2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Skylake egy Phanteks Enthoo Evolv ITX házba zárva

Megírom a "Szkájl" család rövid történetét, ami azt taglalja, ahogy Skylake beköltöznek egy ITX házba!

[ ÚJ TESZT ]

Skylake, ahogy eddig még sehogy

Így, hogy üzemelt az új PC-m, eljött az ideje annak, hogy megnézzem, mit lehet belőle kihozni egy kis túlhajtással. Azt tudtam, hogy a mindennapi használt során semmit sem fogok észrevenni belőle, de a kíváncsiságom ennél jobban hajtott.

A részletes feszültségekbe nem mentem bele, inkább csak nagy vonalakban írtam le, hogy mit tud a friss rendszerem. Ha valakit érdekelne valamilyen beállítás vagy feszültség, természetesen itt fórumon és privátban is szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.

KIHAJCSAE?

Előre felhívnám mindenki figyelmét, hogy nem azért tuningolok és feszegetem a processzorom határait, mert szükségem lenne 0,2 fps-sel többre a The Sims 4-ben! Mindez azért történik, mert örömömet lelem benne!

KIHAJCSA!

Először is jól megnéztem egy korábbi tesztet a 4690K-mról, összehasonlítási alapnak, hogy tudjam miből is induljak ki, és elkezdtem reménykedni, hogy megérte a csere.

Amit tudni kell az előző számítógépemről, hogy egy i5-4690K @ 4500 MHz-n, 1,15 V feszültséggel duruzsolt benne, mellette pedig 2x8 GB 1600 MHz-es RAM páros tette a dolgát.

Na már most, eddig sem kellett túl sok kompromisszumot kötnöm, de így, hogy alaplapméretet változtattam, gondoltam a Skylake lesz az új befutó, emiatt is választottam a 6600K-t. Összerakás utána neki is álltam a tesztelgetésnek.

Alapbeállításokkal nem sok értelmét láttam bármiféle "rendeszerkipróbáló" futtatásának, mert arra Pistike, a plébános eltitkolt fia is képes lenne. Hamar felpiszkáltam a magokat fix 4000 MHz-re, a RAM-okat pedig belőttem 3000 MHz-re, majd adtam nekik egy kis hyperPI és LinX (0.6.5) tesztet, a következő eredmények születtek:

Itt derült ki, hogy megérte a csere! Az i5-4690K-m 4500 MHz-n produkált 190-191 Gflopsot a LinX alatt 1600 MHz-s RAM-okkal, az új szerzeményem pedig mindezt felülmúlta már 4000 MHz-n (214 GFlops). Persze azért ez az új memóriáknak is köszönhető volt, mivel majdnem a kétszeresén pörögtek az előzőekhez képest. Nem pihentem, a következő pillanatban már emeltem is magasabbra a processzor órajelét, mert azért na, nehogy már 4000 MHz-nél feladjam. Mentem tovább, mint a migránsok a horvát határon. Jött a 4200 MHz.

A hyperPI illetve a LinX eredményeken is látszott, hogy hozott eredményt a + 200 Mhz, így bátorkodtam még feljebb menni, mert a CPU-t még mindig nagyon könnyen hűtöttem. Az ASHURA rendkívül jól és csendben tette a dolgát! Következő lépcsőnek bátorkodtam megugrani a 4500 Mhz-t.

Sajnos itt már elkezdett éhes lenni a CPU, emiatt a LinX annyira befűtött (AVX - offset mód*), hogy a szomszédasszony át akart jönni szaunázni, de nem volt mediterrán felöntés, így lemondott róla. Az első körnél már elérte a 100 fokot az egyik mag, így le kellett arról mondanom, hogy a 6600K-m 4500 MHz-en fog menni 24/7-ben, ahogy az elődje.

Le voltam törve, az asszony napokig vigasztalt, nem ettem, nem ittam és nem aludtam... zokogtam, vergődtem a saját nyomoromban, végül azért feleszméltem és ráébredtem, hogy nincs miért bánkódnom! Igaz, hogy az e-péniszem most emiatt kisebb, de a számítógépem relatív teljesítménye jobb (ugye ahogy látszott már 4000 MHz-nél).

Na de a kis agyam nem hagyott szűnni, gondoltam megnézem, van-e BIOS frissítés az alaplapomhoz. Volt - sokra nem mentem vele. Azért egy hyperPI-t lefuttattam 4500 MHz-en és egy kör LinX-et (jó, azért az ASUS realbench és az IBT v2.51 is hibátlanul lefutott, de a LinX-et nem erőltettem a hőmérsékletek miatt, nekem pedig az alap tesztelő program), hogy megoszthassam veletek, íme:

*AVX - Offset mód: Az AVX sajnos felülírja az offset mód beállításokat, hiába állítjuk be, teljes terhelésnél ~0,1V-t emel a CPU feszültségén. Offset, illetve adaptív üzemmódban ez nem kikerülhető, előreprogramozott az Intel processzorokban. Fix V esetén nincs emelés, annyi a maximális feszültség, amit a felhasználó meghatároz, viszont a feszültséget IDLE állapotban sem veszi vissza. Van PRO-KONTRA, mindenki magának dönti el, hogy melyiket alkalmazza.

A kíváncsiak kedvéért leírom, fix feszültségekkel ezt értem el:
- 4000 MHz @ 1.12 V
- 4200 MHz @ 1.18 V
- 4400 MHz @ 1.25 V
- 4500 MHz @ 1.31 V - LinX-et nem futtattam, de minden más teszt lefutott + 2 óra GTA V
- 4600 MHz @ 1.34 V - LinX-et nem futtattam, de minden más teszt lefutott + 2 óra GTA V

Magasabb órajeleket már nem próbáltam, mert biztosan nem tudtam volna hűteni a processzort. Azért azt megjegyezném, hogy ITX lap létére a kis ASUS Z170I igen szépen teljesített ekkora mértékű tuningnál, le a kalappal előtte! Ráadásul mind ezt úgy, hogy nem egy állandó fix feszültséget állítok be a CPU-nak, hanem az offsetes megoldást alkalmazom.

Na itt jött a kérdés, hogy akkor mit is használjak 24/7 üzemmódra. Addig nézelődtem, míg a szemem megakadt a memória dobozán, azon pedig az szerepelt, hogy 3200 MHz-n tesztelt példányok. Nem is kellett nekem több, összeraktam a fejemben a következő tesztelési fázist, mint Józsika a karácsonyra kapott ekeélező szettet (teccik' emlékezni?).

Abban biztos voltam, hogy a feszültséget csökkenteni akartam, hogy megfelelően tudjam hűteni a processzort még LinX alatt is, ezért a következőt próbáltam meg. A magokat belőttem fix 4400 MHz-re, a RAM-okat pedig felhúztam 3000-ről 3200 MHz-re és nekiálltam tesztelni, a következő eredmények születtek így:

A képeken is látszik, hogy így már hozta a processzor a 4500 MHz-n elért értékeket, holott igazából az órajelből visszavettem. Minden teszt hibátlanul lefutott, hyperPI, LinX, ASUS realbench, IBT v2.51, játszottam 2 óra GTA V-t, CS:GO-ztam néhány meccset, 2-3 LoL partit is nyomtam, utána 3 órán át próbáltam megbékíteni a kis feleségem, hogy ez csak "teszt".

KONKLÚZIÓ!

A LinX-ből kapott értékek alapján (191 GFlops -> 231 GFlops), elmondhatom, hogy az új számítógépem relatív gyorsulása: ~21% - ez azért megnyugtató volt számomra, részemről megérte a csere. Most már csak a házat kellett megvárom, hogy beköltözhessen az újdonsült PC-m.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.