Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#64301) matta2003 válasza varsam (#64294) üzenetére


matta2003
tag

Köszönöm a részletes válaszod.

A faipari technikus képzést miért végezted el?

Az azért nagy segítség lehet, hogy egy 30 éves tapasztalattal rendelkező ember mellé tudtál szegődni.

Azt hittem, hogy több ember is fog válaszolni, ha nem is mindenre, de egy-egy felvetésemre. :((

nem 21 éves vagyok...

(#64302) tfe válasza matta2003 (#64301) üzenetére


tfe
tag

Hát, nem csak ő válaszolt :)

Egyébként a papírt nem muszáj neked megszerezni, ha van alkalmazottad vagy társad akinek van papírja, az is elég. Lényeg hogy legyen a cégben valaki, akinek megfelelő végzettsége van.

Az eszközpark kérdésben pedig nagyon nem mindegy, hogy mivel akarsz foglalkozni. Ha csak bútorlapozol, ahhoz elég egy jóval szerényebb eszközpark (az alapokon felül kell valami kötési rendszer - domino, lamello, tipliző, egy marék szorító, pánthelymaró sablon, merülőfűrész, kis felsőmaró ha néha élzárni kell, ilyesmik) Mindezt persze csak akkor, ha lapszabászattal dolgozol, és eleve szabott, élzárt anyagot rendelsz.

Amit még hozzá tudok tenni (de ez szigorúan magánvélemény), hogy ha megjelensz egy helyszíni szerelésen parkside szintű cuccokkal, akkor az nem fog túl nagy bizalmat gerjeszteni a vevőkben.

Ha viszont fával is foglalkozni akarsz, akkor ott jóval nagyobb beruházás kell, alsó hangon a körfűrész / egyengető / vastagoló kelleni fog, de nem árt egy szalagfűrész sem. Szerintem.

A furgon szerintem elengedhetetlen, hosszú távon elképesztő macera megszervezni mindent egy külsős költöztetőcéggel (és drága is)

(#64303) matta2003 válasza tfe (#64302) üzenetére


matta2003
tag

Igazad van, nem említettelek meg téged az előző hozzászólásomban.
Természetesen, neked is köszönöm a válaszokat.

nem 21 éves vagyok...

(#64304) varsam válasza matta2003 (#64301) üzenetére


varsam
őstag

Nem terveztem a technikusit, létszámhiány miatt kérdéses volt a képzés indulása is, de emiatt csatlakoztunk többen, kisegítve a sulit, illetve a papír sosem árt...

[ Szerkesztve ]

(#64305) ph_5.5 válasza tfe (#64302) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

"Egyébként a papírt nem muszáj neked megszerezni, ha van alkalmazottad vagy társad akinek van papírja, az is elég. Lényeg hogy legyen a cégben valaki, akinek megfelelő végzettsége van."

Azért ebbe bele tudnak kötni ha bármi gond van. Azért mert a kórházigazgatónak orvosi végzettsége van a portás még nem műthet. De egy sima bolti eladónak is kell végzettség, nem elegendő ha a főnökne van.

(#64306) tfe válasza ph_5.5 (#64305) üzenetére


tfe
tag

Ezt nem vonom kétségbe, a minimális követelményeket listáztam.

(#64307) kapu2006 válasza pacman_123 (#64297) üzenetére


kapu2006
tag

Én most a CNC-be vágtam a fejszémet.
Nem szó szerint. :-)
Belekezdtem.
1000, 600 és 300mm-es sínekkel.
Már minden építőelem megvan, csak a vázat kell megalkotni.
:DD

[ Szerkesztve ]

(#64308) generatoros válasza ph_5.5 (#64305) üzenetére


generatoros
tag

Úgy tudom a kórház főigazgatónak nem kell orvosnak lennie. Van orvos igazgató és van gazdasági igazgató is és majd lesz / már van politikai helyettes is. Mint a régi szoci időkben.

(#64309) pali923 válasza ph_5.5 (#64305) üzenetére


pali923
aktív tag

Szerintem a magyar vállalkozásindítás legsötétebb lova, hogy melyik szakmához milyen végzettség vagy engedély szükséges. Még az sem világos, hogy hol milyen engedély kell ilyen vagy olyan műhely vagy telephely létrehozásához. Ilyen ügyben az önkormányzat vagy az építési hatóság tud valamit mondani.
Én könyvelésből élek, és senkinek nem tudok tanácsot adni ebben a kérdésben. A legszebb az, hogy az erre hivatott ügyintézők sem, ugyanis nem létezik olyan jogszabály, ami ezt pontosan szabályozná. Illetve ezernyi jogszabály van, ami ilyesmiről szól, és senki nem látja át az összeset. Ezért elég nagy tere van a különböző önkormányzatokban vagy egyéb hivatalokban üldögélő ügyintézőknek.

