Hirdetés

2021. január 17., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) cyanide


cyanide
tag

A következtetésed téves, mármint az hogy ezzel ver át az elmü. Az első esetben nem 12V * 1A = 12W a venti fogyasztása, hanem max 3W vagyis, 12V-on a ventid kb 0,3 ampert vesz fel. A 9 voltos esetben a venti munkapontja eltolódik, kisebb fordulaton megy és kevesebb áramot vesz fel, ezt méréssel lehetne megmondani vagy jelleggörbéből kikeresni. A tápok nem folyamatosan a névleges max ármot adják le. A fogyasztás különbséget az eltérő feszültséghez tartozó áramfelvétel adja és az eltérő hatásfok. Valószínű a 12V-os tápodnak rosszabb a hatásfoka.

Nincs W/h.

És ne vedd személyesnek, nekem ez a heppem. Van akit a kg súly-tömeg dolog izgat, engem meg pont ez. :)

[ Szerkesztve ]

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#2) sellerbuyer válasza cyanide (#1) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Persze, nem vagyok szakember (ahogy látható is az irományból), csak próbálok a problémára rávilágítani, ezért is engedtem a hsz-eket, hogy hozzáértők kijavítsátok a tévedéseket. :R

Mondjuk abban, amit írtál, nem értem, mitől 0,3A a venti fogyasztása (valamint miből derül ez ki) és a tápé miért is nem 12V * 1A ? Valamint miért a venti fogyasztása számít és nem a tápé? Hiszen a táp épp a hatékonyság vesztesége miatt jóval többet fogyaszt, mint amit a venti felvesz, így a venti által felvett teljesítmény lényegtelen, szvsz. a tápé számít.
Én egyébként úgy tudtam, hogy ezeknél a típusú egyszerűbb adaptereknél max. felvétel van a fogyasztótól teljesen függetlenül (lásd még: mobiltöltők), sőt az output-on fogyasztó nem léte esetén maga a táp is fogyasztó. Rosszul tudtam? Azt vetted, hogy nem számítógép típusú tápokról van szó (amik a fogyasztótól függően vesznek fel), hanem az ilyen kis egyszerű adapterecskékről? :U

Az ELMŰ átverés más téma, ott nem a fogyasztással történő átverésre gondolok. Alapvetően ők azzal védekeznek, hogy egy csomó minden benne van a számlában, ami nem is nekik bevétel, csak ők hajtják be az állam részére. Ilyenek pl. az adók, bezárt szénbányák utáni akármi, amiből persze a kárvallott bányászok (keresztapám is ilyen) egy vasat sem látnak. Ezért írtam oda az állam bácsit is, mert ez neki bevétel. :K A valós áramfogyasztás utáni havidíj röhejes összeg lenne valójában, ezek a "járulékos költségek" tornásszák fel 10e Ft felettire a havi számláinkat, miközben itthon sem vagyunk jóformán, mert éjt nappallá téve dolgozunk a munkahelyünkön. :W

[ Szerkesztve ]

(#3) Samus válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Attól, hogy a táp lead 1A-t maximum, még nem biztos, hogy a rá kötött fogyasztó azt fel is veszi. Képzeld el egy kis sima LED-et, durva lenne, ha felvenne 1A-t (a venti matricáján rajta van a felvett áram erőssége is, ezt maximum teljesítmény esetén veszi fel). Az adapterek tényleg fogyasztanak akkor is, ha nem használjuk őket, viszont ez elenyésző. Az adapter fogyasztása is függ a rá kapcsolt fogyasztótól. Egy kapcsolóüzemű PC táp már más, akár 12-20W is lehet a fogyasztás, ha csak áramot kap, de konkrétan semmi sem történik.

Képzelj el egy autót, 12V van ott is, csak az akku képes folyamatosan leadni akár 50A felett is, álló helyzetben (attól függ, milyen akku van benne), sőt, egy nagyon rövid ideig több száz amperral is terhelhető. De egy sima fogyasztó, egy rádió például mindig csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van. A riasztók például 120-300 mA-t.

