2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Future Sonics atrio® fülmonitor

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy minőségi IEM bemutatása

[ ÚJ TESZT ]

Fülhallgató javítás miatt ismét egy igazán érdekes fülhallgató jutott el hozzám.
Őszintén szólva eddig a Future Sonics-ról nem is hallottam, azonban most volt alkalmam a saját fülemmel is meghallgatni, mit is készít ez a cég.

Future Sonics Atrio

A gyártó ezt a fülest színpadi, illetve stúdió monitornak éppúgy ajánlja, mint egyszerű hordozható lejátszóhoz fülhallgatónak.
Nos, én inkább a színpadra szánt gondolkodásmódot látom a füles tervezésében, valahogy van egy olyan érzésem, hogy nem fogja egyhamar átvenni CX szériás Sennheiserek, agybadugós Xears és AKG fülesek piacát ez a darab.

Inkább az Ultimate Ears füleseihez hasonlít sok szempontból. A vezetéke eléggé merev, ennek köszönhetően gubancolódásra nem hajlamos, viszont talán nem is annyira kényelmes. A vezeték belülről nagyon jó minőségű, ez ugye a csatlakozó cseréje közben derült ki. Öröm az ilyen vezetékkel dolgozni. Hosszúságra épp ideális, kb. 1,3m. Ha ennél rövidebb lenne, engem már biztosan zavarna, mivel elég magas vagyok, és meg tudok őrülni az olyan fülesektől, amire épp egy méter drótot biggyesztenek.

Mivel én az eszközt csak önmagában, egy memóriahabos (?) fülpárnával kaptam, a kiegészítőkről nem igazán tudok nyilatkozni. Azonban a $200-os árért elvileg kapunk egy jó marékkal a különböző fülesbogyókból, amik nem csak méretükben, de kialakításukban is eltérnek, szóval egész biztos megtaláljuk a fülünkhöz passzoló darabot. Ez nagyon fontos, mert egy ilyen fülmonitor helyes berakása sokat számít hangzás tekintetében. Ha nem megfelelően illesztjük, akkor hajlamosak az IEM-ok megválni a zenék mélytartományától, arról nem is beszélve, hogy beengedik a külső zajokat.
Ezek a tulajdonságok egyébként egyáltalán nem jellemzőek az Atrio-ra, ha nem nyomtam tövig, még akkor is egész jól szólt és megfelelően szigetel.

Ez a memoryfoam egyébként erősen emlékeztet a Koss the Plug-ra, a szennyeződéseket előszeretettel gyűjti, így viseltes állapotban nem túl esztétikus, viszont jól használható.

Future Sonics Atrio red

A behelyezés nem egyszerű, küzdeni kell vele 1-2 percet. Utána nagyon stabilan tartja magát, kicsit meg is lepődtem, hogy mennyire nem akar kicsúszni, még 1-2 óra után sem kellett megigazítani.
Hosszú távon azért persze kicsit nyom, de szerintem ezzel nem lehet mit kezdeni, el kell fogadni és néhány óránként ki kell venni, kicsit pihentetni a fület, aztán visszarakni.
Tudom, hogy ezzel sokan vitatkozni fognak, de az én álláspontom az, hogy egy szilikonpárna vagy túl kicsi, és akkor kicsúszik, nem zár rendesen, vagy pont passzentos és akkor meg nyom egy kicsit.
Bizonyára sokan azt állítják, hogy meg kell találni a tökéletes méretet és akkor minden rendben lesz.
Nos, elképzelhető, hogy létezik ilyen, de én még nem találkoztam vele, pedig volt már pár IEM a fülemben. Talán ez csak akkor megoldható, ha az Ultimate Ears-hez fordulunk, és saját fülünkhöz terveztetünk fülbevalót.

Atrio csupaszon

A gyártó azt írja, nagyobb hangerőt kapunk kicsi kihajtás mellett is. Nos ez meglepő, de valóban így van.
Bedugtam az asztali erősítőbe és már akkor hallottam a zenét, amikor még teljesen le volt halkítva.

Igen, a potméter ütközésig a minimumra volt tekerve és normálisan lehetett hallani a zenét. Mielőtt még arra gyanakodnátok, hibás az erősítő, hát nem az. Rengeteg fül- és fejhallgatóval volt már tesztelve, és ilyet még egynél sem hallottam. Vajon hová rejthették az erősítőt ebben a fülmonitorban?
A hangerőt növelve persze azért nagy mértékben kitisztulnak a hangok, viszont a hangosodás egészen késleltetve követi a potméter feltekerését, kicsit olyan, mintha az erősítő mellé egy limitert is tettek volna a ketyerébe.

Több eszközzel, jó néhány zenével, sőt játék közben is kipróbáltam a fülest, nem szeretnék kiragadni egy-két zenét külön elemzésre, inkább megpróbálok egy összefoglalót írni a benyomásaimról.
Karakterét tekintve az Atrio a nagyon mély, de még inkább a nagyon magas tartományokat erősen kiemeli, a középtartományban pedig vág. Ez a vágás főként az alsó-közép tartományban erős.
Előfordult, hogy a mélyebb férfi énekhang alsó részét nem is igazán hallottam. Egyébként az énekhanggal érdekes dolgokat művel ez a szerkezet. Gyakran az az érzésem volt, mintha egy félhanggal feljebb emelte volna az éneket a füles. Nem tudom, hogy ez fizikailag lehetséges-e, de az biztos, hogy hangzás tekintetében ilyen hatást ért el.

Telefonon is próbálgattam, ott a legkorrektebb hangzást a következő equalizer használata mellett sikerült elérnem:

Audio Booster

Nem javaslom senkinek, hogy a fenti EQ-t etalonnak tekintse, mert szerintem kicsit botfülű vagyok, de minden esetre nekem a fenti állásban tetszett legjobban a hangzás.
A hangkép rendkívül részletgazdag, egyáltalán nem jellemző a fülhallgatóra, hogy összemossa a hangokat, minden részletet élesen vissza ad. Egyeseket túlságosan is élesen.
A magas tartománya olykor túl intenzív, számomra zavaró. Nagyobb hangerő mellett nem is igazán bírtam elviselni anélkül, hogy egy kicsit ne csökkentsem a magas hangok mennyiségét.
A mély viszont kellemes, nagyon szeretem amikor a mély hangok minden felharmónikusa megjelenik, és nem csak egy 60Hz-es morgás hallatszik. Ezen a téren nagyon jól teljesít a füles.

Future Sonics atrio

Mint fentebb is írtam, én valahogy ebben a fülesben inkább a munkaeszközt látom, én nem használnám buszon zenehallgatós fülesnek, bár kiváló zajszigetelése miatt bizonyára erre is tökéletes lenne.
Főként rock zenét hallgattam vele, azonban erre a műfajra nem annyira alkalmas. Inkább Trace-Techno és hasonló diszkós zenéket tudnék elképzelni vele, hisz ezekben a stílusokban nem annyira jelentős az ének (tehát a közép tartomány), viszont van benne sok mély és sok éles magas, vagyis mindenféle EQ nélkül, tökéletesen visszaadná ennek a stílusnak a sajátosságait ez az IEM.
A másik amire el tudom képzelni ezt a szerkezetet, hogy valaki színpadon saját hangszerének monitorozására használja. Erre a célra is kiváló lehet ez az eszköz, főként részletgazdagsága okán.
Ha már másként érünk a húrhoz, azt is meghallani vele.
Összességében egy jó fülhallgató. Látszik rajta minőségi kivitelezés és az ára egy fanatikusnak nem is túl sok, viszont ha ilyesmi árban szeretnénk egy fülest amivel a vonaton/buszon eltöltjük az időt, talán érdemes pár másik füles tesztet is megnézni. De ha zenélünk, és szeretnénk egy korrekt fülmonitort, bátran ruházzunk be erre a szerkezetre.

Köszönöm, hogy végigolvastad a cikket. Ha van véleményed, kérdésed, ne légy rest, használd a fórumot!

A cikkben megjelenő képeket magam készíettem, és a szerzői jogokról nem kívánok lemondani.
Ha fel akarod használni valahol a fenti képeket, írj privát üzenetet vagy e-mail-t az alábbi címre. Ha szépen kéred, még az eredeti, nagy felbontású fájlt is oda tudom adni talán.
fotozas.szeged(kukac)dzsímélpontkom

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.