Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz darvinya #63208 üzenetére

Hasonló eset volt nekem is:

https://prohardver.hu/tema/mindig_tv_mindenhol_digitalis_teve_www_mindigtv_hu/hsz_9663-9663.html

Csak a hozzászólásban szereplő link már nem él, de felraktam ide:

http://kernel.uw.hu/rfupgrade.zip

Van benne egy program a soros port kezelésére.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz Attix70 #63217 üzenetére

Igen, úgy értettem, hogy telefonbelső = lakáskészülék.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz t72killer #63233 üzenetére

Pontosabban túlfeszültség hatására zár / határol a védőföld, illetve nullavezető irányába a varisztor. Kisebb energiákat még elfűt, nagyobbnál szenesre ég.

Van többféle terhelhetőségű, mindig az előtte lévő biztosítékhoz kell méretezni, hogy azt képes legyen kinyomni. Például nem lenne értelme 16 A-os biztosíték után betenni olyan gyenge kis varisztort, ami legfeljebb szenesedik, izzik, de még mindig nem tudott megbirkózni a biztosítékkal.

Itt a videóban látszik egy gyakori megoldás, amikor három varisztor közé beépítenek két hőkioldót, így a varisztor hője hat rájuk.

Ezt az egyszerű védelmet szokták még kiegészíteni különféle elektronikával, ami csak visszajelző, de a lényege ugyanaz.

• Kernel

nagyúr

válasz dik #63236 üzenetére

Azzal foglalkozom, hogy forrasztópákával a kezemben születtem, ahogy szoktam mondani, még ha kicsit később is kezdtem, de az évek során apránként összeadódnak a dolgok.

Mindenesetre, az iskolában már előre tudtam ilyen dolgokat, mert hamarabb kísérleteztem áramkörök építésével (ezzel együtt persze a szakirodalom tanulmányozásával), mint ahogy tanították volna. Vagyis ez nem tegnap kezdődött.

• Kernel

nagyúr

válasz M@nH. #63268 üzenetére

Ellenállással integrált tranzisztorokat nem nagyon lehet így méregetni, CE-zárlattól eltekintve. Nem is szokott időszakos hibát okozni, vagy jó, vagy nem jó, vagyis egyáltalán nem működne.

Erről meg is győződhetsz a B+ ponton mért feszültség alapján, amit kapcsol végeredményben. Innen megy el a táp a laptop áramkörei felé.

A PL201 fojtó irányába megy a töltőáram, amit a PQ201-202 step down konverter szabályoz rá az akkura, ahol a dióda nélküli, jó hatásfokú konstrukciót alkalmazták (szinkron egyenirányító lényegében).

Hálózat nélkül pedig a BATT+ --> PQ207 --> B+ vonalon táplálná az akku a laptopot.

Ha a B+ megvan, akkor ez a része rendben.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Oposzumtoszó #63274 üzenetére

Ott lefelejtették, ha jól (nem) látom, de máshol írják, hogy 8 VA ez a típus, vagyis a látszólagos teljesítmény. A hatásos teljesítmény a cosφ függvénye, talán 6 W körül lehet.

Egyébként pedig a melegedés árulkodó lehet.

• Kernel

nagyúr

válasz Oposzumtoszó #63281 üzenetére

Csengőtrafó lényege a biztonság, mivel azt kivezetik a kapuhoz is, ahol lehet nedves környezet is, ami a becsengető vendéget nem várt fogadtatásban részesíthetné.

Maga a törpefeszültség is ezért szükséges, egyébként lehetne 230 V-os csengő is, illetve létezik olyan is, de más célra.

Ezért itt alapkövetelmény a kettős biztonsági szigetelés, ahol a primer és szekunder tekercsek egymás mellett, elválasztva helyezkednek el (nem egymásra tekerve).

Primert áramtalanítani meg felesleges is, mivel terhelés nélkül jelentéktelen a fogyasztása. Ezek állandó üzemre, minimális nyugalmi áramra vannak tervezve, nagyimpedanciás primerrel. Figyeld meg a tartós nyugalmi melegedést, ami erről árulkodik.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz pjen #63283 üzenetére

Arra említettem előzőleg az üzemi melegedést, amit szintén érdemes megfigyelni. 6x 1,2 W még beleférhet, annyira nincsenek ezek határértékre méretezve.

Gyúlékony anyagokat is tilos ilyenekbe építeni, láttam már menetzárlatos primereket, hasonló kategóriában, ami csak megég, de nem gyullad ki. Továbbá épp ebben a kategóriában (ami a kis áram miatt olvadóbiztosítékkal nehezen védhető) alap dolog még a tekercsbe épített hőkioldó is.

