Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Nem minden végfok reagál jól a nagyimpedanciás terhelésre, ezért biztosabb valamennyi előterhelést alkalmazni, főleg egy általános terméknél.
Mint említettem, nem fontos egészen 4-8 ohmig lemenni, sőt kár is lenne.
További probléma a hídkimenet, aminek mindkét ága bekapcsoláskor féltápfeszültségre emelkedik. Ezt kondenzátorral le lehet választani, de minden bekapcsoláskor egy jókora impulzust tolna az előerősítő bemenetére.
A hídvégfoknak (ami eleve két végfok) lehetne ugyan továbbvinni csak az egyik felét (és még az is felvethet elvi problémákat, főleg D-osztályú végfoknál), de akkor még nem gondoskodtunk a műterhelésről, amit viszont a két kimenet közé kell iktatni.
Ezért kézenfekvőbb a hangszóró helyett, vagy azzal párhuzamosan egy trafó primerjét bekötni, szükség szerint ellenállásokkal is kiegészítve.
Így nem gond a földhurok sem, nem fog behallatszani a generátor búgása, amit a karosszérián folyó áramok csatolnának a rendszerbe.
Forrás: [link]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz noncsika #48147 üzenetére
Az automatát lehetne kicseréltetni villanyszerelővel, nagyobb értékű vagy lomha kioldású típusra.
Vagy előbb kihúzni a TV-t, úgy rákapcsolni a számítógépre a tápot, de előfordulhat, hogy a PC önmagában is képes lenyomni. Később bedugni a TV-t. Másrészt nem biztos, hogy célszerű ezeket kapcsolgatni.
A csillárt a kötések bontásával lehetne átkötni, de a 3-as sorkapocs kevés, mert a védőföldre is szükség van, azt is cserélni kellene egy 4-esre. Esetleg "lengőbe" betenni még egyet (bár úgy nem túl szabályos).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #48151 üzenetére
Az egy dolog, hogy az aszinkron motor fordulata a frekvencia függvényében változik, de egy 50 Hz-re készült motornak nem olyan jó például a 25 Hz, mert a frekvencia csökkenésével az induktív reaktancia is csökken, ami növekvő árammal, leégéssel járhat. Vagy a feszültséget is ennek megfelelően kell kontrollálni a PWM-áramkörrel.
A frekvenciaváltó nem egyszerű eset, a váltóáramot egyenirányítani kell, utána ismét megszaggatni, teljesítmény FET-ekkel, hozzávaló logikai vezérléssel. Példa egy fázisra.
Fázishasítóval meg csak korlátozott eredményt lehet elérni, mellékhatásként zúgó hangra is lehet számítani.
Mindamellett jobb híján szokták alkalmazni, ez a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire válik be.
Fázishasítóval a mágneses forgómező fordulata nem csökken, csak gyengül az ereje, emiatt a forgórész lemarad tőle, ezt nevezik slipnek, ami az aszinkron motor természetes tulajdonsága. Csak normális esetben nem olyan nagy mértékben, mint ami fázishasítóval előidézhető. Emiatt bizonyos fordulat alatt rángatni kezd, teljesen elveszti a kapcsolatot a forgómezővel.
De elképzelhető olyan fordulattartomány, amin még épp használható, és nem csökken le túlzottan a nyomaték sem.
(#48152) Speeedfire
Leglényegesebb a kimeneten DC-t mérni, mivel az nyírhatja ki a mélysugárzót, ha nincs megfelelő védelemmel ellátva.
DC-csatolt kimenetű végfok, a DC-konverter kettős tápot állít elő benne (látszik a két puffer is), a kimeneteken GND-közeli feszültségnek kell lennie.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #48162 üzenetére
Az PTC kerámia, kétoldalt fémgőzölt réteggel.
A segédfázist kapcsolja, hidegen kicsi az ellenállása, hamar felforrósodik, utána nagy ellenállást képez. (Pozitív Termikus Karakterisztika, ebből van a neve.)
