Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46951) julius666 válasza Shade45 (#46948) üzenetére


julius666
addikt

"Ma is tanultam valamit" jelleggel persze érdekes, de gyakorlati jelentősége kb. zéró. :)

A BÉTa-n HUF-ért vásárolt külföldi papírokkal kapcsolatban nekem az mindig kérdéses, hogy likviditásban milyen különbségek vannak ahhoz képest, mintha "normális" tőzsdén vennéd őket. Normál időjárás mellett gondolom semmi, viharos időben kérdés ez inkább. Tényleg nem tudom, ez nem költői kérdés akart lenni.

Edit: közben más is írta.

[ Szerkesztve ]

(#46952) Lex Icon válasza Shade45 (#46943) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Korábban már volt szó róla, hogy a BÉTa-s ETF-ek illikvidek és az árjegyző is hol van hol nincs, így az árak sokszor nagyon másak, mint a tényleges tőzsdén. Röviden: többet BUX, mint nyersz.
Ha jól emlékszem vnorbinak volt ezzel "kalandja"

[ Szerkesztve ]

(#46953) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy istenigazából nem spórolsz tranzakciós költséget ha béta-n veszed, mert a bentlevő ajánlatok szinte minden esetben az árfolyamjegyzőtől származnak(otp), és a vételi valamint eladási árfolyam közt van azért egy kis(néhány száz forint) spread. Ez kb annyi költséget jelent mintha váltanál pénzt.
Ebből adódóan véleményem szerint 1 dologra jó a béta-s s&p500 etf, az pedig a nyeszen való tartás, arra viszont kiváló, hiszen hosszú távon a kis spreadból az egyszeri bukó (mint bekerülési költség) nem annyira számottevő mint amennyit hosszú távon megspórolsz egy aktívan kezelt bef alaphoz képest alapkezelési díjból.

[ Szerkesztve ]

(#46954) aujjobba válasza PredatorZoli (#46953) üzenetére


aujjobba
addikt

Persze, de ha mondjuk valaki csak havi 1db-ot tud venni, akkor nem mindegy hogy ezert 6.5 EUR koltseget fizet (plusz a valtas koltsege ha nincs Revo/TW/stb), vagy 199 Ft-ot + spread (RC dijaibol kiindulva).

[ Szerkesztve ]

(#46955) PredatorZoli válasza aujjobba (#46954) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Hát igen, ha valaki végülis ragaszkodik a kis (100 ezer forintos) inkrementekkel való vásárláshoz, akkor is lehet jó. Egyébként ha hosszú távra tartja valaki, akkor nem annyira jelentős a többlet bekerülési költség, és akinek 100e-ft ja van erre havonta, annak nem lesz probléma a likviditással sem(100 db ajánlat mindíg van bent ami ilyen 10M ahogy írták is fent), ha valaki többet tol be annak meg nem gond az euros verzió vásárlása.

Őrület egyébként. Március áprilisban amikor jobbára bevásároltam a pénzem javával, arra számítottam hogy 4-5 évbe telik mire újra csúcson lesz a dolog, erre 4-5 hónap lett :)

(#46956) Oppenheimer válasza PredatorZoli (#46955) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Én is lassan a március előtti gainzeimnél vagyok. Nem gondoltam volna hogy így lesz

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#46957) Stanlee válasza PredatorZoli (#46955) üzenetére


Stanlee
őstag

A dollar gyengulese miatt nekem euroban sok minden meg mindig nem jott vissza, de az ETF-ek nagy resze mar pluszban van megint szerencsere.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#46958) SzGee válasza Lex Icon (#46950) üzenetére


SzGee
aktív tag

nyilván van jegyezve, az eurhuf és eurusd keresztekből kiszámolva
de olyan nincs, hogy ezek nem mozognak együtt, tehát itt árfolyamkockázat nincs, csak EURHUF és EURUSD viszonylatban

If you leave me, can I come, too?

(#46959) aujjobba válasza PredatorZoli (#46955) üzenetére


aujjobba
addikt

Őrület, épp akkor kezdtem az ETF megtakarítást amikor a krakk kezdődött, betoltam úgy 12,500 EUR ami eddig 800 EUR pluszban van.
Persze volt olyan időszak is közben amikor -300 EUR volt a profit :)

Forintban számolva jóval több a profit, mivel az első adagokat 330-340 Ft körüli árfolyamon vettem.

Jah, de nyilván tudom ez csak akkor lesz profit, ha realizálom :)

[ Szerkesztve ]

(#46960) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Pár ember véleményére vagyok kíváncsi, főleg a tekintetben, hogyan kell számolnom az éves pénzromlás mértékét!

Adott egy Erste ö.nyugdíjpénztár amit 2011-ben nyitottam, kiszámoltam, hogy azóta a jelenlegi piaci érték és a tényleges befizetés között +26,4%-on állok. Ebben benne vannak az adójóváírások, + jelenlegi hozam, de nem számoltam az inflációval.

Szóval a kérdés csak, hogy összegtől függetlenül ez így rendben van-e, vagy nagyon nem (nem tudom eldönteni). Ez ugye az első 10 év lesz nagyjából.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#46961) Kobe válasza Csabroncka (#46960) üzenetére


Kobe
veterán

szerintem amennyit számolni kellene rá, annyit nem ér meg a dolog.
Mivel évesített alapon fizettél be, így évenként adott évi inflációval korrigálni kellene az akkori éves befizetett értékét, és úgy kapnál pontosabb képet, de....minek ? 10 év alatt 26.4% szemmel nézve is kb pont 0 vagy minimal minuszos realertekvaltozast jelent

(#46962) julius666 válasza Csabroncka (#46960) üzenetére


julius666
addikt

Hivatalos inflációval számolva, durva becsléssel kb. 0-n állsz akkor a megtakarításoddal.
https://vasarlocsapat.hu/_kalkulator/_inflacio/inflacio-kalkulator.shtml?t=szumm&y=2011

Ha nyugdíjpénztár helyett PMÁP-ba dugtad volna a pénzed, akkor 5% éves hozammal (nagyjábóli becslés, volt efölött meg ez alatt is az említett intervallumban) 55% körül állnál most a kezdeti befektetéseddel.

Ha bedugod valami diverzifikált ETF-be bután, akkor inkább már le se írom, hol állnál. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#46963) PredatorZoli válasza Csabroncka (#46960) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Hát ez eléggé gatya. Eleve csak az adójóváírásból kellene legyen 20%, akkor hozam volt 10 év alatt 6% a te általad befizetett összegre viszonyítva? Milyen portfóliód volt, full kockázatkerülő bankbetétes vagy valami nagy bukó volt benne, neadj isten ugráltál a portfóliók közt rossz ütemben? Még a reálértékét se tartotta meg a pénzed sajnos, nem volt egy nyerő befektetés.

(#46964) kovisoft válasza julius666 (#46962) üzenetére


kovisoft
őstag

Nem állna 55% körül, mivel nem azt csinálta, hogy 10 évvel ezelőtt betette az összes pénzt mondjuk évi 5%-ra, hanem 10 éven keresztül folyamatosan fizetett be. Tehát saccra kb. ennek a fele körüli átlaghozamnál lenne, vagyis valahol ott, ahol most áll.

(#46965) PredatorZoli válasza aujjobba (#46959) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én is ekkor kezdtem a befektetési pályafutásom, úgyhogy forintban már 7 jegyű a lebegő nyereségem, és még nem is csináltam tökéletesen :)

(#46966) Csabroncka válasza kovisoft (#46964) üzenetére


Csabroncka
addikt

Pontosan emiatt nem tudom (értem) a számítást. Ok, most a lebegő hozam amúgy is kb feleződött (mostani állapot), de 10-15 Ft havi esetén a költségelvonás így visszanézve irgalmatlan soknak tűnik.

PredatorZoli: 2015-ben csináltam portfólióváltás "lendületre" ez jó döntésnek bizonyult, illetve eleve ezzel kellet volna kezdenem, csak kevésbé érdekelt a téma az elején.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#46967) kovisoft válasza PredatorZoli (#46963) üzenetére


kovisoft
őstag

A 20% adójóváírást nem hozamként kapta meg, hanem az SZJA-ból jött le, és gondolom, igénybe vette. Ettől még nem akarom azt mondani, hogy jó befektetés volt, de ezt ne fals adatokkal támasszuk alá. :)

(#46968) PredatorZoli válasza kovisoft (#46967) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

leírta hogy a ténylegesen befizetett pénze és az aktuális egyenlege közti különbség 26%, vagyis ha igénybevette az adójóváírást akkor a 26-ból 20% az adóvisszatérítés(teljesen mindegy hogy az nem hozam), a hozam meg csak 6%, ezzel mi nem stimmel?

(#46969) julius666 válasza kovisoft (#46964) üzenetére


julius666
addikt

Igazad van. Kicsit fáradt vagyok, egész nap vezettem.
Excelben gyorsan végigszámolva 9 évre, egyenlő összegű éves befektetésekre 28%-ra jön ki a teljes hozam nominál értékben PMÁP-ra, az említett 5%-os átlagos (kamatos) kamattal.

Éves 2,21% inflával számolva (linkről vett átlagos érték a hivatalos infla adatok alapján) ez összesen 11,5% értékvesztés csak a befizetésekre számolva.
4% inflával számolva ugyanezt (saját zseben érzékelt infla alapján ex has becslés) az összesen 18% értékvesztés.
(Az infla számítás persze erősen torzít mert egyrészt nagy ingadozás volt, másrészt a kamatokra is számolni kéne. De egy tűrhető alsó közelítés, max 2-3%-al lehet nagyobb értelmesen végigszámolva.)

(#46970) kovisoft válasza PredatorZoli (#46968) üzenetére


kovisoft
őstag

Az aktuális egyenlege az gondolom, ami bent van a nyugdíjpénztárban. Ennek nem része az SZJA visszatérítés, azt a NAV-tól kapta vissza évente a befizetései után.

(#46971) mgoogyi válasza Csabroncka (#46960) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Azt is kéne tudni, hogy mikor mennyit fizettél be.
Nem tűnik jónak egyébként, olyan 3% körüli lehet az átlaghozamod (aminek része maga az adójóváírás is), ha minden hónapban kb ugyanannyit fizettél be.

[ Szerkesztve ]

(#46972) Dinter


Dinter
addikt

Sziasztok.

Szüleim életbiztosításból most fognak kapni 2.8m Ft-ot, és szeretnék berakni valahova a pénzt. [link] Ezt próbálták rájuk beszélni, de ez egyáltalán nem tűnik nekem jó megoldásnak, pláne nem az összes pénzzel. Azt mondtam, hogy egy sima állampapírral sztem jobban járnának, és akkor sem tudom, hogy biztonságos-e mindet egyben berakni. Tudnátok tanácsot adni?

Ugyanitt: érdemes lehet az 500k ingyen diákhitelt felvenni és berakni ide? (vagy esetleg még "beiratkozni" erre az állami informatikus átképzésre, arra is 1.2m-t felvenni, és összesen lesz 1.7m, vagy nem is tudom hogy ez így megoldható-e)

(#46973) aujjobba válasza kovisoft (#46970) üzenetére


aujjobba
addikt

A NAV ugyanarra a nyugdíjpénztári számlára fizeti be a jóváírást, esetleg ha van egészségpénztára is és oda kéri akkor oda fizetik.
Tehát több mint valószínű a nyugdíjpénztári egyenlege tartalmazza a jóváírásokat.

[ Szerkesztve ]

(#46974) j0k3r! válasza PredatorZoli (#46965) üzenetére


j0k3r!
senior tag

ETF, vagy egyedi részvények?

some men just wanna watch the world burn...

(#46975) Csabroncka válasza julius666 (#46962) üzenetére


Csabroncka
addikt

Alapvetően tudjátok mi a baj, és ami miatt kérdeztem ,mert szinte lehetelten számolni, hogy anno 2011-ben betettem 1 évben 100.000 ezer forintot (akkor ennyi ment) 2018-től megy havi 40 szóval ebből a szempontból tényleg csak az lehet amit Kobe mond. Minden évre kiszámolni az inflát és a hozamot, majd összeadogatni és abból látszik "valami". A képet ugye az árnyalja, hogy "aprópénzzel" kezdtem. Utóbbiakat amiket julius666 is ír, én értem, csak meg kell nőni fizetésileg és egzisztenciálisan erre a feladatra (23 - 33 korban). ETF-be nem 50 ezreket pakolgattok HUF-ban :) (de 2015-ben vettem Budán lakást :C )

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#46976) PredatorZoli válasza kovisoft (#46970) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a navtól visszakapott pénzt is a pénztáradba kapod(lehet egészségbe is de most láthatóan nem erről van szó), szóval nem nagyon értem mit akarsz ezzel, a 26% tartalmazza a 20% jóváírást, vagyis a tényleges hozama 6% ami az eszközök növekedéséből, kamatokból származott

(#46977) PredatorZoli válasza j0k3r! (#46974) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Csak ETF-ek.

(#46978) aujjobba válasza Csabroncka (#46975) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem ilyen összehasonlításra való a time-weighted-rate-of-return?
Hátha valaki itt ismeri ezt jobban, úgy tudom ez nem veszi számításba mikor mennyit fizettél be, csak az évente elért százalékos hozamot.
Ugyanígy számolva mellé lehetne tenni egy államkötvényt vagy etf-et és megnézni mit mutat.

(#46979) Csabroncka válasza PredatorZoli (#46976) üzenetére


Csabroncka
addikt

A 20% valóban így van, szerintem a 6% a torz, mert az utolsó 2 évben többet tettem bele, mint az azt megelőző 8-ban.

aujjobba: na igen, pontosan emiatt lenne jó valami számítás...

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#46980) PredatorZoli válasza Csabroncka (#46975) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha mostanában kedtél jobban beletolni akkor istenigazából nem olyan veszélyes a dolog, a lendület protfólió meg még nem ugrott annyira vissza, ráadásul van benne magyar papír is, ami meg pláne nem muzsikál egyelőre, szerintem ez esetben csak légy türelemmel és rendben lesz.

(#46981) mgoogyi válasza Dinter (#46972) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Semmiképp ne nyugdíjbiztosításba, annál sokkal jobb a sima állampapír is.
Aki ajánlja, tőle se kérnék több tanácsot.
Ha a nyugdíj a cél, akkor a NYESZ-t javaslom állampapír + forintos ETF-ekkel (S&P 500, DAX, Nasdaq). Az arányok kitalálása már nehezebb kérdés.
Esetleg ÖNYP lehet még alternatíva.

[ Szerkesztve ]

(#46982) PredatorZoli válasza mgoogyi (#46981) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A béta-s nasdaq sajnos distributing, szóval annyira nem éri meg mert az adózik a nyesz-en, szóval szerintem érdemes csak s&p-t és daxot tolni, ilyen 70-30 arányban szerintem.
Btw állítólag lesz 17 új etf a béta-n ráadásul lesz közte globál és smartbeta is (faktoros).
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200220/17-uj-etf-jon-be-a-magyar-piacra-416597

[ Szerkesztve ]

(#46983) Csabroncka válasza PredatorZoli (#46980) üzenetére


Csabroncka
addikt

Igazából egyik "lábnak" gondoltam, aztán majd megyek tovább, de bőszen figyelek és olvasok itt.

"in medias res"

(#46984) mgoogyi válasza PredatorZoli (#46982) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem tudtam, köszi az infót.

(#46985) mgoogyi válasza Csabroncka (#46983) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Összefoglaló?
Segítene, ha valamivel bővülne?

(#46986) PredatorZoli válasza Csabroncka (#46983) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Kezdetnem nem rossz. Ha esetleg találsz jobbat, a hozamot 1 év múlva felveheted, (bár ez ha jól saccolom akkor ilyen 100-150 ezer körüli összeg(az adóvisszatérítés tőkének minősül)) és befektetheted másba. Az ÖNYP főként annak jó, aki nem szeretne vele foglalkozni és érteni hozzá. A fő baja az, hogy a kötvény része nagyon silány, főként intézményi magyar állampapírral van kitöltve ami lényegesen alacsonyabb hozamot ad mint a lakossági verzió amit mondjuk tudnál venni nyeszre. A másik hogy hogy a legtöbb portfólióban túlságosan sok a magyar és az európai részvény és kevés az ázsiai, globál, amerikai.

[ Szerkesztve ]

(#46987) Csabroncka válasza mgoogyi (#46985) üzenetére


Csabroncka
addikt

Persze, de jelenleg van kb havi 100.000 Ft olyan pénzem ami másba megy ebből 3 lakástakarék + hitel előtörlesztéshez. Az a gondom (de szerintem ez több fórumtárssal előfordul), hogy összeget (nagyságrendet nem írtok az összefoglalóba). Gondolok ezalatt arra, hogy egyáltalán TBSZ számlával, vagy ETF-el érdemes-e 7 számjegy alatt foglalkozni :F Állampapírnál érdemes-e 6 számjegyű összegekkel "vacakolni". Tehát például, ha a fenti 100/hó jövőre menne, akkor rakjak össze egy év alatt 1,2-őt és ezzel kezdjek el állampapírozni, vagy TBSZ-t nyitni...
(remélem értitek mire gondolok)

"in medias res"

(#46988) Kobe válasza PredatorZoli (#46976) üzenetére


Kobe
veterán

Kamatos kamat.

Az elso evben visszaigenyelt 20% 10 ev mulva nem 20% lesz, ha a nyugdijpenztarba kerte vissza
A masodik evben kapott sem
Es igy tovabb

[ Szerkesztve ]

(#46989) PredatorZoli válasza Kobe (#46988) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

öö hát nem egészen. Ha van havi x forintod amit mondjuk befektetsz állampapírba folyamatosan, illetve ugyanezt befekteted önypbe tételezzük fel koppra ugyanlyan hozammal mint az állampapír.
Ebben az esetben az önyp-s számlád egyenlege mindíg 20%-al lesz magasabb. (most tekintsünk el attól hogy nem tökéletesen mert az adójóváírás nem havonta jön hanem évente egy összegben)
Szóval az adójóváírás lényegében olyan mintha minden hónapban 20%-al többet tennél félre, értelemszerűen 20%-al magasabb lesz a végösszeg kamatos kamat ide vagy oda.
azzal tisztában vagyok hogy a 20% nem éves hozam természetesen, de a teljes futamidőre vonatkoztatva az 20% többlethozam. Egyik esetben lesz mondjuk 1M egyenleged, visszatérítéssel 1,2M.

[ Szerkesztve ]

(#46990) Kobe válasza PredatorZoli (#46989) üzenetére


Kobe
veterán

Ez a szamitasi modszer a baltaval gyufafaragas esete
Egyreszt a kollega a pontos realertekre lett volna kivancsi, ahhoz eloszor tudni kene a pontos hozamot, evekre vetitve, miv3l ugy tudod 1:1 eves inflacioval osszenezni. Illetve a befizeteseknel igy az adojovairasnal sem mindegy hogy azt egy lejtmenetben vagy felivelesben rakta be pluszba (megintcsak az eves infla ugye)

[ Szerkesztve ]

(#46991) PredatorZoli válasza Csabroncka (#46987) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

havi 100k-val már lehet mit kezdeni, pl éppen tárgyaltuk hogy minden hónapban tudsz venni 1 db s&p-t a BÉTa-n, vagy fél évente összevárva költséghatékonyan tudsz venni pl globál etf-et költséghatékonyan xetrán. Havi 100k-ból hosszú távon már lesz valami, ezzel szerintem már érdemes foglalkozni. Pláne ha később lesz több, addigra már otthonosabban mozogsz majd a témában és nem fogsz félni pl nagyobb összeget lump slumba betolni illetve tudod milyen helyzetben hogy kell cselekedni, visekedni, magyarul most még kisebb összeggel tanulsz, ami adott esetben nem fáj annyira.

(#46992) mgoogyi válasza Csabroncka (#46987) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

300-400e-nél is már tűrhető a jutaléka egy rendes eurós etf vásárlásnak.
Én 6-700e-t szoktam összegyűjteni és abból vásárolok egy fajta etf-et.
Ha ez több hónap, akkor több hónap. Ha tudsz évi két ilyet csinálni, már az is sokkal jobb, mint a magyar átlag. És ha következetesen csinálod 20-30 éven keresztül, akkor egész sok pénz összegyűlhet a kamatos kamat miatt és a TBSZ adóelőnye is segít.
A másik dolog meg amit PredatorZoli írt, jobb minél hamarabb megtapasztalnod, hogy milyen egy rendes korrekció. Abból fog kiderülni, hogy mennyi részvényt érdemes tartanod a portfóliódban. Én 30%-kal kezdtem, az szerintem az abszolút minimum környéke.


(#46993) Kobe


Kobe
veterán

Randomnal hol tudok netwn online tbszt nyitni?

Nekem ez a 1990es evek felulet nagyon nem adja, ezt se talalom rajta :D

(#46994) Bestspiler7 válasza Kobe (#46993) üzenetére


Bestspiler7
tag

Személyes->Ügyféladatok-> TBSZ megnyitása

(#46995) Bestspiler7 válasza Bestspiler7 (#46994) üzenetére


Bestspiler7
tag

Egy kérdés, tranzakciós juatlékot, ami 0.3% nem lehet valahogy kikerülni, amikor az RC-hez fizetek be? (Erste bankszámláról utalok)

(#46996) Bestspiler7 válasza Bestspiler7 (#46995) üzenetére


Bestspiler7
tag

Mondjuk ha részletekben utalnák be 20000Ft alatt?

(#46997) lordjancso válasza Bestspiler7 (#46996) üzenetére


lordjancso
senior tag

Utalj Revolutról.

(#46998) mgoogyi: Szerintem az Erste utalási költségére gondol.

[ Szerkesztve ]

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#46998) mgoogyi válasza Bestspiler7 (#46995) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Milyen 0.3%-ra gondolsz?
Én vásárlásnak tudok ilyen jutalékot.

(#46999) Bestspiler7 válasza lordjancso (#46997) üzenetére


Bestspiler7
tag

tudtommal ha befizetek a revolutra, az átutalásnak számit és annak van költsége. (kb mint az RC-hez utalnák)

(igen az Erste utalási költségére gondolok)

[ Szerkesztve ]

(#47000) lordjancso válasza Bestspiler7 (#46999) üzenetére


lordjancso
senior tag

A Revolut számládra pénzt tenni bankkártyás fizetésnek minősül, tehát nincs extra költsége. Pontosan úgy, mint amikor sört veszel a boltban és kártyával fizetsz.

[ Szerkesztve ]

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.