Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47401) goccer válasza PredatorZoli (#47400) üzenetére


goccer
aktív tag

A faktoros részt ki tudod fejteni egy kicsit? Miért lehet (elméletben) nagyobb várható hozam nagyobb volatilitással mondjuk az 5 egyenlő arányban vett factor ETF esetében mintha abból a pénzből is csak All World-öt venne az ember? Pár kutyaütő cég kiesik a rostán ami egyik faktorba se fér bele? Ez miért növeli a kockázatot?

(#47402) PredatorZoli válasza goccer (#47401) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Eugeen Fama és Kenet French nobeldíjas tanulmánya szerint vannak úgynevezett kompenzált kockázatok, ami olyan típusú kockázat, amiért hosszú távon hozamtöbblet jár, mert a jelenbe nagyobb rátával vannak diszkontálva (a magasabb kockázat miatt).
Az egyik ilyen kockázat, a piaci kockázat, amit mindenki ismer, melynek értelmében a piaci volatilitásért magasabb hozam jár, mint a kockázatmentes kötvényekért.
További ilyen tényezők az úgynevezett faktorok, amiket fentebb leírtam, nézzük meg ezeket kicsit:
-Value faktor: Az elmúlt bő 100 évből az volt a tanúlság, hogy az úgynevezett value, vagyis alulértékelt részvények hosszú távú várható hozmama magasabb, mint az úgynevezett growth részvényeké. Ezt lehet mérni például P/E mutatóval, P/Book value-vel és hasonlókkal. A value faktor etf-ek főként olyan cégeket tartanak, amik ezen mutató szerint kedvezőek, legalábbis ezeket tartja nagyobb súlyal, pl lást Intel ilyen 5%-al szerepel benne.
Az elmúlt 10 évben a value alulteljesítő volt a többi faktorhoz képest, hosszabb időtávon viszont ez a faktor hozta a legtöbb többletet a sima piaci kategóriához képest.
-size: Szintén több mint 100 év tanulsága, hogy a kisebb cégek kedvezőbbek, mint a nagyobb cégek, noha érthető okokból kockázatosabbak is. Ebben a faktorban annyi csavar van, hogy a small cap growth nem jó, csak a small cap value, így ilyet érdemes ebből nézni. Ilyenből sajnos nincs globális csak Eu és USA.
-profitabilitás, investment (quality és low volatility): Szintén évszázados tapasztalat, hogy azok a cégek, amiknek kevés az adóssága, jó a profitabilitása, a profitjukat konzervatívan fektetik be (főként osztalékként kifizetik), azok hosszú távon jobban teljesítenek.
-momentum: Ez egy nagyon érdekes faktor, később fedezték fel mint a többit. A lényege az, hogy azt lehetett megfigyelni, hogyha olyan mutatót figyelünk, ami azt nézi hogy egy részvény(cég) az elmúlt fél évben milyen ütemben emelkedett, és ezekbe fektetünk, akkor a piacinál jobb hzamot lehet elérni. Ez kicsit ilyen hype train-re felülős dolog, de mégis működik, az elmúlt 10 évben ez volt a legjobban teljesítő faktor.

Hosszú távon az összes faktor többlethozamot termelt eddig, mint a piaci kapitalizációs. A különbség 1-2-3-4% volt jellemzően, de mint tudjuk, hosszú távon 1% is rengeteget számít a befektetéseinknél, hát még 2-3. 50% paicit viszont azért éri meg tartani, hogy az ember a kockázatát kordában tartsa, hisz a faktorokban benne van, hogy időlegesen alul teljesítenek (hisz kockázatosabbak). A faktorok különösen egy általánosságban oldalazó piacon tudnak jól jönnik, mert ezek annak ellenére emelkedhetnek, legalábbik valamelyik,/néhány közülük)

[ Szerkesztve ]

(#47403) Nestor16


Nestor16
senior tag

Sziasztok!