Ez egyértelműbb bizonyos építési vagy speciális tevékenységeknél, villanyt sem szerelhet, és orvos sem lehet akárki, de szerintem asztalos vállalkozáshoz nem szükséges mindenféle papír. Ott azért nem életveszélyes dolgok készülnek általában. Az meg elegendő, ha valakinek a vállalkozásban van megfelelő végzettséget igazoló irata. Olyan is előfordul hogyha valamilyen szakmai végzettséget követel meg egy hivatal, hogy kötnek megbízási szerződést valakivel, akinek megvannak a papírjai. Aztán ez az illető vagy részt vesz a vállalkozásban, vagy nem, ezt senki nem ellenőrzi. Ez a megoldás sok cégnél.
Nem futnak össze különböző hivatalok ügyei. A NAV meg tudja nézni, hogy a megbízott kap-e bért vagy mást, be van-e jelentve egyáltalán, de azt nem tudja, hogy kell-e ez az ürge abba a vállalkozásba valamilyen szakmai előírás alapján. És viszont: az engedélyeket kezelő szerv nem lát rá a foglalkoztatási adatokra.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64310) ph_5.5 válasza pali923 (#64309) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

AZ ellenőrzés kicsit olyan mint pl a rendőrségen a közlekedésrendészet. Egy szakmájához értő járőr képben van, és tudja hogy nem csak a KRESZ létezik hanem pl a KÖHÉM rendeletek is, ami miatt bele tud kötni abba ha az ablakmosó tartályban épp nincs folyadék. És hogy mennyit ér egy olyan jelzőtábla ami magassági kihelyezésében nem éri el a kötelező szintet.
A mi könyvelőnk eléggé tájékozott, mert sajnos néha szüksége volt rá. Fotózással foglalkozunk, van saját stúdiónk. Ha egy stúdiót bérbeadsz, úgy hogy te is ott vagy bent abban az egy - két órában, és mozgatod az eszközöket, akkor az nem lehet "bérbeadás", mert pont az lesz az eltérés mint a gépjármű kölcsönzés (autóbérlés) és a taxizás között.
Így ha bérbeadást írnék rá, akkor megcsesznek (hiába számlázom le), mert nem megfelelő a számlára írt elnevezés. Cég pesten éttermet "bérelt" évvégi vacsorához. Zárt körű rendezvény volt. Megkérdezte a NAV hogy volt-e vacsora? Igen... akkor ez nem bérlés, hanem vendéglátási szolgáltatás. ÍGy maximálisn értelek, bármibe bele tudnak kötni.

A szakmák gyakorlásához kell a végzettség. És a cég alapításához pedig ez a szándéknyilatkozat, vagy alkalmazott papírja. Ha már működik a cég és olyan végzi a melót akinek ninc silyen irányú végzettsége, normális ellenőrzésen ha ért hozzá az ellenőrzést végző, bukta lesz. Ha nem ért hozzá- akkor szinte bármi megfelel. És ha meg máshoz ért, akkor meg abba fog belekötni és észre sem veszik hogy pont nincs papírja, mert be volt jelentve, fizetnek utána mindent... de kapsz egy bírságot mert nem volt megfelelő a ruházata.

(#64311) pali923 válasza ph_5.5 (#64310) üzenetére


pali923
aktív tag

Kis pontosítás: cégalapításhoz nem kell semmiféle végzettséget igazolni, akármilyen és akárhány tevékenységet felvehetsz. Utána viszont már kellhet, ha olyan szakmát kezdesz el gyakorolni, amihez kell mindenféle. Tudom, mert a nejem orvos, én meg könyvelek. Mindkettőnknek egészen más hatóságnak kell megfelelni, és az orvosi rendelőnek is kell számos feltétel (tavaly költöztünk, elég macerás volt emiatt is).

Az asztalos vállalkozás (hogy témánál maradjunk) éppen határterület szerintem. Ki fogja megnézni valaha is, hogy a konyhaszekrény, amit beépítettél, az asztal, amit legyártottál megfelel-e bármilyen szabványnak? Én gyártottam már magamnak többet is, semmilyen szakmám nincs. Legfeljebb akkor van baj, ha ráesik a felső polc valakinek a fejére, de az is valamilyen polgári per lesz. Lényeg, hogy a vevő vegye át.
Mi van akkor, ha én asztalosként csak kisebb (dísz)tárgyakat gyártok? Gyertyatartókat, vágódeszkákat, tolltartót az íróasztalra stb? Milyen jogszabály írja elő, hogy nekem kell bármilyen végzettség? Sokáig aktív volt itt Thieby fórumtárs, aki informatikusként egy dekopírral és fúrógéppel kezdte az asztalos vállalkozását, és után áttért fajátékok gyártására. Ahhoz milyen végzettség kell?

Ezekre a kérdésekre jogszerű választ senki nem fog tudni adni. Éppen azért szomorú, amiket leírtál, és sajnos ez a gyakorlat: bármilyen hatóság emberei random módon tudnak kitalálni valamit, ami miatt megbírságolhatnak. Ez nem csak a vállalkozásokra igaz, sajnos. A jogállamról csak ábrándoztunk egy ideig, aztán egyre messzebb kerül. :((

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64312) York válasza pali923 (#64311) üzenetére


York
tag

Legyszives ne irjal mar ennyi hulyeseget. Nagyon jol kellene tudnod, hogy egy vallalkozas altal vegzett tevekenysegi korhoz lehet eloirva szukseges vegzetseg, es van nehany tevekenysegi korhoz amihez asztalos vegzetseg van eloirva. A TEAOR listaban kikereshetoek. Sot van olyan tevekenysegi kor amihez muhely is kell. pl. butorgyartas (nem keresem ki a pontos teaor nevet), ezert add nagyon sok asztalos butor osszeszerelesrol szamlat, mert ahhoz nem kell muhely. Egy asztalos muhelyre meg eleg sok eloiras vonatkozik pl.: min. 3m belmagassag, gepektol fuggoen alapterulet stb. es ez raadasul onkormanyzatonkent eltero. Es ne keverd ide legyszives azt, hogy te mit barkacsolsz a szabadidodben, vagy azt hogy feketen butort gyartasz masnak, mert az egy vallalkozas szempontjabol lenyegtelen. Az hogy a gyerekjatek keszites valoszinuleg nem a butorgyartas tevekenysegbe tartozik. Ez magyarorszag itt az a lenyeg, hogy papiron minden rendben legyen, az legyen a szamlara irva ami mindenkinek jo, es nagyjabol ra lehessen fogni a valodi tevekenyseget (batrabbakat az se erdekli, ha nem lehet rafogni).

Pont a napokban volt tema fb asztalos csoportban, hogy kulterre vett a megbizo bukk lepcsot, es hogy mivel kezelje le az asztalos vallalkozo, hogy tartos legyen. A legtobb valasz az volt, hogy mindegy, mert tonkre fog menni gyorsan, de irassal rola papirt, hogy nem valasz feleloseget az elvegzett munkaert, mert a faanyag nem birja a kulteri igenybevetelt. Es akkor beirta valaki, hogy: "Szakszerűtlen munkavégzést a vevő kérésére sem lehet elvégezni. Úgy sem, hogy felhívom rá a figyelmet, s úgysem, hogy aláíratom vele." Szoval semmi se egyszeru.

En biztos ugy allnek neki, hogy eloszor vallalkozas nelkul, ha van lehetoseg masodallasban nekiallnek konyhazni (laminalt butorozni), mert ahhoz relative kis befektetes kell, es ha van mar par honapra elore megvan a kello mennyisegu munka akkor inditanek vallakozast, pl. KATA-s ev (csak maganszemely). Ez meg kitermeli szepen a muhelybe szukseges gepek koltseget, ha szeretnel faval (is) foglalkozni

(#64313) ViktorSz válasza York (#64312) üzenetére


ViktorSz
tag

Ez a kültéren a bükk hamar tönkremegy,kissé el van túlozva.Nemrég gyalultam újra egy 20 éves teraszkerítést és teljesen hibátlan volt a faanyag,leszámítva néhány lécet,ami elhajolt,de rohadás sehol,sima vékonylazúrral volt kezelve.

Egyébként ha már kültéri meló...nekem arra is külön TEÁOR -számom van,hogy kültéri munkákat végezhessek(kerítés,előtető,stb)és az iparkamaránál egyszeri 5000ft-tal lehet kiváltani ezt az engedélyt.De ez lehet csak azért kellett annó,(már nem emlékszem)mert hivatalosan én csak bútorasztalos vagyok,amikor elvégeztem a szakmát,még külön volt az épület- és bútorasztalos.Most már ha jól tudom,egybe van vonva.

(#64314) tfe válasza ViktorSz (#64313) üzenetére


tfe
tag

Javíts ki, ha tévednék, de szerintem a kültéri lépcsőlap és a korlát az nem pont ugyanaz az igénybevétel annak a szegény bükknek.

(#64315) ViktorSz válasza tfe (#64314) üzenetére


ViktorSz
tag

Nem tévedsz,,csak szerintem túlzás,hogy a bükk kültéren pikk-pakk szétrohad,meg papírt lell róla írni,hogy nem vállal felelősséget érte,aki beépíti.
Persze az nem árt,ha legalább gőzölt bükk,a fehér nem biztos,hogy évtizedeket kibír.

(#64316) T J válasza matta2003 (#64291) üzenetére


T J
tag

Suli:
Lehet hogy ki lehet bekkelni nélküle, de jó ha van, és szerintem vállalkozóként ciki ha nincs. Ha attól eltekintünk, hogy a tananyag hány évtizedes lemaradásban van az aktuális jelentől, ... a fa évezredek óta változatlan, valamennyi használható ismeretet azért ad, és legalább a tevékenységek kiválasztásánál nem korlátoz a hiánya.

Vállalkozás indítás:
Nézz körül az ÖVTJ listában. Úgy rémlik vannak
- végzettség nélkül végezhető,
- végzettséghez kötött,
- végzettséghez ÉS telephelyhez kötött tevékenységek.
Illetve engedély-, vagy csak bejelentés-köteles tevékenységek. Az engedély, az kb a nukleáris hulladéklerakó szakhatósági engedélyét jelenti. Ami bejelentés köteles, az már az önkormányzat engedélyéhez kötött (mint pl a telephely).
Nézd ki a listából ami téged érdekel, és a kormányablaknál telefonon megmondják melyik mihez kötött. Valamiért az az adatbázis nem nyilvános. :F
Nekem "bútor- és épületasztalos-ipari technikus" végzettségem van, de a gyártást ki kellett vegyem a tevékenységi körömből, mert a telephelyem nem ipari övezetben van (bérelni meg nem akarok). De nem nagy gond, mert a 43-asok beleférnek a 80% költséghányados átalányadóba.

Ügyfélkaput kell nyiss (ha még nincs), ott fog veled levelezni a NAV. Ezt az önkormányzatnál személyesen igényelheted. Ha ez megvan, otthonról fél óra alatt nyithatsz, zárhatsz, szüneteltethetsz és folytathatsz vállalkozást (a törvényben szereplő megkötésekkel).
Ha megvagy, az EVNY-lekérdező felületen csekkolhatod a státuszod.