Érdemes lenne beszerezned egy fogyasztásmérő kis kütyüt, azzal szemléletesebb lenne a dolog...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#4) _seth_ válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


_seth_
veterán

Megtakarításhoz ideális egy 12V-os digitális termosztát, én is ilyet használok és hőfoktól függően kapcsol valamint az egyik pár fénycsőhöz van bedugva ami digitális időzítőkapcsolóval működik így csak olyankor hűt amikor van világítás és a víz hőmérséklete ezt megköveteli. Egyébként a 2 db 8 centis nagyon halk ventit egy 12V 500 mA-es Alcatel telefontöltő adapterről működtetem és még így is lead annyi feszt, hogy a ventiknek éppen már van hangja de pc tápra dugva hangtalanok. Fénycsövek elektronikus előtéttel működtetve kettessével, a belső eheim szűrő a külső aqua nova együttesen nem fogyaszt 20W-ot, ennél kevesebb áramfogyasztással már a jelenlegi felállást nem lehetne működtetni.

Na de mindjárt lemérem neked a pontos adatokat, hála a fogyasztásmérőnek :)

0,02A, 1,9W a fogyasztása az adapternek amikor csak a termosztát fogyaszt de a ventik nem forognak. Működés közben: 0,03A és 5,37W a fogyasztása. Coolink Swif 801 a venti

[ Szerkesztve ]

(#5) sellerbuyer válasza _seth_ (#4) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Az időkapcsoló, valamint az összes automatikusan kapcsoló eszköz fogyaszt akkor is, amikor épp nem működtet semmit (pl. a fűtődnél a hőérzékelő szenzor), ráadásul 24/7-ben! :K

Az emberek ilyesmivel nem szoktak számolni, mégis több ezer forint kiadást okozhatnak az ilyen "készenléti módok" (amikkel nem szokás sajnos törődni) egy évben, erre igyekszem felhívni a figyelmet.

(#6) sellerbuyer válasza Samus (#3) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Magyarán azt állítod, hogy teljesen tökéletesen mindegy, hogy 12V 2A, vagy 12V 200mA-es adaptert használunk ugyanahhoz a ventihez, a fogyasztás végeredményben teljesen meg fog egyezni?

Én teljesen ellenkezőjét hallottam idáig, általam hozzáértőnek vélt emberektől, ez adott "bátorságot" jelen íráshoz, mivel jómagam messze nem vagyok hozzáértő ezen a területen.

Ha ebben a lényeges kérdésben tévedtem, akkor végül is teljesen felesleges ez az írás.

(#7) _seth_ válasza sellerbuyer (#6) üzenetére


_seth_
veterán

"0,02A, 1,9W a fogyasztása az adapternek amikor csak a termosztát fogyaszt de a ventik nem forognak. Működés közben: 0,03A és 5,37W a fogyasztása."

Most szerkesztettem az előző hszem. 12V 500 mA.

Sera 300W fűtő épp üzemen kívül de bedugva a hálózatba: 0,0A, 0,0W. Szerintem ez valami bimetál jelleggel működhet tehát mechanikusan érzékeli a hőt.
Digitális időzítő kapcsoló 1W, 0,022A, ez már fogyaszt valóban, két kapcsoló az 2W ami nem kevés valóban viszont kényelmes a használatuk.

Az adapterekre írt mA/A kimeneti jelölés a maximum értéket mutatja csak megközelítőleg.

[ Szerkesztve ]

(#8) Raucher válasza sellerbuyer (#6) üzenetére


Raucher
tag

Magyarán azt állítod, hogy teljesen tökéletesen mindegy, hogy 12V 2A, vagy 12V 200mA-es adaptert használunk ugyanahhoz a ventihez, a fogyasztás végeredményben teljesen meg fog egyezni?

Nem azonos lesz a fogyasztás, csak hasonló. Az adott terheléshez tartozó hatásfoktól fog függeni a fogyasztás. Terheléstől függően lehet alacsonyabb vagy magasabb, a másikhoz hasonlított fogyasztás. Más terhelésnél akár a másik adapter is előnyösebb lehet a fogyasztás szempontjából.

A fogyasztás megértéséhez egy példa.

A venti 12V - 200mA áramerősséget igényel. A táp hatásfoka legyen 80%. akkor 2,4/3W lesz a fogyasztás.

Ha a 12V 2A-os adapter a teljes teljesítményét állítaná elő, akkor 12V*1,8A= 21,6W (200mA a ventilátor) teljesítményt kellene elfűteni a tápnak. Hamar jönnének a füstjelek, hűtés hiányában.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#9) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Ventillátor

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#10) sellerbuyer válasza Winner_hun (#9) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Köszi.

(#11) sellerbuyer válasza Raucher (#8) üzenetére


sellerbuyer
őstag

A venti 12V - 200mA áramerősséget igényel. A táp hatásfoka legyen 80%. akkor 2,4/3W lesz a fogyasztás.

Rendben... és hogyan alakul ugyan ez 12V 2A, 9V 2A és 9V 200mA esetén? :U

(#12) sellerbuyer válasza Raucher (#8) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Egyébként ezek a kis tápok jóformán áramerősségtől, feszültségtől függetlenül úgy melegednek, mint az atom.... Szóval van ott bőven elfűtött teljesítményfelvétel...

[ Szerkesztve ]

(#13) Raucher válasza sellerbuyer (#11) üzenetére


Raucher
tag

A teljesítmény = feszültség * áramerősség.
Legalább is egyenáram esetében. (Váltónál befigyelhet a cosfi, de ebbe ne bonyolódjunk bele.

24, 18 és 1,8W ezt osztod a hatásfokkal.

Nyilván a 9V-os értékeket lehet összehasonlítani.
1,8W a valós fogyasztás, 2,10 - 2,30W a tápegység teljesítmény igénye.
Maximum 18W teljesítményt tudna leadni a 2A -es tápegység, teljes terhelés mellet. Ami 23W körüli fogyasztással járna a hálózat felől.

mod:
Egyébként ezek a kis tápok jóformán áramerősségtől, feszültségtől függetlenül úgy melegednek, mint az atom.... Szóval van ott bőven elfűtött teljesítményfelvétel...

Persze van. De a nagyobb terhelés esetében szoktak egy kicsit jobban melegedni, amikor már romlik a hatásfok.

A korszerűbb kapcs.üzemű tápok, pl mobiltöltő, már csak terhelés alatt melegednek. Kézrátétellel meg lehet állapítani az akkumulátor töltési szintjét.

[ Szerkesztve ]

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#14) _seth_ válasza Raucher (#13) üzenetére


_seth_
veterán

Igen, de mint nálam is mérve az értékek 2 8 centis venti esetében jelentősen elmaradnak:

"0,02A, 1,9W a fogyasztása az adapternek amikor csak a termosztát fogyaszt de a ventik nem forognak. Működés közben: 0,03A és 5,37W a fogyasztása." Az pedig, hogy nem 2A hanem csak 0,5A-es a táp jelen esetben sok vizet nem is zavar tekintve a csőcs 0,03A-es felvételt :)

(#15) Raucher válasza _seth_ (#14) üzenetére


Raucher
tag

Nyilván a ventilátorok sem 2 * 200mA áramot igényelnek folyamatosan. Induláskor (kb) annyi mert a felpörgetésbe munkát kell fektetni. De forgás közben már csak a (lég)ellenállást kell leküzdeni. jóval alacsonyabb lehet az áramfelvétel.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#16) sellerbuyer válasza Raucher (#13) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Na most aztán már végképp nem tiszta a kép. :Y

Az alábbi értékek esetén add meg nekem a fogyasztásokat légyszíves, mint hozzáértő:

Venti szükséglete mondjuk minden esetben: 200mA

A különböző tápok értékei:

12V 200mA 80% hatásfok = ? W fogyasztás

12V 2A 80% hatásfok = ? W fogyasztás

9V 200mA 80% hatásfok = ? W fogyasztás

9V 2A 80% hatásfok = ? W fogyasztás

Töltsd ki a kérdőjelek helyét légyszíves! :K

(Persze a hatásfok nyilván hasraütéses, mert erősen kétes, hogy egy ilyen gagyi adapter 80% hatásfokkal működne, ez még egy kapcsolóüzemű PC tápnál is egész szép. :) Meg persze a venti áramerősség szükséglete is hasraütés. Viszont most úgyis csak az arányok lényegesek, így tökmindegy, hogy milyen becsült értékkel számolunk.)

[ Szerkesztve ]

(#17) Raucher válasza sellerbuyer (#16) üzenetére


Raucher
tag

Nem jó a kérésed/kérdésed.

A különböző tápok értékei:
12V 200mA 80% hatásfok = ? W fogyasztás
12V 2A 80% hatásfok = ? W fogyasztás
9V 200mA 80% hatásfok = ? W fogyasztás
9V 2A 80% hatásfok = ? W fogyasztás

Ezzel a táp maximális teljesítmény felvételét lehet meghatározni.
V * A / hatások (pl 0,8)

De ez a maximumot határozza meg. Ennek a tizede is elegendő lehet. egy fogyasztó ellátására.

Az 1600W-os PC táp sem 1600W-ot fogyaszt folyamatosan. A PC üresjáratában 100w környéki fogyasztással lehet számolni.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#18) sellerbuyer válasza Raucher (#17) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Nem tudom. Én ugyan nem értek ennyire hozzá, de ahogy már írtam is, számomra hozzáértőknek tűnő emberektől azt hallottam, hogy ezeknél a kis adaptereknél (habár valóban max. értéknek kellene lennie rájuk írva, de) lényegében nem a max. értékről van szó, mint pl. a PC tápoknál, hanem ezek kb. fel is veszik, ami rájuk van írva. Ezért a bazinagy melegedés (felesleges felvétel hőként leadása), meg azért, mert szörnyen rossz a hatásfokuk. Ha pedig ez így van, akkor a cikknek van értelme.

Fenti értelmezésben ha pl. egy max. 200mA-t felvevő ventit egy 2A-es táppal hajtasz meg, akkor a feleslegesen felvett energia hőként távozik. Ez a gyakorlatban is észlelhető, hiszen sokkal jobban melegszik egy 2A-es táp, mint egy 200mA-es, ezt bárki beláthatja.

Meglátásom szerint te ezeket a kis adaptereket kb. egy kalap alá veszed a PC tápokkal, ami még laikusként is hát.... beláthatóan nem helytálló. :U

[ Szerkesztve ]

(#19) Beri válasza sellerbuyer (#16) üzenetére


Beri
addikt

Egy fogyasztóba nem fogsz áramot tömni erővel.

12V 200mA 80% hatásfok = ? W fogyasztás
12V 2A 80% hatásfok = ? W fogyasztás

Ha a venti nem igényel 200mA-nél többet és a tápok hatásfoka állandó, terheléstől függetlenül (ideális eset, mint a kocka dinnye), akkor pontosan ugyanannyit fog enni a cuccod.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#20) Beri válasza sellerbuyer (#18) üzenetére


Beri
addikt

ezek kb. fel is veszik, ami rájuk van írva
"Ha a 12V 2A-os adapter a teljes teljesítményét állítaná elő, akkor 12V*1,8A= 21,6W (200mA a ventilátor) teljesítményt kellene elfűteni a tápnak. Hamar jönnének a füstjelek, hűtés hiányában."
Feljebbről idéztem.

Fenti értelmezésben ha pl. egy max. 200mA-t felvevő ventit egy 2A-es táppal hajtasz meg, akkor a feleslegesen felvett energia hőként távozik.
Van elfűtött energia, ez eddig igaz.

Ez a gyakorlatban is észlelhető, hiszen sokkal jobban melegszik egy 2A-es táp, mint egy 200mA-es, ezt bárki beláthatja.
Ha te ezt észlelted, az csak annyit jelent, hogy konkrétan a te 2A-es tápod kis teljesítményfelvétel mellett rosszabb hatásfokkal dolgozik, mint a 200mA-es csutkán. Esetleg a venti többet vesz fel 200mA-nál.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21) BOBO6


BOBO6
aktív tag

A cikkben szereplő képen amúgy mintha éppen egy kapcsoló üzemű táp lenne látható...
A cikkírónak: érdemes lenne vásárolnod egy teljesítmény mérőt, és kiegészíthetnéd az írást valós mérési eredményekkel, már egész kedvező áron hozzá lehet jutni és hamar tisztázódhat sok félreértés, avagy igazolódhat a valaki által hallott, látott, (ismerek valakit aki olvasta valahol, hogy a tv-ben volt...) stb. információk hitelessége. Mert így aki csak a cikket olvassa el, igencsak elbizonytalanodhat esetleg abban is, amit eddig helyesen tudott. :U

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.