2022. szeptember 24., szombat

Gyorskeresés

Olcsó, magyar kiosztású, háttérvilágításos billentyűzetek összehasonlítása

Írta: | Kulcsszavak: olcsó . billentyűzet . háttérvilágítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jelen írásomban hat olcsó (10 ezer forintnál kevesebbe kerülő), magyar kiosztású, háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet hasonlítok össze egymással. Elég szubjektíven.

Régóta keresem az igazit. Gyakorlatilag azóta vásárolgatok háttérvilágítással rendelkező olcsóbb (nem mechanikus) billentyűzeteket, amióta megfizethető áron elérhetők a piacon, de az évekkel ezelőtti próbálkozásaimról most nem szeretnék szót ejteni. A jelen cikkben szereplő billentyűzeteket az elmúlt fél évben vásároltam, és úgy jutottam el hatig, hogy sosem voltam tökéletesen elégedett azzal, amit kaptam, ezért mindig vásároltam egy újabbat. (Ezek a modellek mind kaphatók jelenleg is a boltokban.)

A szóban forgó típusok többségét alapos megfontolás után rendeltem csak meg. Ahol lehet, teszteket, de legalább vásárlói visszajelzéseket olvasgattam róluk. (A kínálat amúgy hatalmas: jelen pillanatban 117 db 10 ezer forintnál olcsóbb háttérvilágításos billentyűzet található a legnagyobb magyar ár összehasonlító oldalon, köztük mechanikus modellek is. Igaz, ezek között nem magyar kiosztású billentyűzetek is találhatók szép számmal.) Ezen felül természetesen a személyes benyomás is fontos szerepet játszott az elérhető termékfotók alapján.

Alapvetően az alábbi fő kritériumok alapján kerestem:

• magyar kiosztás (105 gombos)
• vezetékes (USB csatlakozással)
• háttérvilágítás (lehetőleg nem fixen színátmenetes)
• minél alacsonyabb ár
• lehetőleg halk működés

Lássuk hát az alanyokat, a vásárlások sorrendjében!

(Szemben a termékfotók többségével, a cikkben szereplő billentyűzetek mind magyar kiosztásúak!)

1. ModeCom MC-5008

(háttérvilágítás: fehér)

Vele kezdődött a vesszőfutásom. :) Jókat írtak róla a neten (sokan dicsérték a halk működését), tetszett is, olcsó is volt, úgyhogy megrendeltem. Dobozból kivéve nagyon tetszett (az is bejött, hogy a szokásosnál kicsit nagyobb méretű a háza), és egészen addig, amíg el nem kezdtem gépelni rajta, nagyon boldog voltam, különösen a háttérvilágításával.

Ekkor lecsapott a "space démon". Amint elkezdtem gépelni, kiderült, hogy a space nagyon nem jól működik. Sokszor akadt. Gyors vizsgálattal az okot is sikerült kiderítenem: a gomb oldalsó alátámasztása annyira laza volt, hogy ha nem középtájon nyomtam le a gombot, akkor egyszerűen megfeszült, és nehezen vagy egyáltalán nem lehetett úgy lenyomni.

Ez sajnos egyértelmű deal-breaker volt, amit sehogyan nem lehetett orvosolni. Új billentyűzet után kellett néznem.

Összegzés:

[+] halk működés
[+] szép háttérvilágítás
[+] extra multimédia gombok
[-] gombok nyomásérzete nem homogén
[-] nem szabvány méretű backspace
[-] akadós space

* * *

2. Kolink K3203C

(háttérvilágítás: fehér, piros, zöld, kék, türkiz, lila, sárga)

Ezt a billentyűzetet megtartottam, mert nincs vele különösebb probléma, egyszerűen csak nem tökéletes. Leginkább a minőségérzetével van baj: nagyon műanyag, nem igazán masszív, és egy pár hónap után már láthatóan kopni kezdett a gombokról a festés. Hogy jót is mondjak róla: jók a beállítható háttérszínek. (Nekem külön tetszik az, hogy homogén színeket tud.)

Összegzés:

[+] jó háttérvilágítás
[+] lapos billentyűk
[+] jól láthatók a feliratok a billentyűkön világítás nélkül is
[-] nem tökéletes gépelési érzés
[-] olcsó érzetet kelt
[-] aránylag hamar kopni kezd a festés a billentyűkről

* * *

3. NATEC Genesis Rhod 400 RGB

(háttérvilágítás: sávonként állítható)

Ezt a billentyűzetet nem is magamnak vásároltam, hanem a fiamnak. Meg is lepődtem a csomag kibontásakor, hogy milyen jó kis cuccot sikerült szereznem neki. Sajnos ez a modell is megbukott nálam a "space teszten". Ha nem is olyan rossz a helyzet nála, mint a ModeCom MC-5008 esetében volt, itt sem működik tökéletesen a space, ha nem a megfelelő irányból érkezik a nyomás. (Érdekes módon a fiamat nem zavarja, pedig ő játszik is a gépén, nem is keveset...)

Külön meg kell említenem itt az érdekesen állítható háttérvilágítást: függőleges sávokra van osztva a billentyűzet, és sávonként lehet ki-be kapcsolgatni a világítást, illetve a színárnyalatot beállítani (így tehát homogén háttérszínre is van lehetőség). Sőt, még hangra aktiválódó fényhatás funkció is van. Igazi "parasztvakító" funkciók... :) Amúgy meg masszív a cucc, fém hátlappal rendelkezik, és a minőségérzete is teljesen rendben van. Megérte a pénzét.

UPDATE: A minap a gyerek gépén kellett valamit csinálnom, és meglepve tapasztaltam, hogy mennyire nehezen járnak a gombok ahhoz képest, amihez szokva vagyok. Sajnos azt nem tudom megállapítani, hogy ez a kezdetek óta így van-e, vagy pedig az elhasználódás jele...

Összegzés:

[+] jó minőségérzetet ad
[+] szép és sokféleképpen állítható háttérvilágítás
[+] fém vázas, masszív felépítésű
[-] kicsit akadós space
[-] relatíve nehézkesen járó billentyűk

* * *

4. Spirit of Gamer Elite K10

(háttérvilágítás: piros, kék és lila)

Ez volt a legdrágább a hat tasztatúra közül. 9 ezer forintért vásároltam. Ennek megfelelően sokat is vártam tőle, és alapvetően nem kellett csalódnom: jó minőségű, masszív billentyűzetet kaptam, amin nem rossz érzés gépelni, sőt, a space is jól működik. Csak hangos. És magas az egész. Megszokást igényel. Meg nekem ez a piros szín sem nagyon jön be háttérvilágítás gyanánt, márpedig a másik két színe még bántóbb a szememnek. És valami miatt (azt gyanítom, hogy nem a festést tolták el, hanem a LED-ek nem stimmelnek a panelen) a háttérvilágítás sem sikerült homogénre, legalábbis az én darabomon a bal felső sarok lényegesen kevésbé világos, mint a többi rész. Megtartottam, de tovább is léptem.

Összegzés:

[+] jó minőségű
[+] masszív felépítés és jó tapadás
[-] nem homogén háttérvilágítás
[-] kifejezetten magas gombok és felépítés
[-] hangos működés

* * *

Amikor a K10-et megvettem, akkor már valójában e között és a Redragon Karura között vacilláltam, de miután eltérő információkat találtam a neten a magyar kiosztású változatról (hol 104, hol 105 gombosnak írták, ami nagyon nem mindegy, mert a 104 gomboson nincs külön "í" betű), a K10 mellett döntöttem. Nem sokkal később azonban biztos forrásból megtudtam, hogy 105 gombos a Redragon szóban forgó modellje is, így ezt is megrendeltem (hónapokkal a K10 után).

5. Redragon Karura (K502 RGB)

(háttérvilágítás: 7 szín + átmenetes RGB)

Tőle is sokat vártam, főleg azért, mert ez egy kifejezetten lapos gombokkal rendelkező billentyűzet, amit én személy szerint nagyon kedvelek. (Főleg a K10 után gondoltam üdítő váltásnak.) Írták sok helyen, hogy a felülete egy selymes érintésű, cserébe az ujjlenyomatokat nagyon gyűjtő anyaggal van bevonva, de ez sem tántorított el. Megrendeltem. Éééééééééés ismét lecsapott a "space démon". De most másképpen.

Az a helyzet, hogy ezen a billentyűzeten a space máshogyan és máshol "fog", mint az összes többi billentyű. Tehát van egy billentyűzet, amin alapvetően minden billentyű rendben van (laposak és rövid úton mozognak, elég kényelmes gépelni rajtuk), majd van alattuk egy olyan space gomb, ami érzetre magasabban van, még rövidebb úton jár, és más érzés lenyomni, mint a többi gombot. (Becsületére legyen mondva, hogy itt nincs olyan gond, hogy akad, ha rossz irányból vagy helyen nyomjuk.) Nem tudtam megszokni. Órákon keresztül gépeltem vele, de minden egyes lenyomáskor éreztem, hogy nem jó. (És közben az is feltűnt, hogy a bal oldali shift is kicsit akadós. De akkor már mindegy volt.)

Összegzés:

[+] szép és sokféleképpen állítható háttérvilágítás
[+] lapos gombok
[-] nem tökéletes gépelési érzés
[-] magasan "fogó" space
[-] kicsit akadós shift gomb
[-] furcsa, kicsit tapadós, ujjlenyomatokat gyűjtő bevonat az egész billentyűzeten

* * *

A Karura fiaskótól teljesen függetlenül megláttam az egyik bolt kínálatában, ahol éppen rendelni készültem egyéb dolgokat amúgy is, egy extra olcsó (3 ezer forintos) világítós billentyűzetet magyar kiosztással, és így jutottam hozzá a legutóbbi üdvöskémhez.

6. Meetion MT-K9300

(háttérvilágítás: nem állítható, színátmenetes RGB)

Ezt a billentyűzetet tényleg csak az ára miatt, "tartalékba" vettem meg (ezért adtam fel a színátmenetes háttérvilágításra vonatkozó elvemet a megvásárlásakor), de már a kicsomagoláskor ámulatba ejtett: fém hátlapos, masszív, kifejezetten nehéz darab. A billentyűi pedig sokkal kényelmesebbek és halkabbak, mint mondjuk a K10-nek, pedig hasonló felépítésű (nem "lapos" modell). És a space is tökéletesen működik!!!

Egyszerűen hihetetlenül jó ennyi pénzért. E pillanatban már órák óta használom, és mindössze három hibát véltem felfedezni: 1) a feliratok a gombokon halványak, ezért ha nincs verőfény, akkor háttérvilágítás nélkül nem láthatók jól, sőt, világítással sem tökéletesen; 2) az F4 gomb alatt hiányzik a festésben a "kivágás" a világításnak; 3) az "í" betűt keményebben kell lenyomni, mint a többit (ennek az okát is megtaláltam: olyan membrán van alatta, mint a shift gomb alatt, nem pedig olyan, mint a többi betűs gomb alatt).

Összegzés:

[+] fém hátlapos, nagyon masszív kialakítás
[+] kényelmes, ívelt kialakítású gombsorok
[+] halk működés
[-] fix RGB háttérvilágítás
[-] az "í" gomb nyomásérzete eltér a többi betűétől
[-] halvány feliratok a billentyűkön

* * *

És most? Hogyan tovább?

Bár most már három jól használható billentyűzetem is van (a Kolink, a K10 és ez a legutóbbi, a Meetion), továbbra is keresem a még kevesebb kompromisszumot jelentő billentyűzetet, úgyhogy jó eséllyel a következő versenyző egy mechanikus darab lesz, de az már egy új érát fog jelenteni.

Hozzászólások

(#1) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Nekem anno a Genius KM-G230 szettje tetszett meg. Az egér szimmetrikus, extragombos, harisnyázott kábellel. A billentyűzet halk, nem túl egyszerű de nem túl csicsás. Egy gond volt vele: kék háttérvilágítás, ellenben a teljesen zöld környezettel, amiből nem akartam engedni.

Megvettem, szétszedtem, és minden LED-et zöldre cseréltem benne. Azóta is nagyon szeretem (és anno jócskán 10 ezer alatt vettem.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) b0bcat válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


b0bcat
addikt

Ettől az oldszkúl "gémer kék" világítástól én is a falra tudok mászni... :D

* 20% árengedmény a jelen fórum tagjainak minden termékre és szolgáltatásra az angolozz.hu nyelvoktató portálon: https://bit.ly/3B5oiS6 * ugyanitt rengeteg ingyenes angol tananyag kezdőtől haladó szintig *

(#3) KISDUCK válasza b0bcat (#2) üzenetére


KISDUCK
őstag

Nem tudjátok hogy mi a jó, én CANYON CNS-HKB6-ból korábban 2-t is vettem. :D

(#4) 7


7
addikt

A mechanikus billentyuzeteknel a space akadasa valoszinuleg azert van, mert kicsit meghajlott a stabilizatorban a femdrot. Sajnos ez viszonylag macerasan javithato, mert szet kell szedni hozza a billentyuzetet, es ha peched van, meg forrasztasra is szukseg lehet, hogy hozzaferj.

(#5) D1Rect


D1Rect
félisten

Nem egészen értem a motivációt.
Miért veszel egy halom billentyűzetet?
Miért nem vettél fele ennyiért egy "rendeset"?

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#6) Ellia


Ellia
őstag

Logitech K120-nál nem kell jobb ;]

(#7) b0bcat válasza D1Rect (#5) üzenetére


b0bcat
addikt

1) Szeretek keresgélni, próbálgatni. :)
2) Szeretem az olcsó, de jó dolgokat. Ezért keresgélek ebben a szegmensben.
3) Egyáltalán nem biztos, hogy létezik a számomra szó szerint tökéletes billentyűzet. :N Egy drága modellnek is lehet számomra zavaró hibája.

* 20% árengedmény a jelen fórum tagjainak minden termékre és szolgáltatásra az angolozz.hu nyelvoktató portálon: https://bit.ly/3B5oiS6 * ugyanitt rengeteg ingyenes angol tananyag kezdőtől haladó szintig *

(#8) nyunyu válasza D1Rect (#5) üzenetére


nyunyu
félisten

Lehet kapni rendeset? :Y

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#9) D1Rect válasza nyunyu (#8) üzenetére


D1Rect
félisten

Már gondolkoztam rajta, hogy átirányítom a billentyűzetes topik felé. ;]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#10) b0bcat válasza D1Rect (#9) üzenetére


b0bcat
addikt

Már jártam ott. :D

* 20% árengedmény a jelen fórum tagjainak minden termékre és szolgáltatásra az angolozz.hu nyelvoktató portálon: https://bit.ly/3B5oiS6 * ugyanitt rengeteg ingyenes angol tananyag kezdőtől haladó szintig *

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.