Hirdetés

Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz Bandesz99 #10926 üzenetére

    Utánanéztem kicsit, megtaláltam a hivatalos kiírást: Béres: Az Év Természetfotósa pályázat kiírása

    Idézem a digitális formátumra vonatkozó követelményeket:

    "Digitális pályázati anyag esetén beadandó:

    -az eredeti, módosítatlan RAW típusú (pl. *.NEF, *.CR2, *.CRW) állomány (postán vagy személyesen DVD-n, de csak ha utóbb a zsűri bekéri!)
    -az arról készült korrigált*, vágott tif állomány, mely minimálisan 5 megapixel lehet (postán vagy személyesen DVD-n, de csak ha utóbb a zsűri bekéri!).
    -továbbá az ebből készült kisméretű, (korrigált*, vágott**) jpg (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality - 12).

    * A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofil-ban kell elkészíteni. A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállításából, összhatásuknak azonban természethűnek kell maradni. Megengedett továbbá az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása, retusálása nem megengedett!

    Digitális állomány esetén a vágott fájl minimális mérete 5 megapixel lehet.

    A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, 1:2-1:3 képarányú, minimum 5 megapixel méretű pályaművek nevezhetők."

    Érdekes számomra, hogy az élesítésről, zajszűrésről nem ír. Ha nagyon tudományosan akarjuk venni, akkor az élesítés és a (luminancia)zajszűrés is kontrasztmódosítás, a krominancia zajszűrés pedig kis mértékű színmódosítás, de azért nem szoktuk így hívni őket.

    [ Szerkesztve ]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Aktív témák

Hirdetés