Adózás:
Azt mondják érdemes a legkisebb/legegyszerűbb adózást választani, amibe beleférsz.
Megérdeklődheted az ÁFA-mentes KATA-t.
Addig lehetsz KATA-s, amíg csak magánszemélynek számlázol. Havi 50 ezerbe kerül ha főállásban vállalkozol, 25 ezer ha főállás mellett vállalkozol, és ~9 ezer ha szünetelteted a vállalkozást és főállásod sincs (ha van főállásod akkor 0).
KATA-sként CSAK magánszemélynek számlázhatsz. Ha vállalkozásnak is kiállítasz egy számlát, akkor kivágnak a KATA-ból, SZJA szerinti adózásba, ami kb dupla költség.
Fél év vállalkozás után, következő évtől lehetsz átalányadózó, és számlázhatsz vállalkozásnak is. Ez most kb 80 ezer / hó (nem tudom pontosan), szüneteltethető ez is.
HIPA - önkormányzati adó, mértéke az adóalap kb 2%-a /év.

Műhely:
A hely a legnagyobb gond szerintem ebben a szakmában, a másik meg a feneketlen zsák, amibe a gépek árát szórod. De a bérelt műhely az nagyobb zsák, ráadásul állandó költség.

A hely-hiány hosszútávon behatárolja a fejlődési lehetőségeidet: milyen gépeket vásárolhatsz, mekkora bútor fér el összeszerelve, stb. Ha nem tudod a helyet megoldani, az eleve megpecsételheti a vállalkozásod sorsát. Illetve maradnak a helyszíni munkák: nyílászáró beépítés, ajtó-ablak passzítás, karbantartás, ilyesmi.

50 nm terület még szenvedős, de már használható: tologatni kell a gépeket, meg pakolgatni ide-oda hogy elférj. 150nm-től lehet az ahol már fellélegezhetsz, és hozzáférsz bármelyik géphez anélkül, hogy előtte valamit arrébb kéne raknod. Belmagasság >3m ha lehet.
Fűtés jó ha van: lakkok, ragasztók fagyveszélyesek, de a bútor és a gépek is bepárásodnak ha hidegből melegbe viszed őket. Bár utóbbi télen a szállítástól is bekövetkezik, de talán kisebb mértékben. Vegyes-tüzelésű kazán az ideális (radiátorokkal), amiben a hulladékoddal fűthetsz.
Áram jó ha van 3x32A, de sokan elvannak kevesebbel is.
Száraz helyiség legyen, ne dohos/ beázós.
Ha ipari telephelyen bérelsz, akkor a mindenféle ellenőrök is hívatlan vendégeid lehetnek.

Ismerek olyat, aki otthon, fóliasátorban dolgozott. Hát abból biztos olcsóbb felhúzni elegendő méretűt, de nincs semmi hangszigetelés, szomszédokat (ha vannak) zavarni fogja a zaj, és a színesfémgyűjtők könnyebben kirámolhatják. A földből kiáramló pára meg tönkre teheti a bútort.
Ismerek olyat is, aki beleugrott a mély vízbe: bérelt nagy műhelyt, lízingelt nagy gépeket, aztán csődbe ment, mert nem tudta kitermelni a költségeket.
És ismerek olyat, aki megfontoltan, sok munkával, szép lassan fejlődött, és húsz év után még megvan. A bérleti díj neki is fájó pont volt, de ma már saját, nagy műhelye van, csak távolabb kellett költöznie kicsit a fővárostól.
Általában ebből lehet választani:
- nagyobb műhely, távolabb, olcsóbb bérleti díjjal, de magasabb szállítási költséggel,
- kisebb, közelebb, drágább bérleti díjjal, olcsóbb szállítással, vagy
- saját, olyan amilyen, de ingyen van.
Én utóbbit javaslom induláskor, aztán majd meglátod.

Nekem volt pár olyan munkám (üzletberendezés), aminek a helyigénye meghaladta a műhelyem befogadó képességét, de szerencsére használhattam a a helyszínt. Úgyhogy eleve oda szállíttattam az anyagot, és odaköltöztem a műhellyel néhány hónapra. Alkalomadtán jól működhet ez is.

Géppark:
Általánosságban fontos a meggondolt költekezés, a költség/haszon elv alapján. Nem versenyezhetsz a hobbistákkal, akik a milliós informatikusi fizetésükből mindenféle színes, csilivili játékszereket megvesznek, mert nekik nem szempont a megtérülés.
Vállalkozóként szempont. Egy jó munkához megveheted a drágább gépet is ha szükséges (és ha az előleg már a zsebedben van), de amit nem fogsz (ki)használni, azt jobb otthagyni a boltban ... egyenlőre. :)
Ha egy gép ára nem térülne meg az adott munkából, de volt már ilyen munkád és/vagy számítasz még hasonlókra, akkor is érdemes lehet a jobb gépet választani, amivel mérgelődés nélkül dolgozhatsz, és egyáltalán alkalmas pontos munkavégzésre. Mert az a legdrágább, amit kétszer kell megvenni (szokták mondani). Természetesen kockázatos reményekre alapozni bármilyen döntést, és a munkák sem kiegyensúlyozottan jönnek.

Kocsi:
El lehet lenni egy kombi autóval is, alkalmankénti teherautó bérléssel. Ez a munkáid mennyiségétől, méretétől függ.

Egyéb:
Weboldal, online piactér, szórólap, potenciális vevők közvetlen megkeresése. Mind hozhat valamennyi munkát. Google térképen feltüntetés is, de lehet azt a színesfémgyűjtők is nézhetik, és szeretik az asztalosműhelyeket.

[ Szerkesztve ]

(#64317) MDMA válasza fogtunder (#64210) üzenetére


MDMA
tag

És mi a helyzet a régi ipari darabokkal? Ezekre a nagy asztalos fél tonnás-tonnás gépekre gondolok, amiket árulnak szerszámaprón meg fb-on. Defém meg ki tudja milyen márkájú, láthatóan legalább 50 éves gépek. Nekem mondjuk helyem se lenne egy ilyenhez, de szerintem sok régi asztalos műhelyben szolgálnak még ilyen gépek. Gondolom használhatóak.

Bocsköszi

(#64318) York válasza ViktorSz (#64313) üzenetére


York
tag

Mindenki ugy csinalja ahogy akarja. Ott elhanzott olyan is, hogy 3 ev alatt kuka lett a kerites es az enyem mar 10 eve megvan es semmi baja...
En a szakkonyvben azt olvastam kulterre ne hasznald, ez egyik masik fanal nem volt enyire kategorikusan kijelentve. En nem vagyok ilyen szempontbol kiserletezo tipus.
Az 5eft az a kotelezo kamara ado en is fizetem, pedig nekem nem kell a tevekenysegi koromhoz vegzettseg meg engedely.

(#64319) York válasza MDMA (#64317) üzenetére


York
tag

Ha lenne helyem tuti ilyeneket vettem volna :D, de nincs helyem es minden tologatni kell.

(#64320) Grizzlu


Grizzlu
tag

Sziasztok! Nagyon rég nem voltam itt. Némi szakmai tanácsot szeretnék kérni.

Egy sarokíróasztalt szeretnék csinálni, falra erősített alátámasztással, hogy sok lábteret nyerjek. Egyik fele 1.6, másik pedig 2,4 méter hosszúságú lenne, 60 cm mély, 3-4 cm vastag, anyaga köris vagy tölgy. Az alátámasztókat fából, lehetőleg lucból szeretném megoldani. Kérdésem, hogy miként lenne érdemes kialakítani őket? Vastagság, szélesség, hossz, magasság, darabszám/hossz érdekel, plusz a szerkezeti kialakítás is. Masszív kell hogy legyen, számítógépek egyik, hatalmas tévé hangszórókkal, erősítővel fog pihenni a másik, hosszabb felén.

:R

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#64321) kapu2006 válasza Grizzlu (#64320) üzenetére


kapu2006
tag

Az a hatalmas tölgyfa asztallap önmagában borzasztó nehéz.
A luc láb hozzá meg nagyon ronda lesz.
A TV alá tehetsz lábat. Oda nem fogsz ülni.
3 láb mindenképpen kell. + a falhoz rögzíteni.

(#64322) st6969


st6969
őstag

Sziasztok, konyhával kapcsolatos kérdésem van (panel lakás).
Hogyan határozzam meg azt, hogy az alsó és felső szekrény közti helyet a burkoló hogyan burkolja ki? Azt kéri tőlem, hogy mondjam meg neki a felső szekrény alsó síkjának a magasságát, azt felrajzoljuk a falra, és ő onnan kezd lefelé burkolni. Én az Ikeában megmértem, kb. 50cm az alsó-felső szekrény közti távolság (megmértem itthon, nálam ezt próbáltuk beállítani, nem nagy sikerrel, mert 53cm, 5 sor 10cm-es csempe, fugákkal, de ez így kényelmes). Az alsó szekrény magassága 35mm-es munkalappal 88-89cm (Ikeás).
Ha ebből indulok ki, akkor ez azt jelentené, hogy 89+53=142cm-nél húznánk meg a vonalat.
És itt jön a probléma: 50x25cm-esek a csempék. Ha 2 sort rakatok fel, akkor az alsó szekrény nem fog felérni a csempéig. Ha a szekrények közti távolságot 53-ról 50cm-re csökkentem, akkor az úgy éppen jó (plusz még a vízzáró). De mi van, ha az alsó szekrény magassága csak 85cm lesz? Így megint kevés lesz a 2 sor csempe. Használtan tervezek venni szekrényt most anyagi okokból, és azoknál nem tudni, milyen magasak, de néztem, hogy az ilyen gagyibb OBI, Praktiker szekrények munkalappal is csak 85cm magasak.
Azon agyalok, hogy 2 és fél sort rakatok, és akkor biztos elég lesz, bármilyen magas az alsó szekrény. Csak kérdés, hogy esztétikailag hogy mutat ez így?!
Bocs a hosszúért, meg ha butaság...de semmi tapasztalatom nincs ilyenben, hogy szokták ezt "okosan" csinálni?
A másik kérdés pedig, hogy érdemes-e bármi miatt a felső szekénynek a csempére rátakarni, vagy jó az úgy, ha pont alatta ér véget?
Harmadik kérdés: 4cm-es a beton fal (panel lakás). Hogyan rögzítsek oda felső szekrényt? :Y
Köszi, ha elolvastad. :R

(#64323) Grizzlu válasza kapu2006 (#64321) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszönöm! Nem szeretnék semmiképpen sem ellened lenni (tényleg nem, és tényleg köszi a válaszodat), de ezt eddig én is összeraktam. Luc láb nem fontos, csak van belőle sok, bepácolva pedig kb. pont mindegy, hogy fest a lapok alatt, ezért gondoltam. Persze, ha statikailag gagyi... cserélhető. Az is nyilvánvaló, hogy falhoz rögzíteném az alátámasztásokat (itt kérnék tippeket blokktéglához való tiplihez), plusz azokhoz tessauer anyákkal fogatnám az asztallapokat.

Továbbra is az érdekel, ki miként csinálná meg azokat a támasztókat :)

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#64324) ViktorSz válasza York (#64318) üzenetére


ViktorSz
tag

Eddig én is úgy voltam vele,hogy kültérre véletlenül sem szabad bükköt rakni,ha vki kérdezte,rögtön rávágtam,ez hülye ötlet.2szer is rákérdeztem,hogy ez biztosan 20 éve van-e a helyén és azt mondták igen.Nyilván továbbra sem fogom javasolni senkinek,csak leírtam mit láttam 2hete,én is meglepődtem :Y .

Amit írtam 5eFt-ot,az egyszeri befizetés(lehet 10 évente újítani kell,már nem tudom,utána kellene olvasnom),nem az évente fizetendő összeg.
Ennek a létezése számomra is csak akkor derült ki,mikor utólag rákérdeztem,miért nem én kaptam meg a melót és megmondták,hogy nincs meg hozzá minden TEÁOR-számom...Valami EU-s támogatásos munka lett volna és gondolom nem mertek úgy pályázni rá,ha nem szuperszabályos minden.

(#64325) York válasza st6969 (#64322) üzenetére


York
tag

Ha ennyi a bizonytalansag, akkor en mind az also mind a felso sor moge engednem a csempet. Mostanaban csinaljak ugy, hogy berakjak az also sort es onnan kezdi a burkolo felfele igy a szilo a csempe es a munkapult koze kerul es jo messze van a pult vagot (elzart) vege az esetleges viztol. A felso sort ketfelekeppen lehet feltenni, ha vegig rakod a sint akkor a szekrenyt ralogatod a csempere, ha minden szekrenyhez kulon raksz fel sint akkor ra lehet ultetni a csempe tetejere a szekrenyt.
Egyebkent a csempet nem lehet elvagni ? :)

(#64326) Winner_hun válasza T J (#64316) üzenetére


Winner_hun
félisten

Átalányadónak az a 80k kevésnek tűnik. Szakmunkás minimálbérnél ~142 000 Ft. Pár napja beszéltem a könyvelővel, fejből nem emlékszek a pontos összegre, papír most nincs nálam.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#64327) ph_5.5 válasza Winner_hun (#64326) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A Szocho meg a TB főállású EV (átalányadós) 108ezer egy hónapra. 2 napja utaltam a NAV számláira, szóval ez tuti összeg.

#64322st6969 Ikea Metod láb 8cm, szekrény fixen 80cm. Munkalap a "normális" közel 4 cm vastag náluk. (pár napja raktam össze, a párom panaszkodott hogy mennyivel magasabb mint a régi asztalos által készített szett volt). Szóval 92cm a munkalap szintje, és bár nem releváns, de 63.5 cm a mélysége. A felső szekrényt tutira sínre fogod akasztani, az alsót pedig vagy akasztod és lábon is áll, vagy csak lábon áll és falhz csavarozod. SZóval alul neki tudod engedni a csempének. Felül pedig a sín és a szekrény összeszerelésijében benne van hogy hova érdemes felfúrni a felső részt. A felsőszekrény hátoldala alul kap ütközőt. Az kb csempe vastagság, így simán fel tudod fektetni a csempesorra. Szóval fensz szerintem jobb ha felfelé befut alá. Nem vagyok szakember, de az IKEA-val könnyű dolgozni. És a fenti részt a párod magasságához igazítsátok elhelyezésében, a többit meg a rendszer megoldja.

(#64328) st6969 válasza York (#64325) üzenetére


st6969
őstag

+ph_5.5
Köszönöm a tanácsokat. Időközben eszembe jutott még az is, hogy a kis konyhában lesz olyan fal, amit nem takar konyhaszekrény, így ott a padlótól ~1,5m magasságig csempe lesz. Na most ez gyakorlatilag meg is határozza a két szekrény közti csempe helyzetét. Ugyanis 25cm a csempe magassága, így ebből 6 sor lesz másik falon, ami 150cm + fugák (legyen mondjuk 152cm). A fugáknak körben viszont vonalban kell lenni, így adott, hogy 152cm-nél lesz a két szekrény közti csempesor teteje, és 3 sor lesz, hogy az alacsonyabb alsó szekrény is elérje. Sajnos így viszont a szekrények berakása után a két szekrény közti részen alul is és felül is "darab" csempesor lesz látható.