Nyomógombbal is lehetne helyettesíteni, csak addig kell zárni, amíg a motor elindul. Ellenkező esetben a motorba épített hőbimetál megszakítja az áramkört, vagyis leéghetne a motor.
De mivel nem barkácscélra kell, így a nyomógomb nem jön szóba, pótolni kell az alkatrészt.
-
Kernel
nagyúr
Attól is függhet, hogy a töltő milyen processzoros vezérléssel, logikával dolgozik (vagy épp semmiféle processzor nincs benne), de általában a kapocsfeszültség csökkenésének hatására folytatja az áramgenerátoros töltést mindaddig, míg ismét eléri a cellánkénti 4,2 V-ot.
Ha töltés közben terhelsz rá, a töltő árama akkor is változatlan.
A töltőben ilyen módon nem lehet kárt okozni, mert a saját áramkorlátjánál több áramot úgysem tud leadni, ez az áramgenerátoros üzem törvényszerűsége. Az akkunak sem árt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #48158 üzenetére
Triak és tirisztor egyformán működik ilyen szempontból, nemrég volt is róla szó a topikban: [link] [link]
FET-tel lehet megoldani a fordított vezérlést.
(#48169) KaiotEch
Háztartási gépekkel foglalkozó alkatrészboltban érdeklődnék. Az is elképzelhető, hogy helyettesíthető valamelyik hagyományos segédfázisrelével, ami nem PTC-s.
A PTC nem egy tartós alkatrész, képcsöves TV-k lemágnesező körében is rengeteget kellett cserélni.
A régi hűtőszekrények reléje ehhez képest örökéletű volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #48177 üzenetére
Teljesítménykapcsolóként JFET nem jön szóba, kevés hozzá. De minden FET lényegében feszültségvezérelt ellenállás, más kérdés, hogy fordított áramra nem lehet igénybe venni, ezt a beépített védődiódák amúgy is meggátolják, illetve a diódák miatt ellenirányban vezet a FET:
Ezt ki is lehet használni AC-kapcsoláshoz, amikor két MOSFET-et szembekötnek:
A diódákat oda kell képzelni, azok is szembekapcsolódnak, így az áram egyik irányba sem tud folyni, amíg a FET-ek nem vezetnek. Amikor mindkét FET vezet, akkor pedig mindkét irányba vezet az áramkör:
Érdekes megoldás látható alább:
A fotodiódákban keletkező feszültséget használja ki, meg azt is, hogy a FET-ek áramot nem igényelnek a kapcsoláshoz, csak feszültséget. Forrás: [link] [link]
Másik lehetőség AC-kapcsolásra a diódahídba kötés:
Motorvezérlés komplementer vagy nem komplementer hídban is lehetséges, csak nagyobb feszültségnél a felső FET-ek Gate-vezérlését impulzustrafóval lehet például elválasztani (PWM-impulzusok átvitelére optocsatoló nem igazán használható, csak lassú kapcsolásra):
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #48184 üzenetére
Az egy DB3 típusú diac, de szerintem baklövés odatenni, mint ahogy az 1k értékű source ellenállást sem gondolta át a tervezője.
A Google-képkeresővel találtam, de ha jobban megnézem a forrását, csak egy fórumos ötletelés eredménye, vagyis módjával kell kezelni.
A Graetz-hidas megoldásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a FET vezető állapotában a diódákon eső feszültség miatt a táplált fogyasztók olyan szinuszt kapnak, ami a nullátmenetnél megtörik, illetve "kihagy". Tehát egyszerre 2 db soros diódán eső feszültséggel kell kalkulálni, minden nullátmenetnél.
Ohmos terhelésnél ez nem probléma, induktívnál okozhat zavarokat is, vasmagos trafók sem szeretik az ilyet, zúghat tőle.
Szűrőtagokat érdemes használni, kísérletezés alapján betenni valamit.
Kapacitív leosztás járható út, mivel nem jelentős a vezérlés áramigénye.
-
Kernel
nagyúr
válasz Salex1 #48186 üzenetére
Mihez képest van a feszültség, egyik szál nullára van kötve és ahhoz képest a másik szálon? Milyen típus pontosan?
A klasszikus GLE 2 rajzán látható, hogy maga az áramkör visz rá feszültséget a fázisról, ellenállásokon keresztül, már amikor be van kötve.
Egyébként ilyen hibák nem állnak elő csak úgy, ha előtte jó volt, utána nem, az általában elkötés eredménye.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #48188 üzenetére
Nekem is furcsa volt, nem nagyon találkoztam ilyennel, de a hozzászólásomban szereplő két linken, kétféle rajzon is állítják ugyanazt, ezért nem tudtam másra gondolni, csak erre a magyarázatra.
Az sem véletlen, hogy több soros diódát alkalmaznak, így összeadódik.
De úgy látom, írják máshol is, hogy van ilyen photovoltaic alkalmazása is:
https://www.google.com/search?q=photodiode+photovoltaic+mode
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #48196 üzenetére
Pedig le van írva a neten, hogy a PN-átmenetes félvezetőknek ez a jelensége a napelemek működésének alapját képezi. Kezdetben a napelem gyakorlatilag egy nagy fotodióda volt, illetve most is az, csak az anyagok összetételén fejlesztettek, a célnak megfelelően.
Régi TV-k infraegységéből lehet bontani BPW41N infravevő fotodiódát, ami még nem volt erősítővel integrálva, csak szimpla dióda.
– Megnéztem letakarva már lead 150 mV zajfeszültséget.
– Szobai fény vagy távszabályzó hatására 250 mV körül.
– Ha rásüt a nap, 460 mV.Pedig a dióda sötétbordó tokozása elvileg napfényszűrő, mint az adatlapon is szerepel.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Salex1 #48191 üzenetére
Egygombos működtetés megoldható: [link]
Első változat érzékeny a bizonytalan mechanikus érintkezésre, másodiknál ezt már kiküszöbölik, harmadiknál az indulási pozíciót is beállítják (tápfeszültség megjelenésekor reset). Negyedik rajzon ugyanaz 555-tel.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #48248 üzenetére
Harmadik ér ezeknél az energiatakarékos funkció szokott lenni, a tápegység készenléti melegedésének kivédésére.
Amikor a laptop nem kér áramot, a vezérlőszálon átkapcsolja a tápegységet burst-módba (szakaszos PWM-csomagok), amit halkan esetleg lehet is hallani, a táp kattogó hangjából.
A burst-mód épp csak arra elég, hogy a készenléthez szükséges feszültség előálljon, az üzemi terhelést nem bírja el. Viszont a villanyórát sem bírja megmozdítani, még hosszabb távon sem okoz költséget.
Ezt a megoldást TV-tápoknál is alkalmazzák, ahol nincs külön standby-trafós tápkör, hanem a főtápot használják a készenlét biztosítására is. De csak a fejlettebb tápvezérlő IC-k tudnak ilyen üzemmódot.
A laptopban a feszültség további konvertálásra és stabilizálásra kerül, ezért a bemenő táp kisebb eltérése elvileg nem sokat számít vagy semmit. Amellett, hogy terhelve érdemes mérni, noha már az is stabilizált, de a vezeték ellenállása is számíthat.
-
Kernel
nagyúr
Nem biztos, hogy cserélni kell, a képen látszik egy repedés a forrasztásnál, jó esetben elég azt visszaforrasztani:
Felnagyítottam a képet, de az eredetin is szépen látszik:
Egy ilyen kis forrasztást valamelyik mobilszervizben is elvállalhatják például, illetve ilyenkor már szokás mindet átforrasztani, a mellette lévőnél is látszik valami.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz xrvman #48279 üzenetére
Könnyen ki lehet mérni, a D lábat (Drain) alkalmas injekciós tűvel vagy szippantóval elválasztani a paneltől, a belső FET zárlata kimutatható. Vagy paneltől függ, hol szakítható meg az áramkör, hogy a mérést ne befolyásolja más alkatrész.
Állítólag 16 V-os tápegység (ld. kommentek):
https://www.youtube.com/watch?v=ATTPLupYD6Y
eBay-ről csak párszáz forint, de nem tudom, megbízható-e.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #48305 üzenetére
Próbáltad körkeresztmetszetű, szimpla vezetékekkel is?
Sehol nem látom definiálva, hogy UTP-kábelhez ajánlanák.
-
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #48316 üzenetére
Mivel egyiknél a kollektor van középen, másiknál a bázis, így lábkompatibilitásról beszélni nem lehet.
Amikor egy készülékbe kitekert lábakkal ültetem be, helyettesítéshez egy lehetséges megoldás, de nem lábkompatibilitás.
Egyébként működni kellene azzal is. A japán számozású tranzisztorok (2xx stb.) nálunk általában kevésbé elterjedtek. (Népszerűbb kivételektől eltekintve.) Nem különös eset, hogy helyettesíteni kell.
(#48318) darvinya
Láttam már azt is, de csak képen. Ki lehetne próbálni egyszer.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #48323 üzenetére
Próbára elég az óncseppel is operálni, vagy ha nem akar összeolvadni, akkor ráhajtani. A perforált próbapanelt inkább csak látásból ismerem, mert az "én időmben", amikor aktívabban kísérleteztem, nem volt még ilyen.
Kockás papír volt és indigóval tükröztem a rajzolatot, de azért a későbbiekben beálltam egy tervezőprogramra is, ami nekem legalábbis bevált, alkalmi célokra:
http://ibfriedrich.com/index.htm
Többféle programot kipróbáltam, ez volt az, aminél azon vettem észre magam, hogy váratlanul áramkört tervezek, így maradtam ennél.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #48327 üzenetére
Bipoláris kondenzátorok között kell keresni, van többféle is, de egyébként bármelyik hasonló kinézetű (vagy ami fontosabb: lábtávolságú) alkatrész értékét át lehet írni a kívánt értékre (duplaklikk az alkatrészre).
Itt például háromfélét feldobtam egy panelra, forgatható 3D-nézet:
Rajzolatot nem csináltam, de itt lesz az alján az is:
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #48329 üzenetére
Szerintem az nem 0 ellenállás, hanem végtelen, vagyis a kijelző kiakad, túlcsordul, 1-et mutat.
De ez természetes, még diódavizsgáló állásban is, mert a Graetz-hídon is esik 2 x 0,7V, a LED-eken még több, ennyitől még a diódavizsgáló is kiakad.
Ha nincs beépítve párhuzamos ellenállás, vagy neked kell beiktatni valamilyet, ami minél nagyobb legyen, de próbálgatással addig csökkenteni az értékét, míg nem indikál hibát.
0 ohm a zárlat, abból már gond lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz Salex1 #48332 üzenetére
Így látatlanban nem nagyon lehet megfejteni a tényleges hibát, legfeljebb ami furcsa, hogy azelőtt jó volt, de csináltál valamit, utána már nem jó.
A tapasztalatok szerint ez általában műhibát sejtet, amit tüneti kezeléssel nem jó gyógyítani, inkább valahogy rá kell jönni a kiváltó okra.
AC 230V tekercselésű relék általában a drágábbak közé tartoznak, mert vékony huzalból sok menetet kell feltekerni, ráadásul a vasmagba egy rézből készült rövidzárat is be kell építeni, ami részleges fázistolást okozva meggátolja, hogy normális meghúzás helyett a relé csak rezegjen, az 50 Hz miatt.
eBayen nem drága, ha 220V-os relét keresek. Ha 230 vagy 220V és 230V-ra keresek, úgy drágábbak jelennek meg.
De elbírja a 220-as is, pláne rövid idő alatt be sem tud melegedni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #48337 üzenetére
A mérőfeszültségtől.
Ha ellenállásmérő módban a mérőfeszültség nem éri el egy dióda nyitófeszültségét, akkor mindkét irányban végtelen ellenállást mutat. Holott a dióda egyik irányba köztudomásúan vezet.
Ezért van külön diódavizsgáló állás a műszeren, de ha például sorosan kötve mérsz három diódát, az végtelen ellenállásúnak tűnik még ott is, mert a mérőfeszültség három diódához már kevés.
Graetz-hídnál az áramkörben mindkét irányban egyszerre két soros diódával kell számolni, de ha LED-et táplál, akkor még azzal is kalkulálni kell.
Ellenállás ott van, nem az a lényeg, hanem hová van kötve. Soros munkaellenállás semmit nem befolyásol ilyen szempontból.
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #48342 üzenetére
A fényforrás áramköri felépítésének függvénye, ez így látatlanban nem tudható.
De elképzelhető, hogy nem nyitófeszültség zavarja meg, egyszerűen csak méri az áramfelvételt, ami túl kevés, egy izzólámpához képest.
Rápróbál még többször is, mindannyiszor kevés, így letiltja.
Noha említetted, hogy a másiknál, ami szintén LED, jól működik, de az is lehet, annak valamivel nagyobb az áramfelvétele.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Chuck Norris #48344 üzenetére
A kerozin, vagyis petróleum alapú szerek (kontakt spray-k, csavarlazító, címkeoldó stb.) segíthetnek, vagy simán csak műszerolaj, utána ecsettel alaposan letisztogatni, többször is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Chuck Norris #48346 üzenetére
Azt nem szoktam használni, de valószínűleg megfelel.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #48352 üzenetére
Cellánként 2,5 V alá nem is szabad kisütni, de mivel a cellák különböző állapotúak lehetnek, csak elektronikával lehet kivédeni a leggyengébb cella túlmerítését.
Egyébként a konverter minden bizonnyal folytatja a működést 10 V input alatt is, csak úgy már nem tudja teljesíteni a specifikált 150 W kimenőteljesítményt, mivel a bemenőáram legfeljebb 16 A lehet. De így is már 10 A felett jobb hűtést javasol a leírás.
10 X 16 = 160 W, még veszteségekkel is számolni kell.
Ha még működőképes, tegyük fel 6 V-ról, akkor 6 x 16 = 96 W betápot még feldolgozhatna, de ez a gyakorlatban derül ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #48348 üzenetére
ACS712 nem alkalmas? Van belőle 5, 20 és 30 A-os változat. Az adatlapján egy túláramvédő rajza is szerepel, amit még programozni sem kell.
-
Kernel
nagyúr
A trimmer csak a frekvencián finomít, amitől siethet vagy késhet.
A számlálás lehetne akár az IC hibája is, mivel úgy néz ki, egymaga intéz minden logikai műveletet:
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #48367 üzenetére
Két-két láb párhuzamosan, valamint az IC-n belül is gyakorlatilag rövidzár.
Ezt a Hall-elem teszi lehetővé, hogy nem sönt elven működik, nincs szükség feszültségesésre, ami melegedéssel járna, veszteséggel. Itt a fotókon is jól látszik:
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #48374 üzenetére
Ha a fejegységen a levehető előlapot érted, annak jó az 5V a digitális áramkörök táplálásához.
Egyébként is ez arra utal, hogy a 12V-ból stabil 5V-ot előállító áramkör jól működik.
De nem ott kellene méregetni, hanem a belsejében lekövetni, amit tudsz, rajz sem ártana.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #48376 üzenetére
Ezek típusfüggő, egyedi konstrukciók, nem helyettesíthető az előlap.
Nem is jó szó rá a fejegység, mert autóhifis körökben a műszerfalba épített készüléket nevezik fejegységnek. Külön van a végfok, vagy régebben a CD-tár is. Mindezeknek elől van a vezérlő "feje".
