Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47851) Lex Icon válasza emvy (#47850) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Manapság már az ETF-eket is úgy adják el, mint a mosószert meg a sört. Jó a duma, jól mutat kívülről, van "feeling", a belbecs meg kit érdekel. :F

(#47852) emvy válasza Lex Icon (#47851) üzenetére


emvy
nagyúr

Nincs ezzel gond. A pénz csak egy kis része az életnek; van, aki például csak környezetbarát dolgokba fektet, mert ez számára az etikailag elfogadható. Már régebben írtam, hogy én azért fektetek egyedi részvényekbe, mert ha valamiről van véleményem, akkor ez egy jó módszer arra, hogy (magam előtt is) adjak némi tétet a szavaimnak. Pl. amikor a topicban ötvenszer írták, hogy a Tesla majd be fog esni tizedére, akkor szerintem egyik posztoló sem tolt be akárcsak pár milliót egy short pozícióba.

Én pl. teljesen WFH felállásban dolgozom, a cégnek nincs is irodája. Ez az ETF egy érdekes módja lenne annak, hogy eldöntsem, hogy mennyire hiszek abban, hogy ez egy felülteljesítő hozzáállás (vagy sem).

while (!sleep) sheep++;

(#47853) Ixion77 válasza emvy (#47852) üzenetére


Ixion77
őstag

Nem felülteljesítő. 15+ év tapasztalattal mondhatom, hogy komoly hátrányai vannak. Az egy dolog hogy lassacskán minden szociális kapcsolatod megszűnik, de kellően hosszú idő után már saját anyanyelveden is gondot okoz beszélni.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#47854) szabi777


szabi777
tag

Sziasztok,

Gyerekeknek (4 és 8 éves) szeretnék lakás célú megtakarítást indítani 12-15 éves futamidővel, minden hónapban pakolnék rá egy fix összeget.

Mit tudtok ajánlani, mi most a legjobb ?

Köszi

(#47855) emvy válasza Ixion77 (#47853) üzenetére


emvy
nagyúr

Én tudom, hogy mik a hátrányai, de vannak előnyei is. De amit mondani akartam az az, hogy tök jó, h vannak ilyen befektetési lehetőségek.

while (!sleep) sheep++;

(#47856) PredatorZoli válasza szabi777 (#47854) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Milyen mértékű lenne a havi fix összeg? Mire kellene, hogy elég legyen a jelzett időtáv leteltével?
Több dolog is szóba jöhet, vannak egyszerű, unalmas megoldások és vannak izgalmasabbak.
Egyik lehetőség a babakötvény, ami infláció felett hozna kb 3%-ot. Ennek hátránya hogy forint alapú, ez egy extra bizonytalanságot tesz a dologba, nem biztos hogy a 3% reálhozam kompenzálja a hosszútávú forintgyendülést. Ezen felül a 8 éves gyerkőcnek ez csak 10 évre lehet megoldás. Továbbá nagyon rugalmatlan is, a gyerekek 18 éves korában lehet hozzáférni, előbb nem.
Lehet venni belelőle részvény ETF-et, ami ezen az időtávon nem egy elrugaszkodott dolog. Itt persze leht, hogy nem pont a kívánt időtáv lejárta után lesz olyan állapotú a piac hogy ki lehet veni a lóvét célszerűen.
Ha egy-egy teljes lakást szeretnél adni a gyerkőcöknek ami tehermentes vagy közel tehermentes, akkor azt is megteheted, hogy viszonylag kockázatmentes eszközben gyűjtesz egy darabik, pl állampapírban, és amint összejött a lakás árának 20%-a, akkor megvásárolod a lakásokat hitelre és kiadod, amire letelik az időtáv már viszonylag kevés tartozás fog rajta maradni, és a kiadott időtávban a bérletidíj közelítőleg fedezné a hitel törlesztőt, így a vásárlástól számított havi ezen célú megtakarítást lehet akár előtörlesztésre használni, vagy annyival magasabb törlesztőt vállalni a várható bérletidíjhoz képest amennyit havonta végig erre a célra szánsz. Ez utóbbi módszerrel van a legtöbb munka, de valószínűleg ezzel tudod megadni nekik a legnagyobb mértékű vagyont azonos havi befektetett pénzel.

(#47857) Sub-S válasza emvy (#47852) üzenetére


Sub-S
senior tag

"Pl. amikor a topicban ötvenszer írták, hogy a Tesla majd be fog esni tizedére, akkor szerintem egyik posztoló sem tolt be akárcsak pár milliót egy short pozícióba."

Ez nem tudom mikor volt, mikor én írtam akkor ez teljesítve is volt, mondjuk nemrégiben nem volt nehéz mert ha már akár csak 2 darabbal játszott valaki az is millió felett volt. :D
Mondjuk nem tartós short, csak daytrade, viszont mióta megszűnt a volatilitása daytrade-re alkalmatlan, napi pár százalékot mozgó részvényekre nincs semmi értelme daytrade-nél időt vesztegetni...

(#47858) emvy válasza Sub-S (#47857) üzenetére


emvy
nagyúr

Lehet, hogy nem senki, oké. :) Daytrading nem az én asztalom egyébként se.

while (!sleep) sheep++;

(#47859) szabi777 válasza PredatorZoli (#47856) üzenetére


szabi777
tag

Köszönöm a választ, nagyon hasznos amiket írsz!
100-150e/hó/gyerekre gondoltam, a cél az lenne, hogy 12-15 év után, 20M + kamatok/nyereség álljon készen arra, hogy legalább egy nagyobb részét fedezze egy-egy lakásnak...

A babakötévény hogy működik ?
Bármikor köthető,bármekkora összeget tehetek rá ?
A futamidő fix ?
Csak lakásra fordítható vagy szabad felhasználású ?
Van valami kontroll felette, hogy mire költi a gyerek? Nem szeretném, hogy egy esetleges agymenés 15 év megtakarítását tegye tönkre ...

Az ETF-ek hogy működnek ? Azt olvastam, hogy egyfajta befektetési alap ami több értékpapírt tartalmaz... ide is tehetek be havonta pénzt ?
Tudnál/tudnátok valamilyen megbízható céget/bankot ajánlani, akinek jó portfóliói vannak és szakértő módon aktívan kezelik az ügyfelek pénzét reális áron és nem csak az égig menő chart-okat az ember elé vágva próbálnak meggyőzni, hogy nekik adjam a pénzem ?

Tetszik az állampapíros ötlet is ! Ez nem csak egyszeri befektetésre szolgál hanem havonta bővíthető ? Mennyi a kamata most , hol lehet vásárolni ? Bank ? Értékpapírokkal foglalkozó cég ?

Sorry a sok kérdésért, de eddig nem kellett ebbe beleásnom magam, mert ez egy külön szakma/élet, de most aktuális a topic...

Köszönöm előre is.

(#47860) Ijk válasza szabi777 (#47859) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ilyen havi volumenben akár vehetsz két garzont is hitelre, amit kiadsz albérletbe addig.
Én ezt csinálnám valószínűleg.
Divezrifikálásban esetleg egyik fele garzon, másik fele ETF. Ilyen összeget nem raknék babakötvénybe, sem állampapírba a futamidő miatt.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#47861) PredatorZoli válasza szabi777 (#47859) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az erre a célra szánt összeg nagyon jó és ez alapján a realitás 1-1 használt 3 szobás vagy új 2 szobás lakás kb 35-40 milliós értékben/gyerek, ami addigra már közel tehermentes.
A babakötvényt államkincstári start számlát nyitva lehet vásárolni, akár egy összegben akár havi rendszerességgel lehet belőle vásárolni, a futamideje fix, ugyanis a gyerek 18 éves korában jár le, ez előtt nem lehet hozzáférni, ez után pedig már nem kamatozik. Ez a Gyerkőc nevére fog kerülni ha betölti a 18-at, így jogos félelem hogy nem lesz kontrollod felette. Mindemellet erre a célra szerintem nem is az igazi, mert kb annyit fog hozni(vagy még annyit se) infláció felett, amennyivel hosszú távon a lakások drágulnak, így malacpersely kategória lesz.

Az ETF-ek olcsó, passzívan kezelt befektetési alapok amiket akár eseti, akár folyamatos beutalásokkal lehet vásárolni. Hozama nem függ, tőzsde alakulása határozza meg, de ezen a távon a várható hozama magasabb a babakötvénynél de mivel nincs lehetőség olyan tőkeáttétre mint a hitelre lakás vásárlásból, így elképzelhető, hogy csak 1-1- fél lakásra, vagy 1-1 minigarzonra lesz elegendő, ráadásul lehet hogy válság lesz éppen mikor már kellene, és ekkor elképzelhető hogy várni kellesz 1-2 évet pluszban. Ehez a pénzhez bármikor hozzáférnél, viszont mégsem teljesen mert célszerű TBSz-t nyitni az adózás elkerüléséhez. Brokercégeknél lehet ilyet vásárolni, mint pl Random Capital, Erste Broker, KBC Equitas

A megjelölt havi pénz és cél alapján szerintem a legjobb a mielőbbi lakásvásárlás lesz hitelre. Én ezt csinálnám: nyitni kellene egy államkincstári számlát, és ezt a havi 300-at a két gyerekét összevonva be kéne ide rakni, venni belőle PMÁP állampíprt (Esetleg MÁP+ot). Ezek hozama kb 5%, elég rugalmasan felbonthatók minimális büntivel.
havi 300-asával 2-3 év alatt meglenne az első lakásra az önerő, lehet venni egyet hitelre, mondjuk 20-25 éves futamidőre. A futamidőt úgy választanám meg, hogy a bérleti díj fedezze a hiteltörlesztőt. Ez után a bérletidíjból fizeted a hitelt, a havi 300-at pedig megint gyűjtöd állampapírban 2-3 évig, mire összejön a 2. lakásra való. Ekkor megveszed ezt is, de ezt már úgy, hogy ugyanakkor járjon le a futamifeje mint a másiknak (nyilván hasonló paraméterű és árú lakás). Ennek így a törlesztője magasabb lesz, mert rövidebb annyival a futamidő amennyit még pluszban erre gyűjtöttél. Ekkor ugye van 2 lakásod, a másodikon kicsivel több tartozás, de azonos futamidő, és van 2 lakásból származó bérletidíj. Innentől kezdve a havi 300-at arra használod, hogy a hitelt előtörleszd a hiteleket. Az igazságosság jegyében elsőként a 2. lakás törlesztőjébe tolod az egész 300k-t mindaddig, míg a két lakáson a tartozás ki nem egyenlítődik, ekkor már a törlesztők is egyenlővé válnak. Innentől pedig az előtörlesztést a 300e saját pénzből fele-fele arányban fojtatod, mindemellett fepdig a bérletidíjat folyamatosan nyilván szintén a hitelre fordítod. Szerintem tehetmentessé fogod tudni tenni mindkettőt 15 év mulvára.
A folyamatot úgy tudod felgyorsítani, ha esetleg van egy kis dugipénzed amivel a hitelre történő megvételt előrébb tudod hozni.

[ Szerkesztve ]

(#47862) szabi777 válasza Ijk (#47860) üzenetére


szabi777
tag

Az a baj, hogy az önerő nem áll rendelkezésre, amivel be tudnék ugrani 2 garzonba.. illetve azon is gondolkoztam, hogy hitelt felvéve kamatot fizetek a banknak, míg ha ugyanazt a pénzt beleteszem valamibe, akkor a kamat/nyereség nekem dolgozik és a végén veszem meg a lakást. Ebben csak egy bizonytalansági tényező van, az pedig, hogy mennyibe fog kerülni egy lakás 12-15 év múlva.. :) Lehet hogy a lekötött pénz semmire sem lesz elég...

(#47863) szabi777 válasza PredatorZoli (#47861) üzenetére


szabi777
tag

Köszönöm szépen a részletes leírást, tetszik az állampapíros megoldás!
A kérdésem az, hogy ugyanannyi idő alatt, mint amennyi a hitel kipörgetése lenne, az állampapíros esetben, ha ETF-ben tartom a pénzem nem hozna nagyobb nyereséget ?

Ez a mondat mit jelent pontosan ?
"nincs lehetőség olyan tőkeáttétre mint a hitelre lakás vásárlásból, így elképzelhető, hogy csak 1-1- fél lakásra, vagy 1-1 minigarzonra lesz elegendő"

(#47864) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Sziasztok! Amikor adót fizetünk egy S&P500 követő ETF után, ott pontosan hogy megy az elszámolás? Tegyük fel feltöröm a TBSZ-t két év után. Ha pl. az egyik év nyereséges volt, a másik meg veszteséges, ami kompenzálta egymást, akkor nem kell kamatadót fizetnem? Tehát a TBSZ teljes futása alatti összhozamomat nézik? Vagy esetleg úgy számolják, hogy a veszteséges év után nulla kamatadó, de a nyereséges után levonják?

(#47865) Ijk válasza szabi777 (#47862) üzenetére


Ijk
nagyúr

Gyujtsd az onerot MAP-ban.
Map azert jó mert likvid, kiszamithato, a plusz könnyen feltorheto bukta nélkül, pár éves tavlatra ha bizonytalan vagy. Viszont hosszútávon megeszi az infláció (rovid tavon is, de költségek, kockazat miatt más sem hoz tobbet, legfeljebb szerencsével).

ETF neked a hosszabb táv miatt jó lehet, viszont lehet hogy amikor kivenned akkor lent vannak az arfolyamok egy válság miatt. Ingatlanban ez kisebb kockázat, mert vagy alberlod lesz vagy a gyerek költözik be, ha még éppen lent is lennének az árak és eladas nem lenne jó opció. Viszont ott a kockázat hogy nincs bérlő és te sem tudod fizrtni a törlesztőt. Ennek kicsi a valószínűsége, de számolni kell vele.

Van ugye a babakotveny, szemely szerint annyit tennék bele amivel kimaxolhato a tamogatas, zsebpenznek jó, ha nem lesz hiperinflacio akkor hozam sem rossz, de állami, kötött, és gyereked rendelkezik róla. Hosszútávon nemszeretjuk az állami befektetéseket, ezert szerintem a tamogatas kimaxolasahoz való osszegeket érdemes betenni.

Én az ingatlanba mennék, de lehet ha ott állnék ennyi havi megtakaritassal már nem lennék ennyire biztos. De pl. teheted egy részét babakotvenybe amivel kimaxolod a tamogatast (ilyen havi 5-10k/ gyerek) egy reszevel map-ba onerot gyujtesz, és a masik részét meg etf-be teszed.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#47866) PredatorZoli válasza szabi777 (#47862) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Igaz hogy fizeted a kmatokat, de ezzel egyidőben a teljes lakásra szeded a bérletidíjat, arra a részre is amin még tartozás van, ha pedig a törlesztő egyenlő a bérleti díjal, akkor a tőketartozs csökken úgy, hogy saját pénzt nem teszel be. Ezt nevezzük tőkeáttétnek. Jól mondod, ha csap apránként gyűjtögetsz akkor a lakásárak valószínűleg azonos ütemben növekednek majd, mint a te megtakarításod kamatozik, így aztán érdemben nem haladsz erlőre. Ez az oka annak hogy célszerű mielőbb megvásárolni. Nem gond ha egyelőre nincs rávaló, a jelzett összegekkel 2-3 év alatt megvan rá.
A kérdésre pedig a válasz: Ha a kérdés az hogy az önerő összegyűléséig nem jobb-e etf-be tenni akkor a válasz nem, ez túl rövid táv ehez, a tőszde ilyen rövid távon túl volatilis.
Ha a kérdés arra irányult nem e jön több pénz össze ha csak végig etf-eket veszel, akkor erre nem lehet egzaktul válaszolni. Ha nem teljesít annyira jól majd a piac ezen pdő alatt, a lakásáram pedig jelentsen emelkednek addigra, akkor rosszabbul jársz, ha jól teljesít a piac és normál lakásár növekedés lenne akkor meg talán uyanott lennél vele mint a hiteles megoldás esetében.
"nincs lehetőség olyan tőkeáttétre mint a hitelre lakás vásárlásból, így elképzelhető, hogy csak 1-1- fél lakásra, vagy 1-1 minigarzonra lesz elegendő"
A tőkeáttét azt jelenti, hogy hitelből fektetsz be, és magasabb hozamot érsz el mint a hitel kamata. Ezt lakásvásárlás+kiadásnál szinte mindíg meg lehet tenni, részvényeknél, etf-eknél nem igazán, hosszú távon hülönösen nem, mert arra nem kapsz olyan kedvező hosszútávú hitelt.

(#47867) Nestor16


Nestor16
senior tag

"Pistabá,
A tőzsdén nem megkopaszodni, hanem meggazdagodni szoktak.
Nyit az ember egy Random Capital számlát 30 perc alatt, beírja este a varázsszót: “DAXEX ETF”. Azaz megveszi a német tőzsdét mondjuk 10 millió forintért, majd 6 év mulva kivesszük a pénzt.
Kőkemény 2%-ot fizetünk mindezért 6 év alatt (tranzakciós adóstul, számalevezetési díjjal és tranzakiós adóval). Ezzel szemben áll mondjuk 35% hozam.
A pénz garantált, ha dől a brókercég, az állam majdnem a teljes összeget megtéríti.
Bankbetét helyett pedig ott a szuper államkötvény a maga (ha jól emlékszem) 25% fix hozamával 5 év alatt.
Ha meg valaki lakásra spórolna és hiányzik pár millió, annak ott az olcsó fix lakáshitel, azért kár bankbetétbe fektetni 2-3 évre."

Forrás: [https://kiszamolo.hu/negativ-euros-kamat-cegeknek/]

Üdv, Dávid

(#47868) Nestor16


Nestor16
senior tag

Ez is érdekes cikk volt: [https://telex.hu/gazdasag/2020/09/29/magyarorszag-az-inflacio-ellen-a-vilag-pont-az-inflacioert-kuzd]

"Ismert fogalom az Amazon-hatás is, a neten minden összehasonlítható, nagyon nehezen emel árat egy egyedi szereplő, mert akkor kiárazza magát a többi versenytárs mellől, és minden ár minden pillanatban globálisan összehasonlítható."
Nemrég jöttem rá, hogy azok az ötletek lettek befutók mostanában amelyek valamilyen módon köpontosítottak szolgáltatásokat vagy csak összehasonlítottál azokat, pl arukereso, airbnb, etf, bankmonitor stb. Ezeket igényeljük is, mert megkönnyíti a választást a rengeteg termék közül, de hogy ez gyakorlatilag ellehetetleníti a piacot...

"...a lakosság most nem állampapírokba, hanem főleg részvényekbe és ingatlanokba fektet, ami ezen eszközök árát megemeli. Ezt azonban nem inflációnak hívjuk, mert az a fogyasztói javak áremelkedése, hanem eszközár-emelkedésnek, vagy más néven buboréknak."
Ezt a buborékot nem ebben a kontextusban ismertem. Bár nem is teljesen értem, mitől buborék. A válság alatt is azt mondták a lakásárakra és a részvényekre (amerika, Tesla) mégis tovább nőttek az árak, mert nincs más lehetőség betenni a pénzt. Azaz ez a jelenlegi piaci értékük. Ha ez is kipukkad akkor nincs mi maradna... az egy újabb válság lesz.

Üdv, Dávid

(#47869) szabi777 válasza Ijk (#47865) üzenetére


szabi777
tag

Köszönöm !

(#47870) szabi777 válasza PredatorZoli (#47866) üzenetére


szabi777
tag

Köszönöm a választ és a magyarázatot !

(#47871) PredatorZoli válasza szabi777 (#47870) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Annyival még kiegészíteném az írásom hogy a tőkeáttét része természetesen az is, hogy nemcsak a bérleti díjat szeded elejétől kezdve a teljes lakásra, de az árának, értékének növekedése is teljes mértékben a te hasznod (nyilván ez fordítva is igaz, ha eladni kényszerűlnél és árcsökkenés van akkor nagyobb a veszteség).
Hogy mi a legjobb megoldás, abban azt célszerű figyelembe venni, hogy mi az, amiből 15 év múlva legegyszerűbben megszerezhető a lakás, a lehető legkisebb szükségtelen kockázattal.
Ha végig etf-et tartasz azzal vállalsz egy olyan kockázatot, hogy egy másik eszközben tartod a pénzedet ahoz képest, mint amire tulajdonképpen gyűjtesz, vagyis a lakás. Ellenben ha a cél hogy lakást veszel, és ezt megteszed mielőbb, a lakásár változás már téged nemérint amennyiben kifizeted a vételárat megfelelő ütemezésben.
Más lenne a helyzet ha például valaki cégalapításra gyűjtene pénzt hosszú távon amihez kp kellene. Erre nem biztos hogy a lakásbefektetés a jó megoldás, mert azt nehezebb eladni stb., ott ilyen szempontból az etf-nek lenne előnye.

(#47872) HussarF


HussarF
addikt

Lenne egy kérdésem. Tavaly egy nem túl nagy összeget leraktam a K&H-nál a K&H telekommunikáció rugalmas származtatott alap nevű termékbe. Nem a legjobb befektetést kerestem, csak kellett legyen valami a befektetési számlán és azért rossznak sem tűnt.
Ennek a lejárata a Stoxx Europe 600 Telecommunications indextől függ. Minden év aug. végén vizsgálják, hogy hol áll az index értéke, ha meghaladja a jegyzéskorit, az a sikerkritérium és jön a kifizetés.
Amúgy egy jó 20 évre visszamenőlegesen tekintve az index tavaly tényleg erős támaszok körül mozgott, dot-com lufi utáni időszakban bejárt értékek alsó határán.
A márciusi szakadással természetesen ez is lejjebb került, viszont, ami meglepett, hogy a ralliból nem vette ki a részét, holott a telekommunkiáció miatt arra gondoltam volna, hogy az a járvány időszakban pont, hogy erősödni tud.
Erről mi a véleményetek?

(#47873) vnorbi válasza HussarF (#47872) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Személyes vélemény:

A kommunikációs szokások megváltoztak. Ami régen a hagyományos telekom rendszereken keresztül ment (például telefonálás), az ma mára megtalálta az olcsóbb (gyakran ingyenes) alternatívákat (VOIP, netes videó telefon...). A telekom cégek annyit tudnak most ebből szakítani, hogy egyben internet szolgáltatók is, így valamennyi pénz csorog hozzájuk, de a korábbi húzó ágak leépülőben vannak.

2018-ban az iShares meg is szüntette (vagy átnevezte) a S&P500 Telecommunications Sector ETF-ét. Most S&P 500 Communication Sector van, amiben ott vannak ugyan a telekom cégek is (Verizon, AT&T, T-Mobile), de az új belépők (Facebook, Google) vannak legnagyobb súlyban, és ez a tavaszi beszakadás után vissza tudott erősödni.

A másik meg a roaming földbe állása. Nem mennek az emberek nyaralni, ahol méregdrága roamingra lennének kényszerítve.

[ Szerkesztve ]

(#47875) aujjobba válasza HussarF (#47874) üzenetére


aujjobba
addikt

Veszelyes jatek, marmint a csaladoknak akik emiatt vallalnak be 1-2-3 gyereket.
Oke kussolok, a 10+15-ot mi is igenybe vettuk, bar nekunk akkor mar a harmadik gyerkoc uton volt.

(#47876) Ixion77 válasza HussarF (#47872) üzenetére


Ixion77
őstag

Nem csak a telekom szektor nem állt fel a beszakadás után. Az USA tech piac szárnyalása mellett az lehet az érzése az embernek hogy minden minden visszaállt, de ha pl. megnézed OTP-t vagy MOL-t mint két magyar főszereplőt, szó sincs erről. De nézhetjük mondjuk a szomszédban a RAW-ot (Raiffeisen) és OMV-t is: ugyanez a helyzet.
Most olyan piac van, amely azokat a cégeket keresi, amelyekben látszik további növekedés esélye. Ahol ez jelentős, ott akár irracionális mértékben is túlhúzzák az árfolyamot (TSLA, AMD, technológia, robotika). Ahol meg nincs, az leesett, kicsit visszakorrigált, aztán újra visszacsorgott (telekomunikáció, bankok, hagyományos energia, value részvények). A tegnapi nap nem azt mutatta hogy ebben a mintázatban mostanában várható lenne változás.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#47877) Ixion77 válasza aujjobba (#47875) üzenetére


Ixion77
őstag

Sajnos ismét jól játszanak az emberek ösztönös viselkedésére. Aki már két gyerekkel otthon volt évekig, nem szívesen megy vissza dolgozni. Ha még még anyagi ösztönzést is kap hogy maradjon még pár évet otthon, megteszi még ha ezzel meg is szivatja saját magát. Aztán mikor elkezd nagyobb lenni a 3 gyerek, már késő visszakozni...
Ráadásul hiábavalónak is látom a küzdelmet. Addig amíg számolatlanul távoznak a huszonévesek az országból mert nem bírják elviselni a magyarországi légkört és élhetetlenséget, addig felesleges vagyonokat ölni abba hogy még többen legyenek. Persze még ennek is több értelme van annál hogy ezeket a milliárdokat is az "új elit" zsebébe tömjék.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#47878) HussarF válasza Ixion77 (#47877) üzenetére


HussarF
addikt

Nem akarok felesleges vitát indítani, de sztem elég sok minden alapvetően a pénz kérdése. "Korgó gyomorral nem lehet Himnuszt énekelni" szokták idézni Szabó Dezsőt (amúgy rosszul, mert ő így írta: "A 'Talpra Magyart' nem lehet üres gyomorral szavalni"). Ha van pénz, van (majdnem) minden. Meg tudsz élni, tudsz boldogulni, tudsz jutni az egyről a kettőre.
Nem tudom mit értesz a "magyarországi légkör és élhetetlenség" alatt, általában azoktól hallom ezt, akik magukat nagyon széles látókörűnek, nyitottnak és asszertívnak tartják, miközben a tájékozódásuk megáll azon a szinten, hogy elolvassák a 444.hu-t, meg a hasonló színvonalú oldalakt... Attól tényleg hamar "világvége", "mindenszar" meg "soseleszjó" hangulatba lehet kerülni, nem érdemes túltolni. Nem tagadom, hogy nem mehetne egy csomó dolog jobban, de észre kell venni, hogy bizonyos szinttől ez nem a politikán múlik, hanem az embereken. Van ez a kesergős magyar mentalitás - engem különösebben nem zavar, érteni kell, hogy ez ilyen default konfiguráció. Ismerőseim, akik KP-re veszik szalonból a 10+ milliós prémium autókat, azok sírnak a legjobban, hogy szar politika meg nehéz az élet. Hát már úgy kell az arcukba röhögnöm, hogy ember, nézz már magadra...
Ha valakinek ilyen mentalitása van, az belülről fakad és bárhova megy a világban, ott is ilyen lesz. Akinek meg nem, az meg nem foglalkozik ezzel. Ergo visszajutunk oda, hogy mégiscsak a pénz kérdése nagyon sok dolog (életszínvonal, elégedettség tekintetében). Ha az van, akkor többi már az egyénen múlik.

[ Szerkesztve ]

(#47879) Mercutio_ válasza HussarF (#47874) üzenetére


Mercutio_
félisten

30-ból a harmadik 10 millát csak én nem találom?

Telco cégek: mára a klasszik szolgáltatás kvázi közmű, ezért nem lehet nagy szárnyalásra számítani.

Az OFF témához: ha te a felső 1/10-ben vagy és nem nézel ki a konfortzónádból érzékelheted úgy, hogy jobban élsz, de attól még a másik 9/10 érezheti másként....
A válság szépen megmutatta a rendszer problémáit, összeszerelő üzem ország, kis hozzáadott érték, magas nettó államadósság, ellátó rendszerek alulfinanszírozottsága, stb.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47880) Pharaoh válasza Mercutio_ (#47879) üzenetére


Pharaoh
aktív tag

10 misi a csok,
10 misi a babaváró
10 misi( 2,5+2,5+5)az áfa visszaigenyles es, a kocsi támogatás es a jelzálog hitel elengedes a 3. Gyerek után

[ Szerkesztve ]

(#47881) Mercutio_ válasza Pharaoh (#47880) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, hogy mindent összeadtak :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47882) atee_13 válasza Mercutio_ (#47879) üzenetére


atee_13
őstag

(#47883) buherton válasza Mercutio_ (#47879) üzenetére


buherton
őstag

Ezt így ebben a formában nagyon kevesen fogják tudni csak kihasználni. :(

El is olvastad amit ír? :F

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#47884) Mercutio_ válasza buherton (#47883) üzenetére


Mercutio_
félisten

Persze, a szokásos clickbait cím, a valóság már nem olyan rózsaszín.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47885) HussarF válasza atee_13 (#47882) üzenetére


HussarF
addikt

Akkor a kedvedért még hozzátenném - bár szerintem a jobb képességűeknek azért átjött -, hogy nem a kormány propaganda médiát emeltem piedesztálra. Nem azzal van bajom, hogy ha megírják a kormány disznóságait ezek a médiumok. Sőt! Nagyon is hasznosnak tartom, ha van egy ilyen kontroll.
Az én problémám, hogy ezek az öndeklarációjuk szerint független hírcsatornák csak a negatív dolgokat hangsúlyozzák, meglehetősen egyoldalúan. Ha valami pozitív, ha lehozzák is, még azt is képesek úgy beállítani, hogy savanyú legyen a szád íze tőle. Túl nagy dózisban nem ajánlott, mert ha csak ezen a szemüvegen keresztül látod a dolgokat, hát az tényleg nem sok jót fog sejtetni.
Fontos érteni, hogy Kelet-Közép Európa mindig is komoly nagyhatalmi-titkosszolgálati küzdőtér volt. És ezek az újságok kapnak jócskán hátszelet a nyugati oldalról. Emlékezzünk csak vissza Dezső "CIA" András esetére, amikor az index.hu-nál megírta KGBéla történetét. Neki is csak úgy véletlenül fújt az asztalára a szél egy évtizedekkel azelőtti cikket egy japán újságból...
Na mindegy, nem folytatom, már így is sok az off.

[ Szerkesztve ]

(#47886) Mercutio_ válasza HussarF (#47885) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az extra jogokkal kitömött NBB és a közel puszira osztogatott diplomata útlevelek, különösebb ellenőrzés nélkül megszerezhető letelepülési kötvények országában csodálkozni a nyugati hírszerzés jelenlétén :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#47887) Ixion77 válasza HussarF (#47885) üzenetére


Ixion77
őstag

Mercutio arről írt hogy itt egy ország, amely annyira nyomja a felső 1%-10% érdekeit, hogy a 90% belenyomorodik. Csak néhány példa:
- Egyedi elbírálás alapján, ellenőrizetlenül osztott vissza nem térítendő támogatások
- 10% osztalékadó felső limit nélkül
- Államilag dotált alacsony rezsi díjak felső plafon nélkül (nagyfogyasztók, pl. fűtott medencések, nagy ingatlanúak előnyben)
- Progresszív adózás eltörölve (nagykerestűek előnyben)
- Köztulajdonú földek magántulajdonúvá téve (egyedi, titkos szempontrendszerrel)
- Közpénzből a kormánynak tetsző tulajdonú médiák, intézmények favorizálása
- Stb.
Folyik az új elit kiépítése, amivel a felső 1%, valamint a kiemelkedő keresetűek jól járnak. Ahhoz azonban hogy valahová adni lehessen, máshonnan el kell venni. Ezért az átlag tömegnek fontos szolgáltatások (EÜ, oktatás, környezetvédelem, tömegközlekedés, stb.) alulfinanszírozottak. A jó képességűeknek (hasznos szakmával, nyelvtanulásra képes hozzáállással) elege van, ezért elhúznak külföldre, ami pedig hosszabb távon végképp kilátástalan helyzetbe hozza a belföldön maradókat.
Mindennek semmi köze az általad említett "mindenszar hangulat"-hoz. Egyszerűen csak ez a helyzet, akkor is ha nem akarod észrevenni. Nem azért rossz a hangulat mert a magyarok úgy születnek hogy semmi sem jó nekik, hanem mert évről évre egyre romlanak a kilátásaik.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#47888) atee_13 válasza HussarF (#47885) üzenetére


atee_13
őstag

Csodálom a képességeidet. Milyen jó hogy neked ehhez is van és látod mi folyik a valóságában.

Okfejtésed ott bukik el csupán, hogy ha itt valóságot akarsz akkor bizony a " 444.hu-t, meg a hasonló színvonalú oldalakt" kell felkeresni.

Meg ott, hogy "negatív dolgokat hangsúlyozzák" ha olvasnád tudnád, hogy alapjában véve mindenről beszámolnak, az meg, hogy miből van több vagy az összképet tekintve egy pozitív hír nem tud elnyomni X negatívat az nem az ő hibájuk.

Meg még sorolhatnám, de mondjuk, pl ITT olvashatsz mindenféle hozzászólásokat (azért ez mert épp ma olvastam a kommenteket)

SPOILER!!! Nem a te jobb képességű meglátásaid lesznek túlsúlyban, hogy ebben az országban "minden szép és jó"

Jah és nem én írogattam be több néven miattad ;]

(#47889) HussarF válasza atee_13 (#47888) üzenetére


HussarF
addikt

Utolsó mondatodat kifejtenéd?

(#47890) atee_13 válasza HussarF (#47889) üzenetére


atee_13
őstag

;] azzal viccelődtem, hogy nem én írogattam miattad álneveken a kommenteket

(#47891) HussarF válasza atee_13 (#47890) üzenetére


HussarF
addikt

Akkor ki?

Most te azt feltételezed, hogy én álneveken írogatok ide?

[ Szerkesztve ]

(#47892) atee_13 válasza HussarF (#47891) üzenetére


atee_13
őstag

:DD
Ezt most komolyan kérdezem, hogy csak én nem fogalmaztam meg egy cseppet sem érthetően a " ;] " ellenére vagy csak HussarF nak nem megy át?

# az ITT linkelve van a kiszámolóra azokról a kommentekről van szó és a poén is arra ment, nem is erre

[ Szerkesztve ]

(#47893) Sub-S válasza atee_13 (#47892) üzenetére


Sub-S
senior tag

Nem várhatsz el mindenkitől jobb képességeket. ;] ;]

(#47894) atee_13 válasza Sub-S (#47893) üzenetére


atee_13
őstag

ezzel már nem is akartam megcélozni :C :C :C

(#47895) DanielLong válasza atee_13 (#47892) üzenetére


DanielLong
senior tag

Nem akarom gerjeszteni a feszültséget, de ez szerintem most csak neki nem világos. Viszont mielőtt az országos helyzethez hasonlóan itt is minimális nézeteltérések mentén teljesen polarizálódna a fórum-közönség, inkább vegyünk két nagy levegőt és kapcsoljuk be a humorérzékünket.

(#47896) HussarF válasza atee_13 (#47892) üzenetére


HussarF
addikt

Ja bocs, nem láttam a linket, ezért félreértettem. Nem feltételeztem, hogy olyan sziklaszilárd alapokra akarod helyezni az érvelésed, hogy milyen kommentek vannak egy blogbejegyzés alatt.

[ Szerkesztve ]

(#47897) atee_13 válasza DanielLong (#47895) üzenetére


atee_13
őstag

Nem láttad, hogy linkelt az ITT vagy nem érted amit poénnak szántam?

elég sok smiley van a hsz eimben szerintem, hogy érezhető legyen én nem vagyok feszült.

(#47896) HussarF

Nem feltételeztem volna, hogy nem érted, hogy azért linkeltem pont azt mert ép arról megy a téma a kommentekben (gondolom azért egyetérthetünk, hogy a kiszámoló azért nem 444 kommentszekció) hogy itt nem hasonlóan látják a valóságot mint az általad felvázolt.

Nem akartam semmilyen érvelési alapot csak azt szerettem volna megmutatni, hogy azért nem annyira elrugaszkodott ám a valóság mint ahogy az az ominózus sajtók lefestik.

És megmutatni, hogy ez önmagában nem az én gyengébb képességem mondja csak, hanem sokan mások is;]

[ Szerkesztve ]

(#47898) HussarF válasza atee_13 (#47897) üzenetére


HussarF
addikt

Én meg nem azért használtam azt jelzőt, mert kétségbe vonnám, hogy van akinek realitás az, hogy szarabbak a körülményei. Hanem, mert egyből az volt a reakciód arra, amikor leírtam a véleményem a 444-ről, hogy engem "nem zavarnak össze a tények", amik szerint a kormánypropaganda sok sajtópert vesztett. Mint ha nem látnád, hogy nem csak ez a tengely létezik, és feltételezed, hogy ha én leszólom a 444-et, akkor biztos a kormány propagandát iszom...
Pontosan erre céloztam az original hsz.-ben "magukat nagyon széles látókörűnek, nyitottnak és asszertívnak tartó" emberekről.

[ Szerkesztve ]

(#47899) bernel válasza HussarF (#47898) üzenetére


bernel
tag

Apró különbség, hogy a 444 privát oldal, azt ír, amit akar, a kormánypropagandát viszont közpénzből tolják.

(#47900) atee_13 válasza HussarF (#47898) üzenetére


atee_13
őstag

Na de helló TE ezt írtad:

"Nem tudom mit értesz a "magyarországi légkör és élhetetlenség" alatt, általában azoktól hallom ezt, akik magukat nagyon széles látókörűnek, nyitottnak és asszertívnak tartják, miközben a tájékozódásuk megáll azon a szinten, hogy elolvassák a 444.hu-t, meg a hasonló színvonalú oldalakt... Attól tényleg hamar "világvége", "mindenszar" meg "soseleszjó" hangulatba lehet kerülni, nem érdemes túltolni."

Nem a " 444.hu-t, meg a hasonló színvonalú " kerül szar hangulatba az ember, hen attól, hogy a valóságot írja. Ha nem azt írná szénné lennének perelve és még a fideszes bíróságon is összesen 14 helyreigazításuk volt. A másik média ahonnan informálódhat az ember aki a "minden szép és jót közvetíti" az meg a fideszes bíróságon is 109 et vesztett tehát realitása van annak, hogy nem szeret gyakran valósat írni.

De ha van harmadik hírforrás ahonnan te tájékozódsz és egyikhez sem tartozik az előző kettőből meghallgatom és újragondolom az álláspontomat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.