(#64329) orbano


orbano
félisten

Na ha már pult: 11. keürlethez minél közelebb nem tudtok esetleg olyan embert, aki össze tudna marni két ikeás pultot (furnér)? A régi emberem akinek volt CNC-je nyugdíjba ment, akiket meg kidobott a google nem vállal ilyet :F

A vér nem válik VAZZE!™

(#64330) fogtunder válasza MDMA (#64317) üzenetére


fogtunder
nagyúr

alapvetően persze, használhatóak, de ha nem ért hozzá az ember, akkor azért van rizikó egy ilyen megvételében. de ha jó állapotú és kicsit még fel is újíttatod, akkor ezek örökké mennek.
viszont ott van az, hogy hobbistáknak általában nem adatik meg a külön műhely, kell egy béka a mozgatásukhoz, plusz nekem pl nincs 380V se, 220-ról kell megoldani mindent. ja, és ezt nem viszed haza egy kombi hátuljában.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#64331) T J válasza Winner_hun (#64326) üzenetére


T J
tag

Úgy tudom ez több dologtól függ:

1. A főtevékenységed melyik %-os levonható költségátalányba esik: 40%, 80%, vagy 90% ?
2. A főtevékenységed végzettséghez kötött-e? Ettől függően a minimálbér (br 232 000), vagy a garantált bérminimum (br 296 400) lesz a minimum adóalapod. Amíg a jövedelmed (bevétel mínusz levonható költségátalány) meg nem haladja az éves minimálbér felét
(1 392 000 Ft-ot), addig a minimálbér/ bérminimum után fizeted a 18,5% TB járulékot és a 14,625% Szociális hozzájárulást (összesen 33,125%).
3. Ha a jövedelmed meghaladja az éves minimálbér felét, akkor az ezt meghaladó rész után SZJA-t is fizetned kell, a TB-n és Szocho-n felül (a Szocho 13% ebben az esetben).

Azt hiszem a gyártás (mint tevékenység) elhagyásának pozitív hozadékaként én a végzettséghez nem kötött kategóriába kerültem, ezért a minimum adóalapom a minimálbér. Levonható költségátalány szerint pedig a 80%-os sávba (építőipari szolgáltatás). Így jön ki nekem a 232 000 x 0, 33125 = 76 850 Ft/hó (amíg a kiszámlázott bevételem meg nem haladja idén a 6 960 000 Ft-ot).

Nem vagyok könyvelő, elnézést ha valamit rosszul írtam.

[ Szerkesztve ]

(#64332) Winner_hun válasza orbano (#64329) üzenetére


Winner_hun
félisten

Svartnis az a munkalap, pár hónapja raktam össze olyannal rendelt ikeás konyhát.
Mennyire sürgős?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#64333) Winner_hun válasza ph_5.5 (#64327) üzenetére


Winner_hun
félisten

SZJA-t is számolt.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#64334) steve_p


steve_p
csendes tag

Sziasztok!

Munkaasztal készítésébe vágtam a fejszémet és amíg készül szeretném összeszedni a hozzá szükséges eszközöket is.

Tudnátok segíteni, hogy mi az ami hasznos a napi munkában hozzá és mi az amit megvettetek de soha nem használtatok?

Esetleg beszerzési forrás is érdeklne ami nem a Festool árkategória. (én hobby szinten használom, nem termelésre kell)

Köszönöm

(#64335) thomgrande válasza steve_p (#64334) üzenetére


thomgrande
tag

Ne haragudj de a gondolatolvasás eddig nem nagyon sikerült senkinek. Olyan általánosságokat írsz hogy napi munkában. Kinek mi a napi munkája. Van olyan kiegészítő ami egyik embernek értékes a másiknak nem. A hobby szinten használom a kedvencem. Ebbe mindenki azt gondol bele amit akar. Egy biztos olyan dolog nincs amit 10ezerFt-ból vagy 50ezer Ft-ból előállítanak és csak az a különbség hogy az egyiket naphosszat lehet használni a másikat csak két órát. Ott jelentős pontossági problémák is lesznek. (A hobby árú derékszög ezért 89 vagy 91 fokos ebbe az árba ennyi fér bele.) Szerintem nézegessél mft workbench videókat és döntsd el hogy mi kell neked. Van nagyon sok saját gyártású kiegészítő is. Ki csinálja a munkalapot és milyen pontosak lesznek a furatok? A pontatlanság miatt van olyan tevékenység ami problémás lesz. Kis országunk beszérzési forrás szempontjából nem a legjobb hely. Konkrét kiegészítőkben jobban tudunk tanácsot adni.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#64336) steve_p válasza thomgrande (#64335) üzenetére


steve_p
csendes tag

Sziasztok!

Valóban proaktikusabb, ha inkább leírom az elképzelést és azt lehet kommentelni. Nem titok a kapcsolódó videókból és a festo asztalából indultam ki.

Általános dolgokra tervezek, mert teljesen esetleges, hogy mit készítek (asztal, könyvespolc, ágy, gyerekjátékok, gólyaláb, kerítéselemek, stb). Méretben maximum 2m-es anyagokkal dolgozom, szélességben max 70-80cm.

Tehát az asztal, amit tevezek:
- 90x160-180 cm méretben gondolkodom (40mm-es rétegelt lemez alapra)
- 19 vagy 20mm lyukakkal (CNC vel kimarva) – attól függ milyen szerszámokat sikerül választani
- kettő párhuzamos sín bemarva (pl. maróval történő „gyaluláshoz”)
- doggal behelyezhető vonalzó, rajta állítható határolókkal
- bench dogok:
o 8db sima
o 8db emelő/csúszásgátló
o 4 pillanatszorító
o 4 feszítő szorító

A benchdogs.co.uk oldalon láttam nagyon jó rögzítést a merülőfűrész sín rögzítéséhez, ez a megoldás nagyon tetszik és praktikus is (az összes többi megoldásukkal együtt). Ezzel ki tudom váltani a gérvágót, körfűrészt- lényegesen pontosabban - amíg nem kell szögben vágni.

Ebből amit még nem tudtam összerakni az a szögütköző kiválasztása és beszerzése. Amik vannak (körfűrészhez, szallagfűrészhez) azok elég pontatlanok vagy kicsik erre a célra.

Megfontolnám az Ali/Ebay beszerzést is ha van ott elfogadható minőségű eszköz a fentiekre. (ebben elfogadnék konkrét javaslatokat a fenti "cég" alternatívájaként).

Köszönöm,

(#64337) thomgrande válasza steve_p (#64336) üzenetére


thomgrande
tag

A Brexit előtt én innen rendeltem jó pár dolgot. Amit lehet megcsinálok magam.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#64338) kavalkád válasza steve_p (#64336) üzenetére


kavalkád
aktív tag

parancsolj, ez az ember kb mindenre merülőfűrészt használ, meríts ötleteket tőle.

(#64339) tfe válasza kavalkád (#64338) üzenetére


tfe
tag

Benchdog-os cuccokkal dolgozik, azt már én is linkeltem a kollégának.

PS: A benchdogos cuccok marhajók (pláne a befeszíthető dog-ok), de nem olcsó, az tény. Mondjuk most már van nekik EU raktáruk is, szóval nem kell szívni a vámmal.

(#64340) steve_p válasza tfe (#64339) üzenetére


steve_p
csendes tag

Zseniálisak ezek a cuccok, köszönöm. Most próbálok összerakni egy kitet, ami elegendő lenne kezdésnek. Mondjuk sima dogokat csúszásgátló gumival lehet esztergálok rozsdamentes rúdból. Illetve van még pár szál műanyag rudam is amiből régebben esztergáltunk alkatrsézeket, az sem rossz.

[ Szerkesztve ]

(#64341) gaboka75 válasza tfe (#64339) üzenetére


gaboka75
tag

Jelenleg csak UK-ből szállítanak, úgyhogy nem vámmentes: [link]

(#64342) steve_p válasza gaboka75 (#64341) üzenetére


steve_p
csendes tag

.

[ Szerkesztve ]

(#64343) passatgt


passatgt
aktív tag

SketchUp-ban megterveztem a kerti játszóteres projektet. Vélemény/javaslat?



(#64344) tfe válasza passatgt (#64343) üzenetére


tfe
tag

Jónak tűnik.

(#64345) pacman_123 válasza steve_p (#64336) üzenetére


pacman_123
tag

"- 19 vagy 20mm lyukakkal (CNC vel kimarva) – attól függ milyen szerszámokat sikerül választani"

Ha még nem döntöttél, és úgy alakul hogy a 19 (3/4 col) felé hajlasz. Van nékem egy igen régi projektem, amit most már látom, sosem fog megvalósulni. Abból még megvannak a Veritas "kutyák", befeszülős kicsi, nagy, nyomásra kipattanó, long stop, fúrósablon, 19-es és 38-as Bormax forstner, beütős holdfast rögzítő .. stb, . Ezen a képen kb minden rajta van. Mint látod a fájl nevéből, 6 éve :D Meg van még pluszban egy Veritas TwinScrew satum is, az is 0km-es (a 2 satus "szamuráj" padhoz kellett volna, ehhez. De sosem fogom megcsinálni). Ha ebből bármi vagy az egész csomag érdekel, adok rá egy keresztapás ajánlatot, keress meg privátban. Amúgy ott fognak elrohadni a műhelyszekrényemben (ja, nem, mert egyik sem épp rohadós anyagból van :D )

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#64346) steve_p válasza passatgt (#64343) üzenetére


steve_p
csendes tag

Jó lett! Mi dettó ezt csináltuk meg 10 éve :) annyi különbséggel, hogy az alja is be van fedve, mert ott van a locsoló/kút rendszer és az pluszban mervít. Annyi kiegészítéssel még, hogy a hintánál ki volt még nyújtva a gerenda és azon egy mászó/lengő kötél volt. Tapasztalat, hogy az olcsóbb (<100) műanag csúszdák 1-3 évente feladják és megrepednek valahol, cserélni kell őket.

(#64347) pappr válasza passatgt (#64343) üzenetére


pappr
újonc

Talán be lehet rakni egy "majomkapaszkodó" rudat a csúszda felső vége fölé keresztbe, minden kölyök azon himbálózva indítja el-le magát.

(#64348) mdk01 válasza passatgt (#64343) üzenetére


mdk01
addikt

Gyári csuszda magasság 150cm erre érdemes figyelni.
Tehetnél még ablakot/nyílást a kuckóra legalább egyet, mert sötét lesz nekik.

(#64349) passatgt


passatgt
aktív tag

Igen, 150cm-re mértem. Ablak lesz persze, csak már nem volt türelmem berajzolni, annyira nem vagyok még pro sketchup-ban :)

(#64350) passatgt válasza pappr (#64347) üzenetére


passatgt
aktív tag

Igen, ez jó ötlet, köszi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.