Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyantusz
tag
Üdvözlet!
Ezek szerint ''emefkás'' voltál (DE-MFK)!
Örvendek, () én is, ill. még az vagyok egy pár hónapig ( ), utána múltidő...
Nevezzük is meg szegény tanárunkat!
A régi debreceni Kölcsey Ferenc Művelődési Központot Mikolás Tibor tervezte!
Mélységes Tiszteletem az Öregnek!
http://www.architecahungarica.hu/ah_hu/ah_hu_epiteszek.php?linkid=94
[link]
A képen eléggé ifjonc, most már kissé öregebb... (83 éves lesz az idén!)
Egyébként sokat alkotott a civis városban, többek között:
- az ex-Centrum épületét (most t'án Skála egy darabig, a helyén egy lakóépület állt anno, aminek környékét a II. vh. végefelé, 1944. nyarán, letakarítot egy pár amcsi bomba, majd a romokat lebontották a vh. után és erre a területre épült a Centrum és a Piac-Szent Anna sarki ex-APEH székház is), ill.
- a Petőfi téren is egy tömbházat (lakóépület), azt hiszem azt, amelyik fsz-jén a gyógyszertár van(volt?), ill. a sarkán egy ko(r)csma van, a villamosmegálló mellettit (csiszoltkő lapburkolatú pillérek),
- Debreceni Agrártudományi Egyetem: [link],
- és azt hiszem a (Db.) nagyerdei Konzervatóriumban is benne van a keze nyoma,
stb.
Az új Kölcsey szerintem nem rossz koncepció (saját szakmai véleményem), csak van 1-2 probléma. A tömeg kitódulása talán nem is az, viszonylag nagy terület van előtte.
Problémák:
1. Eltünt a térszín alatti teljesen nyitott parkoló (mondjuk pinceszinitnek), ahol ugyebár volt 1990 előtt az a sok-sok felvonulás (pl. ''Éljen május elseje!''), illetőleg a kolesz felé eső oldalán állt a Lenin-szobor, ami most a Víg-Kend majorban vigyorog (a Nagy Lajos király téri szoborral együtt)!
Szóval ez a nagy placc, talán a bp-i Nyugati tér lehet ekkora most, eltünt, így teljesen kiszorultak a népek erről a területről. Egyszerűen nincs épeszű közösségi terület Debrecen belvárosában! Itt volt minden: kispályás focibajnokságok, autókiállítások, könyvvásárok, kézműves vásárok, majális, külföldi kultúrák bemutatkozása (még anno a KGST-éra idején: amerikai, afrikai, ázsiai országok kultúrái tették tiszteletüket), meg a jóég tudja, hogy mik még, az elmúlt 30 évben.
Ez megszünt, részlegesen csak a Kossuth tér-Piac utca sétáló része és a Főnix-csarnok tudja kiváltani: előbbi kicsi erre és a funkciója is alapvetően más, az utóbbi pedigkint van a pics-ban a Kassai úton...
Ez egyébként nevetséges: ha felállítanak egy pódiumot a Nagytemplom elé (Kossuth tér) koncertre, a jónép bedugítja az egész Piac utca felső részét...
(már ha jó a koncert)
2. Az új épületben a bérleti árak nem teszik lehetővé, hogy az egyébként kiválló, többszintes kerengő ''általános'' kiállító területté válljon (a ''közé''), csak egy szűk szervezői réteg elképzelései valósulnak meg benne (én ezen a téren szkeptikus vagyok, nem sok jót érzek ez ügyben, de ez megint szubjektív), kissé furcsa programokkal.
3. 1-2 ''meglett'' építész ismerősöm szerint kár azért a színházteremért, ami a régi épületben volt, jobban át kellett volna gondolni az egész koncepciót. Szerintem előbbiért talán nem is, de utóbbi mindenképpen igaz.
Mellesleg a pályázók közül talán ez volt a legépkézlábabb terv. A pályázatra érkeztek szépszámmal kis országunk minden csücskéből tervcsomagok, de hogy-hogy nem, egy debreceni pályázat nyerte meg az 1. díjat.
4. Amit én személy szerint nehezményezek: tudvalevő (a debreceniek tudják), hogy a Kölcsey mellet van a Déri Múzeum ([link]). A Dériek városra hagyományozott gyűjteményeit állandó kiállítási célzattal adták a városnak. Én úgy tudom, hogy ez azóta sem valósult meg.
