Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36301) Czo


Czo
őstag

Update:

Ejj, rosszul irtam. Nem is Skylake, hanem a 7.5-os GPU generaciotol, ami pedig Haswellnel kezdett el megerkezni. Tehat a Gen7.5-os GPU-k ota nem kell copyzgatni a RAM-VRAM kozott Intelnel sem. Ez egyebkent tettenerheto benchmarkokban elegge erosen, sott az OpenCL volt az egyik dolog, ami ettol szarnyrakapott.

(#36302) Mr Bond 007 válasza Czo (#36300) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

"En erre bizonyitekot sehol sem lattam. "
Kezdetnek kinyithatnád a szemedet, és olvasgathatnál a témában... Kismilliószor ki lett tárgyalva már itt is. :U
Gpu ügyben meg hiába nem kell copyzni ha a system ramba kell nyúkálni, nem pedig a chipbe ágyazott ramba. Ugye nem kell ecsetelnem neked milyen hatással van a távolság az alaplapon lévő komponensek közt.. Megint csak javaslom az internetet, kis millió cikkben le van írva miért nem ugyanaz.

[ Szerkesztve ]

(#36303) Czo válasza Mr Bond 007 (#36302) üzenetére


Czo
őstag

Tobb honap tapasztalata alapjan latom, hogy kb egyforman telitodik a RAM, kb egyforma meretben hasznalja a swapet. A programokat pedig nem zarogatja be (meg is orulnek, ha ilyet tenne). Egyetlen egy dologban vettem eszre jelentos memoriafogyasztas csokkenest, az pedig az iOS simualtor. Itt nem kicsit, hanem kb 70-80% eszik kevesebb ramot a processz. De ez valoszinuleg a nativan is meglevo, iOS runtimenak koszonheto. Big Sur alatt iOS 14 simet, Monterey alatt iOS 15 simet hasznaltam, tehat egyezett a verzio a rendszer runtimenmal. Eltero eseten nem tudom mi van/lenne, kb minden fontos iOS verziora van fizikai eszkozom, igy nem kell simulatorokkal telepakolnom a gepet.

(#36304) Mr Bond 007 válasza Czo (#36303) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

"Tobb honap tapasztalata alapjan latom, hogy kb egyforman telitodik a RAM,"
"A programokat pedig nem zarogatja be"
Ezeket senki se vitatta, de mind1... :U
ArsTechnica oldalán remek cikkek vannak a témában. Érdemes felzárkózni! ;)

[ Szerkesztve ]

(#36305) Czo válasza Mr Bond 007 (#36304) üzenetére


Czo
őstag

Igen, ezek mindig egeszen olvasnyasos es reszletes, jol megirt cikkek a friss rendszerekrol. Ha ezeket elolvasod, akkor nem latsz olyan informaciot, ami a RAM ugyeben, visszavezetheto lenne arhitekturalis valtozasra. Marmint, az unified memory, csak a 15"-os, 16"-os gepek eseteben okoz memoriahasznalat csokkenest (illetve 2013-2014 elotti Intel only GPU modelleknel), a gyorsabb swapot pedig nem az arhitektura, hanem a gyorsabb SSD magyarazza.

Azt alairom, hogy remek dolog, hogy a photoanalysisd ugyonugy elindul akkut hasznalva, mint Intelen, csak mig Intelen minden magot elkezd enni, ezzel orakat elveve az ertekes akkuidobol, addig M1-es modellen ez a processz hozza van kotve a low power magokhoz, igy nem okoz erezheto akkuido csokkenest. De ugyonez igaz ez az osszes tobbi hatterdaemonra is. Egyebkent a Monterey pl itt is latvanyos valtozast hoz Intelnel is, mert Big Surnal es elotte elturbozott a vegtelenbe a photoanalysisd-nel a gep, mig Monterey 2.-3. betaja ota mar nem teszi ezt. Mivel pont az Intel 8. generacional jott ilyesmire technikai lehetoseg, elkepzelheto, hogy a scheduler megpiszkalasa, egy ilyen apro javitast meghozott Intelnel is.

(#36306) kazsmerlaca válasza r3dsnake (#36286) üzenetére


kazsmerlaca
senior tag

Nekem 16GB-os M1 mac minim van. Én is ps-ben is Ai-val dolgozom. Sokszor már kevés a 16GB ram sajna....

Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire

(#36307) Syl válasza Mr Bond 007 (#36302) üzenetére


Syl
nagyúr

> milyen hatással van a távolság az alaplapon lévő komponensek közt

Ez nagyon igaz. Szemléltetésnek: egy ~3 GHz-en járó processzor jele egyetlen ciklus alatt csak 10 cm-t tud megtenni. Vagyis 10 centi oda, 10 centi vissza az két ciklus. Plusz a memória késleltetések.
Ha a memóriát okosan a processzorra szerelik, máris iszonyat időt spórolnak, minden egyes másodpercben.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#36308) Czo válasza Syl (#36307) üzenetére


Czo
őstag

De ettol kevesebb memoriat fogsz hasznalni? Azt fogod erezni, hogy a 8GB az 16?! Dehogy. Ettol az egesz gepet furgebbnek fogod erezni, a rovidebb vezetekek miatt, csokken a fogyasztas, stb stb. De ettol nem fog kevesebb ramot fogyasztani az Xcode, nem fog kevesebb ramot kerni a Photoshop.

(#36309) kazsmerlaca válasza Czo (#36308) üzenetére


kazsmerlaca
senior tag

Egyet értek! 8GB édes kevés, ez a tapasztalat! 16GB is csak éppenhogy elég!

Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire

(#36310) Mr Bond 007 válasza Czo (#36308) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Amit el olvastál idáig azt ugye értelmezted is? (Sajnos nem úgy tűnik, mert még mindig ott vagy le ragadva hogy nem használ kevesebb memóriát )

(#36311) Mr Bond 007 válasza kazsmerlaca (#36309) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Nem mondta senki hogy mindenkinek elég a 8Gb... Arról volt szó hogy amire az inteles 16gigás mac elég, ugyanarra a feladatra elég egy 8-as m1-es is. Nyilván neked olyan a feladatköröd amihez ez kevés, ezzel nincs is semmi gond, lehet venni több rammal is. (persze minél több ram sosem árt, de a felárat sok embernek nem éri meg ki csengetni rá, mert alig fogja észre venni ha ki fut a ramból)

[ Szerkesztve ]

(#36312) Czo válasza Mr Bond 007 (#36310) üzenetére


Czo
őstag

Meg mindig nem ertem akkor, hogy MI alapjan kellene nekem azt ereznem es latnom, hogy amire pont eleg 16 GB RAM eseten az Inteles modell, akkor arra eleg lesz a 8 GB memorias ARM-os verzio is? Hiszen ha minden kozel ugyonannyi ramot foglal, es ugyonugy 3 GByte/seccel lehet irni/olvasni az SSD-t (erosebb Inteles 13"-as Pro, Touchbaros, M1-es 13"-as Pro), akkor lenyegeben a RAM sebessegenek az elterese marad kb az egyeduli elteres. Ott pedig nem fogod eszrevenni, hogy mennyivel gyorsabb a memoria, mert a swapelesre hasznalt SSD kb ugyonannyit tud. Tehat, amikor elkezd swappelni a gep, akkor ugyonugy visszaestunk teljesitmenyben, raadasul ha mindekozben valami IO intenziv feladat van, akkor az tokonrugja a swappolas sebesseget is. Tehat bumm, megse eleg a 8 GB arra, amire korabban a 16 GB eleg volt.

Egyszeruen mindenhol azt latom, hogy bazisok olyan ember hasznalt eddig 16 gigas Pro-t (hiszen 15"-os meretben kb 2014-2015 ota nem tudtal 8 GB-s modellt venni, a 16"-osbol sohasem letezett, a 13"-as meretben pedig a 2020-as modellevtol, a legkisebb modell kivetelevel ott is 16 GB-re ugrott az alapkiepites), akinek valojaban nem volt tenyleges igenye arra, hogy 16 GB memoria legyen a gepeben (memory pressure jellemzoen 30% kornyeken toporog). No, ok csapatosan es tomegesen ugrottak ra az M1-es modellre es megallapitottak, hogy a memoriameret nem oszt nem szoroz, ha pl FinalCut exportrol van szo.

Szoval, ha valakinek, a jelenlegi 16 GB-s gepenel folyamatosan tele van ertekes adatokkal a memoriaja (memory pressure kb 70%-75% es felette), akkor neki nem szabad 16 GB helyett, 8 GB-t valasztania. Ha valakinek kb 40-45% alatt van jellemzoen a memory pressure, neki a jelenlegi korulmenyek melett nincs szuksege ennyi RAM-ra, tehat akar kevesebbet is vehet (de ugye kitudja mi lesz a helyzet 1-2-4-8-16 honap mulva). A ketto kozott, pedig hasznalhato marad a 8GB-s modell, de sokkat fog swappelni. Ha mindekozben tarhely I/O intenziv a muvelet, akkor az nagyobb rugas lesz, mintha csak CPU es memoria intenziv lenne.
De, meg itt is kozbeszolhat az, hogy nem mind1, hogy a felhasznalt szoftver hogyan van megirva. Ettol fuggoen lehet, hogy a hasznalt szofver memoriafoglalasa "dinamikus", marmint ugy keszitettek el, hogy nem csak egyszeruen megnyitja az adatallomanyt es betolti az egeszet (pl. fopen, read), hanem mindig csak azt a szeletet tolti be, ami kell (pl. mmap). Ebben az esetben pl ez csokkentheti a szoftver RAM igenyet, ha a rendszer memoriamennyisege kevesebb. Ehhez viszont ismerni kell a szoftver belso lelkivilagat.

(#36313) kazsmerlaca válasza Czo (#36312) üzenetére


kazsmerlaca
senior tag

Nekem 16GB ramom van és a pressure 70% körül szokott lenni.

Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire

(#36314) TechN7ne válasza -Skylake- (#36285) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Én csak Razer egeret használok PC-hez ,lehet ,hogy te még nem fogtál az életedben egy normális egeret.

(#36315) tboldi válasza TechN7ne (#36314) üzenetére


tboldi
nagyúr

Olyan vagy, mint K Norbi fórumtárs a Castrol olajakkal és a Llumar fóliákkal. :))

(#36316) general


general
addikt

8-16 gb ram témához:
én azt hallom, hogy oké, hogy az ssd-t használja, ha elfogy a ram, és egy gyors ssd-nél nem tűnik fel a sebesség, de a nagy kérdés inkább az, ha ilyen szinten használja az ssd-t, aminek ugye véges az írási képessége, vajon mikor döglik meg a mehgajtó ezekben a gépekben? mivel cserélni nem lehet, ott kuka lesz... már csak emiatt is minél több ramot a gépbe, ha valaki időtálló konfigot akar.
én is hackintost (is) használok, 32gb rammal, Lightroom, PS 3-4 nem túl nagy fotóval megnyitva, mellette általános appok, böngésző 7-8 tabbal, semmi komoly terhelés, hétköznapi hsználat (nálam :) ), és simán tele a 32gb ram. na erről ennyit.

(#36317) Alex91 válasza general (#36316) üzenetére


Alex91
félisten

Mivel ugy van megirva az OS, hogy hasznalja azt a ram-ot... Ha 64 GB ramod lenne, akkor az lenne tele.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#36318) blakey válasza general (#36316) üzenetére


blakey
titán

Az Adobe cuccok előszeretettel "éhesek a RAM-ra", azt nyugodtan visszafoghatod. De használhatsz 128GB RAM-ot is, akkor is 110GB használatban lesz. :D

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36319) Czo válasza general (#36316) üzenetére


Czo
őstag

Mennyi a memory pressure erteked? Lehet, hogy a RAM nalad eldobhato, dolgokkal (pl. library cachek, mar bezart szoftverek/komponensek, file cache) van tele.

(#36320) general válasza blakey (#36318) üzenetére


general
addikt

és Alex91

ez oké, de nem releváns abból a szempontból, amit írtam. ha az Adobe progiknal kell a ram, akkor sajnos pláne kell bele, ha valaki azzal dolgozik. ha meg eleve csak 8gb van, akkor még erősebben fogja az ssd-t dolgoztatni, nem?

(#36321) blakey válasza general (#36320) üzenetére


blakey
titán

Az Adobe-nak nem kell annyi amennyit automatikusan beállít magának. Simán elvagyok 16GB RAM-al és PS-el, 3-4Gb-os fájlokkal dolgozom. Az SSD dolgoztatásra nem tudom a pontos választ.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36322) Mr Bond 007 válasza general (#36316) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

A ramot használja gyorsító-tárazásra is. Attól hogy tele pakolja még nem jelenti azt hogy az most épp mind kell is, hanem csak ott tartja amire szükséged lehet a felhasználási szokásaid alapján. (pl ha minden nap x órában fut a safari, akkor szépen oda pakolja azt is, még ha nem is indítottad el, hogy ha szükséged lesz rá gyorsabban induljon. Ez windowson is évek óta így van.)

"a nagy kérdés inkább az, ha ilyen szinten használja az ssd-t, aminek ugye véges az írási képessége, vajon mikor döglik meg a mehgajtó ezekben a gépekben"

Jogos, ugyanakkor ez már évek óta így megy az ios eszközöknél, mégsem hullanak a tárhelyek bennük. (ugye ott is rendszeres a fennakadás hogy míg androidon 8gb van ios-en miért elég 3-4 is.) Mac-nél is van diagnosztika, lehet látni az ssd-k állapotát. Nekem a 256gb-os ssd-n 1% az élettartam romlás (100% a tervezett életciklus vége) 16TB írás után. 8gb-os M1-es Macbook pro gép. Március óta van meg és egész nap használva van reggeltől estig. (Fut parallelsben win 11 is, és játszok is rajta, úgyhogy kapja az ívet.) Mire ez gond lenne, már rég le lesz nyugdíjazva. ;)

[ Szerkesztve ]

(#36323) Mr Bond 007 válasza TechN7ne (#36314) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Az a baj hogy azt hiszed hogy ha szar a logitech gamer egér családja (mert bizony az) akkor törvényszerűen az lesz a munkára szánt egerük is. (És itt tévedtél nagyot. :K )

(#36324) Czo válasza Mr Bond 007 (#36322) üzenetére


Czo
őstag

iOS eszkozokon nincs swap. Igy ott ez a folyamat totalisan mashogy megy. Ha "kilepsz" egy appbol (levaltassz rola, vagy visszamesz a springbaordra, akkor errol kap notifyt az app, erre a fejelszto csinalhat ezt-azt) es az app nem rendelkezik permissionnel, hogy fusson a hatterben, akkor egyszeruen meg lesz allitva, de a RAM-ban benne marad. Nem fut az esemenykezelo szala, stb. Tehat all. Ha fogy a memoria, akkor minden egyes olyan alkalmazas, amely meg a memoriaban van kap egy rendszernotifikaciot, hogy szabaditson fel memoriat. Ha tovabbra sincs eleg szabad ram, akkor a rendszer tajekoztatja az alkalmazast egy ujabb notifyvel, hogy terminalva lesz. Majd a grace period letelte utan, egyszeruen megoli. Az alkalmzasfejlesztonek sajat maganak kell gondoskodnia arrol, hogy megjegyezze, hogy hol tartott. Nincs swap, ami ilyenkor "segithetne". Ez sajna lathato is, mert rengeteg appban nincs ez jol leimplementalva, ezert lesz szenvedes a keves RAM-os eszkoz hasznalata. A "lassulas"-t is azert erzik sokan, mert a rendszer nem lovoldozi ki az appokat, igy ha tobb bennragadt app van es ramot kell szerezni, akkor minden folyamatot fel kell ebreszteni, jelezni neki, hogy szabaditson fel ramot, majd varni, hogy tenyleg csnialja-e. Ja igen, mivel nincs swap, ezert keves ramos eszkozon sokszor omlanak ossze az appok ugy, hogy ezutan ujra elinditva meg menni fog. Ha ekkor eloszeded a crashlogokat, akkor azt fogod latni, hogy varakozas, majd memory warning majd terminalas volt. Mivel kb mindenki meghalt, ezert masodjara mar menni is fog.

Ilyen library preloadrol sem tudok OSX-en. Van epitve library cache a dyld-nek (illeve Big Sur ota ez nem csak cache, hanem idekerult minden rendszerlib, igy kb lehetetlenne teszi illetve rettentoen megneheziti, hogy egy hexeditorral megjavitsd a rendszer hibait), de nincs olyan folyamat, ami ezt boot utan azonnal berantana. Ezt le is ellenorizheted, ha pl lemered a Safari vagy a Word elindulasi idejet friss boot utan, es azutan, hogy legalabb 1x el volt inditva.

Szerk: egy iPhone 3G-nel vagy egy 4S-nel, csodakra volt kepes, ha kicsit megpiszkaltad es adtal neki valamennyi swapet, plane ha megpatchelt kernelt buildeltel/hasznaltal, amiben tomoritett swap tamogatas is volt. Szoval jol jonne a swap iOS-en is. Kar, hogy nincs.

[ Szerkesztve ]

(#36325) Mr Bond 007 válasza Czo (#36312) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

"Meg mindig nem ertem"

Segítek: [link]

(#36326) Czo válasza Mr Bond 007 (#36325) üzenetére


Czo
őstag

Ebben tovabbra sincs semmi konkretum. Mutasd meg nekem, mik azok a szamok, amelyek azt bizonyitjak, hogy ha jol kihasznalt, 16 GB-nyi ram van az Inteles gepedben, akkor eleg lesz neked 8 GB is. Az unified memoria nem hoz elonyt, ha nem volt dGPU a gepedben, hiszen mar sok eve nem kell copyzgatni a tartalmat. Itt is leirja, hogy swappelni gyorsabb lesz, mert superfast SSD-re kell swappelni, de ha a geped elkezd masszivan swappelni, mert nincs eleg RAM, akkor az igazan nagy pofon lesz a teljesitmeny teren. Azt is megertem, hogy kb 3x gyorsabb az M1 MBA -ban az SSD a korabbi utolso Inteles MBA-hoz kepest, sott ugyonez igaz, az Inteles 13"-as MBP-re is (ha az a legkisebb 13"-as Inteles MBP), tehat szazalekosan (hasrautott szamok most ezek) 70% "teljesitmeny" vesz oda az Inteles gepen a swap miatt, addig itt lehet, hogy csak 55%. Sott, az is igaz, hogy M1 Air teljes teljesitmenyebol, ha elveszunk 55%-ot, akkor tobb marad, mint a 100% teljesitmenyen porgo Inteles modell, de ebbol levonni azt a kovetkeztetest, hogy a kevesebb memoria is ugyonolyan jo, az szerintem hibas kovetkeztetes. Azert "eleg", mert sokkal nagyobb teljesitmenybol hajitottal el a swapeles miatt, igy a megmarado meg mindig tobb, mint ami korabban volt, hiszen egy joval erosebb geped van.

Egy szo mint szaz, az ember ne vegyen olyat, amiben nincs eleg RAM a mindennapi hasznalathoz. Nyilvan nem a peek hasznalatra kell meretezni a gepet, de a mindennapi feladatoknal, nem elonyos, ha allandoan akkora a ram alrendszer terhelese, hogy jelentos mennyisegu swapra van szukseg. Nekem 8gb az Inteles erosebbik 13"-as Pro-ban is, es ennyi volt a nalam itt levo M1-es MBP-ben is. Semmi elterest nem tapasztaltam a ketto gep hasznalata kozott, azt leszamitva, hogy az M1-es gep sokkal gyorsabb, sott kb kopp ugyonazt a ramhasznalatot lattam mind a ketto gepen. Mivel az eves grafikonon jol latszik, hogy az atlag ramterhelesem evente 5-10%-ot kuszik felfele, igy a jovoben nem lesz eleg a 8 GB memoria.

(#36327) Mr Bond 007 válasza Czo (#36326) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ott a cikkben a teljesítmény difi a Max Tech videóban [link] (csináltak a témában rengeteget, nézegesd meg mert sok egyéb dolog is hozzá járul ahhoz amit nem akarsz megérteni)
Nem akkora deficit! Egy mac mini akciósan 260k körül van. Biztos megéri azt a +80 ezret rá borítani? Nagyon sok embernek nem. Főleg nem ennyi teljesítmény veszteség miatt. (fentebb is írtam, a több mindig jobb, és van akinek kell is, de nem annyira mint ahogy sokan hiszik)

[ Szerkesztve ]

(#36328) Czo válasza Mr Bond 007 (#36327) üzenetére


Czo
őstag

Latod, ez a video is egy tok jo pelda arra, amit itt folyamatosan irogatok. Tobbszor megmutatja a memory pressure grafikont, ahol tok jol latszik mindaz, amit mondok. Ezen a workloadon, a 16 GB-s gepnel latszik, hogy a grafikon nagyon-nagyon-nagyon zold, leginkabb a negyedeig megy el fuggolegesen, a 8 GB-s modellnel pedig kb kicsivel van a fele folott, neha-neha besargul. No, ez pont azt mutatja, hogy erre a workloadra NINCS szukseg 16 GB RAM-ra, ide eleg a 8. Hiszen _pont_ ezt jelzi a memory pressure. Nem azt kell nezni, hogy mennyi a memory usage, mert abba a cachetol kezdve, az osszes bufferen at, a tomoritett swap terulettol kezdve, minden benne van (bizony, a swapeles folyamata is ugy kezdodik, hogy eloszor betomoriti, de bennhagyja a memoriaban, mert onnna gyorsabb kitomoriteni, mint a storage eszkozrol). A memory pressure fogja megmondani, hogy mennyire van leterhelve a RAM alrendszer. Mennyire faj, a swappeles. Ha ez atvalt pirosra, akkor _erezhetoen_ faj. De emberunk is azert van ezen "meglepodve", mert evek ota 16 GB RAM van a gepeben, mert ra sem nezett, a legkisebb Pro-ra es Air-re, ha erre a workloadra gondolt. Most egy csomo ember rajon, hogy az, amire a gepet egyebkent hasznalja, ott nincs szukseg 16 GB memoriara.

Szerk: ugyonez a workload, kb ugyonezeket a memory pressure ertekeket produkalja egy Inteles gepen is. Nalam most, az elmult 24 oraban, Xcodeostul, Simulatorostul, sok safaristol, excelestul, kb 80 db terminal ablaknal 42% es 66% kozott mozgott ez. A cimboramnal, 16 GB-vel, kb pont ugyonezzel a workloaddal, 20% es 40% kozotti szamokat produkal. Tehat, neki se kene feltetlenul a 16, de a korabbi 16"-os gepebe se volt opcio kevesebbre, de mar megjott az uj M1 Pro 16"-os gepe ott sincs ra opcio. Neha neha jol jonne nekem is a 16, de nem ert meg ennyi felarat, a vasarlas pillanataban. Tudatos dontes volt a reszemrol, hogy nem kertem bele tobb memoriat.

[ Szerkesztve ]

(#36329) Mr Bond 007 válasza Czo (#36328) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Szóval megint ott tartunk hogy a legtöbb embernek elég a 8 gigás m1 gép, mert még ha néha túl is szalad a ram használat, akkor sincs sok bukta teljesítményben. Akinek meg olyan a munkamenete az meg úgyis tudja hogy mennyi kell neki. (mert ez a szakmája) Akkor mi is a probléma? Mert kb ugyanazt mondjuk, csak másik megközelítésben. Te elméleti én gyakorlati oldalról. Én is 16gb ramos hackintosh gépről érkeztem, 8-as m1-re és ugyanezek futnak most is mint akkor. (sőt több dolog is) Pedig ott már maxolva volt a ram bizonyos esetekben. (anno itt is megküldtem és még így is gyorsabb volt mint a hackintoshom) Akkor most mi van?! ;]

[ Szerkesztve ]

(#36330) general válasza Mr Bond 007 (#36322) üzenetére


general
addikt

Azért amikor a nép rájött, miért elég a 8gb ram az új M1-es gépekben és elkezdtek tesztelni, meg írási adatokat nézni az ssd-ről, emlékeim szerint voltak/vannak durva eredmények. Nem tudom, ez változott-e valamit, és nem vagyok szakértő annyira a témában, de tele volt egy időben a YT és a fórumok ezzel.
Én inkább fizetek több ramért, megőrzi az értékét, hosszú távon simán megéri, pláne, ha munkára használja az ember. SSD-t is legalább 2TB-ot vennék bele, rühellem a külső meghajtókat. :DD És nekem kell is a hely a temérdek fotónak sajnos. Nagyon várom én is az extrább Minit, amiről pletykálnak.

(#36331) general válasza Mr Bond 007 (#36323) üzenetére


general
addikt

A Razernek sztem nincs is csak gamer egere, nem? 3-4-nél több gombosat én még nem láttam, de lehet, hogy van persze. Sosem voltam hardcore gamer, én mindig jobban preferáltam, ha több gomb van, amit szépen kioszthatok. :) A G502 11-12 gombja ideális. A mérete is pont. Nekem. De nagyon nem vagyok márkabuzi, ha valaki mutat egy hasonló használhatóságú és minőségű egeret, benne vagyok. :) De legalább 10 gombja legyen.

[ Szerkesztve ]

(#36332) Czo válasza Mr Bond 007 (#36329) üzenetére


Czo
őstag

A maxolva volt a ram, az azt jelenti, hogy magas volt a memory pressure (ez jelenti azt, hogy tele a ram), vagy azt lattad, hogy 90% tele van? Mert ha cache, buffer, swap, stb van a ram-ban, az attol nincs tele. Gondolom veletlenul sincs elmentve egy memory pressure erteked :)

Nekem egyebkent, jelenleg ezek latszanak: [kep1], [kep2]

Szerk: Mert ugye nalam itt a kepeken az latszik, hogy mar van swap is, es alig 1 GB szabad (kb 15-20%-ot szokas uresen hagynyi, hogy ha valamit ide-oda kell lapozgatni, akkor legyen szabad kapacitas), ugyonakkor az is latszik, hogy kb felenel vagyok a gep ramterhelhetosegenek, tehat kb "meg is duplazodhatna" szinte a RAM hasznalata, azt sem vennem eszre.

[ Szerkesztve ]

(#36333) TechN7ne válasza Mr Bond 007 (#36323) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Ebben viszont lehetséges igazad van ,valóban csak gamer egeret próbáltam amik nem voltak szintén olcsók. :K

(#36334) Czo válasza Czo (#36332) üzenetére


Czo
őstag

Megtalaltam, az Apple is azt mondja sajat allitasa szerint, hogy nem a RAM telitettseget kell byteokban nezni, meg a swap telitettseget/meretet, hanem a memory pressuret. Nyilvan, hiszen ez pont ezert lett kitalalva. Ha zold, jo annyi ram neked, ami van (ha kevesebb, mint a fele, akkor valszeg fele ennyi is eleg lenne). Ha neha besargul, neha kell tobb ram. Ha surun sarga, akkor elegge biztos, hogy jobb lenne tobb rammal. Ha pedig piros, akkor razzad a lovet, es irany a bolt.

(#36335) -Skylake- válasza TechN7ne (#36314) üzenetére


-Skylake-
addikt

Én meg használtam Razert is , Logitechet is, most épp Glorious Model O van. Én nem mondtam egy szóval sem, hogy a Logitech a jó vagy a Razer a szar. Csak azt, hogy objektíven értékelve a Magic Mouse egy valóságos terror az ergonómiával szemben, hiányzik belőle MINDEN amitől egy egér valaha is akárcsak közepesen jó lehet, cserébe legalább ocsmány és annyiba kerül, mint 20 jobb egér. Mert egy 1990 forintos noname kínai szar is összeveri mindenben a Magic Mouset , mert az nem egér. Az egy "design" (ez azért kérdőjeles) tárgy, ami max arra jó hogy képviselőként az ellenfeled bevalljon egy olyan sikkasztást amit el sem követett , mert inkább a börtön, mint az a szar. Én ennyit akartam csak mondani.

Vicces egyébként az a szimmetria, hogy az a cég aki a legjobban eltalálja a technológia és az ergonómia egyensúlyát , az gyártja a Magic Mouse-t és az 1st gen Apple Pencilt. Két termék, amit csak letagadni lehet, mert soha (soha) nem kapsz munkát azzal a referenciával , hogy "1st gen Apple Pencil lead designer" . Ezt kimondod és véget ért az interjúd.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#36336) blakey válasza -Skylake- (#36335) üzenetére


blakey
titán

Annyit hozzá tennék, hogy nekem pl. az a sz@r Magic Mouse qrva jó, kényelmes és napi 8-10 órát dolgozom vele, évek múlva is olyan, mint az új, azaz megfelelően működik, nem kopik, stb.
Amúgy az egér téma meg nem feltétlenül vita tárgya, mert ott pont az jön elő, hogy kinek melyik kényelmes és azzal meg nem lehet vitatkozni, akinek nagy a keze annak egy kis egér kínszenvedés, akinek meg kicsi a keze annak a nagy egér a rossz. Kár emiatt ennyi hsz-t generálni. Voltak Logitech egereim, semmi gondom nem volt velük, bár évek múlva azért lehetett érezni az idő "vasfogát". Egy kényelmes egérrel sokáig lehet dolgozni, az, hogy kinek mi a kényelmes az már egy másik témakör.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36337) -Skylake- válasza blakey (#36336) üzenetére


-Skylake-
addikt

Nézd, mondok egy jó kiinduló pontot. Nézz meg 499 egeret , hogy melyik hogy néz ki, milyen a forma. Meg nézd meg a Magic-et. Namost mikor elvégezed eme összehasonlítást, egy dolog biztosan fel fog tűnni : az 500ból 499 egér nagyjából hasonló forma csak a méret más (illetve az hogy szimm, vagy jobb-balkezes) , meg ott lesz a Magic Mouse.

40 milliós kérdés : most akkor ezt hogy értékeljük, az Apple az egyetlen aki érti hogy hogy kéne kinézni egy egérnek, vagy az Apple az egyetlen aki ezt nem érti ? Nem lesz nehéz a megfejtés szerintem. Nem véletlen, koránt sem véletlen, hogy a gyártók nem gyártanak ilyen formával egeret. Azért nem , mert ez a forma nem jó. Ez a kialakítás nem jó. Ha neked kényelmes az hatalmas jóság és használd egészséggel , de mondom mégegyszer : nem véletlen , hogy csak a Magic Mouse néz ki úgy ahogy a Magic Mosue és minden más egér máshogy....

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#36338) Czo válasza blakey (#36336) üzenetére


Czo
őstag

A nem kopikba belekothetek? :D

Nekem ez egy 12 evesnel is oregebb peldany es ahogy lassan az ilyenkoru keyboardomon kikopik az 's' betu, ugy lassan az "eger is" :D Marmint, ebben a formaban szoktam tartani az egeret, igy sokszor hozzaer a kormom az oldalan, aminek kovetkezteben, elegge megkopott szegeny mar itt. Azt se mondhatjuk, hogy "ez a peldany hibas", mert van pont ebbol a verziobol 3 db (hellyel kozel egyszerre vettem oket) es mindegyiken tapasztalhato valamennyi kopas.

(#36339) blakey válasza Czo (#36338) üzenetére


blakey
titán

Neked maróhatású a verejtéked. :) azzal nem lehet mit kezdeni.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36340) Czo válasza blakey (#36339) üzenetére


Czo
őstag

Az elso Apple Watchom is ilyen lett, 2016 tavaszan mar latszodtak rajta a pottyok (de ugy kulonosebben nem erdekelt, mert nem a lathato felulete ilyen), aztan pont a nyaron mentem be valamiert az Apple Storeba, es megmutattam nekik, hogy ilyet lattak-e mar. Azt mondta a srac nem, de foglal nekem idopontot masnapra a Genius barba, mutassam meg ott is, mert szerinte ez nem normalis. Visszamentem, elvettek, majd kuldtek egy tok ujat.

(#36341) TechN7ne válasza -Skylake- (#36335) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Megszokás kérdése ,először én is kivoltam a magic mouse-tól és vettem egy trackpad 2-t ,most meg eltelt 3 hónap és azt veszem észre ,hogy csak a gyári apple egeret használom és a trackpad-ed senki a családban - csak porosodik.
Nincs rajta gyagyi műanyag ,normálisan össze van rakva ,érzékelője is tökéletes (görgetés ,stb.) és soha nem fog elromlani ,max majd jó pár év múlva a benne lévő akkumulátor de az még nagyon messze van.
Követési sebességét majdnem max.-on használom és minden + funkció be van kapcsolta a beállítás/egér opcióban ([kép] ,[kép])

Czo
Az elég csúnya ,én mindenemet rendszeresen takarítom…
[kép]
[kép]
[kép]

[ Szerkesztve ]

(#36342) zioncsabi


zioncsabi
tag

Van egy 2014-es Mac Mini-m HDMI-n ( kenyszerbol) osszekotve az LG tv-vel. Azert kenyszerbol, mert amikor a Marantz hazimozira rakotottem, akkor csak magenta es cian alapu szinkeveressel jelenitette meg a kepet a tv-n. Szoval direktbe kotottem a Minit a tv-vel. Most viszont nem megy ki 5.1-ea hang a tv fele. Ez nem volt mindig igy. Eleinte az Audio MIDI beallitioban ki lehetett valasztanom, hogy 2.0-t vagy 5.1-et szeretnek hasznalni, de valamiert mar csak a 2.0 az elerheto. A tv beallitasait is atneztem, elvileg fogadja az 5.1-et ( bitstreamre allitottam, bar megneztem PCM-en is, nincs kulombseg). Akarmikor atallitottam valamit, ujrainditottam mind a tv-t mind a Mac-et, de mind a ket problema fennall.

Erositon keresztul mas lesz a szinkep.

Tv-n keresztul nem tudok 5.1-et kikenyszeriteni a Mac-bol.

Ha tud valaki segiteni, azt elore is koszonom.

(#36343) tboldi válasza TechN7ne (#36341) üzenetére


tboldi
nagyúr

Command + shift + 4, és jelöld ki a területet a képernyőn, amit meg akarsz mutatni, vagy nyomj egy szóközt a 3 billentyű felengedése után és kattints az ablakra. Voilá, kész a screenshot. ;)

(#36344) Syl válasza TechN7ne (#36341) üzenetére


Syl
nagyúr

Pont hogy nem megszokás kérdése. #36266-ben képet is linkeltem. Ekkora manccsal mese habbal a megszokás kérdése.
El kellene végre fogadni, hogy nem mindenkinek megfelelő a MM.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#36345) blakey válasza Czo (#36340) üzenetére


blakey
titán

Az első generációs Magic Mouse-omat megjelenéskor kaptam az iMac-ekhez, az nekem is kopott, de az utána lévők már nem.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36346) Czo válasza blakey (#36345) üzenetére


Czo
őstag

Hmm, nekem mind elso generacios, kb egyidosek ezzel. Akkor lehet kesobb valtoztattak valamin. Bar amig mukodik, nem eri meg lecserelni :D Egyedul iPaden nem gorget (amit nem ertek, hogy miert tiltottak le. De van Mighty Mouseom is, az viszont gorget iPaden, gondolom azt mar elfelejtettek letiltani).

[ Szerkesztve ]

(#36347) blakey válasza TechN7ne (#36341) üzenetére


blakey
titán

Van, ami megszokás kérdése és van, ami egyértelműen nem megfelelő akár kicsi, akár nagy. A kopás nem mindig azon múlik, hogy takarítjuk-e vagy sem, sok múlik azon, hogy mennyire izzad a kezünk és milyen módon, mert ha maró akkor nem tudsz mit kezdeni vele, az lefogja marni a festéket.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#36348) TechN7ne válasza tboldi (#36343) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Nem engedi feltölteni a PH mert túl nagy fájl akkor….
Próbáltam már nem 1x ,5k s kijelző méret nem egyszerű :)

blakey
Én nagyon finnyás vagyok mindenre ,ha már egy picit ragad vagy nem csúszik rendesen azonnal áttörlöm ablaktisztítóval a cuccokat ,én a telefont is naponta 1x vagy 2x áttörlöm.
Sokan az iMac kijelzőjére is panaszkodnak ,hogy pór mágnes…
Persze hogy az ,hisz minden fekete ilyen ,én őt is 1-2 naponta áttörlöm műszálas törlőkendővel.

[ Szerkesztve ]

(#36349) general válasza TechN7ne (#36348) üzenetére


general
addikt

Valszeg png-ben menti a screenshotot neked, az veszteségmentes fájl, nagy méretű. Nem is értem, mi a halálért az a default beállítás. :D Tedd át jpegbe.

(#36350) tboldi válasza TechN7ne (#36348) üzenetére


tboldi
nagyúr

Egy-egy ablakról készült kép azért csak nincs annyi. :D

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.