Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#30305) Petykemano válasza HSM (#30303) üzenetére


Petykemano
veterán

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy nem volt nehéz a piaci részesedésükkel"kierőszakolni" a kellő figyelmet a fejlesztőktől.

Én is ezt mondtam. Csak szerintem...

Itt igazából a két cég eltérő stratégiájáról beszélnék még. A zöldek nagyon jól megcsinálták, hogy a DX11-hez nagyban hozzászabták a hardverét, ezzel nagy előnyt húztak az ezt használó címekben. Az piros oldal viszont túlzottan egy újabb API-ra készült, más paradigmákkal, és ez így elég nehezen volt keresztülvihető a sok ellenérdek mellett.... Erre csak rátett egy lapáttal, hogy mindenkinek hirtelen nagyon fontos lett a Maxwell-nél a perf/watt arány.... Én elsősorban a piaci stratégia különbözőségében látom a nagy difit, amit viszont évekkel a termék előtt kell lefektetni, szval nyugodtan mondhatom, a zöldek varázsgömbje most jobban működött, és elsősorban én ennek tulajdonítom, amit most látunk. Jobban taktikáztak, jobban megsejtették, hogyan fog alakulni a piac. :K Persze, ehhez társítottak egy közel hibátlan kivitelezést is, ez sem mellékes

Szerintem a szoftveres környezet nem annyira rajtuk kívül álló, környezeti tényező, ami szépen lassan az idő haladtával lépeget előre egy a fejlesztők eredője által kijelölt természetes úton. Nem.

A zöldek nem csak nagyon jól megcsinálták, hogy a DX11-hez hozzászabták a hardvert. Azt is. De nem csak passzívan (jósgömböt nézve) szemlélték, hogy vajon sikerül-e eltalálni az igényeket, hanem amikor elkötelezték magukat egy DX11-hez passzoló hardver mellett, közben mindent megtettek azért, hogy a hardverükhöz passzoljon az uralkodó api, middleware és más szoftveres környezet. Ebben - ahogy mondod - nagy segítségükre volt a piaci részesedés és a nyers pénztömeg.

És a pirosoldal sem túlzottan egy újabb apira készült, mintha csak belenéztek volna 4 éve a jósgömbbe, hogy vajon mit hoz majd a szél és passzívan szemlélték, hogy jaj félrelőttünk. Nagyonis mindent megtettek azért, hogy a hardverhez - ami mellett elköteleződtek - megfelelő szoftveres környezet legyen. Megírták a Mantle-t, lett DX12, lett Vulkan, mindaz, amiket Abu "lódít" nekünk, az mind az AMD PR munkája: hogy majd a low level api lesz a megváltó, hogy majd az Async Compute, na majd az, az a jövő.Ez nem csak nekünk, olvasóknak szólt, hanem az egész gpu-szoftver-ökoszisztémának.

Nem a varázsgömbbe nézés sikerült jobban az Nvidiának, mintha a hardver tervezésétől csak szabadesésben szemlélné, hogy mennyire messze ér földet a szoftver. Az nvidiának az események, a a használt apik, a motorok, a használt fícsörök és az egész szoftveres környezet befolyásolása, a saját hardverének megfelelő irányba terelgetése sikerült jobban.
Nem csak a hardver kivitelezése sikerült hibátlanul, hanem a szoftveres környezeté is (és itt most nem a bugmentes driverre gondolok), meg persze a kezdetektől jobb marketing, mindshare.

Tehát nem csináltak egy istentelenül jó hardver és társították hozzá egy hibátlan kivitelezést is amolyan ráadásként. Hanem csináltak egy hardvert, ami a maga nemében jó és hibátlanul végrehajtották hozzá a hardvernek fekvő szoftveres környezet kialakítását.

Hogy értsd mire gondolok: ha az AMD-nek sikerült volna a szoftveres vízióját keresztülvinni, és ma compute futószalagot használnának a motorok sokat párhuzamosan és aszinkron is, meg minden az nvidia helyett a GCN gyorskódokat használná és nvidia effektek helyett AMD effekteket alkalmazna, nem tesszelálna túl, stb, (és persze a grafikonok is ennek megfelelően alakulnának)
akkor ma arról beszélnénk, hogy milyen elavult, régimódi hardvere van az nvidiának, nem igaz, hogy képtelenek előállni a piaci trendeknek megfelelő új architektúrával, ami ráerősít a compute képességekre és mi a francért pazarolják a tranzisztort ROP-okra, meg kihasználatlan geometriai kapacitásokra, és más dedikált egységekre, és milyen bénák, hogy még egy normális hardveres ütemezőt se tudnak összedobni, amijük volt, azt is kidobták a keplerrel és most emulálniuk kell. Amatőrök, nem tudnak GPU-t tervezni, generációk óta képtelenek egy jó új architektúrát kihozni, csak ötlettelenül tolják a hardverbe a shadereket és emelik az órajelet. Húzzák inkább le a rolót. (És persze mocskos nvidia, amiért drága az amd GPU)

De ez nem véletlenül, meg magától, téves jóslás, vagy csupán valami 3-4 évvel ezelőtt elhibázott tervezési döntés miatt, a legkevésbé sem rajtuk kívül álló okokból nem alakult így, hanem mert a két cég közül a piacon az nvidia tudta jobban érvényesíteni az akaratát.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.