Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55251) BBéci válasza dabadab (#55250) üzenetére


BBéci
titán

Keveseket érdekel az ABX teszt, Te közéjük tartozol, gondolom legalább heti rendszerességgel műveled. Másoknak, nekünk az a fontos, hogy az otthon megszólaló zenét élvezzük. Ha ahhoz egy tápkábel kell, akkor megvesszük és nem nyavalygunk.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55252) dabadab válasza BBéci (#55251) üzenetére


dabadab
titán

Ahhoz képest, hogy mennyire szereted osztani az észt hifis kérdésekben, meglepően kevés érdeklődést tanusítasz azirányba, hogy mi is a valóság.

DRM is theft

(#55253) BBéci válasza dabadab (#55252) üzenetére


BBéci
titán

Amit hallok, az nem a valóság? Ez a hónap vicce.
Te milyen mérésekkel, ABX tesztekkel támasztottad alá azt a rengeteg "érdekességet", amit a HDMI kábeles cikkben írtál?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55254) liszi70 válasza BBéci (#55253) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Amit hallok, az nem a valóság?"

Nem mindig. Én egy csomószor hallottam tök mást olyankor amikor tudtam hogy mit hallgatok, mint amikor nem tudtam. Épp tegnap értettél egyet velem abban, hogy mennyire fontos a hifi-házimozi világban a psziché és a placebo. Amit pedig valamilyen tudat alatti folyamat részeként hallunk jobbnak vagy csak másnak, az szerintem nem az objektív valóság része. Attól nem a kábel lesz "jobb". Attól persze valóság, a te saját szubjektív valóságod. Egyébként nem kell feltétlen tápkábel-csere ahhoz, hogy másnak, akár jobbnak halljunk valamit. Egyeseknek elég hozzá a hangsugárzókra ragasztott színes papírfecni is.

[ Szerkesztve ]

(#55255) Dave46


Dave46
tag

Ha már a tápkábelekről van szó, tervezem a gyári, a Marantzhoz kapott filléres jellegű tápkábelt lecserélni valami igényesebbre. Merlin Tarantulával kapcsolatban valakinek van tapasztalata? Megvehetem? Elvileg ebben az árkategóriában elfogadható (állítólag).

It's never your successful friends posting the inspirational quotes.

(#55256) lajthabalazs válasza BBéci (#55253) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Amit hallasz, az az elképzelésed a valóságról, nem a valóság. A percepciód sok mindentõl függ, az eszközöktõl azok illesztésén, a lejátszott tartalomtól kezdve az eszközzel kapcsolatos elvárásaidon, hangulatodon, a hallgatás kontextusán keresztül akár a dollár árfolyamáig. Akkor lesz egy teszt, vélemény releváns, ha lehetõség szerint az eszközön kìvül minden más szempont hatását sikerült kiküszöbölni. HiFi esetén a legdurvább torzítást a "hallgatásba" a placebo hatás adja. Sok kisérlet igazolta a placebo hatás meglétét. A legszembetûnõbb amikor egy AA teszten megfelelõ felvezetés után a tesztalanyok hatalmas különbségekrõl számolnak be. Emberek vagyunk, nincs ezzel baj. Pont ezért nem ìgy vizsgálják a szubjektív különbségeket.

(#55257) liszi70 válasza Dave46 (#55255) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Megvehetem?"

NEM! :D Ha csak egy pár hozzászólást visszaolvasol, láthatod, hogy attól függetlenül, hogy valaki hisz-e benne vagy nem, mindenki azt ajánlja, hogy ki kell próbálni, mégpedig otthon, saját rendszerben, mielőtt megveszed! Aztán, hogy amit hallasz, az minek köszönhető, valós vagy vélt különbség, az már mindegy is. De aki objektívan akar dönteni kábelekről, kiegészítőkről, én vaktesztet IS javaslok mindenkinek a hosszútávú hallgatás mellett. Aki erre nem hajlandó, és megelégszik azzal, hogy beteszi és jobb vagy nem jobb, és a családi költségvetés sem sínyli meg, az is rendben van, lényeg, hogy jól érezze magát tőle. :)

[ Szerkesztve ]