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #48378 üzenetére
Egyik lehetőség az ellenállás, de az értékét így nem lehet megmondani, mert áramfelvétel függvénye, és itt nem az 5V-ról történő áramfelvételről van szó, ami esetleg rá van írva.
Próbálgatással lehetne, vagy huzalpotméterrel, néhányszor 10 ohm nagyságrendben.
További lehetőség 2-3 soros dióda beiktatása, minden diódán 0,7-0,8 V esik. 1N400x megfelel.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #48383 üzenetére
Egy elektronikai feladat megoldásának sokféle módja lehet, amit mindig az adott körülményekhez kell igazítani. A bolti eladónak ez nem dolga, nem is kell értenie hozzá.
Szigorúan véve azt sem kell tudnia, hogy egy dióda vagy tranzisztor milyen áramot vagy feszültségeket bír, vagy mivel lehet helyettesíteni. Más kérdés, hogy általában tudnak ebben is segíteni, vagy oda van írva nekik a tárolórekeszre.
-
Kernel
nagyúr
válasz szoke12 #48394 üzenetére
Azért van előírva, hogy csak méterenként darabolható, mert nem az általában megszokott kapcsolás szerint van összerakva (amit 3 LED-enként lehet darabolni), hanem 60 LED valószínűleg sorba van kötve, ellenállásokat is lehet látni a netes fotókon, lehetnek rajta egyenirányító diódák is.
Viszont a LED-lámpákban használatos pufferelkó itt nem fér el, ezért valószínűleg 100 Hz ütemben vibrál az ilyen szalag.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #48399 üzenetére
Szikrázhat éppen a sárga, ha egy szűrőelkóra csatlakozik, de az áramfelvétel csak elenyésző lehet, különben állóhelyzetben lemerítené az akkut. Ezt az is jelzi, hogy normális esetben az első érintésnél szikrázik, utána már nem. Csak ha vársz, míg kisül a belső kondenzátor, utána szikrázhat ismét egyszer.
Ennek csak annyi áramot kell biztosítani, ami a memóriában tárolt adatok megőrzéséhez szükséges, de azt folyamatosan.
A piros vezetéken veszi fel az üzemi áramot.
De lehet ellenőrizni a bekötési pontokat is, nem csak a színekre hagyatkozni, ha nagyon biztosra akarsz menni:
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #48426 üzenetére
Amikor indítózáskor lekapcsolja a fényszórót és egyéb fogyasztókat, azt az autó áramköre intézi, hogy minden áram az önindítónak jusson.
Például én a szivargyújtó biztosítékáról táplálom a rádiót és a végerősítőt. Indítózáskor ez is lekapcsolódik, viszont így gyújtás nélkül is kap áramot, hogy álló motornál is lehessen hallgatni. (Vannak autók, ahol állóhelyzetben a szivargyújtót is áramtalanítja.) Csak ebből néha szívás is lehet, amikor lehalkítom a rádiót, később elfelejtem kikapcsolni és éjszaka lemeríti az akkut. De ez sokéves viszonylatban ritka eset, oda kell figyelni.
Lefordítottam a szövegrészt, ahogyan én értelmezem, igaz a Google-fordítóval is karöltve, de azt "normalizálva":
"Ha a jármű gyújtáskapcsolója nem rendelkezik ACC pozícióval, vagy a gyújtásvezeték állandó feszültséget kap az akkumulátorról, akkor a tápellátást nem kell kapcsolatba hozni a gyújtással (azaz nem kell kapcsolódnia a gyújtással együtt).
Ha azt szeretné, hogy az áramellátás kapcsolatban legyen a gyújtással, a készülék gyújtásvezetékét olyan pontra csatlakoztassa, amely ki-be kapcsolható az indítókulccsal."
(#48428) darvinya
A kék csak a motoros antenna vezérlőszála, semmi jelentősége ebben a kontextusban.
