n (#4) üzenetére


x_o_n
veterán

Sajnos nem értek ehez,de szivesen használnék egy kész cuccot :)
mennyiböl lehet kihozni egy ilyet?

(#6) #20655360


#20655360
törölt tag

Bibibí, nekem már vagy 13 éve volt hangra villogó cuccom. Az hogy az csak 1 színű neoncső volt, az meg mindegy... :P

(#7) x_o_n válasza #20655360 (#6) üzenetére


x_o_n
veterán

ahh..nekem 3 szinü fényorgonám volt 25-30 éve :)
akkoriban nagyon menő volt :)

(#8) x_o_n


x_o_n
veterán

meg is van ,ilyen volt :)

[ Szerkesztve ]

(#9) Pr3ciSioN válasza lezso6 (#3) üzenetére


Pr3ciSioN
aktív tag

Mennyiért csinálnál meg egy készre szereltet ? :DDD

\HTC ONE M8 ----> Más nem is kell\ A Reszkessetek Betörők a gyerekek Die Hardja

(#10) Bjørgersson válasza lezso6 (#1) üzenetére


Bjørgersson
félisten

Ha küldök egy zenét, felveszed hogy villog rá? :DDD

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.