2023. szeptember 23., szombat

Gyorskeresés

Hogy is jártam...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a sztori még valamikor 2010-11 környékén kezdődött. Az arcom elég sima volt, volt rajta egy-két pattanás, de ez a szüleimet és a nagyszüleimet valamiért mindig zavarta. Persze jöttek ki rajtam rendesen a pattanások, néha elég zavaró volt, de türhető. Mindig mondogatták, hogy menjek vagy menjünk el kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz. Kozmetikushoz semmiképp se akartam. Mindig nemet mondtam mindkettőre. Aztán anyámnak volt valami a bőrével, elment bőrdokihoz és meggyógyult és nagyon győzködött engem is, hogy menjünk el, jó lesz. Na jó, beleegyeztem. Elmentünk, megvizsgált és felírt egy gyógyszert (vagy többet, nem tudom). Sotret volt a neve vagy mi. Ahogy szedtem, a pattanások még jobban jöttek. De ezt mondták is. A kontrollon kb. rám nézett, volt benn egy percig és 2-3 ezer forinttal máris megkönnyebbült a pénztárcánk. Mindeközben tovább szedtem a gyógyszert, aminek nem túl jó eredménye lett, bekövetkezett egy olyan dolog, amire nem számítottam. Az egész arcom elfertőződött, kiderült, hogy túl nagy dózisban kaptam a gyógyszert.

Mielőtt tovább mennék, megszeretnék osztani veletek néhány élményt az elszenvedett „túladagolást” követően: az egész arcom, a nyakam, mellhasam, a vállaim pattanások jelenetek meg, holott ezeken a területeken szinte soha nem volt egy se. Az arcom vörös volt, gennyes. Az iskolában órákon kapucniba ültem, amikor lehetett, hazafele is úgy mentem, nem számított mennyire meleg volt. Tök mindegy hol voltam, néha egyszerűen csak elkezdett folyni a gennyes, véres váladék valahonnét a nyakamból, arcomból. Éjszakánként fehér pólóban kellett aludnom, mert reggelre tiszta vér volt, de a párnahuzat, néha még a takaró is kapott a vérből. Sokan megnéztek, néhányan undorodtak tőlem, ragyásnak csúfoltak de hát nem lehetett mit tenni, kérdezték is, hogy miért nem megyek el bőrdokihoz... mondtam, hogy elmentem és ezért jártam így. Írattunk valamiféle kis igazolást tesire, hogy legalább ne kelljen átöltöznöm, de a tanár nem fogadta el, csak is az iskolaorvos írását fogadja el, szóval elmentem, beszéltem vele, de mentett fel teljesen... valamit hazudtam, aztán felmentettek, de akkor meg veszélybe került a tovább tanulásom, szóval tesiztem újra... szívás volt. Borotválkozni szinte semmit se tudtam. A gyerekorvosom (ekkor még oda tartoztam) is megbotránkozva nézte az arcomat meg úgy mindent, ezért úgy gondolták, hogy kezelésbe vesznek ők is. Kék fénnyel ápoltak, az arcomat is bekenték és teljesen bebugyoláltak. Nem volt vele bajom, sorba állás nélkül bementem, mert hátra mentem. A gáz az volt, hogy én ilyen baba váróban voltam és egy szerdai nap volt, amikor babákat is vártak, bejött néhány szülő, nagyszülő, nem volt kellemes érzés ott ülni, miközben kék fénnyel kezelnek a derekamon felül. Persze ők is szörnyülködtek. Kicsit felidegesített a dolog, vagy nem is tudom, valami indulat elkapott akkor. Kellemetlen volt. A fent említett fehér pólóból szinte egyse volt, szóval vásárolni kellett, plusz ekkor szoktam rá igen a kapucnis mellényekre, kis kabátokra is. Ma már valahogy nem tudom elképzelni a kabátjaimat, mellényeket, kis kabátokat, pulóvereket kapucni nélkül, rajtam maradt és természetesen fehér pólókból is megmaradtak.

Miután meglátta a doki, gyorsan be is küldött valami fertőzés osztályra vagy nem tudom, egy külön építménybe, ahol mintát vettek a nyakamból, elemzésre. Vért is vettek, a vérképem elég ronda volt. Gombára utaló nyomokat is kerestek, de nem találtak. Felírt egy erős gyulladáscsökkentőt, a Medrolt. Miután ezt megtudta a háziorvos (ugye a fent említett gyerekorvos), azonnal figyelmeztetett minket, hogy ez rossz hatással lehet a szívemre, főleg ha nagy adagba kapom (ekkortájt anyám és az orvos folyamatosan kapcsolatban voltak). Ez anyámat kicsit felzaklatta, tudni illik születésem óta bajok vannak a szívemmel - semmiféle súlyos dologra nem kell gondolni - éppen ezért dühében kiürítette az egészet a wc-be... miután visszamentünk, egyeztettünk az orvossal, bár új gyógyszert kellett felíratni. A Medrol igazán jó hatással volt rám, levitte a gyulladást meg minden, viszont ez az egész gyulladásos dolog sebhelyeket hagyott maga után. Nem feltétlen varratokat, de megőrizte a nyomait, a mellhasam, a hátam, az arcom néhol még mindig olyan, kissé sebhelyes. Igaz, tény és való, hogy hihetetlen sokat javult. Miután a Medrol hatott, sokkal jobb lett a közérzetem, végre nem folyt minden a nyakamból, arcomból... pl. órán. A dokihoz nem mentem vissza, nem érdekelt semmi, a hónapok alatt így is sokat tisztult az arcom, magától.

Közben a kórházi főorvos is meglátta ezt, és ő se volt elégedett a látvánnyal. Azt javasolta, hogy törölközővel jól nyomogassam meg fürdés után, vagy valami ilyesmit. Hát jól van ,végül is fődoki, csak tudja. Csináltam amit mondott, bár fájdalmat okozott. Egy hét múlva rosszabbá vált a helyzet, a kozmetikus szerint azért, mert a törölközővel csak még jobban elfertőződött az egész. Szóval apám pont akkor vitte el anyámat a munkahelyére, amikor engem behívták. Mondták, hogy húha, oké, beutaltak Zalaegerszegi kórházba, a bőrgyógyászati osztályra. Vártunk, behívtak, ugyanúgy Sotretet javasoltak, 9 hónap stb... mondták, hogy kihozza pattanást stb... anyámon látszott, hogy ideges egy kicsit, kijöttünk, ki a kórházból, a papírt meg széttépte. Azt mondta, hogy nem igaz, hogy nincs más gyógyszer a Sotreten kívül. De engem nem is érdekelt, lesz*rtam az egészet, elegem volt. Kaptam innét, onnét tanácsot, de ezek olyanok voltak, amik ellentétje a másiknak, akkor most mi a f*szt csináljak? Olyan is volt, hogy behívtak még a kórházi gyerekosztályra, ott 3 orvos nézett engem és próbálták kitalálni, hogy mi legyen. Talán itt javasolták a törölközős módszert, nem tudom már. Ösztönösen anyámat hibáztattam az egész dologért, ami történt, többször is hangoztattam ezt itthon, bizonyos viták keretében. De igazából nem haragudtam rá, mert már gennyes arccal beletörődtem az egészbe, csak azon forgott a fejem, hogy miért történik ez velem?

Később sokat hallott egy keszthelyi bőrdokiról, és felvette, hogy menjünk el... csak megnézi... mondom jó van (tény és való, hogy az elején itt is ellenkeztem), úgy se voltam még Keszthelyen. Elmentünk, megnézett, felírt legalább 5 gyógyszer féleséget (krémek stb..). És 7 ezer forint csak úgy elszállingózott a zsebünkből. Plusz ugye az úti költség együtt kb. 10-12 ezer forint volt. Ezután mentünk és hát azok a 4-5 ezer forintok csak úgy elszálltak, igaz meg is vizsgált, és még azt kell mondjam, hogy jó gyógyszereket is írt fel, akkor is sokalltam az összeget, bár én megmondtam a szüleimnek, legalábbis anyámnak, hogy ezt ő találta ki... végül is csak pár alkalommal mentem, mert anyámnál rákot diagnosztizáltak, azután már nem mentünk.

De rájöttem egy fontos dologra. Igazából soha nem lett volna szükségem orvosra, csak egyfajta beképzelt kitaláció ez, ha van rajtad egy-két pattanás, akkor húha, mennyire csúnya vagy... ez egy baromság, mert ahhoz képest ahogy én kinéztem, a pattanásos lányok és fiúk, hercegnők és hercegek voltak. A jobb étrend pl. megakadályozza a pattanásokat is, pl. ha nem egész nap kólát iszol és csokit eszel, azzal nem csak a fogaidat mented meg.
Nem azt mondom ne menj el bőrdokihoz, te dolgod, de ha nem muszáj, akkor felesleges. Ne szedj gyógyszereket, ha nem kell. Nem hibáztatok senkit a történtekért, ez az időszak segített abban, hogy elfogadjam magamat úgy ahogy. Persze ebben közrejátszott a Medrol hatása is.
Nyilván, léteznek olyan betegségek, amik csak bőrgyógyász közreműködésével gyógyítható, de az szerintem nem a pattanás, feltéve, ha nem magától fertőződik el, vagy súlyosbodik.
Ha elakarjátok kerülni a pattanást, akkor egyetek normálisan, talán a mozgás is segít, plusz a napi mosakodás se rossz, de én nem már nem tudom mi hat jól ,mi nem, mert már annyi mindent kipróbáltam e időszak alatt, hogy elegem lett, és egyet se használok már régóta.
Ma is kicsit vérzik néha-néha a hátam, de egyre tisztább a mellhasam, az arcom, a nyakam, a hátam, szóval nagyon is jól érzem magam most a bőrömben.

Hát köszönöm, hogy végigolvastad, ha érdekel titeket, van még néhány orvosos sztorim, amiről tudnék mesélni. Nem tudom tanulságos volt e vagy sem, de nem is annak szántam, hogy tanuljanak belőle az emberek, csak egy vélemény erről az egészről, a krízisről.
További szép napot.

Hozzászólások

(#1) mickemoto


mickemoto
őstag

Szerintem minden betegségben az ember saját maga tud a legtöbbet segíteni magán.A ma jelenleg nálunk használt nyugati típusú orvoslás több bajt csinál mint amennyi hasznot hoz a betegeknek.

Az információ korában a tudatlanság az választás kérdése. A tudás hatalom! A nem tudás a hatalom vak és engedelmes kiszolgálója!

(#2) Penguin95


Penguin95
senior tag

"Szép" kis történet.

Bár velem hasonló eset nem történt emlékeim szerint, ott kerülöm a gyógyszereket, ahol csak tudom. Inkább menjen szét a fejem a fájdalomtól, vagy legyek rosszul. Ahányszor receptet ad a doki, ahogy kilépek, már tépem is szét őket.

(#3) Joci93


Joci93
senior tag

Én is pattanásos voltam közel 2 évig, (18-20 között) kipróbáltam mindent "csodaszert", jártam orvoshoz, kozmetikushoz...mindenkihez, kenegettem az arcomat mindenféle vényre kapható krémmel, de egyik sem használt. Örökké ugyanazokat a köröket futottam...lóvé ment, pattanás maradt, ezt megunva anya egyszer mondta, hogy mi lenne, ha leállnék a tej ivással. (Állandóan tejet ittam, forrócsokit :D , abból a boltban kapható 'tejnek' álcázott löttyből.) Tavaly februárban (lassan 1 éve), abbahagytam a vedelést és mára már egy pattanás sincs az arcomon. (Na jó, néha akad 1-2, de ezelőtt állandóan 20-30 volt) Az első 2 hónapban már látszódott a javulás, úgyhogy tényleg csak az étkezés segít.

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#4) kmisi99


kmisi99
addikt

Ismerős eset, barátnőm testvérének volt valami baj a szemével, elmentek orvoshoz, nem tudták mi az, szétszurkálták a szemét mindenféle szert adtak be, voltak kb 3-4 orvosnál volt olyan ahol véres könny folyt a beavatkozás után a szeméből, azt mondták, az nem gond. Kb az 5. orvos monda, hogy ugyan már vegyünk vért tőle, és kiderült hogy valami egyszerű hétköznapi élősködő volt amit gyógyszeres kezeléssel el is múlt. A korábbi 4 orvos eredménye az lett, hogy tönkretették a szaruhártyáját, látásvizsgálaton kb a felső 3 legnagyobb számot látja, szemüveget nem hordhat mert az nem javítja ki a hibát. 13 éves 18 éves koráig kell várni hogy egyáltalán próbálkozzanak szaruhártya átültetéssel de akkor se lesz 100% os. Persze az orvosoknak ez az "apró" malőr semmi következménnyel nem járt. Most a 4 orvosból melyik legyen perelve? :(

(#5) #40485120


#40485120
törölt tag

Sajnos a magyar orvoslás ilyen, de nem tudom mi ez a nagy gyógyszer útáat, mert nem a pokolból jött. Természetesen nem kell minden kis hülyeségre (ill: pattanás) szedni.
Egyébként sókaknál a laktózézékenység (tejcukor) okozza a problémát amire meg van megoldás.

(#6) Penguin95 válasza #40485120 (#5) üzenetére


Penguin95
senior tag

Nézd meg néhány általános gyógyszernek az összetételét, és a mellékhatásait. Külön kedvencem a vérnyomáscsökkentő, ami mellékhatásként megemelheti a vérnyomást.

Ezen felül nekem van egy személyesebb okom is. Nagyanyám fél éve egy gyógyszer mellékhatása miatt ment el.

(#7) elektrotank válasza kmisi99 (#4) üzenetére


elektrotank
tag

Na ez is durva eset. Nem lennék a szegény fiú/lány helyébe, jobbulást neki. Tőlem is megkérdezték, hogy miért nem perelek... mondom minek? Sok esélyem úgy sem lenne, a helyzetet meg amúgy se változtat és szerintem ezt az orvosok is tudják. Az a baj, hogy vannak jó magyar orvosok, csak az összes szinte kinn van külföldön, az ilyen-olyan idióták meg itthon maradnak, pl hamis papírral stb... de azért itthon is akad 1-2 jó orvos, csak nehéz kifogni őket, főleg korházakban.

Joci93: én is szeretem a tejet. Ezekszerint az is segíthet? Hm. Kipróbáljuk majd :)

A gyógyszer utálathoz: én csak olyan gyógyszereket szedek, amik beválltak. Pl. azt hiszem Ospamox a neve, az nekem jó lázra, torokfájásra, esetleges fertőzésekre, hasmenésre is azt szedem ha elkap. Nekem már a Lopedium nem szokott segíteni. Elolvastam az Ospamox használati utasítását, abba bele volt írva, hogy gyomor fertőzésekre is alkalmas, no lásd, bevettem belőle 2-t és semmi bajom nem volt. Rám mondjuk jellemző, hogy a Lopedium féle gyógyszerek (pl. normafrom vagy mi) semmit se hatnak hasmenés eseten. Hányingerre B6 vitamin még mindig. Fejfájásra Algopirin, de az jó fogfájásra is, de ha erősebb fájdalom van, akkor esetlegesen felmerül az Apranax is. Nekem ezektől nem volt semmi bajom, legalábbis nem éreztem semmiféle mellékhatást magamon.
A Lamictal meg a társa (nem tudom mi a neve, már kivonták a forgalomból, most más néven fut) kicsit összezavartak akkoriban, ezeket epilepszia miatt szedtem. De erről is írok majd valamit.
Összegezve szerintem jó ha van gyógyszer, mert sok gondtól megkímélhet minket, sőt megmenthet bizonyos esetekben, ugyanakkor, ha nem muszáj, akkor nem szabad szedni.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#8) Klaus Duran válasza Penguin95 (#6) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Arra valók a gyógyszerek hogy kijavítsák azt a hibát amit az emberek okoztak. Többször hallottam mát azt hogy a természetben eredetileg minden betegségre volt orvosság, de mostanra a mesterséges betegségek miatt kellenek ezek a vackok.

6 hónap tapasztalat után elmondhatom hogy az iOS 13PM semmivel sem jobb mint egy Android 11-es flagship. Ha nem lenne egy kész vagyon ezt is földhöz baxnám mint anno a W10-es Lumia 950et.///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#9) Penguin95 válasza Klaus Duran (#8) üzenetére


Penguin95
senior tag

Arról nem is beszélve, hogy nem egy kis ipar a gyógyszeripar. Van benne potenciál.

(#10) daenerys


daenerys
tag

Nagyon sajnálom! Legalább Te az orvosok tanácsait követted, és nem mindenféle jöttmentét.

Ha megfogadsz egy tanácsot sorstársként, beszéld meg édesanyáddal, hogy teljes kivizsgálást kérjetek, és ne csak bőrgyógyászatit. Lehet, hogy valamire allergiás vagy érzékeny vagy, pl. nem ehetnél tejet, tojást, vagy búzát, és amúgy gyönyörű, tiszta bőröd lenne. A szép bőr jelzi, hogy egészséges vagy, az ilyen gyulladások meg azt, hogy valamilyen betegséged van. Nem kell rögtön gyógyszert zabálni, nem kell az első szakorvosnál megállni, biztos vagyok benne, hogy meg fog oldódni a problémád, és nem a bőrgyógyásznál.

Jeleztem a belgyógyász-gasztroenterológusomnak, hogy folyton ég a gyomrom, de ő a fiatal korom miatt elküldött, és az asszisztensével üzengetve beszólt, hogy csak képzelődöm és hazudok (konkrétan jött fel a gyomorsav a számba folyamatosan mindennap, éjszaka is). Fél év után sikerült eljutnom egy másik gasztroenterológushoz, aki megállapította, hogy természetesen refluxos vagyok, és már szétmarta a nyelőcsövemet is a sav, illetve HP-m van, ami gyomorfekélyt is okozhat. Ha a másik, f.szfej dokinál maradtam volna és bízom benne, akkor a mai napig szívhatnék a gyomorsavammmal, hullana a hajam, mintha vedlenék, és rohadna le a vörös arcomról a bőr, mert ugye rosszul voltam és rosszul is néztem ki.

De nekem is azzal kezdődött, hogy ronda volt a bőröm. Szóval szerintem még a lehető legkorábban el kéne kapni Nálad a betegség okát, és azt kezelni, nem hülye kenőcsökkel meg gyógyszerekkel visszaszorítani egy tünetet. Nem a bőröd a baj, hanem valami más, csak a bőrödön látszik jelenleg, hogy valamilyen betegséggel küzd az immunrendszered.

UI: a tejjel érdemes leállni, de úgy, hogy sajtot meg ilyeneket sem eszel. Én zabtejjel szoktam helyettesíteni a tejet, tejszínt a kajákban, házilag csinálom egy botmixerrel meg szűrővel, 200 forint egy fél kilós zabpehely csomag, abból jópár liter tej kijön. Mennyei az íze. Sajtból lehet laktózmenteset venni, de az már húzósabb anyagilag, szóval ha próbálkozol, akkor így tudod legolcsóbban tesztelni a dolgot :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.