Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#64351) kavalkád válasza mdk01 (#64216) üzenetére


kavalkád
aktív tag

FYI:
Sikerült végre lealapoznom az ajtókat. Teljesen jó ez a vizes CellKolor Aqua, beszőrösödött ugyan a mart felület/élek, de semmi komoly, 180-as csiszolószivaccsal áthúztam párszor és teljesen sima lett. Sűrű mint az iszap, jól takar, fél mm-es rést is eltüntetett. Összeségében elégedett vagyok vele.

[ Szerkesztve ]

(#64352) passatgt


passatgt
aktív tag

Van egy ilyen asztallap, amire megkértek, hogy át kéne csiszolni és újra festeni. Beltéri étkezőasztal, tölgynek néz ki. A képen látható helyen van rajta nagyobb, mélyebb sérülés, többi helyen csak a lakkozás kopott. A terv az, hogy teljesen lecsiszolom natúr fáig. Utána hogyan lenne érdemes felületet kialakítani? Én arra gondoltam, hogy színezett AB alapozóval(tölgy szín mondjuk, hogy kb a képen látható kinézet megmaradjon) egyszer, utána meg selyemfényű PA parkettalakk 2-3 rétegben, csiszolva közötte. Vagy elég lenne valami olajjal kezelni csak?

[ Szerkesztve ]

(#64353) mdk01 válasza passatgt (#64352) üzenetére


mdk01
addikt

Furnérosnak látszik....ha tömörfa akkor biztos elvinném valahova és kontaktcsiszolóval lecsiszoltatnám rendesen, hogy vigye le a sérüléseket is

(#64354) vrbst


vrbst
tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. :) Az alábbi képen látható tükrös falat szeretném megvalósítani, de elakadtam ott, hogy pontosan miből kellene készülnie, illetve hogy érdemes megoldani a dolgot. Értem ez alatt, hogy a függőleges "lécek" egyben legyenek, és a vízszintesek álljanak darabokból? Vagy valahogy össze kellene dolgozni a kereszetezéseknél? Beszereztem egy japánfűrészt (régi vágyam volt), és most szeretném felavatni ehhez a munkához. :) A tükrök mérete 21x30cm ha ez számít, és 5x8 db-ból fog állni. Tudtok tippeket adni a kép alapján?

Előre is köszönöm! :R

(#64355) kavalkád válasza vrbst (#64354) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Így csinálnám. Hogy miből azt neked kell eldöntened.

(#64356) kavalkád


kavalkád
aktív tag

OFFTOPIC, de szakmába vág, muszáj megosztanom: klikk ide (instagram).

(#64357) vrbst válasza kavalkád (#64355) üzenetére


vrbst
tag

Köszönöm. Te miből csinálnád? :) Tudom, hogy ez pénztárca (meg még gondolom sok más) függő, de ha képen láthatóhoz hasonló szín kellene akkor mit javasolnál?

(#64358) mdk01 válasza vrbst (#64354) üzenetére


mdk01
addikt

Ha festett kell akkor MDF-ből kell csinálni.
Kell egy alap lemez, arra rá van ragasztva a tükör. Az alaplemez körbe van szegve egy léccel amibe bele vannak eresztve a keresztbe menő lécek. A hosszú lécet érdemes végig engedni és abba beleereszteni a keresztbe menő kis léceket. A tükör rátét lécnek 6mm vastagnak kell lennie nagyjából és az élmegmunkálás miatt bele van eresztve a hosszú állókba.
Azstali és daraboló körfűrész kell ehhez a melóhoz és a finom munkákhoz véső, felsőmaró nagyjából, a japán fűrészt még egyelőre vissza kell akasztanod a falra.

(#64359) tfe válasza vrbst (#64354) üzenetére


tfe
tag

Ha fából akarod, akkor nyír, kőris, esetleg bükk, lényeg hogy valami világos fa legyen.
Ahogy már mondták mások is, a rácsszerkezetet egymásba csapolnám, a te logikád szerint a vízszintes és a függőleges elemek is teljes hosszban készülnének. Vannak olajok, amivel picit fehéríteni, világosítani tudsz a fán.

A tükröt biztos nem vágatnám apró darabokra, egyben egy hordozóra fel lehet ragasztani, és arra rátenni a rácsszerkezetet, az egészet pedig egy kerettel összefogni.

Ha pedig nem fából akarod, hanem valami festett történet lenne, akkor ahogy @mdk01 írta.

(#64360) kavalkád válasza vrbst (#64357) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Lucból. Szép világos, olcsó, könnyű megmunkálni, amit a képen látok ahhoz elég egy 2-3 méteres szál, abból kijön szerintem.
UV ellen kezelni kell mert sötétedni fog, ha bejárati ajtó mellett van arra is figyelni kell, sok a hőmérséklet/pára ingadozás, vetemedni fog ha nem megfelelően van rögzítve.

Jó az is amit a többiek javasolnak, vagy akár rétegelt lemez is, izlés és preferencia kérdése.

(#64361) vrbst


vrbst
tag

Köszönöm mindenkinek a tippeket! :R

(#64362) szente


szente
addikt

Sziasztok!

Munkalapba süllyesztett főzőlapnál, ha nem teljesen pontos lett a kimarás, akkor mivel szokás a hézagot kitömíteni a főzőlap és munkalap között? Vagy ez nem tartozik a topikba?

(#64363) varsam válasza szente (#64362) üzenetére


varsam
őstag

Tudod linkelni a gépet, hogy pontosan mire gondolsz? Én nem teljesen értem...

(#64364) szente válasza varsam (#64363) üzenetére


szente
addikt

A főzőlap 590 a munkalap 593ra lett kivágva, és ezt a hézagot szeretném eltűntetni.

(#64365) tfe válasza szente (#64364) üzenetére


tfe
tag

Izé, nem te kérdezted az index fórumon ugyanezt a témát ?

Ha lamináltba csináltad, akkor elég nagy szívásnak tűnik, mert nem lesz egyszerű vízhatlanná tenni forgácslapot... Lehet bekenném D3-as faragasztóval az összes vágott felületét a lapnak (párszor) és utána kinyomnám a teljes kimart karimát szilóval (irgalmatlan szívás lesz onnan kivakarni a főzőlapot, ha egyszer erre lesz szükség)

De majd amikor 1-2 év múlva felpúposodik az egész, akkor corian-ra vagy valami természetes kőre cserélném az egész pultot :) Ha szerencséd lesz, akkor nem kell új főzőlapot venni.
(ugyanezért ne ragaszd le a lapot, csomó felesleges munkától kíméled meg magad)

[ Szerkesztve ]

(#64366) Land


Land
veterán

Üdv!
Adott egy francia ágy, melyben mindkét oldalon van ágyrács. Az elemei össze vannak tűzve. Sajnos 5 év után elkezdett recsegni minden forgolódásra. Gondolom kiszáradt. Adtam neki szöget, hátha nem mozog tovább, de nem oldotta meg. Van erre bármilyen házi praktika? Tudom ez nem konkrétan asztalos téma, de fa téma. Köszi!

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#64367) szente válasza tfe (#64365) üzenetére


szente
addikt

Nem, az nem én voltam. :)

A ragasztóval miért kennéd be? Kevesled a szilót?
Az üveg alján majdnem a legszélén körbe fut egy gumitömítés. Így nem lenne elég csak az üveglap és a laminált munkalap közötti hézagot kitömíteni egy ilyennel? [link] Mindenképpen fekete valami kéne, ez meg talán annyira hőálló is l, amennyire kell. Indukciós főzőlapról van szó egyébként.

(#64368) hzsolee válasza szente (#64367) üzenetére


hzsolee
őstag

Kicsit azért erősnek érzem a kollega véleményét. Korábban is forgácslap pultunk volt és az utóbbi felújítás alkalmával is az lett. Sem a főzőlapnál sem a mosogatónál nem púposodott fel a régi. Én nem ragasztóztam csupán becsülettel bedolgozva szilót használtam. Az indukciós lapot a hozzá kapott tömítéssel raktam csak be, a gránit mosogató lett szilóba ültetve. Nyilván ha csilliárdos lennék más lenne a helyzet, de a forgácslapok árai is meghökkentőek...😏

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#64369) varsam válasza szente (#64364) üzenetére


varsam
őstag

Én normál forgácslap munkalapba még sosem süllyesztettem ilyet, mindig csak a normál kivágással csináljuk, az 560-as méretre. Nem tudom ez a módszer mennyire ajánlott ilyen helyre, ahol a munkalap nem anyagában vízálló. Talán a fekete sziló megfogja, de őszintén passz.

(#64370) tfe válasza hzsolee (#64368) üzenetére


tfe
tag

Ha nem tévedek, ez nem egy normál főzőlap (ami ráül a felületre, annak bőven elég a gyári tömítés)

Ez szintbe van marva, pont ahol vége van a főzőlap üvegének már kezdődik is a laminátum nélküli bútorlap. Tökmindegy milyen és mennyi szilóval csinálod, az is mozog az évek alatt, és be fog tudni szivárogni a víz, onnantól meg annyi neki.
Úgy képzeld el, hogy megvan a normál teljes mélységű kivágás, majd azon kívül van még egy perem, ami 5-10mm mélyen ki van marva a lyuk körül, ami nyilván nincs laminálva, szóval kivan a forgácslap "húsa"

Az index fórumban beszéltük ki a témát pár hete, az lett a konklúzió, hogy ezt kizárólag valami anyagában vízálló pultba szabad belerakni (corian, természetes kő, ilyesmik), mert sehogy máshogy nem lehet megvédeni (és nincs az a gyártó aki garanciát adna a pultra ilyen beépítésnél)

Ha tévednék, és "mezei" felfekvő főzőlapról beszélünk, akkor ahhoz semmi extra nem kell, ott kell(ene) lennie a gyári tömítésnek, az simán elég, a főzőlap súlya annyira lehúzza, hogy nem megy be a víz.

(#64371) hzsolee válasza tfe (#64370) üzenetére


hzsolee
őstag

Igazad van, bocsánat. A simára gondoltam.

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#64372) tfe válasza szente (#64367) üzenetére


tfe
tag

Mert az valamennyire vízhatlanná teszi. A sziló önmagában nem örökélet. (sőt, elég neki pár év, és tuti mozogni fog valamennyit)

A hőállóságon ne aggódj, a sziló önmagában hőálló, pláne azon a szinten, ami ide kell.

(#64373) Viktoár


Viktoár
addikt

Sziasztok

Nagyon hobbi munkára (értsd: nem napi, nem megélhetési, nem ipari használatra) szeretnék venni pár vésőt. Mondjuk úgy hogy szezonális használatra, nyaranta amikor az emberből előjön a "na majd én megmutatom a családnak hogy milyen ügyes vagyok" életérzés. :DDD

Első körben a praktikerben néztem a Stanley 5002-est (mást nem is láttam), mivel ide van egy 5k-s utalványom így csak egy 5-öst kéne rádobni. 10k fölé nem mennék ha nem muszáj, valami elfogadható árú, de használható készletre próbálok törekedni. Olyat alkalmi használatra sem szeretnék venni (3-4k-s szettek) amivel csak a szopás van és minden használat után élezni kell.

Szóval mit gondoltok, vállalható ez a stanley szett?

"Imádom" amikor a családban valaki azért veszi a legalját mert keveset fogja használni és amikor használnia kell akkor jön hozzám kölcsönkérni mert az övé egy hitvány szar. :( A kölcsönkéregetést utálom, nem azért mert egy irigy g@ci vagyok hanem mert sohasem kapom vissza úgy ahogy odaadtam, bármiről is legyen szó. Már amikor nem nekem kell érte menni hogy vissza is kerüljön. :U

Üdv:Viktor

(#64374) kavalkád válasza Viktoár (#64373) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Nem ismerem ezt a típust, de a YT-n van jópár találat, hátha segít.
Fenőkövet, meg valami vezetőt vegyél azért, nem biztos hogy megúszod.

(#64375) NeoPampalini válasza Viktoár (#64373) üzenetére


NeoPampalini
senior tag

Nekem valami ilyesmi van. Vállalható, bár a műanyag markolat nem annyira szereti a kalapácsot. :D Bírja, de tuti nem fog életem végéig kiszolgálni (mármint a markolat). :DDD

Az élezés meg szokás kérdése, én minden használat előtt megteszem, csak egy perc az egész, viszont sokkal jobb, mint egy egyre tompuló éllel dolgozni...

(#64376) kavalkád válasza thomgrande (#64281) üzenetére


kavalkád
aktív tag

FYI: megérkezett a sín, van két apró karc a hátoldalán, de ez leszámítva kutya baja, nyílegyenes, öröm van.

(#64377) Viktoár


Viktoár
addikt

Szerintem engem a nyél is ki fog szolgálni, mint írtam csak szezonálisan, hirtelen felindulásból fogom használni. :)

Ha már az élezésnél tartunk és ajánlott akkor milyen követ érdemes venni mellé amivel karban lehet tartani munka előtt/után?

Üdv:Viktor

(#64378) tfe válasza Viktoár (#64377) üzenetére


tfe
tag

Igen, követ mindenképp vegyél, de egy normális kő több mint egy tizes. Érdemes vezetőt is venni, ami szögben tartja a vésőt élezés alatt, na abból a használhatóak nem egy tizesbe kerülnek. :)

Viszont narex alá nem mennék szintben, azok teljesen jól használható vésők, és nem is drágák. Ez a stanley egy ácsszerszám, nem finom dolgokra van kitalálva.

(#64379) generatoros válasza Viktoár (#64377) üzenetére


generatoros
tag

minél keményebb a véső anyaga ill az edzettsége annál puhább követ vegyél. az élezés az egy időigényes és elég drága mulattság. ha olcsó a véső amiből következik az is hogy nem 65 hanem csak 58 hrc a keménysége akkor vehetsz kemény követ. ma divatba jött a gyémántkő 90-100 euro között már kapsz is de kell belőle 3 db.VEHETSZ VIZESKÖVET IS 25-35 EUR KÖZÖTT AMIBŐL SZINTÉN KELL 3 DB ÉS EGY SIKOLÓ IS KELL HOZZÁ. aZTÁN ÜVEGLAP. ERRE TESZEL VIZES PAPÍRT ÉS EZ IS JOBB MINT A SEMMI. végül polírozni is illik a vésőt, ha szép és pontos munkát akarsz csinálni. Ha ezekre sajnálod a pénzt , lehet nincs is szükséged egy favésőre.

(#64380) Viktoár válasza tfe (#64378) üzenetére


Viktoár
addikt

Akkor marad a narex, ahogy néztem 15k-tól már lehet kapni 4 darabos szettet.

generatoros: Nem célom hogy asztalosmesteri magasságokba törjek, de majd apránként beszerzem a köveket is.

Üdv:Viktor

(#64381) generatoros válasza Viktoár (#64380) üzenetére


generatoros
tag

Ha nem lesznek borotvaéles és tükörfényes vésőid el megy a kedved a használatuktól. A szerszámotlet darabra is árul narex vésőt, nekem is azok vannak. Nemrég rendeltem egy japán vésőt mert a narexnek nincs 3mm-es csak 1/8-os. Elképzelni sem tudom, hogyan lehet egy ilyen keskeny vésőt befogó szerszám nélkül megélezni, úgyhogy az is elkerülhetetlen lesz.

(#64382) kavalkád válasza tfe (#64378) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Nem kijavítani szeretnék bárkit is, de mintha megint elment volna ez a tanácsadás a "csak a drága a jó" irányba.

> Ez a stanley egy ácsszerszám, nem finom dolgokra van kitalálva.
Tisztelettel kérdezem, hogy ezt mire alapozod? Egy normálisan megélezett vésőt arra használsz amire akarsz, max hamarabb megy ki az éle vagy csapod szét a nyelét ha nem arra használod amire van. Ha ácsoknak lenne kitalálva akkor tutira nem tartalmazna 6mm-es vésőt a szet, max fogpiszkálásra jó nekik. A másik kollega meg azt írta, hogy a nyele nem szereti a kalapácsot, akkor hogy lenne jó ácsoknak?

Megnéztem pár videót erről a véső készletről, nincs vele semmi gond, karban kell tartani és teszi a dolgát. Abban igazat adok, hogy legyen éles a véső, de sosem políroztam őket tükörre de ez nem vette el a kedvem tőle, attól még jól működött.

Fenőkö helyett vehetsz sima csiszolópapírt is kezdetnek, ha nem csorbítod ki az élt akkor egy durva és egy finom elég, pl 400 vagy 600 és 1000 vagy 1200, izlés dolga, ha meg kitapasztaltad akkor majd veszel követ, de az sem csillagászati összeg, pl itt, $5 darabja,
vezető, szintén $5.

Én úgy gondolom, hogy nem rossz készlet ez egy kezdőnek, ha beleszeret a vésegetésbe majd feltuningolja a szerszámparkját, ha meg nem akkor sem fog csalódni nagyot, és nem dobott ki teljesen feleslegesen pénzt 100 euros gyémántkőre, veritas vezetőre, meg narex vésőkre.

Ha valaki szeretne kerékpározni megtanulni nem kell egyből 2 millió forintért szénszálas vázú bringát vennie, nagyfater cangája is pont megteszi a célra, aztán onnan lehet továbblépni.

Szerintem.

(#64383) NeoPampalini válasza Viktoár (#64377) üzenetére


NeoPampalini
senior tag

Kicsit túl van gondolva ez a fenőkő kérdés, főleg, ha csak évente néhányszor kell. :D

Én egy ehhez hasonlót vettem (vésőhöz szuper, gyalukéshez necces, de még épp elég nagyok), van benne 240-es, 1000-es és 3000-es kő: [link]

Ez valami átdolgozott kiadás, az enyémhez adtak még egy kerámia késélező rudat, meg egy síkolókövet is, illetve nem ilyen puccos hármas tartóban van.

Vezetőm nincs, én anélkül tanultam és tudok is vésőt élezni. Polírozni se szoktam, működik. :D

[ Szerkesztve ]

(#64384) troszti válasza Viktoár (#64380) üzenetére


troszti
aktív tag

Szerintem tök jó ez a Stanley. Megveheted nyugodtan, pláne hogy van utalványod. Nekem ugyan ez van, és szintén a praktikerben vettem, mert annó itt volt a legolcsóbb. Van műanyag nyelű Narexem, semmi különbséget nem látok köztük, talán számomra formára, súlyra, vagy nem is tudom mire, de kényelmesebb a Stanley, többet nyúlok ehhez, és nem a Narexet használom.
Narexben elvileg a prémium vésői amik már egy szinttel feljebb vannak ezeknél, de nekem annak az ára már túl magas volt..
Követ én aliexpressről rendeltem, cseh raktárról egész gyorsan megjött, nem örökélet, de kevés használat mellett szerintem kezdésnek, tanulási fázisnak jó.

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#64385) tfe válasza kavalkád (#64382) üzenetére


tfe
tag

Maradjunk annyiban, hogy a kérdésben a vélemények megoszlak.

A narex pont egy paraszthajszálnyival drágább, és egy bizonyítottan jó márka, jó a nyele, jó az acélja, stb. Ha ezt a szettet esetleg cserélné, akkor szinte biztosan vagy narexre vagy a cseresznyésre tenné, szóval a mostani kiadás pont kidobott pénz.

A dolog másik része pedig pusztán arra vonatkozott, hogy ha valaki majmot vesz, akkor legyen pénze banánra is. Kell a fenőkő, a vezető pedig nem árt, pláne ha gyakorlatlan az ember. Nem írtam sem árat, sem konkrét köveket, csak azt, hogy erre szüksége lesz.

De ha már az áraknál tartunk, akkor szerintem kicsit nézz körül, hogy mi számít drágának a véső kategóriában:
https://www.lie-nielsen.com/nodes/4099/bevel-edge-chisels
Viszont nem hiszem, hogy ezt javasoltam volna ("szénszálas" bringa)

(#64386) Viktoár


Viktoár
addikt

Köszönöm mindenkinek a visszajelzést. :R Nem szeretném ha emiatt vitafórom alakulna ki nem ér annyit az egész. Az lesz hogy elszórom az utalványt most erre a stanley-re és maximum kidobok 5k-t az ablakon.

Ha nem jön be akkor megy a "kölcsönadós" kategóriába. ;] A véső gyakorlati használatának elsajátításához biztos hogy több mint elegendő, sőt majd az élezés gyakorlására is bőven megfelel. Lehet hogy soha nem is kell feljebb lépnem, amennyit használni fogom.

Az hogy több tízezres vésőket, köveket ajánlotok nem lep meg, ez sajnos mindenben így van. Ha kell a minőség azt meg kell fizetni. :K A nehéz része megtalálni az aranyközéputat az igény, a minőség és az ár között.

Ha "jártatok" már a háztartási gép topikban ott is ez van. Kell egy porszívó a maminak? Vegyen miele-t mert a samsung, rowenta, philips, electrolux, stb mind ipari hulladék.... Lehet hogy egyik sem csúcsminőség, de a maminak bőven megfelel a heti kis takarításra. Na egyelőre én is így vagyok a vésővel. :DDD

Üdv:Viktor

(#64387) Viperator válasza NeoPampalini (#64383) üzenetére


Viperator
őstag

Ha már megvetted ezt a Taidea követ, a késélezéshez kiváló? Erről mi a véleményed?

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#64388) generatoros válasza NeoPampalini (#64383) üzenetére


generatoros
tag

Azért arra kiváncsi lennék , hogyan élezel meg egy 3mm- es vésőt, vezető nélkül?

(#64389) Matska


Matska
senior tag

Sziasztok. Apósomtól kapott az unoka fa játszóteret. Kihozták, összerakták, le van csiszolva, és ennyi. Mivel lenne érdemes lekenni, hogy tartós is maradjon az ajándék?

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#64390) fogtunder válasza Matska (#64389) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ha tartósat akarsz, akkor készülj arra, hogy legalább évente át fogod kenni, talán ez a legfontosabb és minél jobban pigmentált (sötétebb), annál kevésbe fogja enni az UV.

én részemről Remmers kültéri faolajjal kezelem a direktben időjárásnak kitett faszerkezeteimet, alapvetően elégedett vagyok vele, nem olcsó, de jó és könnyű felvinni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#64391) NeoPampalini válasza generatoros (#64388) üzenetére


NeoPampalini
senior tag

Nem használok 3 mm-est. :D

(#64392) kavalkád válasza tfe (#64385) üzenetére


kavalkád
aktív tag

Nem kotozkodesnek szantam, egyetertek veled abban, hogy ebben a kerdesben nem ertunk egyet.

Tetszik a majmos hasonlatod! :)

(#64393) Matska válasza fogtunder (#64390) üzenetére


Matska
senior tag

Köszönöm!

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#64394) kapu2006 válasza generatoros (#64388) üzenetére


kapu2006
tag

Mint a 3mm-es fémcsigafúrót. :DD

(#64395) szonti


szonti
aktív tag

Sziasztok!

55cm x 200 cm-es szekrényajtóra szeretnék tükröt, a lehető legnagyobb méretet.
Azt tudjátok, hogy akár telibe az egész bútorlapot is be lehetne fedni tükörrel?
Miskolcon, vagy környékén tudtok esetleg olyan céget, v bárkit, aki ezt meg tudná csinálni?

Előre is kösz a segítséget!

(#64396) Viktoár


Viktoár
addikt

Sziasztok

Végülis megvettem a stanley vésőkészletet, az utolsó darab volt a helyi praktikerben. :) Köszönöm a tippeket, érveket, ellenérveket mindenkinek, következő lépésben majd az élezéshez szükséges követ/köveket fogom beszerezni.

Addig is feltennék egy fúrógéppel kapcsolatos kérdést. Nem teljesen asztalosipari jellegű, de hátha valaki tudja hogy mi a különbség a PAF-13 és a PAF-15 -ös asztali fúrógép között? Ezek már régebbi tipusok, kb a 70-80-as évek ipari gépei. Arra gondoltam hogy inkább beszerzek egy ilyen régi ipari öntvény gépet mint a mostani biliacél einhell, güde, scheppach közül valamit. :)

[ Szerkesztve ]

Üdv:Viktor

(#64397) generatoros válasza Viktoár (#64396) üzenetére


generatoros
tag

Nem biztos amit mondok, de szerintem a paf 13 asztali és a paf 15 az pedig oszlopos fúrógép. Bitang erős, nehéz jó gép mindkettő, főleg fémipari használatra. Asztalos munkákhoz bőven elég egy Dunavecsei, az is egy jó gép.

(#64398) Viktoár válasza generatoros (#64397) üzenetére


Viktoár
addikt

Végülis nincs nagy jelentősége csak érdekelt hogy mit jelent a tipusszámbeli eltérés. :) Néztem a Dunavecsei gépeket is, bitang jószágok azok is. Úgy terveztem hogy apámmal közösen használom, (még nem tud róla) ő inkább vassal/fémmel szokott bütykölni ezért ki is zártam a parkside és társai féle tipusokat. A jó öreg öntvény gépnek még mindig megkérik az árát. :))

Üdv:Viktor

(#64399) York válasza Viktoár (#64398) üzenetére


York
tag

Nekem regi ('55-os) asztali furogepem volt, es lecsereltem Bosch PBD 40-re eddig nem bantam meg. Sokkal egyszerubb a fordulatszam allitas, jo a konstans elektronika. Mostanaban eleg sok femfurasban van resze jol birja. Arban kb. ott van mint egy regi bekebeli gep.

(#64400) generatoros válasza York (#64399) üzenetére


generatoros
tag

a pbd 40-el egy gond van, , irányítókar helyett kormánykerék van rajta, ez nem igazán szerencsés megoldás. súlytalan könnyű gép és a80.000 ft-os induló ára elég húzós a tudásához képest. a fordulatszámszabályzása az egy jó dolog, de sok jelentősége nincs, persze, ha olyan a feladat, hogy 100 különböző furatot kell csinálni 100 féle anyag keménységben akkor ez jól jön, de ez nem életszerű.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.