Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#46511) Petykemano


Petykemano
veterán

Elmondom mégegyszer a véleményem a Steam HW Survey-ről.

Szerintem ez nem nem statisztikai célú hardver-konfigurációkra vonatkozó felmérés.
Ha kizárólag a hardverről szólna, akkor a Steam-nek elegendő lenne az ÁSZF-ben regisztrációkor elfogadtatni, esetleg valamilyen rejtett beállításnál opt-out módon kikapcsolhatóvá tenni.
A Steamnek nem jelent gondot milliárdnyi felhasználói fiókot játékokkal, játékidővel, fórumokkal, üzenetekkel, stb nyilvántartartani, nem gondolhatjuk azt sem, hogy problémát jelentene ezeknek a felhasználóknak a hardveréről nyilvántartást vezetni.

Egyrészt, azt, hogy ezekben az időről időre felmerülő felmérésekben való részvételi szándékot újra és újra ki kell nyilvánítani, azt sokkal inkább az indokolhatja, hogy nem csupán a hardvert mintavételezik, hanem más felhasználói szokásokat is és az is valószínű, hogy ezeket az adatokat a Steam nem kizárólag magának gyűjti, hanem megrendelésre.

A megrendelt felmérésnek pedig nyilván nem terjed ki az összes Steam játékosra, hanem van egy a megrendelő által meghatározott célcsoportja. Pl: XYZ játékokkal játszó ilyen és olyan jellemző hardverrel rendelkező ilyen és ilyen korcsoportú, vagy földrészen elhelyezkedő játékosok

Ez lehet a magyarázata annak, hogy miért szerepelhet gyakrabban felmérésben az, aki AAA játékokkal, vagy nagyon népszerű játékokkal játszik. (pl most a CSGO2 érkezését megelőzően CSGO)
És a megrendelő általi célcsoport meghatározás lehet a magyarázata arra is, hogy miért kerülhet bele célcsoportba gyakrabban Nvidia felhasználó: mert maga megrendelő is azt gondolhatja, hogy annyira kevés az AMD felhasználó, hogy spórolás végett inkább kiszűri.

Az eltérő célközönséget célzó megrendelt felmérések hardveres adatait aztán a Steam közzé teszi.

Valójában persze nincs értelme. Mindenki jobban járna, ha az ÁSZF-ben elfogadtatnák, hogy a játékosok hardvereit statisztikázzák és abból készülne a SHWS.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.