Elég sokat olvasgatok a témában mostanában, ugyanis már összegyűlt egy minimális pénzösszegem, illetve tudásom amivel elkezdhetem a gyakorlatban is tudatosan kezelni a pénzem.
Lépésről-lépésre haladok. (0.lépés - bankváltás :) ) Államkincstárba kezdtem, most szeretném az ETF-eket megismerni, megvásárolni. A lusta portfóliót alkalmazva Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating fektetnék be pénzt. Brókert keresek még hozzá, de az egyszerűségnél (magyar, van TBSZ), olcsóságnál fogva csak a Random Capital jöhet szóba. Ezt jól gondolom? Mennyire megbízható ez a cég? (Kicsit költői a kérdés, még én is utánanézek.)
Még olyat is olvastam, hogy a NYESZ-t váltják át TBSZ-re a 20%-os adójóváírás miatt (gondolom). Ez tényleg működik? Ugyanúgy megvehetek arra a számlára bármilyen ETF-et? Nekem szükségem van a rugalmasságra, az 5 éves TBSZ számomra pont megfelel, de nyugdíjig biztos, hogy nem akarnám betenni, bent hagyni. Első körben ezekről szeretnék véleményt kérni, ki mit gondol? Mire érdemes figyelni?
Azért is írok, hogy megbizonyosodjak, hogy jól gondolom amiket eddig összeraktam a fejemben.

Üdv, Dávid

(#47404) PredatorZoli válasza Nestor16 (#47403) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Igen, a random jöhet ez esetben szóba, véleményem szerint kellően megbízhatóak.
Nyesz-re csak forint alapú tolgot lehet venni, BÉTa piacon van pár forintos etf, de például az általad említett nincs, lényegében S&P500-at meg DAX-ot lehet venni nyesz-re.
Jelenleg van egy lehetőség, aminek az a lényege, hogy teszel pénzt nyesz-re ,évente fél milliót, majd egy idő után abbahagyod a befizetést, vársz 2 évet, TBSz-é transzferálod, ebben az eseben nem kell adót fizetni és a támogatást se kell visszafizetni, de nem biztos hogy ez a kiskapu fenn is marad, szóval ha 5-10 éves az időtáv akkor valószínűleg a tbsz a javallott, de ha bevállaod hogy ez a kiskapu esetlegesen megszűnik, meg lehet ezt is játszani.

(#47405) goccer válasza PredatorZoli (#47402) üzenetére


goccer
aktív tag

Köszi, tudom volt már erről többször szó itt, de azt hiszem most állt össze a fejemben az elmélet :R

(#47406) aujjobba válasza Nestor16 (#47403) üzenetére


aujjobba
addikt

Nekem szükségem van a rugalmasságra, az 5 éves TBSZ számomra pont megfelel, de nyugdíjig biztos, hogy nem akarnám betenni, bent hagyni.’

Ilyesmit hosszú távra szokás venni, és kicsit sem rugalmas, sőt. Simán benne van, hogy 5 év múlva mínuszba leszel, ezt senki nem látja előre, ahogy a pandemiat se látta.
Gondolj bele mi lett volna, ha már van ilyen befektetésed és valamiért épp március közepén lett volna szükséged a pénzre. Érted mire gondolok, ez nem rugalmas.

[ Szerkesztve ]

(#47407) pvt.peter válasza mgoogyi (#47355) üzenetére


pvt.peter
őstag

Köszönöm a választ és neked is (#47357) Csabroncka.
Próbálok alaposan utánanézni, mielőtt megkötnék bármit is.
Alapvetően már évek óta tervezgetem, hogy kötök vmit ilyen téren, viszont eddig mindig halogattam.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#47408) PredatorZoli válasza pvt.peter (#47407) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Általánosságban elmondható, hogy amit "kötni kell", az rossz az ügyfélnek, pontosabban nem ő fog vele jól járni.
Az ügyfél szempontjából jó dolgokat megvásárolni kell.

(#47409) Nestor16 válasza aujjobba (#47406) üzenetére


Nestor16
senior tag

Akkor félreérhetően fogalmaztam.
Úgy legyen rugalmas, hogy ki tudjam menteni a pénzem az adott helyről időben, ha valami gebasz lenne akár a céggel, akár az állammal. A NYESZ-t meg arra találták ki, hogy nyugdíjig gyűjtöm a pénzem rajta, de erre pont nemrég volt példa, hogy elvették. TBSZ-hez meg 5 évenként hozzá lehet nyúlni büntetlenül, aztán lehet hogy az sem fog olyan gyorsan menni, de még mindig jobbnak gondolom ebből a szempontból.

Üdv, Dávid

(#47410) mgoogyi válasza Nestor16 (#47409) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az elvett cucc szemét dolog volt, de sosem volt a magánvagyonod, hanem az egyik lába volt az állami nyugdíjadnak. A NYESZ és társai magánnyugdíj, ha azt elveszik, akkor bármilyen tulajdonodat is elvehetik.

(#47411) Mercutio_ válasza mgoogyi (#47410) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ne kezdjük újra a MANYUP-threadet :R :R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47412) PredatorZoli válasza Nestor16 (#47409) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ezek alapján azt mondanám, hogy nem biztos hogy való neked a részvénybefektetés, mert rá kell bíznod a pénzedet egy cégre, amiben meg kell bíznod. Ha már most az adandó alkalmat keresed hogy te majd jól kiveszed a pénzed még a gebasz előtt, akkor szerintem jobban jársz, ha bele sem kezdesz.

(#47413) hablatyka


hablatyka
csendes tag

Sok Tbsz-ezésről jutott most eszembe, hogy ha lejár a Tbsz 5 év múltán akkor lehetséges az is ugye, hogy tovább viszek mindent értékpapírt ami a számlán van egy következő Tbszre? Nem vagyok belekenyszeritve abba, hogy eladjak minden ETF-t majd a realizált pénzösszeget (adómentesen) vihetem át a kövi tbszre és abból megint meg kell vennem a kis Etf-eimet?

(#47414) Dare2Live válasza mgoogyi (#47410) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"de sosem volt a magánvagyonod"

Attól hogy sokszor leírod még nem igaz. Pontosan az volt. Magántulajdon. Pont.

"A NYESZ és társai magánnyugdíj, ha azt elveszik, akkor bármilyen tulajdonodat is elvehetik."

Ez már megtörtént a MANYUPnál.

Érdemes megnézni ezt a kis szösszenetet wikin. [link] Mivel az akkori ABn nem ment volna át a magántulajdon államosítása jól végig lehet követni, hogy érte ezt el az Orbán kormány.
És igen ha pisztojt tartanak a fejedhez aláírod, hogy a házad/lakásod is vihetik. Persze jelenleg erre már semmi szükség MO megszünt jogállamnak lenni, aláírás nélkül is bármit elvehetnek ami tetszik.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#47415) Nestor16 válasza PredatorZoli (#47412) üzenetére


Nestor16
senior tag

Igyekszem a kockázatot diverzifikálni és a lehetőségeit alapjaiban megteremteni. Nem hiszem, hogy ez ellentmond a kockázatviselésnek. :N 20-30 évre tervezni nem egyszerű, de ismerni a probléma forrásait legalább egy lépés előre.
Van több eleme a képletnek:
- maga a (piaci) hozam kockázat: senki sem tudja, hogy mikor mennyi hozam lesz, de ha lesz akkor a többi elem is fontos szerepet kap:
- az ETF kockázata: nem mindegy, hogy mibe, mennyiért teszünk be pénzt, legyen osztalékfizető, minimális költségű stb.
- a portfólió: megfelelő lefedettségű részvény/kötvény páros a világ minden részéről a kockázat csökkentése érdekében
- bróker: mennyire megbízható, minimális költség, adómentesség, hozzáférhetőség (magyar), milyen érdekeltség/állami szektor áll mögötte

Ezekre jöttem rá eddig és ha ezek közül csak 1 láncszem is gyenge vagy el fog gyengülni (kiesik, ami 20-30 év távlatában szinte biztos is) akkor azzal számolni kell, ha felkészülni nem is lehet rá akkor legalább diverzifikálni és ha szerencsém van akkor kifizeti az OBA, BEVA ha arra kerülne a sor.
Szerintem márpedig nem KELL megbíznom a cégben, csak rábíznom a pénzem (egy részét). Ez is csak egy cég, ami nyereséges KELL, hogy legyen. 20-30 év alatt pedig bármi történhet és az meg is fog történni.
De ebbe nem akartam belemenni, úgyis mindenki azt csinál amit akar. :R

Kérdésem, hogy tulajdonképpen mennyibe fog nekem kerülni a fentebb linkelt Vanguard ETF, ha mondjuk 500e forint-ért vennék belőle? Nem tiszta, hogy melyik piachoz tartozik.
0,15% minimum 6,5 EUR4 a pozíció napon belüli lezárása esetén;
vagy
0,1% minimum 2 USD2 a pozíció napon belüli lezárása esetén
?

Üdv, Dávid

(#47416) SzGee válasza Nestor16 (#47415) üzenetére


SzGee
aktív tag

Kérdésem, hogy tulajdonképpen mennyibe fog nekem kerülni a fentebb linkelt Vanguard ETF, ha mondjuk 500e forint-ért vennék belőle? Nem tiszta, hogy melyik piachoz tartozik.
0,15% minimum 6,5 EUR4 a pozíció napon belüli lezárása esetén;
vagy
0,1% minimum 2 USD2 a pozíció napon belüli lezárása esetén
?

ezek közül egyik sem, hacsak nem tervezed még aznap el is adni
egyébként német tőzsdén veszed, ezért ennek a kondíciói vonatkoznak majd a vételre

If you leave me, can I come, too?

(#47417) Nestor16 válasza SzGee (#47416) üzenetére


Nestor16
senior tag

Az a Xetra lesz, ha minden igaz és akkor a napon túli részt kell néznem. :R
500e forint esetén Revolut EUR váltásnál 1384 EUR-t ír. 0.25% a díj, de az csak 3,5 EUR lenne úgyhogy bőven beleesek a 6,5 EUR-ba.
Ezen kívül nincs is más költség? Az Adguard 0,4%-os költsége bele lesz kalkulálva a hozamba?
Illetve még a kiutalás lesz költség, de az úgyis változni fog később.

Ez azért nem olyan rossz ahhoz képest, ha adózni kéne utána.

Üdv, Dávid

(#47418) kovisoft válasza hablatyka (#47413) üzenetére


kovisoft
őstag

A TBSZ lejárata előtt nyilatkoznod kell arról, hogy hosszabbítod (újrakötöd) azt. Ilyenkor nem lesz újabb gyűjtőév, hanem évfordulókor indul egy újabb 5 éves TBSZ, amin viheted tovább a korábbi értékpapírjaidat és pénzedet, vagy azok egy részét (ilyenkor akár részlegesen ki is vehetsz belőle).

(#47419) mgoogyi válasza Mercutio_ (#47411) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem is akartam, azért tettem off-ba.
Dare2Live : lehet, hogy igazad van. Minden oldalon az a magyarázat jött szembe, hogy a járulékaidat mindegy hány lábba osztják, attól az még járulék és erre vezették vissza.
(Rendkívül szemét dolognak tartom és csak elégették azokat a pénzeket.)
Azért nagyon bízom benne, hogy egy NYESZ-t ilyen veszély nem fenyeget.
Ha lehet, akkor ne folytassuk a MANYUP témát. Abban biztos egyetértünk, hogy bekaphatják miatta.

(#47420) mgoogyi válasza Nestor16 (#47417) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A minimum 6.5 EUR költséged lesz vásárláskor.
Utána az RC-nél semmilyen folyó költséged nem lesz.
A Vanguard az etf-ből pedig napi szinten vonja a 0.22% éves vagyonarányos díj egy napra jutó részét, ami az árfolyamban el van rejtve.

A klasszikus portfólió egyébként a vedd meg az összes részvényt meg az összes befektetésre ajánlott kötvényt valamilyen arányban és ennyi.

(#47421) Nestor16 válasza mgoogyi (#47420) üzenetére


Nestor16
senior tag

Köszi.
Igen ezt tervezem, az egyszerű portfóliót. :K

Üdv, Dávid

(#47422) vnorbi válasza Nestor16 (#47417) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Idő közben már kaptál választ, csak érdekességnek írom a 0,22%-os kibocsátói "rejtett" költséghez kapcsolódva, hogy vannak brókerek, akik készítenek utólagos költségkimutatást évente egyszer, amiben benne van ez is forintosítva a teljes náluk kezelt értékpapírállományra. Ez csak tájékoztató infó, ez a pénz soha nem volt nálad. Az OTP például csinál ilyen kimutatást, a Randomtól még nem kaptam, de még nem is vagyok náluk egy éve. Az OTP-s kimutatás áprilistól áprilisig tart, de csak szeptemberben adják ki, úgyhogy biztos nagyon komolyan átszámolják :-)

A többi költséget jól érted annyi kiegészítéssel, hogy eladáskor is fizeted majd a 0,25%, min 6,5 eurót (vagy azt, ami az eladáskor érvényes díjszabás lesz).

(#47423) PredatorZoli válasza Nestor16 (#47415) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Értem én, de nem sok értelmét látom annak, hogy elkezded kitalálni, hogy ezt meg ezt el fogják tudni venni tőlem, ezt biztos nem, ez a bróket csődbe fog menni de a másik szerintem nem. Azon kívül, hogy felkészülsz ezeknek az esetleges lehetőségére, nem gondolnám hogy sokat tudnál tenni ez ellen, azon kívül hogy diverzifikálsz abban az esetben, ha sok pénzed van befektetésre.
Attól pl nem félsz hogy a Vanguard csődbe megy? mert akkor is buksz pl. kb mindent még akkor is, ha több szolgáltatónál is megvetted.
Nem véletlenük mondjuk, hogy azt a pénzt fekdtesse be az ember, amit megengedheti magának, hogy elveszít.

[ Szerkesztve ]

(#47424) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Nem egy sikersztori :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47425) golfvariant válasza Mercutio_ (#47424) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Buy the dip ;]

(#47426) vnorbi válasza vnorbi (#47422) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Randomnál is van ilyen kimutatás (netboon: Személyes -> Ügyféladatok -> Letölthető dokumentumok -> Ex-Post utólagos költségkimutatás), csak hibás, nálam legalábbis a külföldi tőzsdés megbízások díját és folyamatos költségét is kihagyják belőle, miközben egyébként szövegesen írják, hogy milyen árfolyamon váltották ezeket forintra (van egy forintos ETF-em is, az ahhoz kapcsolódó költségek rendben vannak).

(#47427) Maffia91


Maffia91
aktív tag

Sziasztok!
Osztalékfizetéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ha már a Record Date napja van, akkor piac nyitásakor eladhatom már a részvényt? Vagy meg kell várjam még az aznapi zárást is?
(Ha értelmetlenül tettem fel a kérdésem, akkor bocsi. Csak nem tudom, hogy ha Record Date napján nyitáskor (amerikai tőzsde, 15:30 körül) eladom, akkor jogosult leszek-e az osztalékra)

Honor Magic 5 Pro, Huawei P30, Xiaomi MI A1, OnePlus One

(#47428) julius666


julius666
addikt

AMD tulajok mit szólnak az nVidia - ARM házassághoz? Ez kb. a legrosszabb, ami történhet az AMD szempontjából. Ez kombinálva azzal, hogy az Apple ARM irányba vált szép lassan (amit nyilván kénytelen lesz követni a konkurencia is előbb-utóbb) azért elég ingataggá teszi az x86 platform szerepét akár már középtávon is.

Kihalni jó ideig nem fog persze az x86, csak nem biztos már, hogy van még akkora növekedési potenciál az AMD számára egy zsugorodó piacon, ami indokolná a kb. 150-es P/E ratiot...

Ez a szép az aktív kereskedésben/stock pickingben, hiába vagy akár szakértő szinten egy adott piacon, bármikor jöhet kívülről egy új hír ami teljesen felborítja az addig megszokott viszonyokat és akkor kitörölheted a tudásoddal. ;]

[ Szerkesztve ]

(#47429) aujjobba válasza julius666 (#47428) üzenetére


aujjobba
addikt

A szerver piacon az ARM-nek egyelore nincs letjogosultsaga, ott az AMD tudna menni egy nagyot.

(#47430) bbsofficial


bbsofficial
tag

Sziasztok,

bocsánat, ha volt már, de mostanában nem láttam ezeket a kérdéseket:

MÁP+ féléves kamatfizetése után pl. adott 1M lekötött papírból "eladás" tranzakcióval 500e-t visszautaltathatok a számlámra az 1,75% kamattal együtt, ugye? A maradék pedig futna tovább.

P€MÁP vásárlásakor a vételi árfolyam minden futó kötvénynél 99%, tehát az éves kamatfizetés után már papíron megéri visszaváltani. Nincs esetleg olyan bank, ahol a visszaváltási büntetés kevesebb, mint 1%? Akár számlavezetési díj mellett.

köszi!

(#47431) djgeg válasza Mercutio_ (#47424) üzenetére


djgeg
őstag

Gázban is van a cég ha jól emlékszem, bár legutóbb pont valami 100 millás (EUR) támogatást olvastam róluk. Van valami friss hír? Amúgy akár érdemes is lehet venni, ha nem lát az ember nagy kockázatot abban, hogy lehúzzák a rolót hamarosan.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#47432) vnorbi válasza bbsofficial (#47430) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Bármikor bármennyit adhatsz el a MÁP+-ból kivéve a kamatfizetések előtti két munkanapot. Az árfolyam miatt a kamatfizetés napja utáni öt munkanapot érdemes választani, hogy ne legyen büntetés. Azt hiszem, eladáskor lehet közvetlenül bankszámlára kérni a kifizetést, de ezt én még nem használtam. Ez az egyik olyan kényelmi funkció a Kincstárban, amit fölöslegesnek tartok, az eladás után kerüljön csak a belső pénzszámlára a pénz, aztán majd elutalom, ha ezért adtam el.

PEMÁP vásárlásakor az eladási árfolyam számít, ami 100% (+ a felhalmozott kamatot is ki kell fizetni), és féléves kamatfizetések vannak (de a kamatok évesek, azaz amikor 1,25%-ot ígérnek, akkor fél évre ténylegesen 0,63%-ot fizetnek, aztán indul egy új kamatperiódus aktualizált kamattal). A PEMÁP-ot csak a Kincstár forgalmazza, a bankok nem nyúlhatnak hozzá, visszaváltani sem tudod náluk.

[ Szerkesztve ]

(#47433) #30786816 válasza julius666 (#47428) üzenetére


#30786816
törölt tag

Pont errol irtam par hete, az amd kiralysaga tiszavirag-eletu lesz, amit addig se tud rendesen monetizalni az intel oem beagyazottsaga miatt. Legnagyobb szervergyartok sajat procival probalkoznak, es most nvidia is komplett megoldasokat fog leguritani, a masodik legerosebb szuperszamitogep mar igy is arm cpu + nvidia gpu. Nem lennek meglepodve, ha 10 mulva az x86-os procikat ugyan ugy bovitokartyan rakna a gepebe akinek kell, mint most a gpu-t.

(#47434) Oppenheimer válasza aujjobba (#47429) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Dehogy nincs, az amazon is arm alapokon tervez saját procit.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#47435) emvy válasza julius666 (#47428) üzenetére


emvy
nagyúr

> Ez a szép az aktív kereskedésben/stock pickingben, hiába vagy akár szakértő szinten egy adott piacon, bármikor jöhet kívülről egy új hír ami teljesen felborítja az addig megszokott viszonyokat és akkor kitörölheted a tudásoddal. ;]

Ha szakerto vagy ezen a teruleten, akkor regota tudod, hogy ez a megegyezes benne volt a pakliban.

while (!sleep) sheep++;

(#47436) #30786816 válasza aujjobba (#47429) üzenetére


#30786816
törölt tag

(#47437) emvy válasza #30786816 (#47436) üzenetére


emvy
nagyúr

Mi köze van ennek a szerverpiachoz?

while (!sleep) sheep++;

(#47438) julius666 válasza emvy (#47435) üzenetére


julius666
addikt

Idézőjelbe tehettem volna, igazából jelen esetben a PH-s "szakértőkre" gondoltam, akik pontosan tudják mi merre hány GHz, kinél milyen gyártástechnológiai előnyök vannak x86 vonalon és ez alapján kijött nekik, az AMD mekkorát dobbantott a Ryzennel, meg látták is a növekedő az eladásokat.

Ettől függetlenül a fenti állításom piaci elemzőkre is igaz általánosan, még ha a jelen példára lehet nem is illik (nem tudom, ez a deal mennyire volt előre köztudomású, jó pár éve távolról szemlélem csak a processzoripart).

[ Szerkesztve ]

(#47439) julius666 válasza #30786816 (#47433) üzenetére


julius666
addikt

Emlékszem volt már itt diskurzus róla, talán még én is hozzászóltam valamit arra vonatkozólag, hogy a processzorgeekség jó hobbi, de nem biztos, hogy nagy összeggel érdemes a tőzsdén is megjátszani. :)

Aztán persze van hogy bejön, aki Ryzen bejelentéskor fejest ugrott AMD részvénybe és mostanság kiszállt, jól járt. Csak ez mindig hatalmas lutri, ehhez kellett az Intel bénázása is a sebezhetőségekkel, érdemi fejlesztések hiányával, meg hogy nem emelkedett fel alternatív értelmezés a sebezhetőségek kapcsán. Ha az nVidia - ARM merge + Apple bejelentés a Spectre/Meltdown környékén történik, lehet az lett volna a nagy befektetői sztori, hogy az x86-nak komplettben lőttek, nem pedig hogy az AMD az új Intel.

(#47440) Zoty4


Zoty4
őstag

mikor szavaznak usában az újabb mentőcsomiról újra? Az érdekelne ami nem ment át a múlt héten

(#47441) tsiga18


tsiga18
tag

Sziasztok,

A tanácsotokat szeretném kérni az alábbi helyzetben, hogy hogyan fialtassam a pénzem.

Előre láthatóan 3-4 év múlva szükségem lesz az időközben összegyűlt pénzre, ez lenne a futamidő.

Jelenleg 300ezer Ft megtakarításom van (kiköltekezés után), ehhez jönne a 3-4 év alatt folyamatosan havi 150ezer Ft plusz.
Mibe lenne érdemes erre az időszakra betenni, lekötni, stb. a pénzem, ahova havi rendszerességgel tudok plusz összeget berakni?
ETF, tőzsde beszélgetéseitek próbáltam értelmezni, de sajnos egyelőre kínai nekem.

(#47442) Shade45 válasza tsiga18 (#47441) üzenetére


Shade45
senior tag

Államkincstár -> Értékpapírszámla nyitás -> Magyar Állampapír Plusz jegyzés

Amikor kelleni fog a pénz, majd eladod a kötvényeket.

[ Szerkesztve ]

(#47443) bociusz válasza tsiga18 (#47441) üzenetére


bociusz
aktív tag

Ekkora időtávon kizárólag MÁP+.

(#47444) tsiga18 válasza Shade45 (#47442) üzenetére


tsiga18
tag

Köszönöm a válaszok. Olvasgattam az Államkincstár oldalán, nem nagyon vonogatnak számlavezetési díjat illetve ha bankkártyával fizetek online az vásárlásnak sámít és az sem kerül pénzbe.
Ha jól nézem, 3 év után adófizetési kötelezettség sincs. Illetve jól láttam, hogy a MÁP+ kamatait automatikusan visszavezetik új MÁP+ "részvényekbe" és nem fizetik ki?

Jól látom a fentieket, illetve van valahol még "rejtett" költség amit nem látok?

(#47445) Mercutio_ válasza tsiga18 (#47444) üzenetére


Mercutio_
félisten

MÁP+ alapból nem adóköteles :N

szerk.: Ha külföldön leszel és €-ban lesz a megtakarítás az első évben P€MÁP-ba is teheted, abból van 3 éves.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47446) Shade45 válasza tsiga18 (#47444) üzenetére


Shade45
senior tag

- Nincs számlavezetési díj;
- Bankkártyával is kiegyenlítheted a befektetni kívánt összeget (vásárlásnak minősül) ;
- Ingyenesen utalják ki saját számlára a bent lévő összeget, a kötvények lejárat előtti eladásának viszont van díja, ez kötvénytől függ (MÁP+-nál ez 0.25% jelenleg);
- A kifizetett kamatokat automatikusan újrabefektetik a kamatot fizető sorozatú kötvénybe(!!!)(jelenleg ez csak a MÁP+-ra igaz) ;
- 2019 Július(?) óta kibocsájtott kötvények kamatadómentesek, nincs 3 éves várakozási idő (kivétel ez alól ha TBSZ-en tartasz papírt, de az új sorozatoknál már értelmetlen).

(#47447) HussarF


HussarF
addikt

Egy kis stock picking: MOL-ról mit gondoltok? Lassan a márciusi mélységekben van. Most az jönnek folyton a hírek, hogy csökkenni fog a kereslet az olajra, az OPEC+ nem vág, a vírus miatt megint csökkenni fog az olajigény... De mire tényleg kiderül, hogy mi lesz, addigra már késő lesz vásárolgatni. Buy the rumour, sell the fact.
Vélemény?

(#47448) concret_hp válasza HussarF (#47447) üzenetére


concret_hp
addikt

én a forintokból csipegetem folyamatosan, de a bét többi részét is, és alapvetően azért, mert egy jó lassú, de biztos helyrejövetelre számítok a gazdaságot illetően.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#47449) HussarF válasza concret_hp (#47448) üzenetére


HussarF
addikt

Mondjuk a Chevron és az Exxon már lehet jobb vétel akkor, kb. ugyanezen logika alapján lehetne azokat is venni.
Vagy a BP, az a MOL-hoz hasonlóan majdnem a márciusi mélységekben van. Arra meg a Brexit terhel rá. Mondjuk, nem is kockázatmentes a dolog.

(#47450) Oppenheimer válasza HussarF (#47449) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez a gondolatmenetet elég sokáig lehet folytatni, először addig hogy akkor már érdemes szektorális etf-et venni, aztán addig, hogy világ etf-et.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.