Ezek a hőkioldók néha hamarabb megszakadnak, mint kellene, amikor sem a trafónak, sem a terhelésnek nincs semmi baja.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Kin Tan Te #63302 üzenetére

Képcső hibája meg lett állapítva, vagy csak rámondás alapján? Nem ez a jellemző oka egy hirtelen elsötétülésnek.

• Kernel

nagyúr

válasz Kin Tan Te #63304 üzenetére

Vissza az egész, eltájolódtam valamiért, azért írtam képcsövet, de nyilván nem arról van szó.

• Kernel

nagyúr

válasz A214 #63297 üzenetére

Egyforma panelok, csak a LED és előtétellenállás sorrendje van felcserélve az egyik fajtánál, aminek nincs jelentősége.

Meg az egyiknél feltüntetik a self reset bekötését, másiknál nem, de ha ennyire egyforma áramkör, akkor mindkettő alkalmas ilyen bekötésre elvileg:

Nulla közös a panelon, ez látszik a másik képen. Két lehetőséged van:

A modul állandó AC betápot kap, a ventilátort pedig a "reset" nevű nyomógombbal indítod, illetve újraindítod (gyakorlatilag lehet egy visszabillenő kapcsoló, ami csengő, lépcsőházvilágítás stb. célra is használatos).

Nincs reset, csak egy kapcsoló van a betápnál. Egy idő után megáll. Ha ismét akarod indítani, egy ki-be kapcsolás szükséges.

Idézőjel pedig azért, mert ez inkább az öntartás indításának egy módja, reset nem a legjobb szó erre, de mindegy végeredményben.

• Kernel

nagyúr

válasz A214 #63308 üzenetére

Jobban megnézve van eltérés:

A relé érintkezőinél is látszik eltérés. Az alját tükröztem (így szoktam összevetni a felülnézettel):

Amelyiknél a COM középen van, azok független érintkezők, amivel bármit kapcsolhatsz, viszont a reset gombos alkalmazáshoz már ilyen kell:

Hogy még komplikáltabb legyen, nem is a verziószám számít, hanem a panel színe:

V1.0 és nem középen van a COM. A kék panelnél van középen, az is V1.0, de QF1022 számú.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz A214 #63311 üzenetére

Amúgy ott is van COM, csak a 230 V tápágba kötve, ezért attól nem függetleníthető, ezek a zöld panelok (QF1021).

A kéknél elszigeteltek a relé érintkezői, de annál meg a reset trükk nem alkalmazható.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz flegga92 #63319 üzenetére

Régen a szervizgyakorlatban nem nagyon kellett cserélni ilyen kapcsolókat, miután kontakt spray-től megjavult, onnan kezdve teljesen felesleges ezzel foglalkozni.

Nem mondom, voltak kivételek, például áramot kapcsoló, kondenzátortól szikrázó és emiatt beégő kapcsolók, de az nem olyan, hanem csak oxidréteges elvileg.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz flegga92 #63325 üzenetére

Ha kevés vizet tartalmaz, meg lehet próbálni, fecskendővel belőni, bár nem biztos, hogy jó lesz. Nemrég ezen lepődtem meg, hogy milyen gyorsasággal szüntette meg a kontakthibát, épp csak befújtam (pumpás flakonnal), már jó is lett:

https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_60012-60012.html

Régen szükségmegoldásként használtuk néha a sebbenzin-műszerolaj keveréket is, vagyis az olaj nem gond egyébként, inkább jobb. De WD40-nel én soha nem foglalkoztam, nincs róla tapasztalatom.

Kontakt spray is volt kétféle: száraz (elpárolgó) és kenő (olajszerű maradvánnyal), utóbbi sokkal hatékonyabb volt.

Utána jól meg kell járatni, hogy lekopjon az oxid, utána megint fújni, hogy kimenjen, tisztuljon.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz SPeti1984 #63332 üzenetére

Ez nem így működik, a Sagemcom HGW (home gateway) az előfizetésedhez hardveresen kötődik. Az jelentkezik be a Telekomhoz és azonosít. Kábelmodem lényegében, csak ez kiszolgálja a VOIP telefont is.

Nem is tudom, milyen másikat gondoltál rákötni, vagy honnan veszel ilyet? Ha a Telekom adja, ők intézik a bekötést is, de az már egy külön előfizetés, másik telefonszám.

A médiasplitternek csak az a szerepe, hogy a TV felé menő koax. ágat ne zavarja a HGW visszirányú kommunikációja, mivel az nem kis jelszint, hiszen "épségben" el kell jutnia a szolgáltatóig (legközelebbi erősítőig).

Vagyis ez a splitter csak a TV zavartalan működéséhez szükséges, a HGW-nek mindegy lenne, hol ágazik el (akár előtte is), persze egy normális, F-csatlakozós splitterrel, de a fentiek miatt ennek úgysincs értelme.

(#63330) flegga92

Ártani nem árt, legfeljebb elpárolog, de azt se feledjük, hogy a csúszókapcsolók öntisztítók. A "bejáratás" hatására lekophat az oxidréteg egyébként is.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz SPeti1984 #63334 üzenetére

Vannak ilyen dolgok az ócskapiacon is, UPC DVB-C box, Telekom IPTV-box, semmire nem jó hulladékok, ami a szolgáltatónál rég le van tiltva, senki nem fog rá ingyen műsort adni.

Másik WiFi-routert (de nem ezt a típust, ami nem erre való) lehetne például kirakni, odébb valahol, ahol jobban sugározna.

• Kernel

nagyúr

válasz bandi94 #63342 üzenetére

Mint a példád is mutatja, attól még nem lesz használhatatlan, csak kicsit másképp szabályoz, ami fel sem tűnik mindenkinek. Próbáltam én is valamikor, mondhatni nekem sem tűnt fel, dolgát végezte.

Ilyen durva kellemetlenség viszont durva illesztetlenségre utal, amire még az ellenállás sem a legjobb megoldás. De ehhez az egész rendszert kellene átlátni, esetleg "átfogalmazni".

Például szakmailag nem szép dolog egy jelet feleslegesen erősíteni, utána visszaosztani, minőségrontó. Vagy a bemenet legyen kevésbé érzékeny, tehát a végfok ne erősítsen túl sokat, illetve annak előfoka.

De ez nem kellene, hogy probléma legyen, normál vonalszint környékére illesztett rendszernél, vagyis a szokásos, néhány 100 mV nagyságrendben.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz (jan) #63346 üzenetére

Itt írtam róla, de később kiderült, hogy 200 mA kevés, ezért 1 A-re növeltem a kisütőáramot, ami már jobban kimutatja a cellák közötti különbséget, amit a belsőellenállás megnövekedése okoz és jellemző problémája ezeknek az akkuknak. 200 mA-en tesztelve szinte egyformán jónak mutatkoztak (18650).

Ehhez 3,3 és 0,82 Ω source-ellenállás kellett párhuzamosan (0,66 Ω). Igaz, kapható 0,68 vagy 0,47 Ω, csak nekem nem volt kéznél, ezekkel is lehet próbálkozni, utána mérni.

5 V táppal is kipróbáltam, amihez 5 V-os relé kellett és 100 Ω felhúzóellenállást raktam be.

Valamint elírtam a rajzon, piros LED-re vonatkozik az 1,65 V nyitófeszültség.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz tomazin #63356 üzenetére

Ez tényleg nem úgy működik, hogy beiktatunk egy fotoellenállást a tápágba, mivel az nem kapcsoló, hanem csak az ellenállása változik, de nagy értéken, így nagy áramok vezetésére nem is alkalmas.

Viszont a linken is szerepel a BISS0001 rajza, ott van kihagyva a helye a panelon:

Vagy valószínűleg a másik fajta mozgásérzékelőből is lehetne kettőt párhuzamosítani.

• Kernel

nagyúr

válasz (jan) #63357 üzenetére

TL431 annyira egzotikus, hogy szinte mindenkinek van a lomtárában, akár több darab is. Kisebb-nagyobb tápegységek, PC-táp, dugasztápok stb.

TP4046 ilyet nem tud. A védelemmel is kiegészített modul, kisütési irányban szintén 2,5 V-nál szakítja meg az áramkört, de azt még nem próbáltam, hogy amikor lekapcsolás után feszültség visszaemelkedik, olyankor a védelem is visszakapcsol, vagy csak rátöltéssel, illetve terhelés lekapcsolásával lehet ismét aktiválni.

(#63353) Oposzumtoszó

Középső érintkező (ha be van egyáltalán forrasztva) lehet a PTC hőkioldó és a primer összekötési pontja is, ha a kettő között zárlat mérhető. Már, amíg nem melegedett túl a trafó, mert utána már szakadás.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz kmisi99 #63368 üzenetére

SMD biztosítékok vannak 125 V-ra, ami induktív kör megszakítása esetén lehet érdekes (hagyományos trafós táp), miután a tekercs "ellenáll", továbbra is igyekezne fenntartani az áramot, ezért ívet húzhat.

Tehát elméletben előfordulhatna, hogy állva marad az ív, illetve szétég az egész, de felügyelet mellett, próbára jó lehet éppen.

(#63364) Mortel

Ha az 103B akar lenni, akkor 10 kΩ logaritmikus, vagyis azt már nem tudod logaritmikusra cserélni (10 és három nulla = 10 000 Ω).

Létezik még C-karakterisztika is (antilog), de azt hangszínszabályzóként szokták alkalmazni, vagyis a Sulineten ezt pont összekeverték:

Megkülönböztetünk lineáris jellegűt (a jele: A), logaritmikus jellegűt (B) és fordított logaritmikus jellegűt (C). A lineárist a méréstechnikában, a logaritmikust hangszínszabályozásra, a fordítottan logaritmikust pedig a hangerő szabályozására szokták alkalmazni.

• Kernel

nagyúr

válasz kmisi99 #63371 üzenetére

Lehet dióda vagy valamelyik végfok IC zárlatos, ezeket nem tudod lehúzgálni, mérni kell. A nagy pufferek is ebben a körben vannak, de az nem szokott zárlatos lenni.

• Kernel

nagyúr

válasz mezis #63373 üzenetére

A szekunder és az egyenirányító közötti csatlakozót húzta le, amitől a zárlat megszűnt, a trafó eszerint működik.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz kmisi99 #63376 üzenetére

Általában nem szoktak megszakadni ilyen diódák, zárlatos szokott lenni, de az is csak kiforrasztva válik egyértelművé, mert a végfok hibája miatt is jelezhet a műszer zárlatot.

Egy irányba kell vezetni, olyan hiba meg aztán végképp nincs, hogy megfordulna.

A kondenzátorokban maradó feszültség miatt jelezhet furcsaságokat a multiméter.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #63382 üzenetére

Úgy nem szabad beállítani, pontosan 12,6 V a töltési végfeszültség. A tápegységnek ettől legalább néhány volttal többnek kell lenni. Sőt, ha kicsit alább töltöd (pl. cellánként 4,1V), az akkut is kímélheted.

Az más dolog, hogy a védelem 3 x 4,25 = 12,75 V-nál megszakítaná a töltést, de az nem erre való, hanem csak töltő meghibásodása esetén kell beavatkoznia.

Meg úgy a telítéshez szükséges töltési karakterisztika valósulna meg, tehát 12,6 V-on tartás, amíg az áram visszaesik kb. 10 %-ra. Ezt jelzi a CC/CV-modulon lévő LED, utána lehet lekapcsolni a töltést.

Áram lehet 1 A, a modulra pedig a konverziós elv érvényes, vagyis nagyobb feszültségről kisebb áramot vesz fel.

Az nem kapacitásmérő, csak egy szintjelző, tájékoztató jellegű.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz 4ron #63387 üzenetére

A fázisceruza érzékeny olyan áramokra is, ami az emberre ártalmatlan, amúgy is a lényegéhez tartozik, hogy az emberen keresztül működik.

A tápegység primer-szekunder közötti kapacitása (zavarszűrőt is beleértve) ehhez bőven elegendő, még a kettős szigetelésű (nem földeléses) dugasztápoknál is.

A fémházas LED-tápok pedig védőföldes bekötésűek általában, ahol még több kapacitás lehet a hálózat és a kimenet között.

Viszont a védőföld ezeknél nem csak dísznek van, be is kell kötni, akkor már a fázisceruza sem jelezhet, bekapcsolt állapotban sem, dugót forgatva sem, mert így a kimeneti negatív / GND direktben megy a védőföldre.

Látni kell azt is, hogy egy készülék nem a fémház miatt igényli a védőföldet, hiszen lehet egy erősítő stb. fémházas, gyárilag egyszerű (nem földelt) villásdugóval. Máskor meg nem.

Tehát ez nem ezen múlik, hanem a tápegység, illetve trafó konstrukcióján. Amelyik nem teljesíti a kettős szigetelés biztonsági feltételeit, azt csak védőföldes bekötéssel lehet forgalomba hozni. Ezért amelyiken van, azt be is kell kötni.

• Kernel

nagyúr

válasz Upo #63390 üzenetére

Azért az túlzás lenne, hogy direktben, azért (is) van a trafó, hogy galvanikusan elszigeteljen a hálózattól.

De minden ilyen tápegységben vannak zavarszűrő kapacitások, ami nagyon kevés, ártalmatlan áramot átvezet a primer és szekunder között, arra reagál a fázisceruza, ez természetes. A legkisebb teljesítményű dugasztápoktól eltekintve, minél nagyobb, annál nagyobb kapacitás, mivel a teljesítménnyel nő a zavarhatás.

Ki lehet próbálni egy dugasztáppal, hiába jelez rá a fázisceruza, az még nem jelent semmit. Bár a fényerő utalhat rá, hogy melyik a direkt fázis, melyik csak ártalmatlan kapacitív hatás. Éppen ezért a fázisceruza nem is mindig vehető komolyan, fenntartásokkal lehet használni, illetve ennél is tudni kell, mit csinál az ember.

Alapesetben a védőföld bekötése nélkül sem ráznak ilyen szerkezetek, például egy számítógép is működik anélkül. Mégsem lenne tanácsos úgy használni, mert meghibásodás esetén veszélyes lehetne. Még akkor is, ha ennek gyakorlati esélye nem nagy.

Meg egyéb vetülete is van ennek, a kapacitások kb. féltápra emelik fémház / GND-t, ami még mindig ártalmatlan az emberre (csak feszültség, jelentéktelen áramterhelhetőséggel, de ezt is indikálja a fázisceruza), de egy érzékeny HDMI-csatlakozást agyonvághat stb.

A szóban forgó billenőkapcsolók egy ágat szakítanak meg, ezek ilyenek. De normális esetben lényegtelen, hogyha véletlenül pont nem a fázis lesz az. Hiszen bekapcsolt állapotban sem szabad ráznia, érdekes lenne az olyan LED-szalag.

Van persze 115 / 230 V-os LED-szalag is, de az úgyis van szigetelve.

• Kernel

nagyúr

válasz 4ron #63395 üzenetére

Az nem sajnos, hogy nem földeléses, mert ilyenek a kettős szigetelésű szerkezetek, ami biztonságosabbnak számít, mint a földeléses.

Épp azokat a készülékeket kell földeléssel ellátni, ami kevésbé biztonságos, illetve nem lehet annyira megbízhatóan szigetelni. Mosógép, PC-táp stb.

A földelés ezeknél nem erényként fogható fel, hanem kisegítő megoldásként (egyfajta szükséges rossz), aminek ráadásul még hátránya is lehet, amikor egy hiba miatt épp az visz feszültséget máshová. Noha ennek egy jó rendszerben nincs esélye (hamarabb leold a biztosíték vagy a FI-relé), a szabványalkotó mégis ezt tekinti a kevésbé biztonságos megoldásnak, mivel a legrosszabb eshetőségre alapoz.

Emiatt viszont védőföldet sem szabad barkácsolni egy kettős szigetelésű szerkezethez, mert jobb megoldást rosszabbra butítani semmi értelme.

• Kernel

nagyúr

válasz terapeuta007 #63394 üzenetére

Az IC-k párhuzamosítása a rajzon látható módon történik. Legfelső tok lényegében a "master", amit a többivel az alábbi pontokon kell közösíteni:

6 Bootstrap
    11 Buffer driver
    12 Boot loader

Meg a kimenet értelemszerűen.

Mindebből következően, a felső pozícióban önmagában is működik egy IC, tesztelhető. Alatta kivehető egy vagy mindkettő. De az alsók önmagában nem mennek.

• Kernel

nagyúr

válasz terapeuta007 #63398 üzenetére

Ennyire nem látok bele az IC belső áramkörébe, az valószínű, hogy nem kéne melegednie, illetve van benne védelem is, de ilyen bizonytalan tesztnek inkább nem is tenném ki.

• Kernel

nagyúr

válasz kmisi99 #63408 üzenetére

Kettős táp, GND-hez képest van negatív is, ez teszi lehetővé, hogy végfok kimenetének nyugalmi DC-szintje 0 V legyen, ezáltal nem lesz szükség hangszóróleválasztó kondenzátorra, ami nem olyan jó megoldás minőségileg stb. hátrányokkal jár, főleg nagyobb teljesítményen.

Ezért inkább a tápot duplázzák, ami kulturáltabb megoldás, meg a szerelésnek is megvan a kulturált módja, ami a képen látszik. Akármihez is tartozik, ezt csak úgy megláttam a képkeresőben:

Tehát ónszippantóval, ónszívó rézfonattal, vagy levágott végű injekcióstűvel is ezeket szépen ki lehet forrasztani, nem kell hozzá hőlégfúvó sem.

Rézfóliák, alkatrészek vagdosása csak legvégső esetben jön szóba, én mindig lehetőleg tartózkodtam ilyen módszerektől. Sem saját, sem ügyfeleim készülékét nem szívesen gányolom szét, pláne azt sem lehet tudni, hogy később ki néz bele és fikázza a munkám. Ezért mindig a gyári állapot megtartására illik törekedni, hogy a normál (esztétikus) forrasztásokon kívül semmi feltűnő ne is legyen.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz bandi94 #63403 üzenetére

De ez komoly, hogy csak egy Zener van a valóságban is? Rajzon kapásból látszik egy hiba, a motor olyan, mintha az IC7 negatív tápjára menne direktben. Ez így hülyeség látszólag, "csak" lefelejtettek egy csomópontjelölést a tápegység negatív ágánál.

Ennyi erővel rajzolhatták rosszul máshol is, hiszen ilyen tápot 1 db Zenerrel felépíteni már ostobaság-kategória elvileg, veszélyes az áramkörökre, még egyforma terhelés esetén is bizonytalanná teszi a feszültségek beállását.

Stabilizált tápegység nem arról szól, hogy instabil legyen.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz bandi94 #63411 üzenetére

Akkor valószínűleg azt használja ki, amennyire a trafó középcsapolása megfogja a feszültséget, vagyis nem lesz olyan stabil, ráadásul féloldalas zárlat esetén felbillen az egész. Ilyen nem fordulhat elő, ha nem spórolják ki azt a diódát.

Meg az is szinte elképesztő, hogy a középcsapolásánál iktatja be az egyik biztosítékot, holott azt direktben szokás GND-re kötni és a két szélső ágba mehet a biztosíték. Pont a középágat nem is szabad megszakítani, mert attól is félrebillen a táp, túlfeszültséget kap a puffer.

Hacsak nem rajzhiba szintén, mert ez is nagyon életszerűtlen.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz bandi94 #63415 üzenetére

Nem szoktam oktalanul kritizálni a tervezők munkáját, mert sok esetben rá lehet jönni, hogy nem véletlenül csinálnak dolgokat, még amikor elsőre képtelenségnek tűnik is.

De kettős tápnál a középágba biztosítékot tenni különös perverzióra utal, még akkor is, ha a tervező főnöke büntetést helyezett kilátásba, ha nem tervezi rövid életűre a konstrukciót. Az élettartam korlátozásának vannak egyéb módozatai, amit ennél azért elegánsabban is el lehetett volna rejteni.

Hogy legalább ne vegye észre bárki, aki életében épített már kettős tápos erősítőt vagy hasonlót és érti is a lényegét.

(#63416) draco31

Töltőegységet ilyenkor külön célszerű csatlakoztatni. Igaz, hogy amikor felszerelünk egy DC-jacket, arra ki kell vezetni az akkut direktben, tehát zárlatveszélyes is lehet, de arra lehet vigyázni, vagy betenni egy olvadóbiztosítékot, aminek csak a töltőáramot kell elbírni.

Egyszer a Hervis cégnek javítottam azt a fajta scootert, amit két keréken kell egyensúlyozni. Vásárló visszavitte, hogy nem lehet tölteni.

Persze, mert a DC-csatlakozóra kivezetett akkut valami fémtárggyal megpiszkálta, amitől a fémcsap (tű) vége megolvad. Emiatt már a töltőt sem lehetett rádugni, de azt meg addig erőltette, míg a tű betolódott.

De legalább javítás után gyakorolhattam, hogy milyen érzés két keréken bohóckodni.

(#63420) kmisi99

Annyira el lehet választani, hogy utána műszerrel mérni lehessen a zárlatot, hogy merre van.

• Kernel

nagyúr

válasz Aryes #63424 üzenetére

Valamennyi eltérés minden multiméternél lehetséges, mert a 200 mA-es méréshatárnál a műszer saját ellenállása is nagyobb, itt például majdnem 1,5 Ω, míg a 10 A-os résznél szinte semmi, mert az egy jó vastag sönt.

Tehát ez a beiktatási ellenállás is csökkentheti némileg az áramot, másrészt a 10 A-os méréshatár a nagyobb tartományokban pontos, nem mA-ok mérésére való.

Meg az is lényeges, hogy amikor 10 A-ről átváltunk, a dugót is rakjuk át balról jobbra, valamint a kapcsolót is fordítsuk át mA állásra. Mindkét lépés szükséges.

• Kernel

nagyúr

válasz t72killer #63423 üzenetére

Megint önmagának mond ellent egy eBay-eladó, a képen már vegyes kapcsolás szerepel:

• Kernel

nagyúr

válasz Aryes #63431 üzenetére

Megmértem pontosabban, 1,4 Ω, vagyis ez 200 mA-nél 280 mV feszültségeséssel jár, 100 mA-nél értelemszerűen 140 mV.

Multiméterek ilyenek általában. Hogy 1,4 Ω (ami egyébként nem sok a kis áramok világában) egy áramkörben mennyit csökkent, az mindig függ az adott áramkor áramgenerátoros jellegétől, vagyis a körben lévő feszültség és összellenállás viszonyától.

Például rátettem tápegységre, beállítottam az említett 0,100 A-t, utána átrakom 200 mA-re, eredmény:

103,2 mA

Konkrétan áramgenerátoros módban teszteltem, ami azt jelenti, hogy a tápegység azonos (stabilizált) áramot hajt át rajta mindkét esetben.

Egyébként sokszor találkoztam már a jelenséggel, más műszereknél is, hogy lehetnek eltérések, de ez nem a műszer problémája, hanem mindig az adott áramkört kell tekinteni és megérteni.

Pl. az kevés információ, hogy mértél valami Li-ion töltőt, lehet akár impulzusos, lehet akármilyen sajátossága. Maga a műszer profi munkára is alkalmas (most a profizmus különböző fokozatitól eltekintve):

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz hcl #63430 üzenetére

Attól függ, ha elsőre fordítva kötöd be, 0,5 V felett már tönkre is mehet.

Példa kedvéért, ha megnézünk egy 3 mm-est:

• Kernel

nagyúr

válasz Aryes #63434 üzenetére

A töltési karakterisztika sajátossága okozhat ilyet, ráadásul akkunál az is megtéveszthet, hogy időközben töltődik, emiatt is csökkenhet az áram, amikor már közeledik a vége felé.

Kezdetnél, amikor még kisebb szinten áll a feszültség, stabilabb az áram is. A 4,2 V-hoz közeledve egyre csökken, ami természetes.

Ilyen esetben célszerűbb maradni a 10 A-os méréshatárnál, mert ezek a műszerek szerintem elég pontosak annak alacsonyabb tartományában is, ami gyakorlatilag elfogadható, célnak megfelelő. Ugyanakkor a 10 A-os sönt nem csökkent semmit az áramon, illetve a műszerzsinór ellenállása sem olyan vészes még, ezen a szinten.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz ngabor2 #63439 üzenetére

Nincs kimenete alapból a panelnek, csak tápcsatlakozása, ami viszont semmilyen értelemben nem való kapcsolásra.

Ahogy a hozzászólásban írtam, a Q4 kollektoráról lehet elvezetni a relémodulra, de abból is a PNP változat illeszthető csak közvetlenül:

• Kernel

nagyúr

válasz ngabor2 #63441 üzenetére

Ha önmagában a LED-et jól kapcsolja, akkor a célnak megfelel. Onnan már a relémodulhoz csatlakoztatni, nem nagy kaland.

• Kernel

nagyúr

válasz kaszagabi #63446 üzenetére

Triac: BTB12-600BW 12A 600V
    Diódák: P600K 6A 800V

27 Ω és 4,6 Ω

Rajz a netről származik, áramkörileg ugyanaz, csak kicsit más alkatrészekkel. Az ellenállások értéke nem kritikus, csak nagyságrendileg hasonló legyen:

• Kernel

nagyúr

válasz csongi #63450 üzenetére

A maradék pedig a kimenet, ez csak ennyi. A vázlaton a vastag vonalak kapacitásokat szimbolizálnak, illetve tekercset is, a bemenetnél.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz kjani18 #63452 üzenetére

A rajzon lévő 47 Ω-os ellenállással lehet befolyásolni, de az én panelomon például 4,6 Ω van, ami lehet a gyakrabban kapható 4,7 Ω is, nincs jelentősége ennyi eltérésnek.

Ezt nem árt tisztázni a hozzászólásomban szereplő sorrend miatt is, ami felcserélődött az eredetihez képest. A triac kapuellenállása lehet 10-27 Ω.

A 4,7 - 47 Ω-on eső feszültséget behatárolja a 2-2 soros dióda kb. 1,5 V-nál, ezért nem fog leégni, nagy áramoktól sem.

Érzékenységről annyit, hogy korábban bekötöttem a konyhában, amikor még külön volt egy TV és egy DVB-T box. TV volt a master értelemszerűen, az indította a boxot.

4,6 Ω ellenállással rendesen működött, pedig a TV nem vett fel nagy áramot. Ugyanakkor a készenléti áram nem aktiválta a boxot.

Ami még érdekes lehet, hogy a BTB12-600BW triac Snubberless™ típus, nem igényel további szűrőköröket, illetve induktív terhelést is elvisz.

(#63454) csongi

Szivattyú tág fogalom, de a határértékek betartása mellett mehet. Eleve szerszámgépekhez méretezték a panelt, barkácsgépekhez (master), illetve a porszívóhoz (slave).

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz csongi #63456 üzenetére

Sajnos ezt így nem tudom értelmezni, ez egy master-slave kapcsoló, nem látom az összefüggést.

• Kernel

nagyúr

válasz csongi #63458 üzenetére

Akkor elnézést, csak azt hittem, hogy a master-slave kapcsolóról van szó még mindig.

A zavarszűrő mehet persze, ártani nem árt.

• Kernel

nagyúr

válasz terapeuta007 #63465 üzenetére

Nem sok értelmét látom, különböző akkukat összekombinálni. A diódákon mellesleg nyitóirányban is esik feszültség, a két Zener pedig gyakorlatilag párhuzamosan van, de a töltőfeszültség korlátozásának egyébként sem ez a módja.

Li-ionhoz 4,2 V-os töltő kell, ami sehogy nem illeszkedik a másik akkuhoz. 3S csomagot véletlenül lehet ilyennel tölteni, magam is tapasztaltam, de 4S nem jön össze.

• Kernel

nagyúr

válasz gagyilovag #63470 üzenetére

Nem tudom, milyen utalásról van szó, de a védelemnek ehhez nincs köze.

Elvben 21 V-ig kell menni a töltőnek és 5 x 4,25 = 21,25 V-nál kapcsol le a védelem. Alatta mintha nem is lenne, úgy kell viselkednie.

Az is normális, hogy terhelés nélkül zöld, vagy akkor is, ha feltöltött akkut teszel rá, ami nem vesz fel áramot, vagy szakadt az áramkör valahol.

Tehát a piros gyakorlatilag a töltőáramot jelzi, a zöld annak megszűnését, illetve ideális esetben itt kb. 10 % alá csökkenését (200 mA).

(#63469) darvinya

Valószínűleg közvetve megfeszül a trafó, illetve ferritmag / csévetest.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz terapeuta007 #63467 üzenetére

Pedig erről többször és több topikban is szó volt már, hogy a védelem és a töltésszabályzó két dolog, egyik sem váltja ki a másikat.

A töltésszabályzó dolga, hogy 4,2 V-ig töltsön, az előírt CC/CV karakterisztika mellett.
    Az akkuval integrált védelem dolga (egyebek mellett), hogy a töltő meghibásodása esetén 4,25 V-nál lekapcsoljon. Vagyis normális esetben soha.

Ha valaki a védelemre bízza a megszakítást, az nem csak szakszerűtlen, de az akku sem lesz rendesen feltöltve. Hiába 4,25 V látszólag több, de töltőáram és belsőellenállás függvényében, ha túl hamar felszalad a feszültség, akkor valójában kevesebb Ah megy bele, mintha a feszültséget 4,2 V-on korlátozom, de azt addig tartom rajta, míg az akku már nem is akar többet felvenni a C/10 értéknél, tehát ami ezeknél a telítődést indikálja.

Pont elhasznált akkunál fog túl hamar felugrani a feszültség, mert azoknak ez jellemző betegsége, hogy megnő a belsőellenállás.

----------------------------------------------

Zener-dióda külön téma, az meg nem keverendő az áteresztőtranzisztoros szabályzóval, amire szoktuk mondani, hogy elfűti a feszültségkülönbség és áram szorzatát.

A Zener nem így működik, hanem feszültséget határol. A határolási szint felett viszont gyakorlatilag zárlatot képez a tápforrásra, onnan kezdve már csak azon múlik a történet, hogy ki az erősebb.

Ha a tápforrás erősebb, kinyomja a diódát. Előbb zárlatos szokott lenni, utána szét is éghet, ha van hozzá elegendő áram. Ha a Zener erősebb, akkor leülteti a tápot, tönkreteheti stb.

A Zener-dióda alkalmazásának nem véletlenül gyakori tartozéka egy ellenállás, ami a stabilizáláshoz szükséges diódaáramot beállítja, de épp az ellenállás miatt korlátozott a felhasználási lehetőség is, kisebb áramokat lehet így közvetlenül kiszolgálni csak. Vagy megfejelni egy áteresztővel stb.

Tehát ez nem egészen arra való, amire rajzoltad, noha elvben egy áramgenerátoros töltő feszültségét lehetne vele határolni, hiszen az áramkorlát arról szól, hogy nem lesz zárlat. De a max. áram és feszültség szorzata tekintélyes hőt termelne, meg a határolási feszültség sem túl pontos, áramfüggő.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés