2024. március 4., hétfő

Gyorskeresés

Miért pont Svédország?

Írta: | Kulcsszavak: svéd . svédország . erasmus . malmö . halmstad

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezt nagyjából mindenki megkérdezi. Van is egy gyors válaszom, de most inkább kifejtem.
Szerencsés véletlenek hosszú folyamat vezetett el idáig...
Annó még rendszerinformatikusnak készültem, tettem is egy kétéves OKJ-s tanfolyamot. Közben felvételizgettem. Majd a BME-s PROGMAT nem jött össze, viszont a második megjelölt helyem egy építőmérnöki suli volt. Mindíg is a számítógépek, és a kütyük érdekeltek, fogalmam sincs miért ezt jelöltem be, de akkor jó ötletnek tűnt. :)
Szóval felvettek az YBL-re. Akkor még annyira nem érdekelt az építőipar, viszont ez szép fokozatosan változott... Közben lett egy barátnőm az egyetemről (igazsághoz hozzá tartozik hogy ennek a lánynak én ajánlottam a sulit).
2008. év végén szólt a barátnőm hogy a Wizzairnél akciós repjegyek vannak ( 3000 Ft/jegy ), menjünk el valahova pár napra. Az uticélok látványosságait, érdekességeit el is kezdtük böngészni. Aztán szólt hogy írjam be Malmö-t a képkeresőbe. Akkor fogalmam sem volt hogy ezt most eszik vagy isszák, csak sejtettem hogy valami északi ország.
Így kiderült hogy itt van a Torso, és EU legnagyobb hídja az Öresund.

Szóval már nem volt kérdés Svédországba megyünk nyaralni. Aztán ha lehet ilyet írni... fokozatosan vett le a lábamról az ország... Ahogy megérkeztünk az első dolog ami feltűnt: rend, fegyelem, tisztaság. A második meghökkentő dolog ami fogadott a buszvezető tud angolul ( amúgy 4 napos nyaralásunk alatt bárkitől kértünk segítséget, mindenki tudott angolul), segít a csomagok berakodásában, az olcsóbb jegyet ajánlja. A reptéri buszon van biztonsági öv! A Belvárosi buszokon mindenkinek van STOP gombja.

Ami szintén gyorsan feltűnt hogy a Svédek roppant módon figyelnek, és óvják a környezetüket. Például sétáltunk a parkban és a következő látvány fogadott:

Még a környzetevédelemhez tartozik az energiamegtakarítás témaköre is. Itthon már láttam pár nagyon napkollektort, de mikor ezt kiszúrtam gyaloglás közben azért leesett az állam:

Összefoglalva: A Svédek nagyon kedvesek, segítőkészek, rendben tartják a környezetüket, nyugodtak. Olyan szinten nyugodtak hogy ez rám is átragadt és mikor hazaértem még az RTL Klub sem tudott felidegesíten kb 2 hétig...
A hazaérkezés amúgy furcsa volt, mikor leszáltunk a repülőröl mindenki tolakodott, lökdösött, ment az anyázás... hazaértem :)
Szóval ezek az indokok vezettek oda hogy Svédországban legyek cserediák. Január 16.-án utazom, addig még van pár vizsgám, de igyekszem ide írni még pár postot addig.

Hozzászólások

(#1) mzs718675


mzs718675
csendes tag

Izgalmas blogsorozatnak tűnik, majd ird a fejleményeket. :P

(#2) vans?


vans?
őstag

En is szeretnek eljutni egyszer, vonzanak az eszaki orszagok. Majd ird a fejlemenyeket!

Ja, es a cimet javitsd.

hábm bábm

(#3) gamek!ller


gamek!ller
senior tag

Amikor kint jartam ugyanezeket en is eszrevettem es hasonlo velemennyel vagyok az orszagrol. Amugy Svedorszag nagy betu.

(#4) doc


doc
nagyúr

szimpatikus helynek tunik
merrefele mesz? nem lesz ott baromi hideg januarban? :D

(#5) Móci


Móci
addikt

Nem lehet rossz az a nyugalom... de kipróbálnám...
Jó a kezdés, várom a többi bejegyzést!

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#6) Wictor


Wictor
senior tag

Az időjárás mennyire cudar ilyen időtájt és nyáron? Nem szeretem az északi országokat az idő miatt, de a rokonok sem fagytak meg Norvégiában, akkor én sem fogok Svédországban... :D

(#7) Flashback válasza doc (#4) üzenetére


Flashback
addikt

Az időjárás mindenkit aggaszt de ahogy megfigyeltem/olvastam -10-12 foknál nincs nagyon hidegebb, Halmstad-ba. Mivel ez egy tengerparti egyetem város. Malmötől kb 100km-re északra. Nyáron pedig max 28-30fok van.

Tenger miatt sokkal kiegyensúlyozottab az időjárás.

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#8) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

mennyire olcsó ott a pia?

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#9) Wictor válasza Mr.Csizmás (#8) üzenetére


Wictor
senior tag

A macskaeledel az ott drágább... :P

Flashback: Na, az nem rossz! Nyáron nem is kell több, télen meg kevesebb.

[ Szerkesztve ]

(#10) gamek!ller válasza Mr.Csizmás (#8) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Olyan olcsó, hogy nem is kell érte fizetni mert nincs.. Svédországban tilos alkoholt árulni ha jól emlékszem 2,8% felett. Ezért van un. alkohol turizmus. A svéd jónép felszáll a 17:15-ös sassnitzi kompra, 18:30-kor ha jól emlékszem nyílik a hajón található italbolt amikor elhagyják a Svéd felségvizeket, berúgnak, 21:30-ra átérnek Németbe, és az utolsó 22:30-as trelleborgi hajóval visszamennek. Nem egy ilyet láttam.

Nem véletlenül adtam el tripla áron 1 üveg vodkát Skapaforksverken-ben a raktárosnak.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.