Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#64051) epmd válasza T J (#64021) üzenetére


epmd
tag

Nekem még eddig nem volt velük problémám.A Pu festékeik,olajuk lazúrjaik jók,mást nagyon nem szoktam venni náluk.

(#64052) epmd válasza Gabika75 (#64035) üzenetére


epmd
tag

Vagy 5 éve vettem egy 1018ast állvánnyal egy kocsi beálló építéséhez,azóta most vettem megint elő a dobozából a múlt héten.Leteszteltem rajta a Parki dőlésmérőt meg a digitális szögmérőt,a gérvágó elvérzett,pontatlan az egész.Rászántam a péntek délutánt meg a szombat délelőttöt pepecselni vele,de most kajak pontos. :) Kapott a kék műanyag betétlemez helyett újat meg lett pár tartalék is.A lézert viszont nem lehet beállítani rajta sajnos,mást mutat egy 8centis és egy 2centi vastag anyagnál.

[ Szerkesztve ]

(#64053) tfe válasza Gabika75 (#64035) üzenetére


tfe
tag

Pont ugyanilyen szettem volt. A gérvágó szódával elmegy (be lehet állítani pontosra, viszont érdemes időnként ellenőrizni), fix telepítés gyakorlatilag esélytelen a hátrafele mozgó sín miatt, a lézert legjobb azonnal kidobni belőle, mert beállítani esélytelen, de mindezek ellenére alapvetően egy szerethető gép, amit megfelelő kompromisszumokkal frankón lehet használni.

Viszont az az állvány egy kalap szar sajnos. A kihúzható lábai inkább ne is lennének, lehetetlen szintbe állítani és nyeklik az egész. Egyszer ráraktam egy 3m-es pallót és 50 centit süllyedt a támasztóláb... Szeretem a makitát, de ez nem sikerült nekik.

(#64054) tfe válasza epmd (#64052) üzenetére


tfe
tag

Pont ezért szeretem az árnyékos megoldást a lézer helyett. Azon nem kell semmit állítani, és garantáltan pontos :)

(#64055) epmd válasza tfe (#64054) üzenetére


epmd
tag

Lézer nélkül is meg voltam eddig,csak ha már van rajta raktam bele 2 elemet,de beállíthatatlan. :)

(#64056) tfe válasza epmd (#64055) üzenetére


tfe
tag

Tudom :)

(#64057) SeatZola


SeatZola
őstag

Na, köszi a tanácsokat. Gérvágóból egy Metabo KGS254M vagy 305M-et rendelek szerintem. Bár tetszik az Einhell TE-SM 254-is.

Más: általánosságban el tudná valaki nekem mondani, hogy a kézi elektromos gyaluk nagy többsége, amik 82 mm széles késsekkel rendelkezve mire alkalmasak hobbi barkácsolásnál és mire alkalmasak, amik 110 mm-es késekkel vannak szerelve. Tervezek egyet venni otthonra. A szélesebb késesek jobban tetszenek a szélesebb munkafelület miatt, a 82-sek pedig a sokkal kisebb súly miatt.

Rappi

(#64058) pali923 válasza SeatZola (#64057) üzenetére


pali923
aktív tag

Jól megfogadtad a tanácsokat. :U Az Einhellt én biztosan elfelejteném a helyedben.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64059) AIex válasza SeatZola (#64057) üzenetére


AIex
tag

Metabo gérvégókról van itt tapasztalat, jellemzően az szokott lenni a végkifejlet, hogy használható, de a jó nem feltétlen olyan,

Megnézném a helyedben a legolcsóbb DW gérvágót, ami tud mélységhatárolást,

@ViktorSz,
Februárban vettem egy DW sarokcsiszolót, kellett hozzá pár sallang, hivatalos szervizpartnernek irtam ezügyben (az külön vicc, hogy a DW weboldalán nincs cikkszámos robbantott ábra a gépekhez - vagy lehet én voltam béna, de igy is több időt pazaroltam a keresésére, mint amennyit szerettem volna), össze szedtem a cikkszámokat, leadtam a rendelést, és 2 hónapnál többe nem is telt, mire megjöttek az alkatrészek. Olyan bonyolult darabok, mint pl. szoritó anya, védőburkolat stb.

Ilyenkor azért elszoktam gondolkodni, hogy most akkor melyik a drágább márka, pl. a Dewalt, ami 40%-kal olcsóbb egy Festool-nál, de ha szerencséd van, akkor 2 hónapig porfogó lesz a gépedből (amivel dolgoznál), mert éppen nem annyira van hozzá alkatrész, vagy pl. a Festool, ami 40%-kal drágább, de tulajdonképpen 5 nap alatt bármilyen alkatrészt idepostáznak neked Németországból. Egyébként, hogy ne csak ez egy márka legyen pellengérre állitva, a Milwaukee-ról sem hallottam jobbakat, és ebből a szempontból a Makitának van egy utcahossznyi előnye, mert nekik van egy egészen tisztességes alkatrészraktáruk Fehérváron.

(#64060) MDMA


MDMA
tag

Munkatársak!
Már régóta keresgélek kombinált vastagoló/egyengető gyalut. Persze tök szívesen vennék egy jó dw gépet vagy valami megbízható kisiparit akár, de nincs rá 5-600 e Ft-om vagy még több.
Viszont találtam egy hirdetést egy Serpa 850-est.
Van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Olyanok érdekelnének, hogy mivel ilyen kicsi az asztala, probléma-e a spike, vagyis beharap-e az elején vagy a végén. Illetve, hogy egyengetésnél elvárhatom-e, hogy derékszöget tudok csinálni vele.
Köszi a véleményetek!

Bocsköszi

(#64061) thomgrande válasza MDMA (#64060) üzenetére


thomgrande
tag

Serpa 850 ez a SCHEPPACH HMS 850 "becézése" lenne?

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#64062) MDMA válasza thomgrande (#64061) üzenetére


MDMA
tag

Igen, bocs. :))

Bocsköszi

(#64063) MDMA válasza MDMA (#64062) üzenetére


MDMA
tag

Időközben tájékozódtam kicsit yt-on és sajnos el kellett engednem ezt a sztorit. Sajnos annyit tud a gép amennyi látszik is rajta. Ácsnak kicsi, asztalosnak pontatlan is. Kár érte, jó vételnek tűnt elsőre.

Bocsköszi

(#64064) fogtunder válasza MDMA (#64060) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Az a Dewalt felejtős, iszonyatosan túl van árazva

Ha van hely és 380V, akkor valami jó állapotú használt gépet lehet érdemes nézni. Ha nincs, vagy új kell, akkor Metabo HC260C

I hate morning people. And mornings. And People.

(#64065) kavalkád


kavalkád
aktív tag

ha már kombi gyalu, mennyi lehet a reális ára egy Metabo ADH 260-as kombi gépnek? nem mai darab, de jól működik.

(#64066) AIex válasza kavalkád (#64065) üzenetére


AIex
tag

HC 260-nak 250-300e Ft között szoktak gazdára találni (300e Ft már eléggé a vége), állapottól függően, szerintem ehhez kellene belőni a tiédet, ha az ADH260-as nem klasszisukkal komolyabb gép.

(#64067) MDMA válasza fogtunder (#64064) üzenetére


MDMA
tag

Köszi a tippet. Néztem a Metabot és tetszik is, de sajnos senki sem szeret megválni tőlük. Szóval vagy sokáig kell keresni vagy össze kell törni a perselyt. ;]

Bocsköszi

(#64068) MDMA


MDMA
tag

Más témában is kérném a segítségeteket!
Mineral oil.
Egy rakás helyen olvasom, látom, hogy pl vágódeszka készítésekor ezzel kezelik a fát. Van aki be is áztatja ebbe, van aki csak bekeni és letörli mint pl. a tung olajat... Számos márka van belőle a tengeren túl és nem is drága ott, de mi van itthon?
Tudok angolul, de ez nem segített abban, hogy megtaláljam ennek a hazai megfelelőjét. Mert ugye ennek étel kompatibilisnek kell lennie. Egyes források szerint ez parafin olaj, vagy babaolaj, de én valahogy egyiket se enném szívesen :N .
Valaki ajánlana ennek hazai megfelelőjét? :R

Bocsköszi

(#64069) tfe válasza MDMA (#64068) üzenetére


tfe
tag

Pedig parafin olaj az, patikában kapsz teljesen tisztát belőle.

(#64070) pacman_123 válasza MDMA (#64068) üzenetére


pacman_123
tag

Munkalap olaj
Vagy színtiszta tungolaj
Mindkettő food-safe.

Vagy igen, paraffinolaj, de a gyógyszertárban nem fogsz annyit kapni amennyi neked kell. Elvileg max 50ml-tadhatnak ki. Én anno gyógyszerkönyvi tisztaságú paraffinolajat vettem pár litert, meg méhviasz pasztillát 1 kg-ot. Ennek a keverékével kezeltem le a kb 7-8 vágódeszkát, amit eddig elkövettem.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#64071) woodworm


woodworm
veterán

A borászok is használnak paraffinolajat, az tuti megfelelő minőségű.

(#64072) MDMA válasza pacman_123 (#64070) üzenetére


MDMA
tag

Köszi srácok, akkor megpróbálom ezzel.
Nem gondoltam bele, de tulajdonképpen egy rakás kozmetikai termékekben is van, uh biztos igazatok van.

Bocsköszi

(#64073) RobexX10


RobexX10
aktív tag

Sziasztok!
Egyik ismerősöm eladásra kínál nekem:
- MAKITA LS1018LN Gérvágót
- Makita MLT100 asztali körfűrészt
4 éves gépek. Szép megkímélt állapotban.
Szerintetek mennyit érdemes adni értük?
Új áruk 190e, 160e.

(#64074) Gaborkik válasza MDMA (#64072) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

A babaolaj illatosított paraffinolaj. Engem továbbra is meglep, hogy bár a paraffinolaj kőolaj származék mégis használható ilyen célra, pedig amerikai és európai élelmiszerügyi hivatalok is jóváhagyták....

Nemrég beszéltem egy faipari olajokat forgalmazó cég szakértőjével, hogy közvetlen érintkezéshez mit használa, pl egy mézcsurgatóhoz (ami alapvetően dísztárgynak készül, de ha mégis használják) ő akkor teak olajat használna. A paraffinolajos kérdésemre nem reagált.

(#64075) York válasza RobexX10 (#64073) üzenetére


York
tag

Az MLT100-ert semmit :) a masikat rad bizom :).

(#64076) York válasza kavalkád (#64065) üzenetére


York
tag

Ha latsz 300 alatt vedd meg en mar nagyon regen lattam 300 alatt.

(#64077) libesz


libesz
csendes tag

Sziasztok!
Erdeklodnek, hogy Halasztelek kornyeken (Szigetszentmiklos, Szigethalom, Csepel, stb) lakik-e forumtars, akinek van vastagoloja? Neha gyartok 1-1 butus vagodeszkat, de emiatt nem vettem eddig vastagolot. Ha lenne a kozelben valaki, aki szivesen gyalul nekem egy par meter kemenyfat idonkent, nagyon halas lennek (termeszetesen nem kerem ingyen). Volt a kozelben egy muhely ahol megoldottam eddig, de megszunt a lehetoseg.
Elore is koszonom :R

El is dicsekszem az eddigi produktumokkal. :D

(#64078) pali923 válasza MDMA (#64068) üzenetére


pali923
aktív tag

Biopin, Auro - nekik is van étkezési célra használható olajuk, és lehet is venni itthon is.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64079) thomgrande válasza libesz (#64077) üzenetére


thomgrande
tag

Igaz hogy nem tanácsot kértél de azért megemlítenék pár dolgot. Bütüs vágódeszkát jellemzően nem vastagsági gyaluval síkolják. Inkább cnc-vel vagy felsőmaróval vagy dobcsiszolóval. Nagyüzemben kontakt csiszolóval. A vastagságinál mindig borotva éles kés kellene mert a bütü kevésbé szereti a kicsit is életlen kést. A gyalult lap végén könnyen letörik egy darab. Felsőmaród gondolom van. A tologató kalodát nem egy nagy dolog összerakni. Két videó ötletadónak. 1 2

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#64080) York válasza thomgrande (#64079) üzenetére


York
tag

Hat en egyengeton is meg vastagolon is attoltam a butus deszkaimat es mar a kes se valami eles. Igaz sirt a gyalu rendesen, de a felulettel nem volt gondom, a vegeire ragasztasz egy barmilyen lecet (pl. fenyo) es nem fogja kikapni... Hobby muhelybe ritka a 20-25 cmnel szelesebb gyalu, ezt vedd figyelembe.

(#64081) thomgrande válasza York (#64080) üzenetére


thomgrande
tag

Hobby muhelybe ritka a 20-25 cmnel szelesebb gyalu, ezt vedd figyelembe.
Épp ezért nem értem. Ez legyen az én bajom.
Felsőmaróval kisbb a méretkorlát.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#64082) SeatZola válasza pali923 (#64058) üzenetére


SeatZola
őstag

Még nem vettem meg semmit. Próbálom keresni a legjobb ár/érték arányú gérvágót az én igényeimhez mérve. Az Einhell TE-SM254 Dual azért érdekelt volna, mert pl a gotools csoportteszt videóban a kisebbről a 216-osról egészen normálisan nyilatkoztak.
A Metabo meg érdekes, mert rengeteg videót néztem erről is és pl a KGS254M-et ott is pár kivételtől eltekintve nagyon dícsérték. Most meg még egy fekete ló is szembe jött velem a Stanley Fatmax FME720. Ez most 95eFt lenne nekem. Na erről sehol semmit nem találok hogy milyen. Erről a Stanley FME720-ról van tapasztalata valakinek? Most úgy alakult, hogy 14 m előtetőt kell megcsinálnom itthonra a melléképületeinkre. 5x10-es és 3x7-es anyagból. Elég sok vágás lesz emiatt több szögben relatíve pontosan szertnék kivitelezni. Mindenképpen kell vennem egy gérvágót. Mondjuk ehhez a munkához elég lenne egy 216-os lapos is. A 250-es tárcsás gépekben tetszik hogy 60 mm-nél vastagabb anyagot is tudnak vágni. A keret amit jószívvel rászánnék 100-150eFt. Amik eddig szóba jöttek a DeWalt DWS740 110eFt, a 770 150eFt (ezeknek mélységhatárolója nincs), a 778 (250-es lap) 210eFt, a Metabo KGS 254 M 130eFt, a 305 M 140eFt, az Einhell TE-SM 254 Dual 60eFt (új, de gyak 1 év garos) és a sötét ló a Stanley Fatmax FME720 (255-ös lappal) 95eFt-ért. Csak hobbira, nem bútorgyártásra kell nekem a gép. Márkában leginkább a DeWalt tetszik, 4-5 akkus gépem és sok egyéb DeWalt cuccom is van. Mind jó. Ezért vagyok tanácstalan, ezért kapkodok össze-vissza.

Rappi

(#64083) York válasza SeatZola (#64082) üzenetére


York
tag

Osszel a pince tetohoz egy workzone gervagot hasznaltunk, annyira volt pontos amennyire acs munkahoz kell.

(#64084) York válasza thomgrande (#64081) üzenetére


York
tag

En elobb tolom keresztul a gyalun, mint nekialljak kalodat epiteni, kiszerelni a nagy marot a szekrenybol stb. de nem vagyunk egyformak. Azt is tegyuk hozza hogy ha kis maroszerszammal dolgozik akkor nem lesz olyan szep a felulet, mint gyalulas utan, ha nagy atmeroju szerszammal dolgozik abbol meg nem art a 12-es szar es egy nagyobb teljesitmenyu maro.

(#64085) libesz válasza thomgrande (#64081) üzenetére


libesz
csendes tag

Koszi a tippeket. Tul vagyok mar par variacion ezzel kapcsolatban. Epitettem kalodat is, de amikor a TE sorozatu Einhell felsomaromat megvettem, akkor nem gondoltam meg erre :) . Ahogy mas is irja, a 8mm hatareset erre a celra. Vettem bele egy 5cm atmeroju marot es a felulet sem olyan szep, meg a gep is szenved. En Metabo DH330 meg Ryobi vastagolokkal szemeztem eddig, lehet hogy csak ezert gondoltam hogy masnak is az van, ha van... azok 30+ centisek.
Egyebkent nem feltetlenul csak a vegeredmenyt gondoltam meggyalulni (a butut), hanem az utolso ragasztas elott a beforditott csikokat is, hogy szepen passzoljanak egymashoz. A bonyolultabb formaknal kettonel tobbszor szoktam ragasztani, valoszinuleg az en benasagom, de ott mar azert a korfuresszel nehez megtartani minden szoget.
Remelem azert valaki becsekkol meg a kornyekrol :D

(#64086) pali923 válasza SeatZola (#64082) üzenetére


pali923
aktív tag

Csak hobbira, nem bútorgyártásra kell nekem a gép

Jellemző tévhit ebben a hobbiban, hogy a nem profi munkákra szánt gépekkel csak az a baj, hogy azok nem bírják az ipari terhelést, vagyis a napi sok órai munkát. Sajnos van velük még legalább egy probléma is: nem elég pontosak. Legalábbis sokkal nehezebb velük elérni, hogy a derékszög 90fok legyen, az egyenes nem hullámos stb. Vagy ha mégis így lesz, ez a pontosság nem lesz örök életű, állandóan ellenőrizni kell, hogy még mindig igaz-e a korábbi beállítás. :F
Nekem is volt ilyen Metabo gérvágóm, két derékszögű vágást nem tudott újraállítás nélkül csinálni. A gérvágó meg pont az a gép, ahol szeretnéd, ha a vágás pontos legyen. Ha neked elég, hogy "egészen normálisan nyilatkoznak" egy gépről, akkor vedd meg. Internetes vásárlás esetén 14 napig vissza is küldheted, ha mégsem ő az igazi.

A DW gérvágókról itt is jó tapasztalatok forognak, a Metaboról van legalább kétféle vélemény, és a helyedben körülnéznék a Bosch gépek között is, vannak jó gérvágói. A Stanley nekem mindig is sötét ló volt, mint neked, még nem mertem venni gépet tőlük, legfeljebb kéziszerszámokat. Ezek szerint mások is vannak ezzel így, ha nem találsz róla véleményt. :U

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64087) rónai válasza libesz (#64077) üzenetére


rónai
újonc

Szia!

Nekem nincs vastagsági gyalugépem, de Szigetszentmiklóson a Gyári úton a Szalay fatelepen vállalnak hozott anyag gyalulást is.

A vastagolás minőséget nem tudom, de mivel fatelep, építőfával foglalkoznak, lehet, hogy nem őket keresed..

Bár én nemrég gyalultattam ott fenyőt, igaz azt a 4 fejes gyalugépükkel csinálták,és egész jó minőségű volt.

(#64088) generatoros válasza Gaborkik (#64074) üzenetére


generatoros
tag

a kőolaj származékról csak egy igen régi történet jut eszembe: BAMBI 60-as évek elején voltam kissrác, akkoriban beszélték, hogy kőolajszármazék. Aztán 10 évvel később , már dolgoztam és látogatóban voltam a bp-i müanyagipari szövetkezetnél. Most figyelj: a műa edények gyártása mellett nagy tételben árultak szörpöket, benfentes forrásból jött az infó, hogy MELLÉKTERMÉK. na csak ennyit a kőolajszármazékokról.

(#64089) generatoros válasza RobexX10 (#64073) üzenetére


generatoros
tag

az mlt100-as fűrésznél sok jobb gép létezik lehet tőlem 160 az új ára , a felét sem éri használan pláne. . mondjuk én nem vagyok eltelve a makitától, de 10 éve olvasom a 2 fórumot és mindeki, legalább is sokan lecserélték már pl-ul a szalagfűrészüket. Vannak sikerült gépeik de nem ők a csúcs a hobbistáknak sem. a gérvágójkat nem ismerem.

(#64090) pali923 válasza generatoros (#64088) üzenetére


pali923
aktív tag

Ezt bizony mi is tudtuk gyerekkoromban, hogy nem is akármiből származik, hanem a pakurából, amit másra amúgy is korlátozottan lehet használni. Ezzel együtt lelkesen ittuk a Bambit. :)

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#64091) tfe válasza generatoros (#64089) üzenetére


tfe
tag

A makita egy brand alatt meglepően széles minőségi tartományt fed le. Tetszőleges gépkategóriát megnézel, akkor a legalja és a legteteje között szignifikáns eltérés lesz, és a teteje nagyon jó cucc, az alja meg az einhell/kínai szintet karcolgatja. De pl asztali körfűrész illetve szalagfűrész kategóriában nem is indulnak az alsó/középkategória felett.

De erről pl még nem hallottam rosszat:
https://www.szerszamoutlet.hu/index.php?kat=39&id=875

Nagyon kevés - akárcsak hasonló - cucc létezik egyáltalán (mafel?), és ez állítólag tényleg az o-da-basz kategória. Szóval nem kell leírni a japánokat, csak tudni kell mit veszel tőlük.

A végén úgyis az van, hogy az ár a legjobb korrelációs faktor a minőséghez. (de ezt már megbeszéltük párszor - ami gyanúsan olcsó, az szar lesz. Persze csak nagyáltalánosságban, fúró, behajtó kategóriában már nincsenek csodák)

(#64092) generatoros válasza tfe (#64091) üzenetére


generatoros
tag

Amit linkeltél az nekem semmit nem mond. Jó nagy és drága , soha nem venném a kezembe ez ácsoknak való. Lehet nem volt szerencsém , de amikor az első makita fúró csavarozót a kezembe vettem azt gondoltam ez egy csoda szerszám márkáját illetően is, aztán jött a lidl, az ő fúró csavarozójuk nekem jobban bejött van 2 db még mindig a maki már régen tönkrement. dekopir is kidobódott vagy pihen valahol a padláson. szóval lehet a merülőjük az talán jó, de nem fogom már kipróbálni. merűlőm az sheppach , ha jól írom, nekem ebből sem kell jobb táblát felosztani szélezni nekem pont elég, bútorlapot ritkán használok , de azt már szabatom és élfóliáztatom. Az élmaró szett volt az utcsó amit beindítottam az outletben, aztán gyorsan le is tettem és megvettem 86- ért a dewaltot negyed colos + befogóval, nekem többet még ránézésre se kell semmi makita a szalagfűrészem is dw. a kombigyalum elektra becum és az asztali fűrészem metabó. a gérvágom a nagyobbik lidl-is , nálam elég precizen beállítható igaz kicsit mókoltam.

(#64093) tfe válasza generatoros (#64092) üzenetére


tfe
tag

Nem hiszem hogy értettél. A lényeg, hogy makita márkanév alatt van felsőpolcos és hulladék is. Nyilván a saját tapasztalatod befolyásol, de erős túlzás az egész márkát lehúzni emiatt.

(#64094) generatoros válasza tfe (#64093) üzenetére


generatoros
tag

persze ebben igazad van. az a gond, hogy én úgy szocializálódtam, amikor az egyik iskolás társamat meghúzták gimiben matekból, még másik két tanár is buktatta szerencsétlent, mindkettő olyan volt, akik nem nagyon gáncsoltak el senkit önállóan. szóval az a gond, hogy az én látókörömbe nem került még felsőpolcos makita holmi., de te is csak egy böszme ácsgyalut linkeltél. bocsi nem kötekedni akarok csak próbálom védeni a véleményemet.

(#64095) fogtunder válasza generatoros (#64094) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Ezzel az "érveléssel" csak az a gond, hogy akkor az első szar Parkside gép után tőlük se kellene soha semmit venni többet, pedig ott aztán nem nehéz ilyet találni.

Egy érzelmeken alapuló véleményt teljesen felesleges védeni. És itt most nem azt mondom, hogy semmiben ne döntsön az ember érzelmi alapon, csak nem kell próbálni racionalizálni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#64096) York válasza generatoros (#64094) üzenetére


York
tag

Most hirtelen ket nagyon jo maki jutott eszembe az egyik a femhazas szalagcsiszolojuk a masik a nagy maki maro ezek hirhedten elnyuhetetlenek. A kis maki elmarot is sokan szeretik. Nah mar lett harom...

(#64097) Ezekiell válasza York (#64096) üzenetére


Ezekiell
veterán

A merülőfűrész is frankó :)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#64098) tfe válasza Ezekiell (#64097) üzenetére


tfe
tag

Fúró, csavarozó vonalon is ott vannak a szeren, csak nem a tízezrest kell venni. SDS plus kalapácsom is elég jól bírja*, pedig látott már monolit födémet 20-as szárral, nem egyszer, nem kétszer :)

* Van jobb, nyilván. De nem szabad alábecsülni őket sem, csak nem az alsópolcost** kell venni, ennyi.

** Mondjuk ami nem alsópolcos, az meg annyiba kerül mint a kékboss***, de ahogy már említettem csodák nincsenek, az ár a legtöbbször arányos azzal, amit kapsz.

*** Még mindig a hilti, festool, mafel, akármi alatt, de lássuk be, azok picit olyanok mint a merci, a célkeresztet is meg kell fizetni, bármennyire is jó cuccokat csinálnak.

(#64099) troszti válasza pali923 (#64078) üzenetére


troszti
aktív tag

Azért itt érdemes megemlíteni azt, hogy nem egy kategória az, hogy élelmiszerrel érintkezhet (food safe), meg hogy emberi fogyasztásra alkalmas (food grade). Biopin és társai, illetve a festékboltokba kapható vágódeszka olajokra általában nincsen ráírva az olaj összetevői, ami eleve fura, nem használnék olyan anyagok vágódeszkákra, ami nem tudom, hogy mit tartalmaz. A Biopinnál megnéztem, csak annyit ír hogy élelmiszerrel érintkezhet. A paraffin olaj alkalmas emberi fogyasztásra, tehát ha megeszed, vagy megiszod ( :D ) nem lesz semmi bajod. Főleg ha a gyógyszertári minőséget veszed. Amúgy a napi kiadható mennyiség 100 g, de én pl mondtam a gyógyszertáros hölgynek, hogy mire kell, és kaptam 200 g-ot.

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#64100) tfe válasza troszti (#64099) üzenetére


tfe
tag

Igaz. De ennek ellenére is inkább a tung, mint a paraffin (ami döglött dinóból van, a tung meg valami fának a leve :))

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.