Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#37351) exlepra válasza Soká (#37348) üzenetére


exlepra
tag

Ebben lehet valami.
Az nem fura, hogy balkezes (így legalább nem kell külön balkezes gépet csinálni :) ), arra gondoltam, ha kinyújtod a kezed úgy, hogy a tenyered oldalra néz akkor sokkal kevésbé tudod kényelmesen föle-le billenteni a csuklódat mint lefelé fordított tenyérrel.

[ Szerkesztve ]

(#37353) exlepra válasza #05304832 (#37352) üzenetére


exlepra
tag

Köszi, az ék és elszívás is fontos lenne.

(#37354) Seremala válasza Seremala (#37331) üzenetére


Seremala
csendes tag

Köszönöm szépen mindenkinek az ötleteket!
Az ajánlásotok szerint egyelőre maradok a kézi darabolásnál.

Van itt egy 8-adik Hendrik, asz mindég a hóhérnál tartott válópert. Igazán elvesztették érte fejüket a nők. (Fülig Jimmy)

(#37356) exlepra válasza csmat (#37344) üzenetére


exlepra
tag

Szia, a merülés funkciót gondolom érted, ezzel biztosságosabban lehet (persze ésszel) lap közepéről is vágást indítani. Persze be lehet nyomni a sima kézi körfűrészt ha úgy adódik.
A merülőfűrész egy vezetősínnel tud igazán hasznos lenni, így a vágás pontos és kipattogzásmentes lehet (laptól és típustól függően a vágás mindkét szélén) .
Felülről tudod állítani a vágásmélységet.
Nincs útban a billenő védőburkolat amikor elindítod a vágást.

(#37357) Soká válasza #05304832 (#37355) üzenetére


Soká
senior tag

A kollégát nem fenyegeti a veszély, hogy ilyen gépet vegyen, de bocsánat a megállapításomért, nagyon nem tartom jó ötletnek a javaslatodat. Ennél már százszor jobb ha vesz egy kis szalagfűrészt és azzal tolja.
Ezzel a fémipari fűrésszel vastag rudak darabolása célszerű, nem hurkapálcáké... A súlyánál fogva letörné a pálcákat a fejező egység, aminek van súlya.
Abban van igazad, hogy finom fogazatú fűrészlap az előnyösebb, ami kevésbé tép.

Ezt ugye ismeritek?

[ Szerkesztve ]

(#37359) Seremala


Seremala
csendes tag

Sziasztok!

Kellemetlen érzés, hogy az én lustaságom egy vita kiváltó oka :DDD

@local1
Köszi a gép tippet. Kényelmesebbnek gondolom én is daraboláshoz, mint egy kis szalagfűrészt. Sokával értek azonban egyet, már csak az ár/elvégzett feladatok mennyiségének függvényében is.

A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy lézervágással kezdek majd foglalkozni rövid időn belül, felhagyva a bútorlapos munkákkal. Úgyhogy eddig is csak műkedvelőnek számítottam, pláne ezután (via generatoros) :) A lézervágó gép vásárlása az én pénztárcámhoz mérten elég nagy beruházás. Kicsit visszafogottabban kell most kiadnom a pénzt a "pártízezer" forintos gépekre. Ezért jól jött a megerősítés, hogy bőven elég vennem epmd-nél egy japánfűrészt és elhegedülni azt a mennyiséget a kis tipliből amire szükség van. Ha később a kényelmi kiadásokra több pénzem lesz, akkor a Soká által linkelt körfűrész lesz talán a befutó. Vagy a hasonló Proxxon gépek közül valami. Egy ilyen modellezős kis körfűrészt a lézerrel vágott termékekkel összefüggésben is többet tudnék használni.

Van itt egy 8-adik Hendrik, asz mindég a hóhérnál tartott válópert. Igazán elvesztették érte fejüket a nők. (Fülig Jimmy)

(#37360) Soká válasza #05304832 (#37358) üzenetére


Soká
senior tag

Én csak nézem, amikor az esztergályos aprítja vele a karvastagságú bronz meg acél rudakat. (persze azok combosabb gépek mint amit te linkeltél) Arra jó, hogy befogja a satuba az anyagot, ráereszti a fűrészt, az meg dolgozik magának amíg a szaki valami mást csinál.
Ráadásul ez a gép hűtő és kenőfolyadéktól "mocskos".

Azt tényleg nem gondolhatod komolyan, hogy hurkapálcáknál minden egyes vágásnál megoldod a satut, pozicionálod az anyagot, meghúzod a satut, ráereszted a fűrészt. Ráadásul ez a gép jellemzően alacsonyan van, szóval még görnyedhetsz is felette.
Tényleg nem értem, hogy miért favorizálod, ez egy lakatos szerszám. Szerintem egy 4mm-es rézpálcát a lakatos hamarabb fűrészel el kézből satuban, mint ezzel a géppel. Nem még fát.

Én továbbra is állítom, hogy inkább egy kis modellező körfűrész a célszerű. Ezt csak az ára miatt linkelem.
Nekem van kis proxxon körfűrészem, de azt sem ajánlanám, mert nem igazán haladós. Leginkább csak ébenfánál használom, amikor sajnálom ha sok a hulladék, meg amikor vékony rést kell vele előállítanom.

(#37361) Soká válasza Seremala (#37359) üzenetére


Soká
senior tag

Azzal semmi gond, ha vitatkozunk. Főleg ha ütköztetjük az érveket. Én legalábbis nem sértődök meg, ha valaki mást állít mint én csak legyen mellé magyarázat is. Ilyen apró dolgok előállításában egyébként több a tapasztalatom, mint mondjuk a forgácslapok toldásában.

(#37363) Soká válasza #05304832 (#37362) üzenetére


Soká
senior tag

Én azt nem állítom, hogy ne lehetne használni és ne lehetne vele szépen vágni (bár szerintem fánál a végét hasítja, mert az önsúlyánál fogva fűrészel) éppen csak nem arra van kitalálva, hogy gyors egymásutánban 500-szor ismételj vele.
Ez két külön elv, hogy a munkadarabot mozgatod-e vagy a gépet. Vékony pálcák esetében számomra evidens, hogy a munkadarabot könnyebb mozgatni. Ezért is nem ajánlottam volna például a gérfűrészt. (bár, azt is csak azért nem, mert ilyen kis daraboknál macerás megoldani, hogy legyen is ütköző a pontos méretek miatt, de ne szoruljon be az anyag a fűrészlap és ütköző közé, hogy aztán nagy ívben elrepülhessen. Meg át kellene alakítani a gérvágó asztalát résmentesre.)

(#37364) generatoros válasza #05304832 (#37362) üzenetére


generatoros
tag

tudod miért nem volt koszos mocskos az asztalos ismerősnél használt fémipari fűrész? megmondom én ezt neked. Azon egyszerű oknál fogva, hogy annyi esze azért volt az ismerősödnek, hogy a fát nem hűtötte a fúróolaj és víz által képzett emúlzióval. A sűrű fogazású fémfűrész lehet szép vágásépet produkál, de a faipari gérvágó vagy hosszvágó fűrész még ennél is tud szebbet.

(#37366) generatoros válasza Soká (#37361) üzenetére


generatoros
tag

Valamikor, talán 20 éve is van amikor, a fiam ált iskolás korában megcsináltam, szemléltetőeszköznek , egy plexi lapokból álló kockát. 10x 10 cm volt a belső mérete és felül nyított (5 lapból állt). Tízed mm pontosan 10x10cm. Akkor nem állt rendelkezésre megfelelő faanyag és ezért tölgyfából készült az 1000 db 1x1 cm-es fakocka. Az 1x1 cm-es 40-50cm hosszú rudacskák kifűrészelése és meggyalulása nem okozott különösebb nehézséget. A darabolás az nem volt egyszerű körfűrészen. A 10mm-t alig tudtam beállítani. Azért készült kör és nem szalagfűrészen mert fontos volt a vágáskép. Először egyesével próbáltam ,de az örökévalóság határát surolta amikor csak minden 5. sikerült. Ezekután a már említett ragasztószalaggal25db-ot összefogtam és egy átfordítható Dewalt körfűrészt gérvágó állásban használva rövid ídő alatt elkészítettem az 1000db kockát. Amikor a helyükre kerültek nem voltam csalódott annak ellenére, hogy 10 db kocka együtt mérve csak 9,9 mm volt. A hurkapálcák darabolásához csak azért mertem javasolni a szalagfűrészt, mert mertem az gondolni, hogy a végeken nem lesz fontos a vágáskép. A kockámhoz 5x-ös mennyiségü anyagot használtam.

(#37367) mdk01 válasza Soká (#37153) üzenetére


mdk01
addikt

Ügyes csapozás.
Sztem szimplán ki van rajzolva és türelmesen kivágva és vésve. Látszódnak a kézi megmunkálás nyomai.
Van több videó is sunrise dovetail néven, csak az kicsit egyszerűbb mint amit te linkeltél. :)

(#37368) Soká válasza generatoros (#37366) üzenetére


Soká
senior tag

Nem érdemes egyesével próbálkozni, ha összekötegeled, akkor egymást tartják s kevésbé tud kiszakadni a fa. Én az ilyesmit úgy csinálom - bocs, ha triviális dolgot mondok, ráadásul én mindent a magam kárán tanulgatok, mert nem kaptam asztalos képzést - hogy a szögvezetőre kétoldalas ragasztóval felragasztok egy egyenes keményfa lécet. Erre kerül egy réteg csiszolópapír, ami arra jó, hogy a nekitámasztott munkadarab oldalirányban ne tudjon könnyen elcsúszkálni. (ezt még tudnám finomítani de hosszú lenne leírni)
A felragasztott keményfaléc vagy a fűrészlapig ér, vagy annyival lóg túl rajta, amekkora darabokat kell vágnom (ehhez a lécnek magasabbnak kell lennie, mint a fűrészlap magassága). A munkadarabot tehát vagy addig tolom, hogy egyvonalba kerüljön ennek a lécnek a végével, vagy csinálok egy ütközőt. A lényeg, hogy az ütköző még a fűrészlap előtt legyen, hogy a levágott munkadarab véletlenül se szoruljon meg a fűrészlap és a ütköző/párhuzamvezető között. Szerintem ezzel, gyors oda-vissza tologatásokkal, viszonylag szapora a művelet.

Igazából thyeby van otthon ebben a dologban, sajnálom, hogy nyoma veszett. (miután nem olvasom a topikot mindig, így azt sem tudom hol volt az a bizonyos Lepsény, ahol még megvolt... privátban megírhatja valaki)

(#37369) Winner_hun válasza Soká (#37368) üzenetére


Winner_hun
félisten

[KLIKK], [KLIKK]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#37370) csmat válasza exlepra (#37356) üzenetére


csmat
senior tag

Köszi!

(#37371) mdk01 válasza Soká (#37368) üzenetére


mdk01
addikt

Ezt részt nem értem, elmagyaráznád? :)

(miután nem olvasom a topikot mindig, így azt sem tudom hol volt az a bizonyos Lepsény, ahol még megvolt... privátban megírhatja valaki)

(#37372) Winner_hun válasza mdk01 (#37371) üzenetére


Winner_hun
félisten

Már napok óta nem tudok a fórumra belépni. Módosult valami bizonyára, mert nekem évek óta ugyanazok a beállításaim a számítógépen. A gyerek számítógépje minden gond nélkül azonnal beléptet, az enyém nem. De nekem kényelmetlen lesz gugolva fórumozni, úgyhogy Fiúk:

Valószínűleg fentiek okán én elmaradok a későbbiekben.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#37373) Soká válasza Winner_hun (#37369) üzenetére


Soká
senior tag

Köszönöm az infókat!

Őszintén szólva én azért úgy gondolom, hogy az elromlott böngésző mellett kellett ott másnak is történnie. Én legalábbis nem hiszem, hogy megadnám magam ha a gépem vacakolna...

mdk01

Lepsénynél még megvolt
Az idősebb korosztály emlékezhet erre az elhíresült mondatra. Kicsit olyan, mint "az Árpád jó munkásember"

(#37374) generatoros válasza Soká (#37373) üzenetére


generatoros
tag

Hát igen ! emlékezetes a " lepsénynél még megvolt". Nekem erről a közismert és talán nem túlzás ha azt mondom közkedvelt: Lúdas Matyi --motto-- jut eszembe: " Az újszülöttnek minden vicc új" vagy ez a Fűles szlogenje volt?

(#37375) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Siemens kombinált hűtőszekrény beépítéséről , ill. csuszkás ajtó felszereléséről nem találok semmi információt. Létezik hogy nincs? :F

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#37376) mdk01 válasza Soká (#37373) üzenetére


mdk01
addikt

Igen, én is így gondolom és sajnálom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köszönöm a magyarázatot, óriási kabaré és a korom miatt nekem ez kimaradt eddig. :)
Lepsény itt van mellettünk azért is érdekelt és nem tudtam összerakni. :)

[ Szerkesztve ]

(#37378) Sanyabá válasza #05304832 (#37377) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nem én építem be, távsegítséget akarok adni, ezért kerestem volna filmet róla. Úgy egyszerűbb lenne , ha látni is a mozzanatokat.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#37380) mdk01


mdk01
addikt

Adok egy feladványt akit érdekel. :)

Animáció

Egyik ismerősömnek kellett csinálni a formatervező fősuliba 3x9db-ot ami összerakva kiadott egy nagy kockát. Tökéletesen 30x30x30mm-nek kellett lennie, bükkfából.
Ki hogyan csinálná meg?

A végén majd megosztom én hogyan csináltam. :)

[ Szerkesztve ]

(#37381) Sanyabá válasza #05304832 (#37379) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Köszönöm, szinte már minden típusra találtam, csak Siemens-re nem. :(

De az elv , csuszkák felszerelését illetően, soknál azonos. Szerintem meg tudja oldani, műszaki ember lévén.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#37382) exlepra


exlepra
tag

Sziasztok, egy pattex fa ragasztó meddig jó. Vettem egyet és csak itthon tűnt fel, hogy 1 éve lejárt a szavatossága :( .

(#37383) mdk01 válasza exlepra (#37382) üzenetére


mdk01
addikt

Csinálj próba ragasztást, tömörfával.
70%-ban legalább szálszakadásnak kell lennie.
Vízálló esetén még rakd is vízbe 24órát.

Ha meggyőző akkor használd.

[ Szerkesztve ]

(#37384) Sanyabá válasza exlepra (#37382) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ha nem fagyott meg , és nem büdös, nyugodtan használhatod.

Ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor mint ahogy fentébb is írták, próba ragasztás.

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#37385) Soká válasza mdk01 (#37380) üzenetére


Soká
senior tag

Bocs, de én nem értem a kiírást.
A 3x9 mit jelent? 27db egyforma elemet, vagy háromféle elemet, mindegyikből 9 darabot?
A végeredmény volt 30x30x30mm? Nem túl kicsi ez?

(#37386) mdk01 válasza Soká (#37385) üzenetére


mdk01
addikt

Bocs sok volt az info, vagy nem volt jó a sorrend, vagy nekem túl egyértelmű volt. :)
30x30x30mm volt egy darab és ebből kellett 27db ami egy nagy kockát adott ki.
A képen az egy darab 30x30x30mm-es kocka látszódik és ennek az elkészítése a kérdés.
Ekkorát kértek nem kicsi, demonstrálni elég volt. :)

(#37387) Soká válasza mdk01 (#37386) üzenetére


Soká
senior tag

Jajaj, lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nekem még mindig nem tiszta.

Most akkor nekünk az ismerősöd formatani feladatát kell megoldani vagy azt kell kitalálnunk, hogy miként lehet asztalosiparilag előállítani a képen látható csonkolt kockákat?

(#37388) generatoros válasza mdk01 (#37380) üzenetére


generatoros
tag

Ezt a kérdést Mathias Vendelnek is fel kellene tenni. Kalodát csinálnék és favésővel kisérelném meg az elkészítését.Esetleg szalagfűrészen kinagyolnám.

(#37389) generatoros válasza generatoros (#37388) üzenetére


generatoros
tag

hülyeséget mondok nem gép, inkább illesztőfűrész. tehát a kocka mehet gépen izlés szerint kinek mivel könnyebb. A kitöréseket kézben favésővel megfelelő befogó segédeszköz használatával.

(#37390) paye válasza mdk01 (#37380) üzenetére


paye
tag

Kockát 45 fokos sablonba fogni, körfűrész asztalon a fűrészt 45 fokra állítani és áttolni, majd ugyanígy megismételni a kockát elfordítva 180 fokkal... :R

(#37391) Soká válasza paye (#37390) üzenetére


Soká
senior tag

Szóval, akkor a kivitelezés volt a kérdés. :)
Én is így csinálnám, ahogy írtad. És úgy készíteném a kalodát, hogy a munkadarabot felülről is szorítsa.

(#37392) mdk01 válasza Soká (#37387) üzenetére


mdk01
addikt

Ennél egyszerűbben nem megy. :)

"A képen az egy darab 30x30x30mm-es kocka látszódik és ennek az elkészítése a kérdés."

Majd a végén megmutatom a formatani feladatot is, ha érdekel. :)

(#37393) mdk01 válasza paye (#37390) üzenetére


mdk01
addikt

Majdnem, de nem...
A 45fokos döntéssel bevágnál a kocka közepéig. :)

(#37394) paye válasza mdk01 (#37393) üzenetére


paye
tag

A bevágás szögét és mélységét nem adtad meg, a rajz után sacc/kb ítéltem meg az adatokat, de legközelebb majd pontos méretezés megadása után várj megoldást.... :W :Y

(#37395) Soká válasza mdk01 (#37392) üzenetére


Soká
senior tag

"Ennél egyszerűbben nem megy."

Bocsáss meg, de a probléma éppen az, hogy túl egyszerűen írtad le a dolgot és túl sokismeretlenesnek hagytad az egyenlet.
Illetve, ha tényleg egyszerűen szeretted volna, akkor elég lett volna a kép és a kérdés, hogyan csináljam meg bükkfából?

Amikor "feladványról" beszéltél, meg hogy az ismerősödnek milyen feladatot adtak formatanból, akkor én azt hittem, hogy egy geometriai feladványról van szó. Ha mutatsz egy gyufaszálas feladványt, és az a kérdés, hogyan kell megoldani, akkor én nem arra gondolok, hogy a gyufaszálat hogyan állítanánk elő, érted? :)

A rajzodon szereplő alakzat (amit én csonkolt kockának neveztem) méret hiányában joggal feltételezhető, hogy szabályos alakzatot takar és én is úgy látom, hogy a kivágás pont a kocka oldallapjának közepéig tart.

Azt meg végképp nem értem, hogy 27 ilyen, miként is adna ki egy nagy kockát? - de ez most részletkérdés...

[ Szerkesztve ]

(#37396) mdk01 válasza paye (#37394) üzenetére


mdk01
addikt

Nem értem a felháborodást. :U

Én egy ceruzával, kézzel felrajzolt viszonylag szabályos axonometrikus rajzot kaptam, mégsem estem neki az ismerősömnek, hogy határozzon meg minden szöget a legyártáshoz.(nem is várhatom el, az már az én feladatom, ő csak kitalálja ezeket a föld felett lebegve)
Ha jobban megnéznéd, látnád, hogy a kocka lapjain a bevágás a lap középpontjáig tart, és ezt a bevágást meghosszabbítva a sarokpontba érkezik.
Ennél több infó sztem nem kell, csak ki kell találni hogyan lehet ezt megvalósítani, +-0,1mm-es pontossággal.

Továbbá én ezt megcsináltam, nem a kitalálás és megvalósítás feladatát próbálom áthárítani.

(#37397) mdk01 válasza Soká (#37395) üzenetére


mdk01
addikt

Valóban sok volt az infó, és sztem elvesztél a részletekbe.

Amikor "feladványról" beszéltél, meg hogy az ismerősödnek milyen feladatot adtak formatanból, akkor én azt hittem, hogy egy geometriai feladványról van szó.
Felesleges volt formatanról beszélni, és akkor nem kezdesz el geometrián gondolkodni. A feladvány szóval kombinálva ez végképp veszélyes.

Ha mutatsz egy gyufaszálas feladványt, és az a kérdés, hogyan kell megoldani, akkor én nem arra gondolok, hogy a gyufaszálat hogyan állítanánk elő, érted?
Ez a kocka kicsit bonyolultabb mint egy gyufaszál, mert van rajta egy bevágás, és abból kiindulva, hogy ez még mindig egy asztalos topik, merészltem azt gondolni, hogy ebből kifolyólag egyértelmű lesz, hogy a kérdés a bevágásra irányult, nem a kocka anyagára.

A rajzodon szereplő alakzat (amit én csonkolt kockának neveztem) méret hiányában joggal feltételezhető, hogy szabályos alakzatot takar és én is úgy látom, hogy a kivágás pont a kocka oldallapjának közepéig tart.
30x30x30mm ezt már írtam korábban, kétszer is, csak annyit hibáztam, hogy a legelején elveszett a sok info között.

Ha 27db(3x9db) ekkora méretű(30x30x30) kockát összepakolsz egymásra, akkor az egy nagy "kocka" lesz.

[ Szerkesztve ]

(#37398) paye válasza mdk01 (#37396) üzenetére


paye
tag

ÉLÉRE ÁLLÍTOTT Kockát 45 fokos sablonba fogni, körfűrész asztalon a fűrészt 45 fokra állítani és áttolni, majd ugyanígy megismételni a kockát elfordítva 180 fokkal...

..."A 45fokos döntéssel bevágnál a kocka közepéig"... és ez így nem valósul meg!

Legközelebb majd én is szájbarágósan fogom leírni, szó szerint, amit gondoltam... :C

(#37399) generatoros válasza mdk01 (#37397) üzenetére


generatoros
tag

Szia! nem is volt ez olyan kacifántos kérdés. Azt látom általánoságban, hogy az írásokból sokszor nem értjük egymást. jelen esetben pl. megtévesztő, hogy miért írtad 27 db ,helyett a 3x9-et? na, a lényeg,hogy a négyzet átlója nem ua a kocka átlójával és más háromszögek amik a négyzet átlóinak megszerkesztésével keletkeznek( egyenlőszárú) és egyenlő oldalú háromszögek jönnek létre a feladványban szereplő rajzon a kockatestben( egyenlő oldalú) ezért 60° -ra kell állítani a fűrészlapot. Remélem nyerő a válaszom, a röhely az hogy nem vagyok benne bíztos ezét csak gondolom, hogy jó a felelet tanító bácsi.

(#37400) mdk01 válasza paye (#37398) üzenetére


mdk01
addikt

Sztem értem, hogy milyen sablonról beszélsz mert abba is gondolkodtam, bár ha körbeírnád egyértelműbb lenne.
A 45fok-os körfűrész kidöntés az én elképzelésem szerint továbbra sem jó.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.