(#55258) lajthabalazs válasza liszi70 (#55254) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

https://www.youtube.com/watch?v=v9JQsXPd41U De mi persze ennél objektívebbek vagyunk. Egy frászt :)

[ Szerkesztve ]

(#55259) Dave46 válasza liszi70 (#55257) üzenetére


Dave46
tag

Természetesen értem, hogy tesztelni és hallgatózni kellene, ez tiszta sor, ez minden komponensre igaz, csak sajnos nincsen lehetőség rá, abszolúte semmi. Mivel eleve elképzelésem sincsen, hogy mi is várható egy tápkábel cserétől, ezért ebben az esetben még tudnék nyugodtan aludni, ha egy olyan kábelt vásárolnék, ami belépőszinten egy sokak által tesztelt, ismert és elismert darab. Az, hogy az én rendszerembe hogyan illeszkedik, az kérdéses, de gondolom a 200 forintos kábelnél jobb lesz.

Egyelőre erre van lehetőségem.

[ Szerkesztve ]

It's never your successful friends posting the inspirational quotes.

(#55260) krichd1 válasza lajthabalazs (#55234) üzenetére


krichd1
addikt

Ha elméletileg mindent tudsz egy ismeretlen erősítőről, akkor is meg kell hallgatni, ez alól nem lehet kibújni, ha tényleg tudni akarod milyen a hangja. Elmélkedni persze lehet, miért úgy szól ahogy, ennek gyakorlati értelmét csak akkor látom, ha vki maga is fejleszt erősítőket. Illetve könnyebben elkerüli a szélsőségesen rossz erősítőket.
DAC-nál is hasonló a helyzet, egy olcsó alkatrészekből összerakott egyszerű kis DAC kártyáról nagyjából meg lehet mondani meghallgatás nélkül is kb. milyen hangminőséget érhet el. Aztán lehet tévedünk.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#55261) lajthabalazs válasza Dave46 (#55259) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Lehet hogy elég, ha eladom neked a 200Ft-os kábeledet 12.500Ft-ért. Annak a kábelnek nagyon alacsony az ellenállása, és szinte nincs impedanciája és a tehetetlenségi nyomatéka a drágább kábelekkel vetekszik. A vezető fémes rácsszerkezetének köszönhetően a jel szinte fénysebességgel halad át rajta, a tápfeszültség fázistolás nélkül jut az erősítőbe. A mérnökök évtizedes tapasztalataiknak és számtalan valós élet beli kisérletnek köszönhetően úgy alakították ki a villásdugóját, hogy a legtöbb hálózati aljzatba pontosan illeszkedjen. A fekete szigetelés nem csak eszététikus, de keskeny, lekerekített formája nem akadályozza a hanghullámokat a terjedésben. Összességében egy kiegyensúlyozott, megbízható kábel, felhasználók tízezrei elégedettek vele, például te is örömmel használtad eddig. Ha a csere mellett döntesz, arra biztosan számíthatsz, hogy ha nagyon figyelsz, olyan részleteket fogsz meghallani a zenéből, amit eddig nem vettél észre.

(#55262) BBéci válasza lajthabalazs (#55256) üzenetére


BBéci
titán

Szinte minden alkalommal a vakteszt is része egy eszköz, lejátszó, erősítő, kábel, vizsgálatának. Ott hogyan jön be a képbe a placebo?
Hangdobozokkal sajnos nehezen megoldható.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55263) lajthabalazs válasza krichd1 (#55260) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Én sem gondolom, hogy fel fogom tudni rajzolni a frekvenciaválaszát, ha látok egy kapcsolási rajzot. De a használt piacon annyi modell van, az árak olyan széles skálán terülnek akár típuson belül is, hogy minden kapaszkodóra szükség van. És persze nem hogy minden példányt, de minden típust is lehetetlen meghallgatni (no meg összehasonlítani valamit, amit két hete, vagy akárcsak egy nappal korábban hallottam azzal, amit most hallgatok, kategórián belül lehetetlen).

Az előszűrésben szerintem nagy segítség bármilyen tudás a konstrukcióval kapcsolatban. Eddig HiFi fórumokban az egyetlen paraméter, ami alapján egy ismeretlen erősítőről valamilyen előrejelzést mertek adni, a tömeg volt, a nehezebb jobb alapon. Ez alapján minden legalább 12 kg-os erősítőt erősítőt érdemes meghallgatni, annyit viszont nem szeretnék utazni.

