2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Ultimate Ears vs. Sony

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az ellentétek harca ez, egy SuperFi 4 egy MDR-EX082 ellen

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Aki olvasta az előző cikkem, tudhatja, hogy mostanság fülhallgatók javításával is foglalkozom. Ezért is került hozzám most ez a két érdekes füles, és ha már úgy is át estek egy javításon, ki kell próbálnom, rendesen működnek-e. Ezek után pedig adja magát az ötlet, hogy írok is róluk egy tesztet.

Az első füles egy Ultimate Ears SuperFi 4, hogy egész pontos legyek a "vi" verzió, tehát mikrofon és felvevő gomb is van rajta, iPhone™ és BlackBerry® telefonokkal teljes értékű headsetként üzemel. Ára $129.99, tehát kb. 29 ezer Magyar Forint.
Aki hozzá szokott a 2000Ft-os tecsó-gazdaságos fülhallgatókhoz, az ennek az összegnek a láttán bizonyára kiesett a székből, de azért azt illik tudni, hogy tisztességes IEM 5000Ft alatt kevés van.

A másik versenyző egy Sony MDR-EX082. Itt nincs semmi extra mikrofon, az ára pedig 4500Ft körül van.

Külső és ergonómia

Külsőre nekem a SuperFi 4 nagyon tetszik, ez az elegáns alumínium ház szerintem gyönyörű. Viszont a dicsérő szavak itt el is fogynak sajnos. A vezetéke iszonyatos. Olyan merev mint egy 5mm-es tömör rézdrót. Belül a jack 4 pólusához összesen 5 szál vezet, számomra nem túl logikus kiosztásban, én szerintem a Sennheiser vezetékei sokkal logikusabbak, ahol a 4 pólushoz 4 ér megy. Ha az Ultimate Ears mérnökei kihagyták volna ezt a plusz ért, valószínűleg sikerült volna egy kevésbé merev kábelt készíteni. Egyéb gond a vezetékkel nincs, kellően vékony, belül látszólag levegőmentes, bár kissé műanyagos a szigetelés tapintása.

Ne higgyünk a "more confortable fit" szövegnek.

Fülbe helyezve tovább romlik a helyzet. A gondot a fenti képen 3-assal jelölt alkatrész okozza, mivel ez a kis fémcső végig fut a szilikonpárnán, tehát gyakorlatilag egy alumínium cső áll bele az ember hallójáratába, ami kellemetlen érzés. Lehet ügyeskedni és úgy belőni a füles pozícióját, hogy ne nyomjon ez a csövecske, de a merev vezeték miatt nem egyszerű ezt megoldani.

SuperFi 4 cserélt dugóval

Az eredeti csatlakozót ne keressük a képen

Azt, hogy a Sony MDR-EX082 szép-e, nem tudom. Én inkább érdekesnek nevezném. Ez egy félig agyba dugós fülhallgató, tehát a ma divatos utcai IEM-ektől eltérő módon, a hallójáraton kívül is van a hangképzésben résztvevő eleme.
Emiatt a behelyezése nem annyira egyszerű, jól jön hozzá két szabad kéz. De ha egyszer bent van, onnantól kifogástalanul kényelmes. Nem szúr, nem nyom, megkockáztatom, hogy az egyik legkényelmesebb füles, ami nálam volt. Nem akarom túldicsérni, biztos akad ennél komfortosabb is szép számmal, de nem rossz.
Kábel tekintetében elfogadható a helyzet. A vezetéke valamivel vastagabb, mint a SuperFi 4-é, ám belülről elég gyenge felépítmény. A lágy gumicsőben 3 szál, nagyon vékony sodort ér fut, jókora mennyiségű levegő társaságában. Tipikus Sony-s vezeték. Az ilyen kábelek elég könnyen törnek. De ettől függetlenül a vezeték mégis jobb mint az UE kábele. Hogy miért? Mert az átlag felhasználó nem belülről fogja a kábelt nézegetni, hanem kívülről. És ez a kábel épp a fentiek miatt nagyon könnyen hajlítható, már-már rugalmas, és kívülről kellemes gumis tapintású. Tehát gyakorlatilag nagyon jól használható.

Sony MDR-EX082 Neutrik dugóval

A csatlakozó ismét nem eredeti, de a többi rész az

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.