Ugyebár finoman szólva is politikai célzattal született a régi épület: kellett egy felvonulási terület, a közepén pedig egy közösségi épület a város szívében.
Ez eléggé errodálódott 3. X-ére, így megérett a cserére.
Szerintem nem ártott volna az eredeti funkciót megtartva egy hasznosabb épületkomplexumot fabrikálni, aminek a fsz-jén és a pincéjében helyet kaphatott volna a Múzeum (virtuálisan) fix tárlata is (amiről egyébként voltak mende-mondák, hogy elkészül az ''xy. ütemben''). A két épületet akár a föld alatt is össze lehetett volna kapcsolni, mint a Főnix-csarnokot a Hódossal.
Persze ekkor felmerül egy érdekes kérdés: az új épület akkor a Déri Múzeum bővítése lesz (ui. a két stadion funkciója gyakorlatilag megegyezik), vagy sem, szóval több funkció ütközik (száloda, konferenciakp., múzeum, stb.). De ez már inkább elvi, elméleti sík és talán annyira nem is lényeges, mint inkább érdekes (szakmailag).
Mindez nem készült el, ráadásul az eredetileg tervezett költség (több, mint?) háromszorosába került a kivitelezés, amiben ugye a ''Holding'' keze is benne van...
Szóval sajnálom, hogy elpuskáztuk (egy időre) az újabb kínálkozó lehetőséget, hogy a Múzeum bővülhessen.
A régi épületről:
[link]
[link]
Az ún. ''Kósa-lapban'' (Debrecen c. hetilapban) megjelent cikk .pdf-ben:
[link]
Maga az elképzelés nem volt rossz, csak a vázszerkezetet egy kicsit megette már az idő vasfoga...
Sokszor megfordultunk benne daa-raa-val egyetemben, szeintem megérett a bontásra.
Minden épületnek van egy előre tervezett élettartama, az övé valahol ekkortájt járt le. Ezt lehet toldozni-foldozni, feltéve, ha megéri. Funkcionálisan viszont abszolúte elavult, tele volt sok kis lik-luk helyiséggel az emelete(ke)n, amit nem lehetett ésszerűen, korszerű elvek szerint hasznosítani, ráadásul mindegyik fix falakkal (vasbeton) körülvéve. Az épület mind gépészetileg, mind építészetileg elavult az 1990-es évek végére! Ezt tovább fenntartani szerintem nem lett volna szabad.
Az újba beépíteni a régit (értsd: melléépítés) pedig macerás, sokszorannyi meló (főleg tervezés terén), mint leverni és újat építeni a helyére. Mindenesetre tény és való, hogy ''volt benne anyag'', de a bontása elkerülhetetlen lett.
Egyébként én úgy tudom, hogy Mikolás Tibi bá' vele szemközt lakik valamelyik 10-emeletes panelban. Nap, mint nap látta, hogy rombolják le egyik ''gyermekét''...
(az Építészek furcsa állatfajtája az emberiségnek)
Szóval összességében az új Kölcsey nem rossz koncepció, csak a politika megint közbeszólt...
A jégcsarnok pedig... Hát, nem egy Ybl-díjra érdemes alkotás, aminek a fenntartása sem 1-2 fillér, mint ahogyan a Főnix-spcs-é sem...
[Szerkesztve]Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Ez a gömbház ritka ász egy szerkezet!
Debrecenben meg van egy ork-ház (félgömb) a Diószegiből nyíló egyik utcában!
Érdekesek...
<szerk.: a gömb faszerkezete sem lehet kispálya, már ha az a váza és nem ''csak'' burkolat>
<A japánok bírnak még agyament ötletekkel előállni! Az Architectural Review egyik számában láttam tavaly, hogy egy japán építész házaspár 3,60 m széles(!) foghíjba tervezte bele a 4 emeletes családi házát! Ritka állat az is, neten még nem láttam , de ha majd meglelem, benyomom!>
<De a finnek se utolsók.>
-
Gyantusz
tag
Elnézést kérek!
Nem is említettem, hogy anno az 1980-as évek közepén Friderikusz Sándor is a Kölcsey Művközpontban tartotta műsorait, innen indult ''hódító'' útjára...
[Szerkesztve]
<szerk.: hmmm, viszont a DTV-cikk szerint budapesti terv nyert... Bocsesz.>
-
Gyantusz
tag
Úgy tudom a látogatások ingyenesek, de már igen régen voltam ott.
A kiállítók viszont szép suskákat pengetnek be a kasszába.
A DeMo(dem) a város külön költségvetéséből eszik (tudtommal), és ezt természetesen a városlakók fizetik (még ha nem is tudatosul bennük, mert nem reklámozzák a honatyák, miért is tennék).
De ez már politika és igen csúnya dologgá fajult már kicsiny hazánkban.
A DEMO-ról:
[link]
Értelmesebbet nem találtam, a muzeum.hu-n sincs fent.
A Nemzeti Színház.
http://www.nemzetiszinhaz.hu/szinhaz.php
[link]
az oldal alján képgaléria
Na igen. A szakma egyik ''érdekes'' fiaskója...
És megint a politika szólt közbe...
Érdekessége, hogy egy neves japán építészt kértek fel anno (talán Tange-t), az 1990-es évek közepén(?), hogy jelölje ki, szerinte melyik területek alkalmasak és melyek alkalmatlanok a Nemzeti Színháznak. A mostani helye ''alkalmatlan'' ajánlást kapott...
Építésznőnek (Siklós Mária) meg nem is volt tervezési jogosultsága rá.
(később aztán megkapta, de ez csak off, nem bizonyít semmit, ''teret alakítani'' oklevél nélkül is lehet)
Viszont volt szerencsém látni az (akkor) újonnan megválasztott igazgatóval egy élő TV-s beszélgetést, a riporter is megkérdezte tőle a színház gyakran negatívan kritiziált felépítését, de az új igi diplomatikusan kitért és nem ócsárolta, hanem a gazdag színpadtechnika védelmére kelt (országosan páratlan), amiben óriási lehetőségeket látott. Hogy mit sikerült ebből megvalósítani, nem tudom, nem követtem az eseményeket.Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Anyagmintát még nem vettem...
Igen, a külső burkolat elég egyhangúnak tűnik. Tömegkapcsolatai viszont nekem jobban tetszenek, mint a réginek.
Az új Ítélőtábla külseje viszont szerintem pocsék. Igaz lehet abban valami elrettentő is, hogy abba az épületbe ne kívánkozzék senki...
A modern, a posztmodern és a későmodern építészetet elég nehéz megérteni.
Ezügyben:
Bonta János: Modern építészet 1911-2000 (Terc Kft., 2002.)
[link]
A debreceni Főnix Rendezvénycsarnok egy észt csarnok adaptálása. Ettől függetlenül nem rossz.
[link]
A csapó utcai Piacra kíváncsi leszek. Ha tud róla valaki valamit, küldje be!
----
München:
A bajor Allianz Arena sem kutya. Műanyag fólia (talán PET) felfújva a teljes borítás, és ki lehet világítani különféle színekkel.
[link]
[link]
-
Gyantusz
tag
Ehhez mit szóltok?
[link]Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
válasz #65675776 #33 üzenetére
Apám! Ha nem módosítottam volna négyszer, egyszer sem! Mindíg az eredeti<t> adta vissza, ráadásul nem is <v>olt utána a hsz-ben, hogy <Szerkesztve>
Meg ha észreveszed, van a linkben egy ''<br%20/>'', ami nem tudom, hogy került bele...
A Debreceni Igazságügyi Központnak még lesznek épületei ott, az egész tér be lesz építve!
archiweb: Tervpályázati eredmény:
[link]
[link]
31. hsz.: Ez meg miért nem műxik, nem t'om...?
[link]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
csak összejön végre a hsz...
-
Gyantusz
tag
Egy kis érdekesség Dubaiból:
(forrásokat és kiegészítéseket sem árt sasolni)
[link]
[link]
[link]
Vagy a már klasszikus Petronas-ikertorony
[link] - wow a magyar bőbeszédű
[link]
[link]
Hong Kong - Gold Coast Hotel
[link]
[link]
Tokyo - Sky City 1000:
[link]
[link]
[link]
[link]
Frank Lloyd Wright...
[link]
Hhmmm...Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Kína. ''Katarsztrófa'' az az ország, mint egy óriási porszívó...
Vajon mikor ''telik meg'' a porzsák?
Császkáltam a neten, a multkorában említettem az Architectural Review c. angol nyelvű szakfolyóiratot.
[link]
A ''directory''-ban találtam egy címet:
The Architectural Association
[link]
Szerintem érdemes szétnézni rajta!
Az ''AA PROJECTS'' határozottan érdekes.
Nem tudom, nálunk mikor lesznek hasonlóak. Talán, mert hazánk ''szakmai öregjei'' és a civilek viszonylag konzervatívak?
Vajon a Szervita tér megépül úgy, ahogy tervezte Zaha Hadid? [link]
-
Gyantusz
tag
Burj Dubai:
Azért van benne anyag! Azt hittem, csak fantázia.
[link] - http://www.burjdubaiskyscraper.com
Érdekesek az 1986-os dubaji képek...
''2007. ápr. 15. - 16 new photos added to April's gallery, 14 were taken by Imre and 2 by AltinD.''
Ki az az Imre? Külhonba szakadt hazánk fia?
Ez a rep.hajtómű szerintetek mi célt szolgált? Agregátor t'án (vill.energiának)?
[link]
[link] - http://www.burjdubai.com
A ''Construction Pictures'' nem rossz!
És mondja nekem valaki azt, hogy a csúszózsalus építési technológia nem való semmire...!
Ppfff...!!!
Ez nemhogy tömb-, inkább egy egész városrész-rehabilitáció!
(ld. ''In & Around''-Downtown Burj Dubai)
[link] - http://en.wikipedia.org/wiki/Burj_Dubai
[link] - érdekes, magyar oldal
Azért jó látni, hogy odaát is vannak határidő túllépések:
Completion date: 2008. December 30 lehúzva; 2009. June 30.
Nem rossz.
-
Gyantusz
tag
Megint panel? - archiweb
[link]
Megjegyezem: Szükségszerű volt anno a panelos építési mód. Értelmes és gondos tervezéssel, ill. kivitelezéssel hasznos és maradandó dolgokat lehet belőlük építeni!Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Szabadidőközpont a Nyugati Pályaudvarból? - archiweb
[link]
''...a földalatt pedig vasúti alagút kötné össze a Nyugati és a Déli pályaudvart.'' - wow!
Szóval a kormányzati negyed tervpályázatainak leadási határideje 2007. július 11.
-
Gyantusz
tag
Építészek a nulla széndioxidkibocsátásért
[link] - csak egy kis cikkÖrülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Ja, de majd kiderül. Jó lenne majd a pályázatokat belinkelni ide. A legjobb a ''föld alatti mozgó gyalogosjárda''. Elég abszurdnak tűnik. Mármint pénzügyileg mennyi haszna lenne. Akkor már inkább a közutat, mint Bostonban.
Megálmodni amúgy remekül meg lehet sok mindent, rövid idő alatt, csak az a baj, hogy általában az építész irodák nem a ''nem csinálok semmit egész nap'' kategóriba tartoznak. Mondjuk igaz az is, hogy úgy jönnek az ötletek, ha pörög az agy...
De elég nagy káosz lehet, nem tagadom. Ha majd felszabadulnak a 4-es metró fúrópajzsai, lehet ezeket is bányászni. A lényeges kérdés csak az, hogy mi a koncepció, ami alapján a pályázatokat meg kell szerkeszteni. Mert így kiragadva 1-2 dolgot, azok hülyeségnek tűnnek, de lehet egybe már nem annyira.
A közlekedés mindenesetre elég ''necces'' Budapesten, ha olimpiát és EB-t(!) akarunk rendezni, kellenek előremutató koncepciók! (de nem úgy, mint Londonban, hogy mindenki azt csinál, amit akar)
Ehhez mit szóltok?
[link]
Új főépítész Debrecenben és Zuglóban
Az utolsó részben ''tetszik'' a Kósa úrtól idézett szöveg. Mindenesetre a zuglóinak több referenciája ''nyílvános''...Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Bizony! Nagy pénzmosoda, egyre inkább a ''barnáknál'' is. Ami pénzeket felvesznek a roma vállakozók vállalat-támogatás gyanánt...
Tavasszal majdnem kinyírtuk Demszkyt a Gozsdu udvarban [link]! Annak az épületnek az állványzatáról (járópadlóiról), amelyik alól ki akart menni (a II.), elkezdték leseperni a levert vakolatdarabokat (nem tudom, hány évesek voltak, de az épületegyüttes 105 azt hiszem, szóval jó kemények, az tuti, pláne, ha 15 méterről leesnek valaki fejére, nagyott koppan). Szóval így is hullt a nyakába egy kevés, de a nagyja csak azután ment le, miután visszalépett a kiabálásainkra. Ott volt az egész pereputty: tévé-rádió-kutyafüle, minden. Eső is szemerkélt, esernyőtartó emberke meg mögötte állt (mondjuk nem tudom minek, védhette volna azért).
Történt ilyen is nagy pesten az idén.Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Hihetetlen.
''A.: Amíg ez a támaszpont nem működőképes, sebezhetők vagyunk. A lázadók túlontúl erősek. Veszélyesebbek, mint Ön azt gondolja.
B.: Veszélyesek az Ön csillagflottájára nézve, de a támaszpontra semmiképp sem.
A.: De a lázadás támogatókra fog lelni a Birodalmi Szenátusban mindaddig, amíg...
Tarking kormányzó: A Birodalmi Szenátussal mostantól fogva nem lesz többé gondunk. Az imént értesültem róla, hogy az Uralkodó végérvényesdalmi feloszlatta. Ezzel eltünt a régi Köztársaság utolsó maradványa is.
A.: De hát ez képtelenség! Hogy fogja az Uralkodó ellenőrizni az államaparátust?
Tarking kormányzó: Ezentúl a tartományi kormányzók fogják közvetlenül gyakorolni a hatalmat. A félelem fogja fenntartani a Birodalom rendjét. A félelem ettől a támaszponttól.
A.: És a lázadók? Megkaparintották a támaszpont teljes technikai dokumentációját. Lehetséges, ha valószínűtlen is, hogy hibát találnak benne, s ezt kihasználják.
D. Veder: Ezt a bizonyos tervrajzot hamarosan visszaszerezzük.
B.: A lázadók minden támadása e támaszpont ellen eleve kudarcra ítéltetett. Bármilyen adatokat szereztek is meg. Ez a támaszpont legyőzhetetlen fegyver az Univerzumban. Azt javaslom, vessük be!
D. Veder: Hiába ily önhitten büszkék a technológiai szörnyszülöttükre. Egy bolygó elpusztítása eltörpül amellett, amire a Mindenható Erő képes!
B.: A boszorkányságai nem ilyesztenek meg bennünket Veder Nagyúr. A szánalmas babonái, amikben úgy hisz, nem segítettek, hogy elővarázsolja az ellopott tervrajzokat. S a látkoni képességeivel se találta meg a lázadók titkos fegyveee... hüee...
D. Veder: Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd.
Tarking kormányzó: Elég legyen! Veder, eressze el!
D. Veder: Ahogy óhatja.
Tarking kormányzó: A marakodás nem visz előbbre. Veder Nagyúr ki fogja deríteni, hol van a lázadók támaszpontja, mire a mi támaszpontunk ütőképes lesz. Akkor pedig megsemmisítő csapást mérünk a lázadókra.''
Nem hagyhattam ki...Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Túl precíz kivitelezés?
[link]
Azért a kiviteli terveket nem kéne ennyire komolyan venni (konszignációs jelek az előlépcsőben)...Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Mindennek van határa?
Nyílvános W.C. Houstonban (Texas)...
-
Gyantusz
tag
Pengeház Brazíliában.
-
Gyantusz
tag
Most kerestem meg a fénymásolatomat a cikkről. ''Hivatalos'' neve: The Layer House
The Architectural Review 2005/január ''Concrete casket'' c. cikk.
Illetve a The Japan Architect 56. számában (Yearbook 2004) is van róla cikk.
Építész: Hiroaki Ohtani (magyarul Ohtani Hiroaki - állítólag a magyar után a másik nyelv, amiben a családnév az első)
Helyszín: Kobe, Japán
Az AR pdf-e: [link].
A JA képei: [link]. Azért az a kislány a ''lépcsőházban'', ahogy ül azon a falemezen, kissé necces (balról a 4. kép). Se korlát, se semmi. Mi van, ha leesik a radírja?
[link]
[link]
-
Gyantusz
tag
Hajrá-hajrá, gyűjtsünk össze sok érdekességet!
Úgy is kevés ilyet tanultunk a suliban. Átrohantunk a ''XX. századi építészet'' témán. Sajnos.
Hogy akarunk majd ''nagyban gondolkodni'', ha nem látunk példákat? Pedig vannak 1000ével, persze itthon elég kevés. Talán túlságosan is konzervartív a mai magyar Építész-társadalom?
(az É direkt volt)
Költői kérdés...
<szerk.: ld. [link]>
-
Gyantusz
tag
A mai első.
Farmtornyok a nagyvárosokban. A 21. század farmjai stb.
Hangzatos címek, de felettébb érdekes koncepciók.
Függőleges farm projekt(ek):
[link]
[link] ; [link]
Utóbbi link jó példa, hogyan kell (ill. lehet) egy tervcsomagot látványosan bemutatni, látványtervekkel-metszetekkel eladni.
-
Gyantusz
tag
Nekem is. Határozottan. És még csak nem is kell sokat ''vacakolni az emberekkel'', hogy tudnak-e bennük egyáltalán élni, mivel ők csak a kiszolgálók szerepét töltik be. A növények, az üvegház hatás révén meg (környezeti hatásoktól védve), jól tömegtermelhetőek bennük. A gépészet viszont nagyon fontos lesz bennük, hisz az egésznek ez a lelke.
Remek ötletek!Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)
-
Gyantusz
tag
Egy ''kis'' probléma Dubaj építése közben...
[link]
-
Gyantusz
tag
Jelenleg érvényben levő OTÉK [link]
(most már legalább egyben van, nincs darabokra bontva, lehet benne normálisan és gyorsan szavakra keresni - Ctrl+F)
Az akadálymentesítésről többek között:
61. §
(3) Akadálymentes közlekedés céljára az építmények belső közlekedőit és tereit összefüggő, (csak a szükséges küszöböket tartalmazó) csúszás és süppedésmentes padlóburkolattal kell ellátni.
62. §
(5) Az akadálymentes közlekedésre is alkalmas szabad nyílás mérete (0,30 m-nél kisebb falvastagság esetén) 0,85/1,90 m-nél, egyéb esetekben 0,90/1,90 m-nél kisebb nem lehet.
(tehát nőni fog ez a magassági határ)
(6) Az akadálymentesség érdekében az ajtók környezetében a 4. számú melléklet szerinti szabad hely biztosítandó.
(7) Az akadálymentes használathoz megfelelő, az ülő helyzetből is kilátást biztosító mellvéd magassága legfeljebb 0,6 m. A kiesés elleni védelemről gondoskodni kell.
Benapozás:
Lásd 86-89. §
Most nem tudok utána nézni, de úgy emlékszem, ez a ''legsötétebb'' napunk (legkevesebb természetes fényű órák száma).
Helyiségek méretei, kialakítása
85. § (legalább ezt érdemes végigolvasni)
(8) Az irodai, lakó- és egyéb rendeltetésű szoba hasznos alapterülete 6,0 m2-nél kisebb nem lehet.
105. §
(2) A lakás legalább egy lakószobájának hasznos alapterülete nagyobb legyen 17,0 m2-nél.
Tehát ez eddig is megvolt, csak gyakran kijátszották (ezt is).
Hogy is néz ki egy társasház-tervezés:
- Valakinek sok suskája jön össze (természetesen ált. nem legálisan)
- Megvesz egy szerinte jó telket, a jobbik és eszesebb fajta elbaktat a helyi (kerületi) Műszaki Osztályra és megérdeklődi, hogy hol érdemes a közeljövőben beruháznia, továbbá hol-mik az építési szabályok.
- Kikalkulálja, hogy mennyit akar kasszírozni és megkeres több építészt (vagy csak a ''havert'') és megérdeklődi tőlük, hogy melyik tudna erre a telekre a legnagyobb lakásszámú társasházat rittyenteni.
- Tervező meg gondolkodhat, hogy (új munka révén) ebbe a ''koncepcióba'' hogyan lehet belepaszírozni mindenkinek az érdekeit: beruházó lakásszámigénye, a MO szabályainak betartása (és esetenként annak kijátszása), valamint az ő érdekei (a lehető legkevesebb munkával a legjobbat kihozni, építészetileg jól nézzen ki => esetleg egy nívódíj-gyanús terv összehozása).
- Eztán jön a minőségi kivitelezés (és annak felügyelete).
A ''minél nagyobb lakásszám''-ot úgy érik el, hogy (lévén ma az OTÉK nem konkretizál annyira, mint a készülő módosítása után) a nálunk is divatossá vált ''amerikai konyhák'' (sic!) miatt a nappali-étkező is egybe van velük nyitva (gyakorlatilag a vizesblokkon és a lakószobán kívül a lakás egy légtér). Ez utóbbiak összevonva teszik ki nagyon gyakran ezt a 17 m2-t. Valamint így sokkal könnyebb kijátszani a mai rendelkezést, hiszen egy közös alapterületen belül csak a ''helyiségpecsétekkel'' kell játszani egy kicsit (helységnév, melyik helység hány m2, burkolat, stb.). => Azonos alapterület mellett több lakást lehet belepasszírozni egy épületbe. A beruházó több vásárlótól tudja leszedni a fejkvótát.
Mint itt is látszik, jogszabályainkban sok a kiskapu. Eme módosítás, legalább is most úgy tűnik, ezek egy részének befoltozására lesz hivatott. Remélhetőleg nagyobb és élhetőbb lesz egy új lakás 2008. január 01.-étől!!!
Természetesen minden a jogkövető magatartáson múlik...
A klímaberendezés és annak ''építészeti eszközökkel'' való megoldásának esete
Lévén, hogy (ha egyéb jogszabály másként nem rendelkezik - pl. kerületi szabályozás) ma nem kell engedély ilyesmik kibiggyesztésére, ami eléggé elcsúfítja az épület külső képét, pláne, ha a kondenzvize simán le van vezetve a járdára, mintha ''odacsöveltek'' volna. Egyszerűen undorító (pl. Budapest és Debrecen, de gondolom a többi városunk is ilyen)! Tehát a műszakiasabb (építészeti) megoldások szerintem fontosak. Mivel sajnos igénytelenek az emberek (a legkisebb ellenállás felé való elmozdulás), rá kell erre kényszeríteni őket a jog eszközeivel (előírás, nembetartás esetén szankciók és büntetések).
Ez a szabályozás vélhetően azzal fog járni, hogy építési engedélyhez lesz kötve (mivel utcaképet módosító építés). Tehát meg kell keresni egy építészt, aki javaslatokat fog tenni a gép eltakarására. Eztán azt megrajzolni, illetékbélyeg rábiggyesztése (ma ez 10 000 HUF, ami megy az önkormányzatnak - a városnak ez az egyik lényeg, a másik az utcakép <turizmus>) és aztán várni az engedélyt (max. 60 nap). Utána építés.
Egyébként zajszennyezés szempontjából sem utolsó szempont ezek normális mederbe terelése. Ma már egyre több a lakossági panasz ezekkel szemben is.
Építőiparral kapcsolatos fontosabb jogszabályok:
[link] - bal oldal közepe
-
Gyantusz
tag
Daa-raa hsz-e [link] gyakorlatilag ezt a fontosságot írja le.
Az ''életérzés'' (vagy másképpen az élhetőség) és a gazdaságosság miatt fontos. Továbbá a ''napsugárzásból származó hőnyereség'' sem elhanyagolható (ami megint gazdaságossági szempont, fűtés és szellőztetés kérdése). Bár ez utóbbi februárban nem igazán fontos, hiszen a Nap pályája miatt kevés az elektromágneses sugárzás ( )...
[link]
<szerk.: az ablaküveg átereszti az IR-hullámokat is, ezzel is fűtődik a helyiség => üvegházhatás [link]; és globális felmelegedés [link] megoldás ellenük a különféle árnyékoló rendszerek felszerelése/beépítése>
-
Gyantusz
tag
Stadionpukkantás kínai módra.
Wulihe stadion - Shenyang, Kína
-
Gyantusz
tag
Nem tudom, írtam-e már, de azt hiszem nem (a kereső mindenesetre nem talált semmit ''homok'' szó alatt).
Tehát kb. 2 éve láttam a DE-MFK könytárában azt hiszem a The Architectural Review-ban egy egészen érdekes (és ősi, csak elfelejtett) építési módot. Remekül alkalmazza azt az építési elvet, miszerint az építőanyagok kiválasztásánál törekedni kell a helyi építőanyagok minél nagyobb arányú felhasználására. Eme elv miatt van Finnországban pl. rengeteg fagerenda-ház, hegyvidékeken ezért dominál a kő-fa felhasználás, az Alföldön meg pl. ezért nem, mert ott nincs, csak agyag és sár => ld. tapicsfalak, vályogok és társaik. Utóbbiak közös jellemzői, hogy az egyik ősi elemmel nem barátok, történetesen ez a víz.
Ugyanis ha vizet kapnak visszaindulnak a ''megindulási körzetbe'' (LOD - Line of Departure), a föld felé, erre a gravitáció is rásegít egy kicsit (valamint ''súrlódási szög'' és vidéke) a tulaj nem kis örömére.
De van erre egy nagyon egyszerű és frappáns megoldás: a homokzsák!
Homokzsák-házak
[link]
[link]
Előnyök:
- olcsó építési mód (talán a legolcsóbb, amit valaha kitaláltunk iparosított életünkben),
- változatos alaprajzok,
- mobilitás (szétszedhető, ''megy a csiga hazafelé'')
- esetenként újrafelhasználhatóak [link], ha a település érdekei úgy hoznák...
- nagy testsűrűség (a homok testsűrűsége kb. 2400 kg/m3; összehasonlításképpen: C 25 beton: 2400, ég.agyag: 1600, bükk 800, fenyő 600, a legbrutálabb kőzetgyapot 135, polisztirolok ~100-30 kg/m3 ) => a tömegszigetelés elvét ragyogóan kielégíti (?miért is nokedli a könnyűszerkezetes ház?) Persze a korszerű falazóelemnek ez csak az egyik tulajdonsága.
- nagy teherbírás.
Hátrány:
- továbbra sem szereti a vizet, de a zsák egyben tartja. Itt jöhet képbe a ''mérnöki szemlélettel'' készített homokzsák. Ahol készülnek, amúgy sem várhatóak nagy esőzések.
Aztán ezeket úgy vakolhatják korszerű, zsákos anyagokkal, ahogy nem szégyelik!!! [link]
-
Gyantusz
tag
Kormányzati negyed - Budapest
A Magyar Építész Kamara (MÉK) honlapja: [link] - Az 1-3. díjazott.
A vasuti pályák lemennek a föld alá, és zöldtetőt kap az egész.
Szép kis földmunka meg statikai meló lesz... No meg a kivitelezés...
Mondjuk a területre ráfér a ''rehabilitáslás''. Eléggé lepukkant, a Keleti pu-é főleg, bár az most más tészta.
MTI: [link]
Origo.hu: [link]
Hhmmm...
Fidesz: ''A Fidesz szerint az elkövetkező négy-öt évben a magyar emberek azért fizetnek vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat, hogy az új arisztokrácia kormánya új irodákba költözhessen - közölte csütörtökön Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.''
Gondolom akkor nem lesz baj, ha majd ők fognak az épületekben kuksolni... De ha ennyire nem teszik nekik, remélem, mikor kormányt alakítanak, építenek egy másik kormányzati negyedet újabb vizit-díjak rovására.
Ha belefondolunk, a párizsiak is hogy rühelték az Eiffel-tornyot építse alatt...
Mondjuk kétség kívül nagy rizikófaktora van a negyednek.
NOL: [link]
MNO: [link]
Archiweb: [link]
Építészfórum: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Odys/Zeta/I/10/ elektromos roller! Németország!
- Eladó használt, Britax Römer Kid II gyerekülés, gyermekülés 15-36kg
- Eladó INDESIT felültöltős mosógép garanciával
- Eladó Skoda Octavia III tetőtartó, Garanciás 25-05.hóig (adapter, talp és keresztród)
- Eladó használt, 1,5 évig Garanciális Fisher FPR-123DE4-R hűtő fűtő mobil klíma 3,5kW + tartozékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest