Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC játékok  »  Mass Effect 3 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-02-06 15:55:44

LOGOUT.hu

Remélem nem bánjátok, hogy megnyitom a Mass Effect 3 topikját. Már régóta tudjuk, hogy a játék trilógiának készül, de a mai napon ezt a BioWare hivatalosan is bejelentette. Legalábbis az egyik technikai designerük, Christina Norman szólta el magát a Twitter-en. Ugyanis nemrég egy érdekes megjegyzést olvashattunk a blogjában:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8001) mrhitoshi válasza Vinyard# (#7981) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Nem mondom, hogy kézzel fogható a dolog, de azt valamivel magyarázni kell, hogy az univerzum tágulása gyorsul. Egy súlytalan rendszerben a testek egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek, és ha azt vesszük, hogy egy robbanással jött létre az univerzum, akkor statikusnak kellene lennie a tágulása, de ez nem így van, hanem gyorsul. Ezt valamiféle egzotikus energiával magyarázni kell. Szóval valamiféle erőnek léteznie kell ami gyorsítja ezt a folyamatot, de az is meg lehet nincs semmi ilyesmi, viszont akkor helytelen az a fizika amit ismerünk. :U
És azt sem tudjuk, hogy ha csak úgy féreglyukakat nyitunk a tér-idő kontinuumban, annak milyen következményei lehetnek az univerzumra nézve. Szerintem egész jó kis történetet lehetett volna köríteni így a kor elvárásainak megfelelően.

(#7980) Malachi: Két külön dolog a kettő. A sötét anyagnak tulajdonítják, hogy a Galaxisok létre jöttét, a sötét energiának pedig az univerzum tágulásának a gyorsulását.

PS4

(#8002) nanorambo válasza pohár (#7997) üzenetére


nanorambo
őstag

Bazd+ :DD

(#8003) Vinyard# válasza mrhitoshi (#8001) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Oké, de amíg nincs erről egyértelmű bizonyíték, amíg nincs leírva pontosan, mik a tulajdonságai, addig nem szeretném, hogy ez az ismeretlen valami legyen megjelölve mindennek okaként. Tudományosan persze hogy érdekel a dolog, de egy ME játékban, mint központi dolog, nem. A magyarázat ugyanaz: Hiába létezik, ha nem tudunk róla semmit, bármit bele lehet magyarázni ugyanúgy, mintha nem is létezne.

Persze pikánssá teszi a a dolgot az, hogy nekünk is szembesülnünk kell ilyen ismeretlen energiával, de ezt a kis izgalmat bőven ellensúlyozza a már emlegetett tudat, hogy mennyire könnyű, és izzadásmentes megoldás egy ilyet ismeretlen dolgot beállítani a háttérbe, mint problémaforrás, mint magyarázat.

Mellesleg a sötét energiás koncepciónál is lennének nagyon nehezen kimagyarázható kérdések, mint miért építenek relét, vagy hagyják használni a reléket a Kaszások, ha az is közrejátszik a sötét energia terjeszkedésében, miért döntik el önkényesen, hogy csak ők vehetik fel a harcot vele, semmi más, miért nem keresik fel a tudásukkal a fejlett civilizációkat, hogy a komplett galaxis problémájára együtt keressenek egy megoldást stb.

[ Szerkesztve ]

(#8004) Spectrum válasza Vinyard# (#8003) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Jelenlegi tudásunkat alapul véve gondolták tovább.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy
Mass Effect-ben a dark energy
Ahogy a ME univerzum használja, azaz maga amit Mass Effect-nek hívnak.

Neked most komolyan az a problémád, hogy egy scifiben a történet kitalált dolgokat állít középpontba? Mert ha igen, akkor léteznek olyan scifik, ahol ez mellékes és csak a mai emberi kapcsolatokat adják elő futurisztikus környezetben.

(#8005) CPT.Pirk válasza Spectrum (#8004) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ott a starwars példának, abban nincs túl sok fizika.

Ez a mass effect dolog viszont nem is annyira légből kapott. Startrek esetében egész hasonló dolog történik, a gondolákban a meghajtó tekercsekbe áramló plazma áram hatására tömeg növekedés lép fel, ami meggörbíti a teret, a szimmetrikus elrendezés miatt a végeredmény előre irányuló mozgás lesz.
Az impulzus hajtóműnél használnak még tömeg csökkentő mezőt, pont úgy, mint az ME hajóiban.

Vinyard#: nem biztos, hogy össze lehetne hozni azzal, amit korábban mondott azt hiszem Harbringer, hogy szándékosan vannak a relék meg a Citadella, hogy egy adott irányba tereljék a fejlődést minden ciklusban.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8006) Vinyard# válasza Spectrum (#8004) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Ahogy már írtam, az lenne a bajom, hogy a történet minden alfájaként, meg omegájaként egy teljesen kitalált, vagyis jelen esetben feltételesen létező (ugyebár a wiki-s link szerint is hipotetikus dologról van szó csak, nincs bizonyítva), de amúgy ugyanúgy teljesen ismeretlen dolgot állítanának be. Azzal semmi gondom nincs, sőt úgy a jó, ha egy sci-fi sok totális "fiction" elemet is felhasznál a tudományos, vagy a tudományos jellegű elemei mellé, csak azt nem szeretem, ha végülis minden eseménynek, a Kaszások létezésének, az egész ellenük való harcnak, mindennek közvetve oka is egy ilyen fiction elem. Az indoklás fentebb: A sötét energiás koncepció naná, hogy nem bökné senki csőrét (esetleg akkor, ha egymásnak is ellentmondanának vele az írók), egész egyszerűen azért, mert lehetőség sem lenne mibe belekötni. Ez egy kényelmes, de "nesze semmi fogd meg jól" megoldás lenne...akár beállíthatnánk a powerpuffgirls rózsaszín piff-paff interdimenzionális transgalaktikus antineutron energiát is a középpontba, arról is ugyanennyit tudnál, mint a sötét energiáról, és ugyanúgy nem tudnál vele mit kezdeni, jobb híján elfogadnád, hogy "ja, akkor oké".

CPT. Pirk: Nem hagytál ki valamit a mondatodból? Mert így azt mondod, amit én is, csak feltételes módban. :)

[ Szerkesztve ]

(#8007) CPT.Pirk válasza Vinyard# (#8006) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Lehet, reggel volt még nagyon. ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8008) FehérHolló


FehérHolló
veterán

A végekhez egy illő zene: [link] :)

Skynet is real. It's called Google.

(#8009) Spectrum válasza Vinyard# (#8006) üzenetére


Spectrum
aktív tag

A ME pont az a scifi, ahol az aktuális helyzet kedvéért nem húznak elő újabb és újabb fikciókat (egészen a legvégéig). Ha a sötét energiás változat illeszkedett volna az eddig felépített világba, akkor persze, hogy elfogadjuk. Ha ellentmondott volna a belső logikának, akkor garantáltan felháborodást váltott volna ki.

A jelenlegi befejezés is teljesen fikció, semmilyen konkrét tapasztalatunk nincs AI terén. Nem ismerünk létező AI-t, feltételezzük, hogy létrehozható. A játék állítja fel az összes szabályt: nem ért meg minket, káosznak tart, fel fog lázadni, el akar pusztítani mindenkit, sosem lesz béke. Persze mindezt az utolsó 5 percben, hogy valamelyik író beleírhassa a dédelgetett álmát.
Ebből a szempontból a két befejezés között nem látok különbséget, mindkettő egy feltételesen létező dolgot állít középpontba.

"A sötét energiás koncepció naná, hogy nem bökné senki csőrét"
Remélem nem tartod jónak, ha egy befejezés böki az emberek csőrét. A többség az ellenkezőjét szereti :B

(#8010) Vinyard# válasza Spectrum (#8009) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

"Remélem nem tartod jónak, ha egy befejezés böki az emberek csőrét. A többség az ellenkezőjét szereti"
Persze, nem bánom, az viszont zavar, hogy miért NEM bökné a csőrünket. :)

"A jelenlegi befejezés is teljesen fikció, semmilyen konkrét tapasztalatunk nincs AI terén. Nem ismerünk létező AI-t, feltételezzük, hogy létrehozható. A játék állítja fel az összes szabályt: nem ért meg minket, káosznak tart, fel fog lázadni, el akar pusztítani mindenkit, sosem lesz béke. Persze mindezt az utolsó 5 percben, hogy valamelyik író beleírhassa a dédelgetett álmát."

Mondjuk azt gondolhattad szvsz, hogy bármi is legyen minden mozgatórugója, nem a játék elején fogják ellőni, hanem a végén, hogy hatása legyen. Abban igazad van, hogy egy csipetnyivel több utalást lehetett volna tenni erre a témára. És végülis egyedül az értelmetlen alaptézis az új, a szintetikus vs organikus témára, a Kaszások aratására és fajesszencializáló módszereiről is volt bőven szó. Amit említesz szabályokat az tulajdonképpen egy dolog, az az alapkoncepció, és ez az értelmetlen bullshit.

De hogy ne csak mellébeszéljek: Abban is igazad van, hogy egy ilyen AI, meg ilyen szintetikus fajok létezése ma még csak fikció. De mindenképpen sokkal kézzelfoghatóbb, számunkra elképzelhetőbb dolgok ezek, mint egy nevén nevezett, de konkretizálhatatlan energia, egy erő. Arról nem is beszélve, hogy látjuk a jövőt, látjuk hova fejlődünk, és míg tegnap azt mondtuk ezekre, hogy mese, ma már azt mondjuk ezekre, hogy lehet csak idő kérdése. Szóval a sötét energia esetén egy feltételezett, de teljesen ismeretlen, nehezen megfogható, elképzelhető, materializálhatatlan tényezőről van szó, ami korlátlannak tűnik, csak olyan korlátai vannak, amit az írók adnak neki, az AI, meg a lázadó szintetikusok ennek pont az ellentéte: Meg tudod fogni (jó az AI-t fizikailag nem :DDD ), nem tartod ennyire elképzelhetetlennek, sőt teljes fikciónak sem amit mondanak kapcsolatban, hanem egy nagyon is elképzelhető jövőképet látsz benne (egyedül az örökös lázadás felfoghatatlan, de ezt már én is írtam sokszor) és bár ma még szintén fikció, azért nagyjából be tudod határolni, hogy mik lesznek a korlátai. Legalábbis én így vagyok.

Lehet velem van a baj, de én a legfőbb ok megnevezésénél egy ha csak részben is, de valamennyire megfogható, konkrét problémát szeretnék látni, a maga korlátaival együtt, nem egy erőt, ami talán létezik, és amivel bármit meg tudsz magyarázni, ha úgy tartja kedved, mert íróként bármire rá tudod fogni a játék világában, tényleg bármire (Sheprd két szép szemétől megkezdve az asarik furcsa szaporodási módszereinek megmagyarázásán át a Kaszások létezéséig tényleg mindenre) hogy "igen, az okozza".

[ Szerkesztve ]

(#8011) Misály válasza Vinyard# (#8010) üzenetére


Misály
addikt

Olvass Asimov-ot, Philip K. Dick-et, akkor talan megerted mirol szol a sci-fi. Nem feltetlen kell mindent megmagyarazni, akkor nem lenne fikcio, felallit egy kornyezetet aminek lehet nincsen valosagalapja, es abba egy teoriat, cselekmenyt. A sotet energia egy sallang ami kell ahhoz hogy a vilag mukodjon, jelen esetben a fo cselekmeny egy "alkoto vs alkotott"-ra epit, a sotet anyag-energia csak egy mozgatorugoja a cselekmenynek. Ez a fo gerince az egesz tortenetnek,mar az elso epizodban megfigyelheto (rachni-k elszabadulasa a laborban csak hogy lassunk egy kicsi peldat) lasd krogan konfliktus, lasd geth konfliktus, meg a masodik epizodtol kezdve a Shepard vs Illusive Man konfliktusban is megfigyelheto a vonal. Ha utolag visszatekintesz az elozo ket epizodra, akkor nagyon erdekes motivumokat figyelhetsz meg:)

Szerintem azert zsenialis a befejezes mert ott a szintezis lehetosege, amit ha kicsit hatrebb lepve szemlelunk, majdhogynem egyenlo a ciklus sikeressegevel elvegre az organikus fajok felemelkednek a reaperek szintjere de bekes modon (ergo a reaperek begyujtik oket is meg nem is elvegre onszantukbol lettek felig szintetikusok).

(#8012) Spectrum válasza Vinyard# (#8010) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Mondjuk azt gondolhattad szvsz, hogy bármi is legyen minden mozgatórugója, nem a játék elején fogják ellőni, hanem a végén, hogy hatása legyen.

Na pont itt a probléma. Ezt nem a végén szokták ellőni, vagy ha mégis, akkor azt nagyon óvatosan kell, mert különben az történik ami most. A motiváció megváltoztatása egy olyan írói eszköz, amivel nagyon könnyen el lehet bukni. Ez itt kombinálva van egy másikkal, nevezetesen a deus ex machina-val, amit egyesek egyenesen a leggyengébb írók eszközének tartanak.

Szóval a sötét energia esetén egy feltételezett, de teljesen ismeretlen, nehezen megfogható, elképzelhető, materializálhatatlan tényezőről van szó, ami korlátlannak tűnik, csak olyan korlátai vannak, amit az írók adnak neki, az AI, meg a lázadó szintetikusok ennek pont az ellentéte: Meg tudod fogni (jó az AI-t fizikailag nem :DDD ), nem tartod ennyire elképzelhetetlennek.

Számomra mindkettő pont egyformán elképzelhető. Sőt, jelenleg az intelligencia megfogalmazásáról is viták vannak.

(#8013) mrhitoshi válasza Vinyard# (#8010) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Látom te egy gyakorlatias emberke vagy. :))
Nincs ezzel probléma, viszont sok minden van, amiről azt se tudjuk, hogyan működik, avagy nem kézzel fogható.
Ott a gravitáció. Nem tudjuk hogy mitől jöhet létre gravitáció, de már az általános iskolába megtanítják, hogy a Föld közelében lévő testeket a Gravitációs erő gyorsítja, és nem látjuk, nem halljuk, nem tudjuk megfogni se.
Szerintem abban már nincs semmi fikció, hogy ha azt mondom, hogy AI, meg robotok stb... Ezek már lassan itt lesznek, és így értelmét veszti a fikció. Viszont a sötét energia esetében még annyira messze állunk a megoldástól, hogy ez simán mehet a fikció kategóriába.

[ Szerkesztve ]

PS4

(#8014) Spectrum válasza Misály (#8011) üzenetére


Spectrum
aktív tag

A rachni a laborban egy fogvatartott értelmes, organikus lény, akin kísérletezni akarnak és ezért menekülne. A gyerekei pedig irányítás nélkül csak vadállatok, ezért támadnak mindenkit.

A krogan konfliktus abból eredt, hogy nem adtak elég lakható bolygót nekik, amikor elkezdtek a jólét miatt szaporodni. Túl korán segítették őket ki az űrbe, értelmileg nem felkészültek a galaktikus közösséghez.

Getheknél van teremtett és teremtő, de a konfliktus nem ebből ered, hanem puszta önvédelemből. Ahogy egy csorda állat is megvédi magát ha támadják, semmi köze nincs a teremtővel való szembenálláshoz.

Shepard pedig gyakorlatilag meg lett gyógyítva egy súlyos sérülésből, itt szintén nincs teremtésről szó.

Hiába látod bele utólag a mindenbe az "alkoto vs alkotott"-tat, attól az még nincs ott. Ennyi erővel lehetne még egy tucat véget írni, majd keresgélni, hogy mi utalt rá eddig. Hiába van rá utalás, a fő cselekmény nem erre épít, semmiképpen sem a fő gerince. Ha valaki ennyire nem tudja kifejezni a történetében a lényeget, akkor az egy szar író. Bioware-nél nem ilyenek ülnek.

[ Szerkesztve ]

(#8015) Vinyard# válasza Spectrum (#8012) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

"Na pont itt a probléma. Ezt nem a végén szokták ellőni, vagy ha mégis, akkor azt nagyon óvatosan kell, mert különben az történik ami most."

Számomra ez volt a legfontosabb kérdés: Ki csinálta a Kaszásokat, és miért?
Én teljesen biztos voltam benne már úgy Harbinger szövegei óta, ami ugyanolyan ködösítés volt, mint amiket Sovereign mondott, hogy itt a végén fog lehullani a lepel mindenről, nem azzal fog kezdődni a ME 3, hogy a képünkbe dobják a tortát. Szvsz te sem zavartatnád magad emiatt, ha nem ilyen buta alapkonfliktusra, hanem valami értelmes dologra épülne, és hasonlóan meg lenne magyarázva, mint amit az EC csinált végül.

"A motiváció megváltoztatása egy olyan írói eszköz, amivel nagyon könnyen el lehet bukni. Ez itt kombinálva van egy másikkal, nevezetesen a deus ex machina-val, amit egyesek egyenesen a leggyengébb írók eszközének tartanak."
A motiváció kapcsán nemtom mire gondolsz, deus ex machina meg inkább akkor lenne, ha nem kaptunk volna semmilyen magyarázatot. A játék sima befejezésében az volt a Catalyst, az EC magyarázkodása után szerintem már nem az, mert végülis a Crucible-re épül, az meg végig ott van a játékban.

(#8016) Spectrum válasza Vinyard# (#8015) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Hadd másoljam ki neked a wiki cikkből:

Deus ex machina is a plot device whereby a seemingly unsolvable problem is suddenly and abruptly solved with the contrived and unexpected intervention of some new event, character, ability, or object.

A motiváció pedig a jelenleg létező civilizációk és szeretteink megmentése a reaperek pusztításától. Ez percek megváltozik az évmilliók óta fennálló szintetikus-organikus szembenállás örökérvényű megoldására.

[ Szerkesztve ]

(#8017) Misály válasza Spectrum (#8014) üzenetére


Misály
addikt

Ez mind igaz, de lepjunk mar egy kicsit hatrebb;)

"A krogan konfliktus abból eredt, hogy nem adtak elég lakható bolygót nekik, amikor elkezdtek a jólét miatt szaporodni. Túl korán segítették őket ki az űrbe, értelmileg nem felkészültek a galaktikus közösséghez." Kulso hatasra kezdtek fejlodni, mestersegesen teremtettek a korulmenyeket.

"A rachni a laborban egy fogvatartott értelmes, organikus lény, akin kísérletezni akarnak és ezért menekülne. A gyerekei pedig irányítás nélkül csak vadállatok, ezért támadnak mindenkit." Szinten kulso fejlettebb faj altal generalt mesterseges korulmeny.

"Getheknél van teremtett és teremtő, de a konfliktus nem ebből ered, hanem puszta önvédelemből. Ahogy egy csorda állat is megvédi magát ha támadják, semmi köze nincs a teremtővel való szembenálláshoz." - a gethek nem onvedelembol zavarjak el a szulobolygojukrol a salarianokat, hanem azert, hogy teremtojuket ujra osszefogasra sarkalljak...

"Shepard pedig gyakorlatilag meg lett gyógyítva egy súlyos sérülésből, itt szintén nincs teremtésről szó." - Shepard meghalt, akarhogy nezzuk, es kontrollalni akarta Miranda vesz eseten, de az Illusive Man nem hagyta jova, ugy akarta ujjateremteni ahogy az eredetileg letezett.. Meglett a kettejuk kozotti konfliktus is...

"Ha valaki ennyire nem tudja kifejezni a történetében a lényeget, akkor az egy szar író. Bioware-nél nem ilyenek ülnek." - Ha valaki ennyire nem akarja megerteni, akkor az egy szar muerto mondhatnam erre, de nem mondom. De ha az alkoto vs alkotott neked pl nem fekszik akkor fogalmazzuk at: alacsonyabb rendu lenyek vs felsobbrenduek. A konfliktus attol meg ugyanaz lesz, es ez ismetlodik kicsiben es nagyban amit a reaperek szepen lenullaznak 50000 evente... Javik tortenetei nagyon jol alatamasztjak ezt a filozofiat.

A szintetikus vs organikus alapfelallast el kene felejteni, Catalyst se ezzel magyaraz csak peldaz.

[ Szerkesztve ]

(#8018) Vinyard# válasza mrhitoshi (#8013) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

A gravitáció a tömegvonzásból ered, a fizika egyik alaptörvénye. Mint ilyen, nincs rá magyarázat, elfogadjuk a létezését, és kész (de lehet le vagyok maradva). Viszont ismerjük pontosan a hatásait, a mértékét a test tömegétől függően, és korlátait is. Az való igaz, hogy szintén megfoghatatlan, elképzelhetetlen dolog (csak mivel a mi világunkat is alapvetően meghatározza, így természetesnek vesszük, hogy van), de ugyanakkor nem egy ilyen megfejtetlen, teljesen ismeretlen erőről van szó, mint a sötét energia. A sötét energiában ez a két dolog manifesztálódik, ami miatt nekem nem tetszene, ha középpontba állítanák: konkretizálhatatlan, megfoghatatlan, és teljesen ismeretlen. Vagy ez legyen, vagy az, de ne mindkettő egyszerre. :)

és továbbra is szeretném nyomatékosítani, hogy az zavarna, ha ezt raknák be minden mögé mozgatórugónak. Az, hogy a játékban van sok ilyen dolog, ami ismeretlen, megmagyarázhatatlan és/vagy megfoghatatlan, konkretizálhatatlan nem zavar, természetes, hogy egy sci-fi részei ezek. Csak azt nem díjaznám, ha egy ilyen dolog állna az abszolút középpontban.

(#8019) Malachi válasza Vinyard# (#8015) üzenetére


Malachi
addikt

"Számomra ez volt a legfontosabb kérdés: Ki csinálta a Kaszásokat, és miért?" - ez tök jó, csak a játékban sajnos az volt a legfontosabb kérdés, megmenekül-e a galaxis tőlük, hogy legyőzhetjük-e őket valahogyan.

az a baj ezzel az egésszel, hogy a történet alapjában véve zseniálisan indult és hibátlanul építkezett és sok-sok érdekes kérdést vetett fel, aztán a harmadik részben ezeket a kérdéseket vagy hagyta a levegőben, vagy összekutyulta az egészet, vagy egy látszólag sebtiben odarántott megoldást adott. ezért aztán ahány ember, annyi értelmezés, nincs egy kiforrott, közös kánon, mindenki hajtja a saját elméletét és igazából valahol mindegyik megáll a saját lábán és senki nem mond hülyeséget, de valójában egyik elmélet sem tökéletes és mindegyikben van valami hiba. ez az írók sara.

amit Misály ír, és amire gondol, egy jó sci-fi, aminek nincs happy endje és nincs a szánkba rágva az egyetlen és igaz befejezés, az nem ilyen. mert az pontos szabályok alapján működik csak. az nincs összecsapva, sőt, annak kell csak a legstabilabb és legkoherensebb háttérrel bírnia. a Mass Effectben ez nincs meg. kapkodás van, sajnos. és kósza találgatás. ez nem jó sci-fi, ez pongyola sci-fi.

(#8020) Vinyard# válasza Spectrum (#8016) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Öhm, de hát a Crucible-t, nem a végén húzták el a kalapból, mint a fehér nyuszit! A probléma megoldásának eszköze nem volt ismeretlen, nem hirtelen került elő...az ott volt már kezdetek óta. A Crucible módszere, hogy a Catalyst képességeit használja...nah az volt az újdonság egyes-egyedül. Ezzel kvázi nem történt más, ha leegyszerűsítve nézzük, mint magyarázatot kaptunk a Crucible működésére...mellesleg még azt is elmondták nekünk, hogy miért vannak a Kaszások. Vagyis összefoglalva szerintem akkor lehetne deus ex machináról beszélni, ha egészen a játék végégig semmi ötletünk nem lett volna arra, hogy győzzük le a Kaszásokat, aztán hirtelen megjelent volna a Catalyst, és átnyújtotta volna a Crucible-t, hogy "tessék, itt van használjátok". A konfliktus számunkra ugyanis a Kaszáskérdés megoldása volt, az ő legyőzésük, nem pedig a létezésük oka.

"A motiváció pedig a jelenleg létező civilizációk és szeretteink megmentése a reaperek pusztításától. Ez percek megváltozik az évmilliók óta fennálló szintetikus-organikus szembenállás örökérvényű megoldására."
Na és ez miért baj? Így kapott magasabb távlatokat a döntésünk. Ha neked az lenne az alapproblémád, hogy a bankválság, a hatalmas kamatok miatt csődbe mentél, és a bankod a házadra pályázik ( mert válság van, és minden lehetséges forrásra szükségük van most), aztán a megoldáskeresés közepette az öledbe hullana egy olyan lehetőség, amellyel nem csak a saját gondodat oldhatod meg, hanem az egész bankrendszert megmentheted, akkor az olyan nagy gond lenne? Annyira zavarna, hogy "dehát neked nem ez volt az eredeti" célod?

A motiváció a friss információk birtokában szükségszerűen változott. Nem tudom továbbra sem, ez miért baj.

[ Szerkesztve ]

(#8021) vitaro válasza Vinyard# (#8015) üzenetére


vitaro
senior tag

Szerintem már maga a Crucible is egy deus ex machina, az első rész óta az az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan állítsuk meg a Reapereket. A harmadik rész elején még mindig fingunk sincs, erre a játék második órájában a semmiből előrántják a terveket. Rettentően kényelmes megoldás, ráadásul nagyon gyorsan jött. Onnantól már korántsem érezni annyira elkeseredettnek a helyzetet.

Steam: vitaro, Battle.net: vitaro#21950, Origin/Uplay/Epic: BehindTheRabbit

(#8022) Spectrum válasza Misály (#8017) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Ha ekkora műértő vagy, akkor mit keresel még itt? :) Nem tudom látod-e a topic nevét, "Mass Effect 3", egy hátulnézetes akció-szerepjáték, elsősorban xboxra fejlesztve. Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy ennyire elnézték volna a célközönséget.
Azért elárulom, hogy nem, nem vagyok műértő, viszont adok nálam jobban hozzáértő véleményére. Tucatszor linkelt cikk, eddig senkit sem láttam cáfolni, mégis újra és újra előkerülnek, akik ennek ellenére bizonygatják az igazukat.

Vinyard#:
de hát a Crucible-t, nem a végén húzták el a kalapból, mint a fehér nyuszit! A probléma megoldásának eszköze nem volt ismeretlen, nem hirtelen került elő...az ott volt már kezdetek óta.

Ugye most viccelsz?

Na és ez miért baj?
Mert az utolsó percekben történik, nem tudunk azonosulni a céllal. Lásd metagames cikk.

[ Szerkesztve ]

(#8023) Vinyard# válasza vitaro (#8021) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

A Crucible valóban az, de mivel az eszmecserében a befejezésre, az alapkonfliktus feltárására vonatkoztak Spectrum szavai, így ezt figyelmen kívül hagytam.

De, hogy a Kaszáskérdést egy, a játék elején már bevezetett, szóval nem a befejezésben előcibált deus ex machinával oldják meg, azon nem tudom mit csodálkoztok. Amikor az első részben. Sovereign csak úgy lepottyant a Toronyról, leeresztve pajzsait, tálcán kínálva a lehetőséget, hogy szétlőjék Saren halála után (ami továbbra is magyarázható ilyen-olyan elméletekkel, de írói részről nincs egyáltalán megmagyarázva, miért fingott ki ő is Saren halála után ilyen könnyen), én már akkor majdnem biztos voltam benne, hogy kb. 2 variáció van:
Vagy tökösek lesznek az írók, és hagyják kiírtani a galaxist,
Vagy jön valami, soha nem látott, soha nem halott csodafegyver, aztán egy csapásra megold mindent.

Már maga Sovereign olyan fenyegetés volt, hogy csak pislogtunk, és akkor elképzeltem egy, még ha nem is ilyen hatalmas példányokból álló, de hatalmas létszámú sereget...rögtön tudni lehetett, hogy egy ilyen sereggel szemben semmi esélyünk nincs. Csak valami csodafegyver segíthet rajtunk. Szóval igazság szerint, egy jól megalapozott megoldástól már a ME1 elkapálta magát, amikor Sovereign olyan seregekről beszélt, ami minden bolygón elfeketíti az eget...

Aztán a ME2 is eltelt úgy, hogy semmit nem hallottunk erről a csodafegyverről. Igazából a második részbe kellett volna belecsöpögtetni, hogy talán létezik ilyen...

[ Szerkesztve ]

(#8024) Vinyard# válasza Spectrum (#8022) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Igaz, rosszul fogalmaztam, szóval nem volt ott a kezdetek óta, de nem is az utolsó 10 percben rángatták elő, na!. Bocsánat. :B

"Mert az utolsó percekben történik, nem tudunk azonosulni a céllal."
Hát ez egyéni szocprobléma. Nekem nem kell 10 órán át a számba rágni, hogy azonosulni tudjak egy magasabb szintű konfliktussal.

[ Szerkesztve ]

(#8025) Spectrum válasza Vinyard# (#8024) üzenetére


Spectrum
aktív tag

De a Catalyst viszont deus ex machina. Attól, hogy hallottuk ezt a nevet a játék folyamán (és azt hittük, hogy a Citadel az), attól még ugyanúgy eddig nem ismert, hirtelen, váratlanul megjelent elem, ami megoldja a megoldhatatlant.

Nem egyéni szocprobléma. Ha te ennyi idő alatt azonosulsz egy új céllal, akkor az előzővel sem voltál különösebb kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#8026) Vinyard# válasza Malachi (#8019) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

"az a baj ezzel az egésszel, hogy a történet alapjában véve zseniálisan indult és hibátlanul építkezett és sok-sok érdekes kérdést vetett fel"

Jah, és az egyik legizgalmasabb kérdés egyben az a kérdés is volt, amire ott belül tudtad, hogy az lenne a legjobb, ha nem is kapsz választ, mert nem nagyon van rá értelmes válasz (max valami ilyen sötét energia jellegű bla-bla)
:)

"ezért aztán ahány ember, annyi értelmezés, nincs egy kiforrott, közös kánon, mindenki hajtja a saját elméletét és igazából valahol mindegyik megáll a saját lábán és senki nem mond hülyeséget, de valójában egyik elmélet sem tökéletes és mindegyikben van valami hiba. ez az írók sara."
És ez akkora baj? SZerintem nem baj, ha nincs minden a szádba rágva. Nem mondják el, mint egy óvodásnak, hogy 1+1 az 2. Természetesen ez teret ad az elméleteknek, a vitáknak, de biztos vagyok benne, hogy ez cél is volt az alkotók részéről.
AZ EC nélküli befejezés a spektrum (most nem rád gondolok :) ) egyik vége volt: Az a vég, amikor még nagyon katyvasz az egész és nagyon kevés az érdemi információ az elméletek gyártásához (persze akkor, ha elhisszük amit látunk...az IT ugyebár nem ezt tette), az egészséges elmélkedéshez.

A másik véglet az lenne, amikor minden, totálisan minden a szádba van rágva, hogy még véletlenül se kelljen gondolkoznod rajta, hogy akkor mi-merre-hány méter.

Az EC utáni befejezés szvsz pont a helyes, arany középút. Bár az tény, hogy egy bullshit problémára épülő arany középút, de ezt mindig el is mondtam.

[ Szerkesztve ]

(#8027) Misály válasza Spectrum (#8022) üzenetére


Misály
addikt

Miert kell szemelyeskedni ha kifogyunk az ervekbol es miert kell masok erveit eloszedni ha nincs mas... Nekem tetszett a tortenet, befogadhatonak iteltem es nem ereztem elcsepeltnek (meglepodnel hogy a nagy sci-fi irok hany bakit kovettek el eddig, Asimov pl nem nagyon tudta osszerakni az idovonalat es hatalmasakat ugralt idoben, nem az egyik legkovetkezetesebb sci-fi iro megis az egyik legnagyobb volt), egy erdekes tema konzumer kontosben. Ebbol kifolyolag nem tartok igenyt masok elemzesere (ami ahany ember annyi fele, foleg ha egy irodalmi murol van szo) ami azt taglalja, hogy miert szar az egesz amikor elveztem a tortenetet.

"Mert az utolsó percekben történik, nem tudunk azonosulni a céllal. Lásd metagames cikk." Te nem tudsz azonosulni vele de akartal, en nem is akartam azonosulni vele pusztan vegigneztem, ateltem. Nameg cel: a cel a kaosz (gyk.: konfliktus) elkerulese, amibol jocskan volt reszunk a 3 epizod soran, es szep sorjaban le is gyurjuk ezeket. Nem a vegen "azonosulsz" vele, csak a vegen tudatosulhat, hogy egesz vegig ezert jatszottal...

Deus ex machina: a Cruicible valoban eroltetett, a cel erdekeben vetik be, nem vart fordulat volt, hogy valojaban nem is fegyverrol beszelunk... mellesleg ilyennel meg Asimov is elt, amikor Giskard es Oliwav (akik szinten szintetikus eletformak) hirtelen ugy dontott, hogy az emberiseg erdekeben lakhatatlanna teszi a foldet egy atomtoltettel...

(#8028) Vinyard# válasza Spectrum (#8025) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Nem a Catalyst oldja meg a megoldhatatlant, hanem a Crucible. Vagyis inkább a kettő együtt.
De ez nem is fontos: A lényeg, hogy a problémát egy csodafegyver oldja meg. Ez a csodafegyver már a ME3 eleje óta szerepel, csak akkor még nem tudod, hogy a Catalyst is szükséges a működéséhez.

A csodafegyver viszont valóban egy deus ex machina, de nem a végén vetik be az írók. Most ezt lehet kicsit hülyén írtam le, de summa-summarum, a deus ex machina nem az oly sokat szidott befejezésben, 10 perc alatt kerül elő, hanem már a játék elején. Mindössze annyi változik a befejezésben, hogy megtudod, hogyan, mivel együtt működik a Csodafegyver....és emellett még választ is kapsz a Kaszások létezésének okára...de ez a TE, vagyis Shepard problémájának nem volt része, csak közvetve. (Neki ugyanis anniy volt a problémája, hogy jönnek a Kaszások, és le kell győzni őket. A miért? nem volt probléma.)

Azt viszont ahogy már korábban is írtam, már az első rész vége után sejteni lehetett, hogy egy deus ex machina, egy csodafegyver folgja feloldani a konfliktust. Amikor a ME2 semmilyen reményt nem adott a Kaszások legyőzésére érdemben, és teljesen kilátástalan volt a sorunk a megérkezésükkor a ME3 elején, már 99% biztonsággal lehetett gondolni, hogy csak egy deus ex machina segíthet. Ezt a fentiekből látszik, nem fair a ME3, és főleg nem a ME3 befejezésének a nyakába varrni...már jóval korábban el kellett volna kezdeni utalgatni rá.

Ezt az azonosulás dolgot meg szerintem hagyjuk. Ne te mond már meg nekem, hogy én mit és hogyan éltem át a játékok alatt.

[ Szerkesztve ]

(#8029) Spectrum válasza Misály (#8027) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Nem személyeskedés. Mások érveivel pedig mi a probléma?

Ebbol kifolyolag nem tartok igenyt masok elemzesere (ami ahany ember annyi fele, foleg ha egy irodalmi murol van szo) ami azt taglalja, hogy miert szar az egesz amikor elveztem a tortenetet.

Tehát el sem olvastad. Tipikus emberi magatartás, amikor a mi véleményünktől eltérőt nem is hallgatjuk meg. Megsúgom, hogy a cikk nem szarozza a játékot, hanem objektív irodalmi elemzés. Miért szeretjük műalkotásokat és mik a jó művek jellemzői.

Te nem tudsz azonosulni vele de akartal, en nem is akartam azonosulni vele pusztan vegigneztem, ateltem.

Akkor miről beszélünk? Nem sikerült az írónak úgy megfognia, hogy azonosulj a céllal, nem neked való.

csak a vegen tudatosulhat, hogy egesz vegig ezert jatszottal...
Most más szavakban leírtad, ami a probléma. A jó művekben ezt nem így oldják meg, ismét metagames cikk.

(#8030) Spectrum válasza Vinyard# (#8028) üzenetére


Spectrum
aktív tag

De a catalyst oldja meg. "My solution". "New solutions", de továbbra is a Catalysté. A kettő együtt, igen, de mindkettő deus ex machina.

első rész vége után sejteni lehetett, hogy egy deus ex machina, egy csodafegyver folgja feloldani a konfliktust.

Nem, mert az írók szó szerint ezt mondták, "ne higgyük, hogy egy gombnyomásra felrobbantjuk a reapereket". Csodafegyvert pedig egy ötéves is ki tud találni, ennél azért többre számítottunk.

(#8031) Vinyard#


Vinyard#
aktív tag

Amúgy úgy látom eléggé parttalan ez a vita, pofozgathatjuk itt egymást egymás igazáról napestig. :) Nekem az elkövetkezendő napokban nem nagyon lesz időm erre, úgyhogy a részemről befejezem.

Még annyit, hogy a játék ilyen, akár tetszik nekünk, akár nem. Vagy megpróbáljuk elfogadni valamennyire, amennyire lehet, vagy feldolgozzuk, hogy ennyi volt, a kedvencünknek vége, és továbblépünk, keresünk másikat. Az eredeti befejezés után én egyértelműen utóbbit láttam csak elfogadhatónak, a játékot ugyanis nem tudtam ilyen befejezéssel megemészteni.

Az EC, bár nem jó, összességében szerintem nem is rossz befejezés egy nagy szériának. Egy közepes lezárás. Fogyaszthatóvá teszi a terméket számomra, és ennyi, se több, se kevesebb.

Viszont akármilyen is a befejezés, akármi is az alaptézis, úgy gondolom izgalmas jövőt vetít elénk a ME szempontjából. Bár továbbra sem tudom felfogni, hogy akarják a játék végi döntéseinket és azok lehetséges, messzemenően más következményeit egy játékba gyúrni, de nagyon sok potenciál van a 3 befejezésben...főleg talán a Controlban és a Synthesisben. De a Destroy is érdekes, hogy ha megint előjön a konfliktus, vajon hogy oldják meg, már Kaszások nélkül. :DD

(#8032) FehérHolló válasza Spectrum (#8030) üzenetére


FehérHolló
veterán

Szerintem vagy túl naív vagy, vagy nem tudod, hogy hogyan működik a mai regényírás a regénysorozatoknál.
Így.
Nem csak a ME világában, nagyrészt mindenhol. Van egy jó alapötlet, valaki(k) teremt(enek) egy univerzumot, aztán utána az írótársak telepakolják klisékkel. Nagynevű sci-fi példák: Dűne, Shadowrun, MechWarrior.

Welcome to the real world, Neo.

[ Szerkesztve ]

Skynet is real. It's called Google.

(#8033) Spectrum válasza FehérHolló (#8032) üzenetére


Spectrum
aktív tag

De tudom, itt is pont így történt. A ME világának kitalálója már a közelében sem volt a 3. résznek. Viszont akkor a klisékkel és gyengülő írással megszületett művet ne hívjuk már "zseniális"-nak.

(#8034) Vinyard# válasza Spectrum (#8030) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Oké, akkor még ennyit:
"De a catalyst oldja meg. "My solution". "New solutions", de továbbra is a Catalysté. A kettő együtt, igen, de mindkettő deus ex machina."

Ennek nem sok értelme van így, mert ez "Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?" kérdés. Egyik sem működik a másik nélkül...a problémát valóban a Catalyst oldja meg, de a Crucible nélkül erre képtelen lenne...Szóval most kérdezem, ha lelövöd a rád támadó zsebest, mi oldja meg a problémát, a pisztoly, vagy a golyó? :) Egyik sincs a másik nélkül, és csak együtt jelent megoldást.

Viszont azt, hogy a problémát egy deus ex machina fogja megoldani, nem a befejezés dobta ránk, mint hideg vizes bödönt. Ezt már a ME3 eleje óta tudtuk, és már a ME1 óta számíthattunk rá. A befejezéssel annyi változott, hogy a már régóta létező deus ex machina maga kibővült új távlatokkal, magyarázatokkal, kiderült, hogy nem önmagától működő csodafegyver. Ennyi.

"Nem, mert az írók szó szerint ezt mondták, "ne higgyük, hogy egy gombnyomásra felrobbantjuk a reapereket". Csodafegyvert pedig egy ötéves is ki tud találni, ennél azért többre számítottunk."

Ezt nem sértésnek szánom, félre ne értsd, csak amolyan ténymegállapítás: Akkor egyszerűen az van, hogy naivak voltatok. Michael Bay is elmondja minden transformers előtt, hogy milyen király lesz, aztán ugyanolyan nézhetetlen az összes. De fel lehetne hozni bármilyen produktumot a szórakoztató iparból a filmeken át megkezdve a videojátékokig, mindent. Mindenhol megígérnek fűt-fát a készítők, mindenhol azt hallod, hogy ez lesz a legjobb játék, aztán ez vagy teljesül, vagy nem. Jelen esetben annyi a különbség mondjuk a transformerses hasonlathoz képest, hogy olyan emberek ígérték, akiről tudtad, hogy nem kóklerek...de senki nem tud csodát tenni. Hiába tudtam, hogy remek írók, játékkészítők dolgoznak a Mass Effect szérián, sajnos azt is tudtam, azzal is szembesítenem kellett magam, hogy csodát ők sem tudnak tenni...egy ilyen méretű, erejű, sokadik nézésre is csak legyőzhetetlen problémát feloldani nem nagyon lehet csak csodafegyverrel. Az volt a realitás már a ME1 vége óta...a ME2 óta meg aztán főleg. Amit a készítők ígértek az meg csak boldog álom volt már akkor is, amikor mondták...ami sehogy sem teljesülhetett.

Mondjátok rám, hogy kishitű, de a Kaszásokkal Drew sem tudott volna elbánni, csak valami deus ex machinával. Egyszerűen egy ilyen sereget nem lehet face to face legyőzni, csak valami trükkel, legyen az csodafegyver, Independence day jellegű vírus, vagy ilyesmi. Ez van, ezzel szembe kell nézni.

[ Szerkesztve ]

(#8035) Misály válasza Spectrum (#8029) üzenetére


Misály
addikt

Nincs objektiv irodalmi elemzes, csak szubjektiv letezik hisz az irodalom az asszociacios keszsegunket hasznalja.

"Akkor miről beszélünk? Nem sikerült az írónak úgy megfognia, hogy azonosulj a céllal, nem neked való." - fura elkepzeleseid vannak, en egy jo tortenetre voltam kivancsi, ezt befogadtam a fohossel valo azonosulas nelkul es ritkan hatott az erzeseimre (az empatia nem az erossegem, mellesleg vicces, hogyha logikus dontest akarsz hozni azok szinte kivetel nelkul renegade mozzanatok lesznek, kivetel a qte megmozdulasok, azok viszont remek szinezetet adnak a karakternek). Ennek ellenere elveztem a jateksorozatot. Eleg vad kijelenteni, hogyha nem azonosulok a tortenettel akkor az nem nekem valo es az iro szar, olvasas kozben se drukkolok es visitozok, egyszeruen ilyen a habitusom.

"Most más szavakban leírtad, ami a probléma. A jó művekben ezt nem így oldják meg, ismét metagames cikk." - kozben beleolvastam a cikkbe csakhogy ne legyek teljesen hulye, leirja szepen - jokora tulmagyarazasokkal - , hogy a nagy konyv szerint hogyan kene ennek tortenetnek mennie. Ha valami ettol elter az mar veletlenul se lehet jo?

Az ME tortenetevel nincs baj, ill nem lenne baj, ha nem ennyire mainstream mediumon lenne kiadva mint egy videojatek, olyan retegekhez is eljutott ami nehezen fogad be nem mainstream vonalvezeteseket. Meresz fricska, nekem bejott es elgondolkodtatott... mas fikazott, hogy ez nem jo mert nem a klasszikus modon zajlanak az esemenyek...

Nem mellesleg egy kis onellentmondas:

"Megsúgom, hogy a cikk nem szarozza a játékot, hanem objektív irodalmi elemzés."

"Most más szavakban leírtad, ami a probléma. A jó művekben ezt nem így oldják meg, ismét metagames cikk."

Kovetkezetesseg elkene...

(#8036) Spectrum válasza Vinyard# (#8034) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Akkor bemásolom magyarul:

A deus ex machina (latin szó szerint „Isten a gépből” ) a történetek egy jellemző eleme, egy meglepő, nem várt esemény, amely hirtelen teljesen megold egy addig megoldhatatlannak vélt bonyodalmat.

Kevésbé leleményes drámairók a csomó megoldását logikus uton meg nem találván, egy istenséget hívtak segítségül, a cselekményt jól-rosszul befejezte

Nem tudjuk, hogy a Crucible meg fogja oldani a konfliktust. Azt sem tudjuk mire jó. A harmadik rész folyamán számtalanszor visszatérő elem a "remény", amivel a Föld felé indulunk, nem a megoldással.
Tudtunk a reapereket irányító AI-ról? Nem. Tettek rá utalást korábban? Nem. A Crucible nem működik amikor rácsatlakoztatjuk, újabb megoldhatatlannak tűnő probléma, azt is Catalyst oldja meg. Elég jó példa a definícióra. Ezen kár vitatkozni.

Annak, hogy "számíthattunk rá" - azaz valamire -, köze nincs az írói eszközhöz. Tehát ha már másodszor olvasol egy történetet és tudod mi fog következni, akkor megváltoznak a műben használt eszközök? :)

Ez önmagában nem gond, csak béna. Nem méltó a ME csavaros világához, tuti nem "zseniális" vagy kielégítő.

(#8037) Spectrum válasza Misály (#8035) üzenetére


Spectrum
aktív tag

az empatia nem az erossegem

Azt hiszem mindenre megkaptam a választ. A művészet pont erre hat(na). Ennek hiánya amúgy elmebetegségnek számít.

Nem mellesleg egy kis onellentmondas

Nincs ellentmondás, nem írtam, hogy ahol nem így oldják meg az automatikusan szar.

[ Szerkesztve ]

(#8038) CPT.Pirk válasza Vinyard# (#8018) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Csak visszatérve a gravitációra, egész szép magyarázata van, tök egyszerű elképzelni a lepedővel mint a téridő szövete, ahogy egy nagyobb golyó benyomja, és begurul a kisebb golyó. Ha ezt térben képzeled el, akkor már meg is van a befelé mutató gravitációs erő.

Az más kérdés, hogy az anyag hogyan hat a téridő szövetére, na az a nehéz kérdés.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8039) MichaelSD válasza Misály (#8035) üzenetére


MichaelSD
őstag

"Nincs objektiv irodalmi elemzes, csak szubjektiv letezik hisz az irodalom az asszociacios keszsegunket hasznalja."

Ez nem igaz, minden műfajnak megvannak az elemei amitől az ami. Legyen az dráma, vagy hollywoodi akció film. Pontosan ezeket lehet objektíven elemezni. Ha nincsenek meg, akkor az annak nem jó. Az ME3 semminek nem jó.

A moziban általában a művészfilmek rúgják fel ezeket a szabályokat. Ez jó vagy nem más kérdés.
Ha azt mondod, hogy a ME "művész játék" lett, akkor a Bioware vezetését, úgy kellene kirúgni a részvényeseknek, hogy a lábuk nem éri a földet. Hogyan gondolták, hogy ebből nem lesz baj? A másik, hogy művészinek a játék 99%-át nem lehet nevezni (egyiket sem, de a ME3-at pláne nem). Azért mert kinyírják menet közben a társaimat és csinálnak egy művész (ami szerintem nem az) véget, még nem lesz komoly darab a játékból. Pláne, hogy az első két rész teljesen más stílusú volt, a történet teljesen más irányba ment.

Ha azt mondod, hogy az ME klasszikus elvek szerint épül fel, akkor a cikk pont leírja, hogy nem és miért nem. És tegyük hozzá, eltekintve az alapvető logikátlanságoktól a játékban, hogy nincs jól megírva. Sem mint dráma, hősies eposz, giccses szappanopera nem állja meg a helyét. Egyszerűen túl sokat kevertek össze.

Elhiszem, hogy lehetett volna akár jóis az ötlet, de ahogy megcsinálták úgy pocsék ahogy van, és ezen az EC sem segít. Akkor inkább lett volna egyszerű vége: győztünk, hazamegyek a nőmmel, a gonosz idegenek meg hallottak. Még ez is jobb, mint ez "a nem tudom igazán mit akarok" jellege a játéknak.

XMPP: sdmichael@kdetalk.net

(#8040) Polllen válasza Misály (#8011) üzenetére


Polllen
nagyúr

Mivel szerintem az egész vita nem más, mint vihar a biliben, így csak egy részt ragadnék ki:

"elvegre onszantukbol lettek felig szintetikusok"

Ez borzasztóan nagy tévedés, hiszen az fajok nem ezt akarják. Ez egyedül Shepard döntése.

Egyébként arra, hogy a fajok mit szeretnének, meg mit nem, elég sok utalás van. Az összefogás nem azért születik meg a reaper-k ellen, hogy közös létformaként éljenek tovább.

Pl. ha Talival jöttél össze, az utolsó éjszakán erről is beszélgetnek...

S: "Is it how we survive? Adopting?"
T: "To a cold, or inter-species contact, yes. To the reapers, no."

Vagy maga Shepard is arról beszél chilsucker-nek, hogy az eredeti formájában szeretnének megmaradni. A galaxis akaratáról csak a kontroll/reaperek kiírtása opció esetében beszélhetünk, ekkor marad meg a szabad akaratuk a külső fenyegetés nélkül.

Rájuk lehet sütni, hogy a fától nem látják az erdőt és nyilván magasztos eszme és nemes gondolat a szintézis, de mindenre meg kell érni és elfogadni. Mint lehetőség nagyon jó, de ugye minden játékosnak egyedül kell mérlegelnie.
Nem biztos, hogy mindenki kér az örök életből és más egyéb nyalánkságokból.
Szerintem ez az univerzum nem készült fel erre és egy ilyen evolúciós ugrást soha sem szabad kikényszeríteni, de ofc ez csak az én választott utam.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#8041) Spectrum válasza Polllen (#8040) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Starchild szerint sem lehet kényszeríteni. "It is not something that can be.. forced."

[ Szerkesztve ]

(#8042) MichaelSD válasza Spectrum (#8041) üzenetére


MichaelSD
őstag

De azért ott van a sok rossz választás között. Véletlenül.. :)

XMPP: sdmichael@kdetalk.net

(#8043) mrhitoshi válasza Vinyard# (#8018) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Nem akarok elmenni teljesen a témától, de szubatomi szinten nem tudja senki mitől lesz a részecskéknek tömegük. Az atom 99%-as üres tér. Szóval még sem annyira kézen fekvő a gravitáció. Persze nagy mértékben is más a helyzet.

PS4

(#8044) Vinyard# válasza Spectrum (#8036) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Nem értek egyet. Az én nézőpontomból ugyanolyan kár ezen vitatkozni.

[ Szerkesztve ]

(#8045) Vinyard# válasza MichaelSD (#8039) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Ezen azért még megakadt a szemem:
"Pláne, hogy az első két rész teljesen más stílusú volt, a történet teljesen más irányba ment"
Mégis milyen irányba? A Kaszásokról megtudtuk azt, amit a másodikban megerősítettek. A harmadikban szintén + még egyéb dolgokat.
Aztán voltak utalgatások a sötét energiára...és kábé ennyi, ahová ment az a nagy történet, ha cselekmény fősodrát nézzük. A 2. rész igazán bravúros ebben, mert a világ, a fajok száma és megismerése szépen bővült, de a fősodor alig haladt előre...megismertük a Collectorokat, a Cerberust részletesebben, legyőztük őket, és ennyi.
A mellékágakat meg szépen lezárta a 3. rész (a többségüket). Úgyhogy itt nem igazán értem, mi volt neked a "más felé haladó történet". Annyira másfelé haladt, hogy nem is nagyon tudtuk merrefelé halad a történet, mert a legfontosabb dolgokról nem nagyon tudtunk meg semmit.

[ Szerkesztve ]

(#8046) FehérHolló válasza mrhitoshi (#8043) üzenetére


FehérHolló
veterán

Egy műegyetemi msc-s kvantumfizika tárgy sikeres letétele után azt mondom, hogy ez bullshit, amit írtál.
Remélem, nem baj.

[ Szerkesztve ]

Skynet is real. It's called Google.

(#8047) mrhitoshi válasza FehérHolló (#8046) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Nem természetesen, de elmagyarázhatod, mert érdekes téma. :D

PS4

(#8048) Spectrum válasza Vinyard# (#8044) üzenetére


Spectrum
aktív tag

Akkor valószínűleg nem érted a deus ex machina irodalmi eszköz jelentését. Mondj egy olyat a definíciójából, ami nem illik rá a catalystre.

(#8049) Vinyard# válasza Spectrum (#8048) üzenetére


Vinyard#
aktív tag

Leírtam már százszor. Crucible. A Crucible a deus ex machina. A Catalyst, hogy az kell a Crucible-höz, meg hogy pontosan mi fog történni, az már csak kiegészítés, magyarázkodás.

Nem tudtuk, hogy a Crucible meg fogja oldani a konfliktust? Na persze. Csak az nem tudta, aki vak, meg süket. A kérdés szempontjából a hogyan meg irreleváns.

(#8050) Polllen válasza Vinyard# (#8049) üzenetére


Polllen
nagyúr

Mivel egesz jatek alatt azt epitik, semmi varatlan nincs benne. :U

A childsucker egesz mivoltja a deus ex... Nem nehez ezt megerteni, fuss neki ujra;)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Útvonal

Fórumok  »  PC játékok  »  Mass Effect 3 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.