2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Raspberry Pi téma-összefoglaló vázlat

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés kizárólag arra szolgál, hogy a Raspberry Pi topichoz létrehozzuk az összefoglalót.

Gyűjtsük össze a hasznos témákat, linkeket, amelyek leggyakrabban felmerülhetnek kérdésként a RasPi kapcsán. A kommentelést itt letiltottam, hogy inkább a rendes topicban kellene beszéljünk róla, itt csak az aktuális állapot bemutatása történik jelenleg.

A véleményeteket, ötleteiteket a normál topicban tegyétek meg. Kérlek benneteket, hogy az ehhez kapcsolódó kommentjeitekbe tegyétek be az [összefoglaló] szöveget, így szögletes zárójelben, hogy utólag is gyorsan meg lehessen őket találni. Ekezet nelkul [osszefoglalo] is megteszi ;)

Köszi a segítséget.
--------------

Bevezető:

A Raspberry Pi (RasPi) az első kártyapécé, amely széles körben elterjedt. Ez nagyrészt kedvező árának és a mögötte lévő közösségnek köszönhető. Tervezését és licenszelését a Raspberry Pi alapítvány végzi. Az alapítók közt többen annak a Broadcom cégnek az alkalmazottai, amelytől a gép központi egységét adó SoC származik. Így szoros együttműködésben állhat az alapítvány vele, s könnyebben hozzáférhetnek azokhoz a dokumentációkhoz, amelyet csak szigorú titoktartás mellett érhetnek el a partnerek.

Az alapítvány elsődleges célja az informatika Brit kisiskolások közti népszerűsítése. Évről évre egyre kevesebb létszámú és a számítógépek működését egyre felszínesebben ismerő fiatal jelentkezett ilyen jellegű egyetemi képzésre, amely komoly szakemberhiányt eredményezett az iparágban. A '80-as évekbeli BBC Micro számítógép filozófiáját szeretnék mai, modernebb köntösben újraalkotni. Időközben a BBC is bejelentette BBC Micro Bit masináját, amely a mikrokontrollerek világába vezeti be a gyerekeket.

A RasPi 2012-es piacra kerülésekor bebizonyította a gyártók számára, hogy van igény csináld magad jellegű, nem Windows-t futtató kis számítógépre. Korábban is elérhetőek voltak fejlesztő kitek, azokat viszont elsősorban ipari prototípusok készítésére szánták, s ehhez mérten árazták őket. Azóta sokféle, tömegesen gyártott kártyapécé jelent meg a piacon amelyekről az általános KártyaPC topicban bővebb információ lelhető.

A RasPi nem konkurenciája a mikrokontrollereknek, mivel működésében és használhatóságában közelebb áll a normál pécék működéséhez. Vannak területek, amelyek a RasPi számára fekszenek jobban, míg másokhoz továbbra is inkább valamilyen mikrokontroller javasolt. Olykor pedig érdemes együttesen, egymást kiegészítve alkalmazni őket, például egy Arduino-ra bízva bizonyos perifériák vezérlését.

A Raspberry Pi népszerűsége jelenleg is töretlen, már 5 millió eladott példány felett jár a forgalma.

A hardver:

--- Ezt a hardveres részt lehet érdemesebb egy grafikus táblázatba rendezni, amiben minden sorban egy raspi fajta található, első oszlopban a képe, utána a többi paramétere. ---

Az első generáció minden változata Broadcom BCM2835 Soc-ra épül. Egyetlen ARM magja 700MHz-en fut, amely az ARM11 processzorgeneráció ARMv6 architektúrájára épül. Ez némileg elavultnak számított már a RasPi megjelenésekor. A BCM2835 SoC többi képessége mégis ideális jelöltté tette, mivel a VideoCore IV GPU-nak köszönhetően képes 3D grafika megjelenítésére és h264 videó hardveres dekódolására. A SoC-ot valószínűleg kifejezetten a RasPi számára tervezték, rajta kívül csupán a később megjelent Roku médialejátszó eszközben találkozhatunk vele. Bár egyik konkurens gyártó elkezdett ugyanerre épülő miniszámítógépet gyártani (Odroid-W), azonban az első sorozat legyártása után a Broadcom megtagadta további chipek szállítását.

A SoC csupán egyetlen egy USB csatlakozással rendelkezik, amelyre az SMSC lan951x chip csatlakozik a B változatokon, amely egy USB hub és USB-re kötött hálózati kártya szerepét tölti be. A hálózati csatolója 10/100Mbit sebességű.


Model B Rev1 - 256MB ram, 2 USB, Lan, 26 tűs GPIO. Az USB csatlakozók csak 100mA leadására képesek a hozzájuk társított polyfuse-ok (regenerálódó / öngyógyuló biztosíték) miatt. Kisebb mennyiségben gyártották polyfuse helyett 0 Ohm átkötéssel is. $35.


Model B Rev2 - 256MB ram. Csatlakozók tekintetében megegyezik a Rev1-gyel. Az USB polyfuse-okat eltávolították, két rögzítési pontot helyeztek el a nyákon. $35.

Model B Rev2 - 512MB ram, az előzővel egyező, csak a ram mennyiségét duplázták. Felkerült a P6 tüskesor helye, amely leginkább az I2S audió kapcsán lehet érdekes. $35.

Model A Rev2 - 256MB ram, elhagyták az SMC chipet, így LAN nincsen, 1 USB csatlakozó áll rendelkezésre. Minden másban megegyezik a hasonló Rev2 B-vel. $25.


Model B+ - 512MB ram. Átdolgozták a táp áramkört a bemenet és az USB felől is. Az USB 4 portos és hot-plug képes, visszatáplálás ellen védett, alapból 600mA terhelhetőségű, de átkapcsolható 1200mA módra. A GPIO 40 tüskére bővült, a P6 tüskéket is áthelyezték ebbe. Az audió és video csatlakozó közös jack kimenetet kapott. $35.

Model A+ - 256MB ram, az SMSC chip nélkül 1 USB, LAN nélkül. Kisebb méretű nyákon. $20.


Compute module - 512MB ram, 4GB flash tárhely. A csatlakozók egy külön IO boardon találhatóak. $40, IO boarddal $225.

A második generáció 4 magos BCM2836 SoC-ot kapott, amelyek az ARMv7 architektúra Cortex-A7 változatát valósítják meg 900MHz gyári órajellel. Kifejezetten a RasPi számára készült. A memória méretét megduplázták és átkerült a nyák alsó felére.


Gen 2 Model B - 1 GB ram, 4 mag, egyebekben megegyezik a B+ változattal.

A normál nemzetközi változatok nyákja zöld színű. A régebbi generációkat Kínában és az Uk-ban is gyártották, a második generációt állítólag csak a britt Sony gyártósoron készítik.


Az Rs Components kiadott egy 1000 darabos kék nyákos Rev2 B sorozatot, amely kereskedelmi forgalomban nem volt kapható.


A távol-keleti piacra szánt FCC és CE tanúsítványt nélkülöző változatokat piros színű nyákkal különböztetik meg. Ilyet elvileg csak a kínai gyárakban készítettek. Némi zavart okoz az erőben, hogy az azonosítók megegyeznek bizonyos zöld UK és piros kínai változatokban.

A raspi.tv oldalán egymás mellett is láthatjuk a különböző változatokat: [link]

Kereskedők, farnell, rs componenst,
kisker: fdh.hu, malnapc, rpibolt ...

hivatalos kiegészítők, kamerák, gertboard, gert 666 ...

általános kiegészítők, szenzorok....
Kínából nem érdemes, mert eu-ból általában olcsóbb. A kiegészítők tekintetében azonban sokszor olcsóbb, de lassabb a távolkeleti forrás.

codec licensz

SW

Raspi disztribciók, debian armel softfp, raspbian, arch, fedora, openelec, risc os.. ubuntu

elinux oldalak, config [link] (hdmi, cec, felbontás, órajel...), cmdline ...

PH / Logout írások a raspiről

GIK

néhány dolog, amit jó tudni róla (vázlat):
- nincs ki-/bekapcsoló gombja. Ha kap áramot akkor megy. Ha szoftveresen kikapcsolod, akkor az áram elvételével lehet teljesen kikapcsolni. Viszont van reset pin hely. Úgy mint a régi AT pécéket.
- Nem úgy bootol mint egy pécé, hanem gyárilag megváltoztathatatlanul be van égetve egy kód, ami a behelyezett sd kártya első particióján keres meghatározott nevű fájlokat: ez a firmware amit a raspi firmware repositoryban is megtalálni. Ez tölti be utána a kernelt, ami a teljes linux környezetet adja majd. Ezt érdemes lehet pontosan leírni, a régihez képest változott az utóbbi időszakban, külön profilokat csináltak a gpio különféle használatához is.
-billentyűzet és lokalizáció, X11 billentyűzet (~/.xsessionrc setxkbmap hu)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.