Hirdetés
Aktív témák
-
killahdrums
senior tag
A P4P800-VM egy mATX lap. Ezért nem támogatja a BIOS a ráncigálást. Nekem is volt ilyen lapom. Bővebben: link
Ha szoftveresen tudsz valamit bütykölni, akkor tegyed!There is no God, just Technology...
-
bamboo
csendes tag
válasz killahdrums #3652 üzenetére
2,4-ről 3-ra tudtam felhúzni... és így még stabil!
Az alapvető kérdés az az, hogy vajon állítgassak-e a ram késleltetéseken, és ha igen, akkor mondjuk te, mivel volt már ilyen lapod, hogy indulnál el?
[Szerkesztve]Asus P4P800-VM Prescott 2.4 FSB133 @ 3Ghz FSB167 2x256 DDR Dual Channel Asus Radeon 9600SE 459/250
-
bamboo
csendes tag
válasz killahdrums #3654 üzenetére
Szoftveresen csak fsb-t tudok... és azáltal változik a az órajel is. Biosban meg tudom állítani a memória időzítést, de azt nem tudom programmal. De ha tudsz/tudtok mondani olyan szoftvert, amivel lehet tuningolni, és nem a clockgen az, akkor figyelek.
Asus P4P800-VM Prescott 2.4 FSB133 @ 3Ghz FSB167 2x256 DDR Dual Channel Asus Radeon 9600SE 459/250
-
Steve Jr.
tag
Hi all! A multkor panaszkodtam, hogy húzás után fagy a gép...
Abit IS7-E alap, 3.2 Pent. prescott, 2X512MB 400DDR ...
225-ös fsb-n 10perc után fagyott...
Aztán ti erre azt mondtátok valszeg táp...
...én pedig el kezdtem vizsgálgatni a tápot, és kiderült, h. nem igazán szellőzik...
Most levágtam az egyik oldalt, és láss csodát:
fsb:238 stabil, bár a mem nem bírja az 1:1-t így ''csak'' 5:4 (190mhzx2) ben megy,
a cpu gyári hűtéssel megy. Szerintetek valami jó kis hűtéssel tovább húzható, vagy
itt a vége? (memtest-ben 238fsb felett 250000(!) hibát csinál bármely ram
beállítással, a win pedig be sem jön)AMD R5 2400G, MSI B450 Pro VDH, 2x16GB Kingston HyperX 3200 MHz, Adata Legend 750 - 500GB
-
harry
veterán
Sziasztok! Szeretnék nekilátni én is a tuningolásnak (egyelőre proc+ram), de nemigazán értek hozzá, így jól jönne egy kis segítség.
Gépem:
Asus P4P800-E Delux, P4 2,4 GHz 800FSB, 1*512 Kingmax 500MHz CL3 Ram
Proc tuningot még értem - fix szorzó (nálam 12), FSB-t állítgathatom. De ha pl felhúztam procit 3,1-re akkor vissza vett a ramból. Hogy kellene ezeket beállítani? Késleltetéseken lehet változtatni? Ez mit befolyásol? Everestben megnéztem memória eredményeket, de szerintem nem valami jók:
Olvasás - 2600 MB/s, Írás - 1030 MB/s, Késleltetés - 120ns (3-4-4-8)
Mi fogja vissza a ramokat? Jobb lenne dualban hajtani (mármint venni még 1et) és inkább alacsonyabb sebességűt de cl 2,5-ös ram?Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz Viktor77 #3663 üzenetére
ok, erre számítottam.
gondolom célszerű minél alacsonyabb késleltetésű ramot venni.
és tuningnál mi a lényeg? az, h proci és ram is azonos sebességen menjen, nem? BIOSban proci fsb-t tudom állítani, de ram sebességet hogyan állítsam? Mikor kell/érdemes feszt. emelni, és mekkora léptékben?Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
-
Rez_Grof
őstag
válasz Steve Jr. #3669 üzenetére
A jelenlegi deszkádban elég kevés az esélye annak, hogy a procid 4ghz-n menjen. Meg szvzs érteleme se nagyon lenne ha a ramok már 228nál feladják az 1:1.
Jobb hűtéssel esetleg a jelenlegi állapotot tudod stabilizálni, hogy full terhelésen se fagyjon be.A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
Sider
csendes tag
Intel P4 nortwood 2,8 Gh-es procim van. Először 10%-kal húztam meg, lett 3,08-as.
Utána felbátorodtam ráttem maxra, 30% overlock - persze behalt tőle minden..
Kérdés, 20%-os húzás belefér még? -
Sider
csendes tag
Asus P4C800 E-Deluxe (Socket 478, Intel 875P)
Memória: DDR 512Mb PC3200 400Mhz Kingston -
Rez_Grof
őstag
Manual overclockingot válaszd.
Aztán a Pci/Agp frekit tedd fix-re.
És szépen kézel kezd el emelni a fsb-t 5-10Mhz-es lépésekben, addig, amig még felbootol a windows. Ha már nem indul el akkor meg találtad a proci vagy a ram végét . Ekkor a CPU : DRam ratiot 5:4-be teszed és folytatod a próbálgatást, amig újra nem fagy a windows.
Ha fagy a windows akkor szépen visszaállítod az előző értékekre az fsb-t és elkezded tesztelgetni, hogy mennyire stabil a redszer.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
harry
veterán
válasz Rez_Grof #3676 üzenetére
hello, tudnál egy kicsit segaíteni nekem is - Bővebben: link. mem fsb-t lehet külön állítani? vagy ha proci fsb-t állítom, akkor változik a ram sebessége is? Ha az Asus féle overclock-ot választom, pl 30% -> 3,1GHz, akkor bootolásnál azt írja ki, h ram csak 266MHZes, szóval akkor asszinkronban működik
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
elején kimaradt: hol lehet mem fsb-t állítani?
Átnéztem BIOS beállításokat, ezeket találtam:
AI Overclock - Manual
CPU FSB - 200 (100-400 között állítható)
DRam freki: AUTO (266/320/400/500/533/AUTO - között állítható)
AGP/PCI freki: AUTO (66,66/33,33 - 72,73/36,36 - 80,00/40,00)
CPU VCore - gondolom 1,5V
DDR fesz: AUTO (2,55/2,65/2,75/2,85/AUTO)
AGP Vddq: asszem AUTO (1,5/1,6/1,7/1,8)
Perfprmance mode: Auto (standard/turbo/auto)Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Rez_Grof
őstag
Először is: Bővebben: link
CPU FSB: ezt kell emelni, ezzel együt emelkedik a ram is
DRam freki: ez az osztás ha 400 akkor 1:1 ha 320 akkor 5:4.
Rover623 már kifejtette egyszer: Bővebben: link
AGP/PCI freki: 66,66:33,33-ra állitsd
Cpu Vcore-t még nem nagyon kell piszkálni, majd ha kicsit kiismerted magad a dologban.
DDR fesz: Auto
Agp Vddq: Auto
Perfprmance mode: Auto
Szvsz a procid nem biztos, hogy birja a 250fsb-t
[Szerkesztve]A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
harry
veterán
válasz Rez_Grof #3681 üzenetére
kösz a segítséget, átnézem.
csak azt furcsáltam, hogy ha emeltem (pl FSB-n 10MHzet) akkor bootoláskor ramra 400 helyett 266MHzet írt ki.
Láttam az előző hsz-ed is. fix pci/agp freki nálam nincs, majd beállítom arra amit írtál.
DRam freki: ezt az osztás dolgot még nem igazán értem. szóval csak akkor megy szinkronban ha 400ra állítom? szóval pl 250FSB és 320 beállítás mellett proci fsb 250MHZ és ram csak 200
RAMnak bírbia kell, mert elvileg 500MHZes, szóval a proci foghatja vissza.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Rez_Grof
őstag
Igen úgy osztja, de ha 500as ramjaid vannak akkor maradhat 400on, néz még szét valahol a biosban, hogy hol lehet időzitéseket állítani és tedd 3,4,4,8ba az már elég lassú, hogy elmásszon 500ig. Meg lehet, hogy adni kell neki egy kis feszt is, hogy menjen úgy 2,6-2,7V körül.
(Nézd meg a gyártó oldalát, vagy keres rá a ramchip tipusszámára a googleban, hogy kiderüljön, hogy mit és hogyan bír.)
Aztán, ha stabil lett a rendszer akkor ellehet kezdeni ezeket az étékeket lefele vionni addig a míg emelt órajelen teljes terhelésnél is stabil marad a rendszer.
-
harry
veterán
válasz Rez_Grof #3684 üzenetére
Jelenleg 255MHz en muzsikál, eddig semmi gond, majd tesztelem.
osztót hagytam 400-on. 500 illetve 533-on hogy osztja? van olyan beállítás, h a mem frekija magasabb CPUnál?
mem alapból 3,4,4,8 - on áll. nem az lenne a jobb/gyorsabb ha le tudnám csökkenteni pl cl 2,5re? vagy nem feltétlen lecsökkenteni, de a kisebb késleltetésű ramok miért/miben gyorsabbak? Meddig lehet/célszerű feszt emelni úgy hogy meg ne süljön?
A gép hűtés szempontjából szerintem bírja, procin TR XP-120 van, ramon gyári alu borda. csak sajnos most nincsenek benne ventik, kicsit megreked a meleg
Everest eredmények is javultak
Olvasás - 2600 MB/s --> 3500
Írás - 1030 MB/s --> 1270
Késleltetés - 120ns (3-4-4-8) - 95,5ns (3-4-4-8)
Kösz a segítséget
[Szerkesztve]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Rez_Grof
őstag
Alakul!
Igen létezik:
500 = 4:5 osztó
533 = 2:3 osztó
A késletetést próbáld meg 3,3,3,8on majd 2.5,3,3,8on. Egyértelműen a késletetés fog csökkeni, de nem fogsz látványos eredményt látni kb 100-200pötty everestben az fsb sokkal többet számít.A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
harry
veterán
válasz Rez_Grof #3686 üzenetére
Késleltetést csak amiatt kérdezgetem, mert majd valszeg veszek még egy ramot, de lehet, h eladom ezt és egy új szettet veszek. a következő konfig egy a64 lesz, ami úgy tudom jobban szereti a kis késleltetésű memót (s939esek)
mivel gyárilag proci megy 200-on és a mem 250-en, ezért gondolom 400 helyett egy másik beállítás lenne jó - mivel így elvileg ramot tovább tudom húzni, hiszen jelenlegi beállítás mellett a ram nincs is tuningolva (250 alap).
tehát ha 500ra állítom - 4:5 - vagyis úgy kijön a 200proc-250ram sebesség. alapból. procin tudok emelni 250-ig, ekkor a ram 312-őn járna. ez elég húzós, szerintem nem bírná fesz emelés esetleg? vagy procit nem húzom 250re - tehát így a ram fogná vissza a gépet.
késleltetést nem tudod hol állíthatnám?Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
megnéztem 500on tuning nélkül, egész jó teljesíményt hozott, de persze 400 tuningal jobb volt. most megnézem milyen 500on tuninggal
bioszban találtam egyéb beállításokat:
DRam timing by DSP - enabled
MEM acceleration mode - auto (auto/enabled)
RAM idle timing - auto (0T/8T/16T/64T/auto)
DRam refresh rate - asszem auto (15,6 uSec / 7,8 uSec / 64uSec / 64T)Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
FSB 215re állítva procin (2,6HGZ),
ramnál 270MHz, de a késleltetés 3-5-5-10
Everest eredmények nemigazán változtak.
először 225-el próbálkoztam, bebootolt, de windowsba már nem tudtam belépni, lefagyott. valszeg visszaállítom 400ra (hiszen mem úgy sem igazán bírja).Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Rover623
félisten
DRam timing by DSP - enabled helyett disabled és láss csodát...
P.S.:
De ezt szerintem itt sokan tudták, csak senki nem akarta megmondani neked, mert a következő kérdésed ez lesz: és akkor itt most mit és mennyire...?
Sajnos ilyenek az emberek: amikor gondjuk van, nem olvasnak, ész nélkül nyitják a topic-okat, kérdés feltevése után pár percen belül már megy az ''UP''...meg az ''itt mindenki hülye? senki?''...
Bezzeg amikor más kérdez: lapítanak mint szar a fűben, egyrészt mert fárasztónak érzik a gépelést, másrészt mert kevesen vannak olyanok akik tudnak is tanácsot adni...
[Szerkesztve]primus inter pares
-
ToBeY
nagyúr
Mi a tapasztalat egy Malay ''EE'' telekondis D1 steppinges proci ha viszi a 3,6GHz 3,75 kiviszi alapfeszen? az pont jó lenne mert akkor menne 500MHz-en majd az új ramom!
-
THE_HORESZ
csendes tag
válasz THE_HORESZ #3697 üzenetére
Nem írtam be a konfigurációmat: ABIT IS7 865 alaplap, Prescott 3.0GHz FSB 800MHz proci, 2*512 Mb 400MHz Kingmax, ATI RADEON 9600XT 256Mb...
HELP... Segítenétek a leggyorsabb, legjobb beállitásokra...
Köszi...Horesz
-
Badb0y
addikt
válasz THE_HORESZ #3698 üzenetére
Ha a proci végét szeretnéd megnézni akkor mindenképpen oszd le a memóidat 5:4-be, mert a 400as memók nem hinném hogy vinnék az 500mhz-t.
Az hogy mennyi a vége azt neked kell kideríteni. Fixáld az agp:pci frekit és kezd el emelgetni 10MHZ-enként.Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
oceanearth
őstag
na tehát. ide lettem vezényelve. milyen hűtőt ajánlotok egy socket 478-as p4 3.0 ghz-re prescott??? valami nagyon jó teljesítményű legyen és ne kerüljön többe 10k-nál
Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 4
- Windows 10
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.