2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Skylake egy Phanteks Enthoo Evolv ITX házba zárva

Megírom a "Szkájl" család rövid történetét, ami azt taglalja, ahogy Skylake beköltöznek egy ITX házba!

[ ÚJ TESZT ]

Gépösszerakósdi

Igazából sok újdonság nem ért a dobozok kibontogatása közben, mivel szerencsére már sokszor előfordult velem. Ami meglepett, az leginkább az Intel új üdvöskéje volt, az i5-6600K. Egy BOX verziót vásároltam, mivel ezekre a példányokra 3 év garancia van (legjobb tudomásom szerint). Na már most, eddig minden BOX verzióban volt egy hűtőnek nevezett mókushergelő, ami igazából arra volt jó, hogy súlyt adjon a csomagnak.

Ezeket a ventilátorokat sosem használtam, mivel szerintem dísznek, vagyis egy processzorhűtőnek látszó tárgynak készültek. Itt ért a meglepetés.. lelkesen bontogattam az alkatrészeket, mint Szkájlék legkisebb fia, Józsika, a karácsonyra kapott ekeélező szettet. De a lélegzetem elállt, a szívem verése kihagyott mikor a processzor dobozát nyitottam fel. "Há' ezek ennyire csórik, hogy nincs hozzá?" - gondoltam magamban. Így utólag már tudom, hogy erre felkészülhettem volna lelkileg, mert rengeteg helyen írták, de azért na..

Nézzenek oda, sehol egy "hűtő" - a kis feleségem hiányolta is, mert pont csipketartónak kellett volna a TV tetejére. Nekem mondjuk több ötletem volt rá: karácsonyfadísznek is jó lenne, esetleg galambokat dobálni, vagy a rezet kinyerni belőle, mert az érték. Erre nem volt esélyem, ezért egymagam térdre rogyva pityeregtem a felbontott doboz előtt. Be is vettem 3 aszpirint, 2 Algoflexet, meg 8 Xiloxot... alig bírtam feldolgozni. Ennyi pénzt elkérni egy majdnem üres dobozért, amiben még hűtő sincsen... hát felháborító. Jövőre mit hagynak ki? A matricát? Na az már nem élném túl.. (pedig a BMX-emen milyen jól mutatna)

Bár lehet én látom rosszul, és az Intel is belátta végre, hogy ezek a hűtők a nagyobb prociknál semmit sem érnek, ezért inkább nem csomagolják mellé. Mindenesetre, azért becsapós... főleg a reklámfotók után. Valahogy mindenhol direkt abból a szögből mutatják a dobozt, ahonnan az égvilágon senki meg nem állapítja, hogy nincs hozzá gyári ventilátor.

Azért sz*r lehet, mikor Johansenn Von Gregory McFinixen megrendeli magának az új számítógépét, örül mint Szkájlék lánya Tercsi az új vasalójának, de aztán meglepődik, mikor rakná össze és nincs hozzá processzorhűtő. Szóval na... szerintem ez így nem egészen korrekt.

Most, hogy túltettem magam ezen a katasztrófán, végre tudtam figyelni a gép összeszerelésére. Először kibontottam az alaplap dobozát, majd a processzorét (itt 1 perces néma csend a ventilátor hiánya miatt), aztán elmentem a szüleimhez, utána boltban voltam a feleségemmel, majd kicsomagoltam a RAM-okat (nem WinRarral, kis Humor Heroldok) és a hűtőt, ezután ebédeltünk egy jót - húsleves volt, meg sajtoshús krumpli karikákkal - ízlett. Tettem pasztát a procira és felszereltem az Ashurát.

Ezt azok kedvéért mutatom, akik esetleg nem tudnák, hogy mennyi pasztát kell "felkenni" a CPU-ra, talán ez majd nyújt egy kis segítséget.

Magát a gépet működőképes állapotba helyeztem, majd felpattintottam egy Windowst. Mivel a telepítés annyira érdekfeszítő, mint egy jó csöpögős szerelmi bestseller, így azt majd egy külön cikkben leírom (na jó, nem), ezért inkább mutatok néhány képet az összeszerelés fázisairól.

Amin mocskosul meglepődtem, hogy az alaplaphoz csomagoltak egy (kapaszkodjatok meg) processzor "behelyező" keretet, legalább is a leírásban ezt írták.. A gyönyörtől apró könnycseppek párásították el a szemem, eddig úgy is Májli Szájrusz féle bontógolyóval raktam bele a CPU-t a foglalatba. Ez innentől most már egyszerűen és biztonságosan fog menni, bámulatos! KÖSZÖNJÜK ASUS!

MUKODJ! Fogtam egy csavarhúzót, majd rövidre zártam a PWRSW csatlakozót, és a gép elindult!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.