(#55264) Dave46 válasza lajthabalazs (#55261) üzenetére


Dave46
tag

;]

It's never your successful friends posting the inspirational quotes.

(#55265) lajthabalazs válasza BBéci (#55262) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Bocsánat, a leírásodban nem volt vakteszt. Ahogyan egyetlen HiFi elemzésben sem, amit az elmúlt napokban mackó útmutatása alapján olvastam.

Te milyen módszertan szerint vaktesztelted a lessloss tápkábelt?

(#55266) liszi70 válasza BBéci (#55262) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Szinte minden alkalommal a vakteszt is része egy eszköz, lejátszó, erősítő, kábel, vizsgálatának."

Ez annak fényében elég érdekes, hogy azt írtad nemrég a fórumba, hogy "ha valaki még egyszer ezzel a vakteszt nevű baromsággal jön, az virtuális fejberúgást érdemel". :D

(#55267) #71562240


#71562240
törölt tag

Megint felfedeztetik a spanyolviasz.

(#55268) liszi70 válasza #71562240 (#55267) üzenetére


liszi70
nagyúr

Az élet egy nagy körforgás. :D

(#55269) BBéci válasza liszi70 (#55266) üzenetére


BBéci
titán

Azért, mert annyira magától értetődő, hogy sért a feltételezés, miszerint nem volt vakteszt.

(#55265) lajthabalazs
4-5 fős társaság, valaki cserélgeti a kábeleket, ám a többieknek fogalmuk sincs, hogy éppen melyik van bekötve.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55270) krichd1 válasza lajthabalazs (#55263) üzenetére


krichd1
addikt

Ezt a tömeg alapú osztályozást én sosem értettem. Sokat hallott, tapasztaltabb emberek véleménye sokkal jobb kiindulási alap. Amúgy erősítőket elég jól meg lehet különböztetni hangjuk alapján.
Miért pont 12kg a határ térték ? ;]

[ Szerkesztve ]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#55271) liszi70 válasza BBéci (#55269) üzenetére


liszi70
nagyúr

BBéci! Azt írtad, vakteszt nevű baromsággal jön! Többek között nekem írtad, úgyhogy pontosan emlékszem rá. Sajnos egy jó része annak a beszélgetésnek a moderátorok áldozatává vált, már nem tudom miért, de ez olyan téma, ami szokott indulatokat kelteni. Aztán többen is leírták, hogy nem, szerintük nem baromság a vakteszt.

[ Szerkesztve ]

(#55272) blattida válasza krichd1 (#55270) üzenetére


blattida
nagyúr

Én például 40 kg tömeg alatt még a szemizmaimat sem mozdítom meg.
ABX teszteken pedig 80 kg alatt.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#55273) lajthabalazs válasza BBéci (#55269) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Azért gondoltam, hogy hiányzik, mert nem írtad le sem a végrehajtás módját, sem az eredményét, a tudományos publikácók ilyen szempontból elkényeztetik az embert, leírják, hogy milyen bemenettel, milyen körülmények közt, milyen módszerrel milyen kimenetet értek el.

Volt A-B, B-A, A-A, B-B kábelcsere véletlen sorrendben, többször, különböző tartalmakkal, a hallgatóság nem hallotta/látta egymás véleményét, csak előre megadott kategóriák (tisztaság, részletesség, stb...) szerint hasonlította össze az első és a második mintát, aztán táblázatban összesítettétek az eredményeket? Mert a cikkben csak annyi volt, hogy "A szokásos gyári tartozék vezetékekhez képest minden esetben egyértelmű és pozitív változást okoztak a DFPC fonatok. " meg "A sztereó színpadon az Original kábel sokkal előrébb hozta az énekesnőt, ellentétben a Signature-rel amely valamivel hátrább helyezte." Volt egy ilyen kategória, hogy hol áll az énekesnő, mindenki csöndben rajzolt, és az A kábelnél minden teszten előrébb, a B-nél hátrébb rajzolták? Vagy meghallgatták az elsőt, aztán addig beszélgettek, ameddig ki nem alakult a konszenzus?

(#55274) bajnokpityu válasza Lompos48 (#55248) üzenetére


bajnokpityu
félisten

logikusan ott már kéne mutatnia valamit. találtál ilyen méréseket?

eladó Kawasaki j300 robogó

(#55275) BBéci válasza liszi70 (#55271) üzenetére


BBéci
titán

Természetesen nem baromság a vakteszt, sőt, sokszor szükséges. De amikor annyira egyértelmű a különbség, hogy csak a félsüketek nem hallják, akkor is azt követelni, minimum bicskanyitogató kötekedés.

(#55273) lajthabalazs
Igen, minden pontosan úgy történt. Netán ott voltál, csak a nagy "vakozásban" nem ismertelek fel? ;]

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55276) Lompos48 válasza bajnokpityu (#55274) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Nincsenek, de természetesnek találom, mert a (pl.) "csúcskábelgyártók" nem fogják az így elért mérési eredményeikkel növelni az eladásaikat. Sokkal megkapóbb az, hogy a kábelük okán az énekes elébbjött egy méterrel a színpadon.

(#55277) lajthabalazs válasza BBéci (#55275) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Nem voltam ott,de ha tényleg ilyen alaposak vagytok legközelebb elmennék, kipróbálni mennyit hallok abból, it a nagyok. Persze csak ha ezek után isfogadsz.

(#55278) liszi70 válasza lajthabalazs (#55273) üzenetére


liszi70
nagyúr

Ó, Istenem, dehogy kell ezt ennyire tudományosan csinálni! (Persze tudom, hogy így lenne "szabályszerű".) Sokkal egyszerűbb kivitelezéssel is megelégednék, de nem nagyon van rá törekvés a gyártók és tesztelők részéről. Én sokat vakteszteltem, nem véletlenül alakult ki a kissé hitetlen hozzáállásom, amivel gyakran BBéci agyára megyek. :P :D

(#55277) lajthabalazs "ha tényleg ilyen alaposak vagytok legközelebb elmennék"

Nem érezted a válaszában az iróniát? :)

[ Szerkesztve ]

(#55279) bajnokpityu válasza Lompos48 (#55276) üzenetére


bajnokpityu
félisten

siltech régebben torzítási adatokat közölt. vicces látni, h amikor a hangfalak 0.1-5% között tozítanak, az erősítők 0.1-0.01% között, akkor a legolcsóbb kábelük 0.001% körül az akkori legdrágább meg 0.000001% körül. Nem pontosak az adatok, de volt már mérés a témában, és volt más, aki legalább közölt valamit. még ha semmire se lehetett menni ezzel.

Ugyanakkor másképp rozítanak a kábelek, a dobozok, és az elektronikák. nekem pl torzabb egy 0.001%os visszacsatolt erősítő hangja, mint egy 0.1%os nem visszacsatolt cucc, vagy akár némelyik 1%os csöves. érdekes dolgok ezek.

eladó Kawasaki j300 robogó

(#55280) dabadab válasza BBéci (#55275) üzenetére


dabadab
titán

"Igen, minden pontosan úgy történt. Netán ott voltál, csak a nagy "vakozásban" nem ismertelek fel?"

Egyébként mi az oka annak, hogy ha valaki rákérdez a konkrét technikai részletekre, akkor nem az ilyenkor szokásos és normális választ adod (vagyis hogy elmondod őket), hanem kitérsz a válasz elől és sértegetsz? Mert a saját tapasztalataim alapján ez leginkább akkor szokott előfordulni, ha az illető valamiért nem szívesen árulná el az igazat, de aztán lehet, hogy neked más indokod van erre.

DRM is theft

(#55281) liszi70 válasza dabadab (#55280) üzenetére


liszi70
nagyúr

".....kitérsz a válasz elől és sértegetsz"

Ez csak irónia volt részéről szerintem, nem éreztem sértegetést.

[ Szerkesztve ]

(#55282) Warter válasza liszi70 (#55281) üzenetére


Warter
őstag

És a kitérést érezted? :)

(#55283) Lompos48 válasza bajnokpityu (#55279) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Persze, hatalmas a köd.

De csak a mondatodból kiindulva is nehéz a mérlegelés

...nekem pl torzabb egy 0.001%os visszacsatolt erősítő hangja, mint egy 0.1%os nem visszacsatolt cucc, vagy akár némelyik 1%os csöves...

A torzabb szerintem személyes élmény/érzékelés, míg a számadatok (reményszerűen mérésre alapozott) megadott értékek, amiket valamikor-valahol-valaki-esetleg megmért, de a teszt alatt található készülék épp' nem hozza össze.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb torzításmérő olyan -80dB-ig mér és itt komoly gyártókról beszélek, mint Rhode&Schwarz, Bruel&Kjaer vagy Keysight (ex Agilent (ez Hewlett Packard)).

(#55284) bajnokpityu válasza Lompos48 (#55283) üzenetére


bajnokpityu
félisten

a zenében a glob neg. visszacsatolás okozta torzítás kellemetlenebb a fülnek (néhány kivétellel), még ha a sinusos jelalakon mért érték ezáltal javul is. erre gondoltam.

lajthabalazs:1x már megtettem ilyet, teljesen szkeptikus,de jó fej emberek voltak a vendégek. nem nagyon érteték, hogy lehet akkora differencia két digi kábel között.

tápkábelt egyszer demoztam egy jó barátomnak, villamosmérnök BMEn, csak nevetett, hogy "ezt meg hogy"
meg ezt hallania kéne a tanáromnak...

ha én boltos lennék, és nagyon ráérnék segitenék ebben, de mivel magam részéről már nem küytüzök lassan egy éve, nem fogok demozgatni ilyen difiket. nem akarok senkit megtériteni.

[ Szerkesztve ]

eladó Kawasaki j300 robogó

(#55285) lajthabalazs válasza liszi70 (#55278) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Szervezzünk legalább egy ilyen tesztet! Engem a tápkábel és a digitális jelforrás érdekelne nagyon, ha ott kimutatják a különbséget a jó és a nagyon drága közt, akkor én is hívő leszek.

Szerintetek van olyan bolt vagy bemutatóterem, ahol nyitottak lennének ilyesmire? A teszteket szivesen megtervezem, kinyomtatom az értékelőlapokat, összesítem, és a cikket is segítek megírni.

(#55286) #71562240 válasza Lompos48 (#55283) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az idézett mondat elsősorban az előzővel együtt érdekes, az a lényege, hogy a különféle készülékek torzítási számértékei legfeljebb csak készüléktípuson belül jelenthetnek valamelyes összehasonlítási alapot, készüléktípusok között nem. Például sokan mondanak olyasmit, hogy a hangberendezés leghangsúlyosabb, legtöbb figyelmet és pénzt kívánó eleme a hangdoboz, mert annak a legnagyobbak a torzításai a remdszerben. Ez így ugyebár értelmetlen kijelentés, más-mást jelent a hangdoboz, erősítő, CD-játszó, kábel... torzítása. A hifisták számára ez persze közhely, nem is kéne beszélni róla, - ha gyanútlanok nem tennén2k gyanútlan kijelentéseket.

(#55287) Lompos48 válasza #71562240 (#55286) üzenetére


Lompos48
nagyúr

...legfeljebb csak készüléktípuson belül jelenthetnek valamelyes összehasonlítási alapot, készüléktípusok között nem.

Ezt a kijelentést tudomásul veszem, nyugtázom, de nem fogom soha elfogadni. A többi mehet, akár közhely, akár a hifitudomány csimborasszója.

(#55288) #71562240 válasza BBéci (#55275) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem érted a lényeget. Vaktesztet mindig kell végezni, anélkül nem élet az élet. A vaktesztnek minimum háromszorosnak kell lennie, ahol nem csak a hallgatóság, nem csak kísérletvezető nem tudja, hogy éppen melyik készülék szól, hanem maguk a készülékek sem. Ennél is jobb a négyszeres vakteszt, ahol a MAVIR irányítóközpont ügyeletesei is félrefordítják a fejüket, nehogy az áramhálózat adataiból következtetéseket tudjanak levonni, hogy éppen melyik készülék szól.
Ideális megoldás pedig csakis az ötszörös vakteszt lehet, amelyben még az isten vagy az istenek sem láthatják, hogy éppen mi történik, például a kísérlet előtt mindenttakaró függönyt kell húzni az Olymposz köré - no persze ez is szart ér, ha a pánteizmusra alapozzuk a létet.

(#55289) dabadab válasza Lompos48 (#55287) üzenetére


dabadab
titán

Csak úgy érdeklődésképpen: te már olvastál kammerertől olyan hozzászólást, amiben konkrét technikai részleteket érintett és azok nem voltak hibásak?

DRM is theft

(#55290) Lompos48 válasza dabadab (#55289) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Most ha kammereresen válaszolnék, azzal kezdeném: mi az hogy technikai részlet? :)

Egyébként nem emlékszem. Ebben ellenben semmi kivetnivaló nincs, hisz' a technika - mint mezei muszáj - kiszolgálja jól/(inkább)rosszul az audiofíliát. ;] Összeszólalkozásainknak alapja általában (részemről) a számszerűsítés/mérhetőség.

Nélküle pedig nem volna ez a topik az, ami. :R

[ Szerkesztve ]

(#55291) #71562240 válasza Lompos48 (#55290) üzenetére


#71562240
törölt tag

Éppen elindítottam volna egy hozzászólást számodra a hifi kábelek mérési lehetőségeinek hifi összefüggéseiről, de az adott kamarillapolitikai események miatt nem teszem. A továbbiakban sem.
Szerk.: Márminthogy nálam ugyanarra a polcra kerültél, ahol a hazug cenzor már régóta van.

[ Szerkesztve ]

(#55292) Lompos48 válasza #71562240 (#55291) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Szíved joga. :K

[ Szerkesztve ]

(#55293) BBéci válasza liszi70 (#55278) üzenetére


BBéci
titán

Tiéd a pont, mert volt benne irónia. Pontosan Balázs leírása szerinti teszteket nem végzünk, szerintünk nincs rá szükség. Táblázat, rajzolás, stb. Aki akarja, szervezze meg, szórakozzon ilyesmivel.
De azért a mi vak és látó tesztjeink sem feleslegesek, alaposak vagyunk, van értelmük és eredményük. Már azért is, mert sokszor ezek alapján ad ki valamelyik résztvevő százezreket, netán milliókat, a neki tetsző, mondjuk kábelekre.
Aki kételkedik benne, az tegye nyugodtan, engem hidegen hagy.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#55294) #10726912


#10726912
törölt tag

Megint egy vakteszt.
Furcsák vagytok. Fertelmesen. Miért nem vak teszteltek TI magatok? Saját rendszeretekben. Hiszen kétségbe vontok mindent, amit egy ide tévedő elmond ilyenkor. BBéci is mondhatja, hogy volt vakteszt, addig az volt a bajotok, hogy nem volt. Most, hogy volt, már az a baj, hogy nem mondja meg, milyen volt. Adottak a kábelek. 100 forintostól akár mennyi forintos is legyen. Miért nem magatok tesztelitek le a kábelek különbségét? S hogy van az, hogy annyian elmondták egyszerű emberek a kábelekkel történő kínlódásaikat, hogy többet kipróbálnak és váltanak, mert nem elégedettek? Mi segíti őket a választásban? VAKTESZTEK sorozata?
Nem.
Emlékezés.
Kocsit sem úgy próbál ki az ember, hogy beül 2 percre az egyikbe, aztán átül a másikba, lehet ez negyed óra is...hanem érzi, hogy nem kényelmes, zajos, nincs komfort érzet, stb. S ezt megjegyzi az, aki egy luxusba ül, hogy milyen egy másik luxus ármű.
Ugyanez egyeseknek a kábel, az állvány s minden egyéb. Az vak teszteljen, akit csak a vakteszt győz meg, vagy segít dönteni. Meg ABX teszt.
Mindig fel van találva a spanyol viasz ebben a fórumban. Csak kérdés, kit kéne és miért meggyőzni? Hisz aki ide jön pl kábelek miatt, annak támpont lehet mások tapasztalata, tudása.
Emiatt nem kéne folyamatosan azok tudását kétségbe vonni, akik nagyon sok hallgatódzáson vannak túl, nagyon sokszor fedeztek fel valami jót...inkább el kéne fogadni az ő véleményüket is, AB teszt emlegetések nélkül. :U

(#55295) liszi70 válasza #10726912 (#55294) üzenetére


liszi70
nagyúr

Nagyon jó, hogy ezt leírtad, de ettől még ugyanolyan fontos a vakteszt, ha belátod, ha nem, mert az érzékeink nagyon gyakran megcsalnak, ha belátjátok, ezt, ha nem. Igen, szerintem lehet, hogy benneteket, roppant tapasztalt, régi motorosokat is. Többet kéne egy hifistának is foglalkozni az emberi pszichével, mert a többség nem ismeri el, hogy ennek mekkora jelentősége van.

"Miért nem vak teszteltek TI magatok? Saját rendszeretekben."

Én nagyon sokszor vakteszteltem és még fogok is. És erre biztatok mindenkit, aki a VALÓS különbségekre kíváncsi, nem ellensége a pénztárcájának, és elfogadja, hogy az emberi fül és szem elég csökevényes szervek, amik nagyon szoros összeköttetésben állnak a tudatunk más összetevőivel.

Egyetlen személyes példa a sok közül :

Digit koaxokat teszteltem, volt Nordost, volt kácsás, volt Neotech. Sokat cserélgettem őket, nagyon markáns különbség volt a kácsás és a neotech között. A Neotech egyértelműen jobb, lazább, szellősebb, könnyedebb, dinamikusabb volt. Lehetett rá azt mondani amit BBéci szokott, hogy "csak a félsüket nem hallaná" a különbséget. Minden egyes alkalommal éreztem ezt, akárhányszor megcseréltem őket. Aztán megjött Tamoo valamit hallgatózni, és megkértem, hogy egy laza tízpróbás vaktesztet csináljunk már............. Gondolom nem nagyon kell ecsetelni, hogy mi lett a végeredmény. :D Össze-vissza irkáltam, hogy mikor melyik van bent. Amikor többször is tutira, 1000%-ra biztos voltam benne, hogy most melyik szól, egy-két ráhibázást leszámítva rendre a másik szólt éppen. :D

Szerintem egyébként még a szín, a forma, a hajlékonyság, a kinézet is komoly szerepet játszhat kábelek hangjának megítélésében. Valószínűsítem, hogy abban, hogy én a sima próbálgatásnál a Neotechet könnyedebbnek, dinamikusabbnak, lazábbnak, élénkebbnek hallottam, abban benne lehetett az is, hogy vékonyabb, hajlékonyabb, könnyebben kezelhető, az aljzatba könnyen becsusszanó volt, szemben a kácsással, ami egy sprőd, vastag, merev, nehezen ki-be húzható, hideg gyöngyház színű volt. Szerintem ilyen szinten beleszól a psziché és a tudatalatti, hogy mit hall a fülünk.

[ Szerkesztve ]

(#55297) liszi70 válasza ZSZS-CMSC (#55296) üzenetére


liszi70
nagyúr

Na, ez mintapéldája a teljesen felesleges, értelmezhetetlen, semerre nem tendáló, ellenben fölényeskedő hozzászólásoknak.

[ Szerkesztve ]

(#55298) malagutif122


malagutif122
tag

Sziasztok!

Van egy Marantz Pm-630 sztereó erősitőm tönkre ment benne az IC
stk3062II vagy, STK3082III Kellene hozzá van valakinek elfekvöbe gyári lenne jó az irjon akinek van.
HQ Elektronikán láttam fent 1700-ért STK3082III Ic.t de ez meg utángyártott
nem merem megrendelni lehet bele rakom már rögtön tönkre is megy rossz minöség lehet.

(#55299) bajnokpityu válasza liszi70 (#55295) üzenetére


bajnokpityu
félisten

ezt nagyon rossz volt olvasni.
még ezektől sokkal komolyabb digi kábeleknél is üvöltő különbségek vannak...

eladó Kawasaki j300 robogó

(#55300) liszi70 válasza bajnokpityu (#55299) üzenetére


liszi70
nagyúr

"még ezektől sokkal komolyabb digi kábeleknél is üvöltő különbségek vannak..."

Melyik mondatot értelmezted úgy az írásomban, ahol azt írom, hogy nem lehet különbség digit-kábelek között? Tök másról szólt az írásom.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.