-
Kernel
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #48435 üzenetére
AC vagy DC bemenőjel kijelzésére is alkalmas, az IC 6-os lábán lehet üzemmódot váltani.
AC-módban nem megy a DC-bemenetre (5) semmi.
Vcc = 5V
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyb001 #48433 üzenetére
A passzív hub kimenetén megjelenik az USB-forrás 5V-ja, erre nem egészséges külső 5V-ot kötni, még ha működik is.
További probléma, hogy a noname telefontöltők szigetelése, ami a 230V hálózattól elválasztja a szekundert, gyenge minőségű, nem megbízható. Egy kis zárlat agyonvághatja az egész rendszert, amihez csatlakozik, én nem mernék ilyet használni.
Passzív hubot szét lehet szerelni, belső tápkört megfelelő helyen megszakítani, fóliát átvágni, ha kell. Külső tápegységet szakszerűen rákötni, megoldható egyébként (nem telefontöltőt, normális tápegységre gondoltam).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #48461 üzenetére
Nincs köze az LCD-hez, egyszerűen az elektroncső, képcső működését kell ismerni hozzá.
Az izzó katódból elektronok lépnek ki a hozzá képest pozitív anód felé. Az anód foszforréteggel van ellátva, ami az elektronbecsapódás határa fényt emittál.
Ha a fűtőszálak esetleg párhuzamosan kapcsolódnak, egy kiégésétől még működhetne a többi, hacsak nem jut rájuk több áram, ami miatt azok is megszakadnának.
De ha sorosak a fűtőszálak, akkor ennyi volt. Mérésekkel lehet meggyőződni róla.
-
Kernel
nagyúr
Alapvetően azt kellene tudni, hogy Magyarországon jelenleg a lakossági villanyórák csak a hatásos fogyasztást mérik (kWh), ezért itt semmit nem változtat a villanyszámlán a fázisjavítás.
Vannak országok, ahol a látszólagos fogyasztást mérik, náluk kVAh szerepel a számlán. Ezt befolyásolhatja egy fázisjavító kondenzátor, de csak amennyiben a lakás összességében induktív fogyasztóként terhelné a hálózatot, akkor sem mindegy, mekkora kapacitással lehet azt kompenzálni.
Ahol a fogyasztást nem induktív motorok, trafók stb. képezik, ott nincs is szükség fázisjavító kondenzátorra. Ha pedig mégis, akkor ennyi kapacitás kevés. Arról nem beszélve, hogy ilyen motorokat eleve szokás ellátni fázisjavítóval. Mint régen a fénycsőarmatúrák is tartalmaztak ilyet, az induktív előtétek kompenzálására.
Mindent összevetve, a forgalmazó védekezhetne azzal is, hogy bizonyos esetekben működhetne a dolog, de egyrészt elég szűk határok között, másrészt az ország sem mindegy, ahol használják, ezt persze ügyesen elhallgatják.
-
Kernel
nagyúr
Azt kellene tisztázni például, milyen felépítésű motor van benne.
Ebben a kategóriában a legelterjedtebb kommutátoros, univerzális motor, amit műterheléssel nem lehet fékezni (mivel nem termel áramot), áramirány-változtatással sem, mivel az is mindegy neki, eleve AC-tápot kap.
A forgásirányt úgy lehet változtatni, hogy vagy az állórész, vagy a forgórész két kivezetését fel kell cserélni (de lényeges, hogy kettő közül csak az egyiket, különben nem változik semmi). Mindegy ilyen szempontból, hogy soros vagy párhuzamos gerjesztésű a motor.
Ha forgás közben az AC-tápot leveszem, a bekötésváltást elektronikusan megoldom, majd ismét elkezdek AC-tápot adni neki (persze csak módjával, szabályozottan), akkor előáll egy fékező hatás.
Ezt tulajdonképpen a B&D ütvefúrómmal is meg lehet csinálni, amin van egy irányváltó kapcsoló is, ha nem sajnálnám forgás közben átállítani, utána ismét ráadni a tápot. De nyilván nem akarom kinyírni, ezt csak az elmélet kedvéért írtam.
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #48508 üzenetére
Mivel zajérzékeny erősítőről van szó, a linkelt lineáris stabilizátor megfelelő hozzá. Impulzusüzemű átalakítóval nem jó ilyeneket táplálni.
De középcsapolásos szekunderrel ellátott trafó kell hozzá, kb. 2x 15V, illetve ez lehet két külön tekercs is.
Például 15V AC esetén gyök2 szorzat a szinusz csúcsa, amire a puffer töltődik, de a diódán is esik feszültség, így kb. 20 V DC marad. Mivel a 7815 / 7915 minimum 3V többletet igényel a működéshez, 20 V DC nagyjából megfelel.
Tény ugyanakkor, hogy a 12V AC névleges feszültségű trafók üresjárásban eleve többet adnak le, így általában az is elegendő, mivel egy ilyen kis erősítő alig terhel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #48513 üzenetére
1 db trafó szükséges, aminek szekundere 2x12 vagy 2x15 V tekercselésű. Az már lényegtelen, hogy középcsapolásos vagy két külön tekercsből áll:
De a névleges 12V határeset, csak akkor megfelelő, ha az alacsony terhelés miatt több jelenik meg rajta. Ha már úgyis vásárolni kell, 2x15V célszerűbb.
Például írd be a Google-keresőbe, hogy "Puskás trafó".
Vagy: [link]
A trafó elektromágneses szórása egyébként is problémát okozhat egy ilyen erősítőnél, ezért szokták ellátni fémárnyékolással is (az erősítőt főleg, de a trafót is lehet), meg az sem hátrány, ha távolabb van a trafó, a tápáramkörrel együtt.
(#48514) bim
Ebből csak annyit lehet látni, hogy szénkefés motor, a motorfék megoldását nem. Ha irányváltós módon oldják meg, akkor az elektronikához külön kell csatlakoztatni az álló- és forgórész vezetékeit (4 szálon).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tornas #48518 üzenetére
mágnes/elektromágnes kombinációjából állhat.
Ezek szavak, de konkrétan hová gondoltad beépíteni? Az univerzális motornak sem álló- sem forgórészébe nem lehet permanens mágnest tenni, mert onnan kezdve az már nem univerzális (AC/DC), hanem csak DC-motor lesz.
Azt például meg lehetne tenni, hogy mondjuk az állórészre (elvben mindegy, kettő közül az egyikre) elektronikusan DC-t kapcsolni, itt jobb híján egyenirányított félhullámú feszültség is jó lehetne.
Az ennek mágneses terében forgó rotorban váltóáram indukálódna, amit a kommutátor egyenirányít, erre műterheléssel lehetne terhelni, vagy rövidzárral fékezni.
A valóság azonban lehet ennél egyszerűbb is. Nem egy különös megoldás, más téren találkoztam, illetve olvastam róla, hogy amikor a motor áramot kap, vele együtt egy elektromágnes is, ami fellazít egy mechanikus féket.
Áramszünet esetén automatikusan befékez. Ezt meg is lehetne állapítani a szóban forgó szerszámgépnél, hogy tapasztalható-e ilyen fékhatás.
-
Kernel
nagyúr
válasz SOAD19 #48523 üzenetére
Annak mindegy, bármilyen USB-csatlakozóról tölthető.
Mivel csak két szálon csatlakozik (+/-), ez azt jelenti, hogy a standard 500 mA-nél többet nem igényel.
Ha többet igényelne, ahhoz több szálon kellene csatlakoznia, mert csak úgy tudná beazonosítani a hozzávaló nagyáramú töltőt (ha lenne ilyen), és csak utána terhelhetne rá nagyobb árammal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hamis HDD WD40PURX AliExpressről
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Mini PC
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- BestBuy ruhás topik
- AliExpress tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest