Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
Üdv
A fórumtársak közül van valakinek tapasztalata Edgerouter 4-el kapcsolatban?
Valószínűleg nálunk is lesz egy kis sávszélesség bővítés és lenne lehetőségem egy ilyet beszerezni. A szokásos “mindennapi” netezéstől kezdve, home office munka és letöltések, amire használnám. Jelenleg van egy Openvpn elérésem is itthonra, a specifikációi alapján úgy gondolom az sem okoz neki gondot.
De mint ahogy kezdtem is, elsősorban a gyakorlati, mindennapi tapasztalatok érdekelnének.
Köszönöm előre isRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz sanzi89 #4057 üzenetére
Szia
Lehet webes felületen konfigurálni. Keress rá, hogy EdgeOS, az lesz az. Alapból tudja a wan1+wan2 kezelést, failovert.
Ha a Mikrotiket be tudtad lőni, ez is menni fog. A webes felülete logikus, a cli része se bonyolult, ha van tapasztalatod Linuxal vagy Cisco eszközökkel.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
-
user12
őstag
Sziasztok
Van egy ER-4 routerem. Eddig eth0-ra volt kötve a szolgáltató modeme, eth1-en utp kábelen csatlakozott a lan egy switch-be. Az port IP cím-e xxx.xxx.0.1, dhcp futott, minden rendben volt.
Tegnap a következőt csináltam:
-eth2-n keresztül csatlakoztam a routerhez egy laptoppal. (Ennek a portnak a gyári alapbeállítás szerinti 192.168.2.1 a címe) Átírtam az eth1 címét xxx.xxx.0.254-re.
-engedélyeztem és adtam IP címet (xxx.xxx.0.1-re) az eth3/sfp portnak, melyet ezután összekötöttem ugyanazzal a switch-el, ami eddig is működött.
-port fowarding lapon átállítottam a lan interface-t eth3-raElsőre nem ment a dhcp, nem osztott címet semminek. Cold reset után működött minden, de kb egy óra múlva újra kellett indítani, mert ismét nem osztott címet. Reggel újra egy restart kellett neki. Gyanakodtam a switch-re is, külön azt is újraindítottam, de újraindulás után ugyanúgy nem volt kapcsolat a routerrel.
Az ip tartomány /24-es.Mi lehet a baj? Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
Nem szereti két interface-n az azonos tartományú IP-t? Vagy egy link down megőrjíti a dhcp daemon-t?
Ahogy utánaolvastam, "direktbe" nem lehet megadni neki, hogy több dhcp szerver esetén melyik címtartomány melyik porthoz tartozzon (MT volt eddig, ott ezt külön meg kellett adni), ezt a port IP címe alapján határozza meg.
Ahogy olvasgattam, megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes a lan portot "költöztetni", van aki a feni módszert írta le, volt olyan, aki azt javasolta, hogy érdemes futtatni a WAN-2LAN varázslót és azzal megcsinálni. Nem akartam a varázslót használni, nehogy elvesszen a meglévő konfiguráció (tűzfalszabályok, static lease-ek, stb) de ha nincs más út, akkor ez lesz.Előre is köszönök minden ötletet vagy hozzászólást.
Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Rendben, köszönöm, majd kipróbálom.
Mi van akkor ha a visszatöltött config.boot fájlban véletlenül hiba van? Pl elütöttem egy karaktert vagy plusz egy enter, karakterkódolás hiba, stb?
Elindul a router? Elérhető lesz minimum konzolon keresztül? Vagy ez egy olyan dolog, ami akár tönkre is teheti a cuccot (pl újra kell valahogy flash-elni vagy más szervíz módszer kell).Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Üdv
Van valakinek tapasztalata Edgerouter-en a Smart queue-val?
Érdemes bekapcsolni? Van érezhető hatása az “általános” (web, stream, download, stb) forgalomra?
Előre is köszönömRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
ER-4 van. Jelenleg a sebesség papíron 30mbit, valóságban 10-13 mbit van.
Tegnap vettem észre egy olyan jelenséget, hogy töltöttem egy nagy fájlt az jött max sebességgel, viszont mellette egy normál http oldal sem töltődött be.
Amint befejeződött a letöltés, ment rendesen a böngészés. Ezért gondoltam, hogy kellene neki valami ilyen funkció. Vagy esetleg ez más beállításnak tudható be?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Mikrotik: Mit ír a log? Esetleg debug-ot nézve látszik valami?
Az ER-X jó választás, elviszi a Digi netet. Viszont őt nem fogod tudni kezelni a kontrolleren keresztül, de ne aggódj, van egész korrekt webes gui-ja.
Ha a kontrollerbe szeretnéd integrálni a routert is, akkor az USG Security Gateway kell, viszont ő kicsit drágább.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Üdv
Gondoltam rákérdek hátha a topiktársak közül valaki már tudja a megoldást.
Létezik ez: [link] a jelenség, sajnos nem csak Safari alatt, hanem Chrome használatával is hasonló. Mobil eszközön (telefon, tablet) gyakorlatilag nem lehet semmit csinálni a gui-n, mert minden mobil böngészövel használhatatlan. Asztali géppel nincs probléma.
Rengeteget böngésztem, de nem találtam rá használható megoldást.
Esetleg ha más megoldás van rá, az is megköszönném ha elárulja valaki
Köszönöm előre is.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5051 üzenetére
Igen, olvastam, de mobilon nem tudom importálni a Keychain-be a certet, ahhoz MacOS kell.
Alternatív megoldásként írták rá (akinek esetleg hasznos lehet), hogy ha Safariban a kedvencek közé rakod az oldalt, automatikusan megbízhatónak minősíti, egyeseknél ez bevált.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5052 üzenetére
Hogy cserélted ki?
Újra kell generálni a routeren?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5055 üzenetére
Köszi
A fw a legújabb 2.0.8 hotfix-esRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek
A mobilos appot ismerem, fönt van.
Este megpróbálom.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
A mobilos programot használom. Bár fura, mert a tableten nem indul el (hibaüzenettel elszáll, ezért is jó lenne normálisan látni rajta a gui-t), a mobilon viszont rendesen fut.
Kipróbáltam a cloud-ot is, de egy idő után megszűnt a hozzáférésem, mert nincs 10 db eszközöm.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
-
user12
őstag
Üdv
Nem pont Edgerouter, csak majdnem.
Van valakinek tapasztalat az AirCube-val? Megbízható, stabil, lefedettsége milyen?
Valamint egy (számomra) anomália. Aki találkozott vele, tudna a kérdésre válaszolni?Azt írja, hogy 4 db gigabit portja van és PoE-n is megtáplálható. Viszont azt írja, hogy passzív PoE-n (ami tudtommal azt jelenti, hogy 10/100-as kapcsolat 2 érpáron, a másik két érpáron a tápfesz megy). Tehát
- ha PoE-n kap áramot csak 100 MBit-es sebességű lesz a port
vagy
- nem pontos a megfogalmazás és tudja a 802.3 af/at-t gigabites sebesség mellettKöszönöm előre is.
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5288 üzenetére
Köszönöm.
Véleményed szerint Ubi POE switch meg tudja hajtani az eszközt (Edgeswitch 8-150W - papíron passzív 24V-ot tud és 802.3 af/at-t - mindkét módot használom jelenleg is)Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5291 üzenetére
Köszönöm MasterMark és rekop!
-
user12
őstag
Üdv
Unms mobil appot használ valaki? Ha igen, jelez firmware frissítést Edgeos 2.0.9-re? Fura, mert jelzi, hogy szept 22 óta elérhető, de se release infó és nem is tölthető le. A weboldalon a letöltéseknél sincs fent.
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5300 üzenetére
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5303 üzenetére
Akkor lehet, hogy bugos a frissítéseket közzétevő szerver
-
user12
őstag
válasz szabifotos #5336 üzenetére
Szia
Én úgy gondolom, hogy ha bejön, kezdetben nem biztos, hogy megúszod a "kezdőszettet" 75-ből. Esetleg ha majd eltelik egy év és lentebb mennek az árak. Persze kérdés, hogy ezek az eszközök mikor fognak majd kijönni.
Ha nem indokolja semmi az új szabványt, akkor én megvenném.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz freelanced #5354 üzenetére
Fixen beállítod a kamera IP címét és az alhálózati maszkot, valamint az átjáró címét üresen hagyod (vagy ha kötelezö megadni, beírod önmaga címèt)
-
user12
őstag
válasz JoceeHunt #5365 üzenetére
Szia
Igen ki tudod használni megfelelő routerrel/switch-el. (ezt nem írod, hogy milyen van most)
Ha a TV-d tudja a Wifi ac szabványát, akkor érdemes próbálkozni, egyébként meg a 100MBit szerintem bőven elég Youtube-ot vagy más stream-et nézni Nekem egyébként is az a tapasztalatom, hogy etherneten lényegesen stabilabb a kapcsolat, mint wifin (kb 5 éves smart TV-nk van)
-
user12
őstag
Visszaolvasva volt néhány hozzászólás abban a témában, hogy lehet T hálózaton STB-t üzemeltetni Edgerouter mögött.
Esetleg van valaki akinél ez működik? Leírná, hogy sikerült megoldani?
Köszönöm előre is.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5368 üzenetére
Köszi, szerintem majd újra nekifutok. Egyszer már próbáltam, akkor odáig jutottam, hogy bár engedélyezve volt az igmp proxy, a tűzfalon minden szükséges port, a szolgáltató irányából nem jött semmi.
Az baj lehet, hogy nem 192.168.xxx.xxx tartományból kap IP-t az STB?[link] Itt azt írják, hogy "de gyanítom hogy az igmp forgalom nem jelenik meg a pppoe interface-en. És itt jön ami nem tiszta számomra, edgerouterben az igmp proxy upstream-et melyik interfacehez kell ilyenkor megadni?"
Még egy olyan gondolatom van ha pl az eth0 a modem 1. portjához van csatlakoztatva és a pppoe kapcsolódás is ezen keresztül megy, az eth1-et a modem 2. portjával kötöm össze, és akkor az upstream az eth1 lesz, a downstream pedig az eth3 (LAN) port.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Az UNMS mobil appban hozzá van adva a portál?
Alul a Controllers ikonra kell nyomni és hozzáadni az UNMS portált (vagy a hivatalost vagy ahová feltetted a cloudot). Ha az nincs beállítva, akkor csak akkor látod az eszközöket ha a mobil ugyanazon a helyik hálón van.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
-
user12
őstag
válasz galaktikus #5506 üzenetére
Logban van valami, hogy miért blokkolja? Tiltólista, stb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - Western Digital Blue SN580 1TB m.2 NVME SSD
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest